سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سردرگمی خریداران در بازار فروش عطر

تشخیص عطر تقلبی و اصل در بعضی موارد کار دشواری است؛ به همین منظور باید عطر و ادکلن را از فروشگاه‌های قابل اطمینان خریداری کنید و اگر قیمت عطری به صورت غیرمنطقی ارزان بود، حتما به اصل بودن آن شک کنید.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، دیگر گذشت آن زمانی که عطرها محلول خوشبویی بودند و فضا را عطرآگین می‌کردند. حالا تبدیل شده‌اند به کالایی لوکس که با قیمت‌هایی کلان بازار را در چنگ رایحه‌شان گرفته‌اند. اما در این میان سوالاتی هم پیش می‌آید که کدام عطر اصل است؟ کدام عطر ماندگاری بیشتری دارد؟

چگونه بفهمیم عطری که می‌زنیم اصل است یا با الکل و آب مخلوط شده است؟ این حکایت عطرهایی است که با مارک‌ها و برندهای مختلف از مغازه‌هایی در وزرا تا دستفروش‌هایی که کنار خیابان می‌ایستند یا اسانس فروش‌ها که با یک کاغذ تست جلو می‌آیند به فروش می‌رسد و خریدار محترم همچنان نمی‌داند که کدام اصل است و کدامیک تقلبی!

 * عطر 400 هزار تومانی برای کادوی تولد!

زن و شوهر جوان در مغازه عطرفروشی ایستاده‌اند و سر مارک عطر مورد نظرشان بحث می‌کنند. به توافق نمی‌رسند کدامیک ماندگاری بیشتری دارد و کدامیک برای فصل تابستان مناسب‌تر است. برای خواهر زن کادوی تولد می‌خرند. فروشنده خودش را دخالت می‌دهد و سن و سلیقه شخص مورد نظر را می‌پرسد. 30 سال سن دارد و بیشتر بوهای شیرین را می‌پسندد.

 فروشنده عطری با مارک «لانکوم» را پیشنهاد می‌دهد. عطری در حدود 380هزار تومان و در ادامه حرفش اضافه می‌کند: «لانکوم یکی از بهترین گزینه‌ها و فرانسوی است. بوی شیرینی دارد که حسابی ماندگار است و برای افرادی که خاص هستند خریداری می‌شود!» شغل خواهر زن طراحی صحنه تئاتر است.

زن و شوهر جوان عطر را می‌خرند و در جواب این سوال که از کجا مطمئن هستید این عطر با این قیمت گران اصل است به «کسب‌وکار» می‌گویند: «خیابان وزرا معدن بهترین عطرهای پایتخت است. البته ما چند سالی می‌شود که از این مغازه خرید می‌کنیم و اصل را بر اعتماد بین فروشنده و خریدار گذاشته‌ایم. تا به حال هم ضرر نکرده‌ایم، اما دوستانی هم دارم که از همین منطقه خرید کرده‌اند و عطر تقلبی نصیب‌شان شده است.»

فروشنده مغازه عطرفروشی در وزرا درباره نحوه تشخیص عطر تقلبی از اصل می‌گوید: «تشخیص عطر تقلبی و اصل در بعضی موارد کار دشواری است. باید عطر و ادکلن را از فروشگاه‌های قابل اطمینان یا فروشندگانی که با تضمین اصل بودن عطر، آن را به شما می‌فروشند خریداری کنید و اگر قیمت عطری به صورت غیرمنطقی ارزان بود حتما به اصل بودن آن شک کنید. گاهی ممکن است یک عطر تقلبی مشابه اصل را با قیمت مناسب به شما عرضه کنند و ادعا شود که همان عطر اصلی است. مثلا شخص ادعا می‌کند این کالا را خودم وارد کرده‌ام و با قیمت مناسب‌تر می‌دهم. شما یک محصول دربسته می‌خرید و داخل آن را نمی‌بینید. تستر هم هست ولی گاهی ممکن است تستر اصل را به شما نشان بدهند و کالایی که می‌خرید تقلبی باشد. در کل بهترین روش برای تشخیص عطر تقلبی و اصل این است که از کنار خیابان یا فروشگاه‌هایی که نمی‌شناسید، خرید نکنید.

 * خرید عطر 50 هزار تومان، فروش 400 هزار تومان!

بارها شده است وقتی از کنار مراکز خرید یا پیاده‌روهای شلوغ خیابان ولیعصر یا انقلاب رد می‌شوید فردی با کاغذ تستر به سمت‌تان بیاید و شما را دعوت به امتحان اسانس عطر در داخل مغازه بکند. شاید شما وسوسه شوید و به دلیل ارزان بودن این اسانس‌ها به داخل مغازه کشیده شوید و با شیشه‌های مختلف در سایزهای متفاوت روبه‌رو شوید که اسانس گران‌ترین عطرهای دنیا را به مشام شما می‌رسانند. دو دختر داخل مغازه‌ای در کنار خیابان انقلاب فهرستی از گران‌ترین عطرهای روز دنیا در دست گرفته‌اند و می‌خواهند اسانس آن را بخرند. به «کسب‌وکار» می‌گویند: «وقتی حقوق مان کفاف خرید عطرهای گرانقیمت را نمی‌دهد، ترجیح می‌دهیم این اسانس‌ها را بخریم. به هرحال با اینکه می‌گویند این اسانس‌ها برای پوست ضرر دارد ترجیح می‌دهیم بوی خوش بدهیم.»

فروشنده این مغازه زیرپله در خیابان انقلاب به «کسب‌وکار» می‌گوید: «متقاضی برای خرید اسانس عطرهای روز دنیا بسیار زیاد است. طیف بیشتر خریداران ما کارمندها و دانشجویانی هستند که نمی‌توانند مثلا عطر Jadore که قیمتی حدود 400 هزار تومان دارد را بخرند در نتیجه مشتری‌ای که حقوقش حدود 600 هزار تومان است ترجیح می‌دهد اسانس همان عطر را با 20 هزار تومان تهیه کند.» از سوی دیگر، من در مغازه‌ام عطرهایی هم دارم که مثلا از مارک‌های گران قیمت هستند ولی چون تولید شرکت‌های اماراتی هستند قیمت ارزان‌تری دارند. من شخصی را می‌شناسم که از من عطر برند آرمانی را با قیمت 80هزار تومان خریده است و در مغازه‌ای در بالای شهر به قیمت 300تا400 هزار تومان فروخته و مشتری هم واقعا نمی‌تواند اصل یا فرع بودن عطر را تشخیص بدهد!»

 * بودجه اتحادیه‌ها برای نظارت کم است

علیرضا رضایی قهرودی، رئیس اتحادیه عطاران و سقط فروشان تهران در زمینه وجود عطرهای تقلبی در بازار و همچنین نحوه تعیین قیمت عطرها به «کسب‌وکار» می‌گوید: «مراجعه‌کننده و کسی که جنسی را تهیه می‌کند، اگر جنس تقلبی باشد می‌تواند به اتحادیه شکایت کند و ما به‌طور جد این موضوع را پیگیری می‌کنیم، اما کسی که متوجه نمی‌شود جنس تقلبی به او فروخته شده حکایتش فرق می‌کند.

اتحادیه فقط دو کارشناس دارد و در واقع اتحادیه با بودجه خصوصی و با حق عضویت اعضا فعالیت می‌کند و دولت هم بودجه‌ای به ما نمی‌دهد. دو کارشناس اتحادیه با حقوق 500هزار تومان باید سطح تهران را پوشش بدهند در نتیجه به‌دلیل کمبود نظارت امکان تخلف هم وجود دارد. مردم باید از مغازه‌هایی که پروانه کسب دارند خرید کرده و حتما فاکتور تهیه کنند.» از سوی دیگر سازمان نظارت غذا و دارو وظیفه نظارت بر این اقلام را بر عهده دارد. در چند ماه اخیر جلساتی در این زمینه و برای نظارت بر ورود اقلام بهداشتی و دارویی بین اتحادیه و سازمان نظارت دارو و غذا تشکیل شده است. البته نباید نقش بیکاری، ناقص بودن قانون و ورود محصولات تقلبی را در این اتفاقات بی‌تقصیر بدانیم. یک عطر فروش که عطرهای گران قیمت وارد می‌کند و به دلیل شرایط اقتصادی فروش ندارد مجبور است جنس‌های ارزان قیمت و بی‌کیفیت تهیه کند. همه این مسائل دست به دست هم می‌دهند تا حدود 10 تا 20درصد تخلف صورت بگیرد. ما از مغازه‌هایی که پروانه دارند تعهد محضری می‌گیریم تا استانداردها را رعایت کنند.»

* عطر بدون جعبه تقلبی است

پارسا مروتی، عطر فروشی در خیابان جمهوری و نماینده فروش شرکت RIO است. او درباره نحوه تشخیص عطر تقلبی از اصل به «کسب‌وکار» می‌گوید: «ماندگاری عطرها به پوست بدن بستگی دارد و روی بعضی پوست‌ها عطرها ماندگاری بیشتری دارند ولی اگر عطری که روی پوست می‌زنید چربی زیادی داشته باشد به این معنی است که اسانس زیاد و تقلبی دارد. از سوی دیگر، اگر جعبه عطر اصل و فرع را کنار یکدیگر بگذارید، این تفاوت مشخص می‌شود. همچنین از روی بارکدی که در انتهای شیشه و انتهای جعبه عطر وجود دارد می‌توان به اصل و فرع بودن عطر پی برد. باید این دو بارکد با همدیگر همخوانی داشته باشند. سه دسته عطر در بازار وجود دارند: پرفیوم‌ها که بهترین و بادوام‌ترین نوع رایحه‌ها با 22 درصد اسانس روغنی دارند، ادوپرفیوم‌ها که با داشتن 15 تا 22 درصد روغن معطر رتبه دوم را به دست می‌آورند و ادوتویلت‌ها که 8 تا 15 درصد اسانس روغنی دارند. البته این روزها در کنار خیابان‌ها دستفروشانی را می‌بینید که عطرهای گران را بدون جعبه می‌فروشند که اصل نیستند و عطر بدون جعبه وجود ندارد.»

خاصیت عطر زمانی مشخص می‌شود که در اتوبوس‌های بی‌آرتی و مترو بین فشار جمعیت و گرمای تابستان مانده‌اید و آرزو دارید رایحه‌ای شیرین نجات‌بخش‌تان شود. به قول نزار قبانی شاعر عرب: این عطر... که به خود می‌زنی/ موسیقی سیالی‌ست... و امضای شخصی‌ات که تقلیدش نمی‌توان...
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.