سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وقتی که موضوع اصلی داستان زندگی جوان‌ها "خوش باشی" باشد

وقتی که برای نسلی خوش‌گذرانی اولویت داشته باشد، برنامه‌ای برای آینده نخواهد داشت. برای نسل فعلی این اتفاق افتاده است و می‌توان با جرأت این نسل را، نسل بی‌افق نامید.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،روح‌الله حدادی افزود: دوره جوانی را بسیاری از روانشناسان تنها به عنوان دوره گذار در نظر گرفته‌اند که قراراست افراد از آن عبور کنند و وارد دوره بزرگسالی شوند. در نتیجه وظایفی که برای آن نیز در نظر گرفته شده است، شامل مواردی می‌شود که افراد باید به آنها دست پیدا کنند تا برای دوره بزرگسالی آماده باشند.

وی افزود: دراین دوره گذار از افراد انتظار می‌رود تا بتوانند زندگی شخصی و کاری خود را سر و سامانی بدهند و با آمادگی پا به دوره بزرگسالی بگذارند. منظور از این سر و سامان دادن نیز در غالب مواقع اتمام تحصیل، داشتن شغلی تمام وقت و البته ازدواج است.

این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی در ادامه گفت: با توجه به این وظایف محدود سنی جوانی تعریف شده است. یعنی تا یکی دو دهه پیش محدوده سنی 17 تا 25 سالگی دوره جوانی محسوب می‌شود، اما در سال‌های اخیر با توجه به تاخیری که در اشتغال تمام وقت و البته ازدواج پیش آمده برخی پیشنهاد داده‌اند که بهتر است محدوده جوانی را تا 30 سالگی گسترش دهیم.

حدادی درباره ویژگی‌های دوره جوانی اظهارکرد: در حال، زندگی کردن یکی از این ویژگی‌هاست. جوان امروز در حال زندگی می کند و از حال لذت می برد. در حال زندگی کردن خیلی هم بد نیست. روان شناسان تأکید می‌کنند که در حال زندگی کردن سالم تر از در گذشته و آینده زندگی کردن است. از سوی دیگر این نوع زندگی پیوند عمیقی با بعضی از آموزه‌های فرهنگی خود ما هم دارد.

وی آسان‌تر حل کردن بحران هویت را یکی دیگر از ویژگی‌های جوانی دانست و گفت: وقتی فرد جوانی کند، راحت‌تر می‌تواند بحران هویتش را حل کند. یعنی وقتی که جوان در 18 سالگی واقعا مثل 18 ساله‌ها رفتار کند نه مثل 30 ساله‌ها، راحت تر می تواند سبک‌های مختلف زندگی یا جهان بینی را امتحان کند، بنابراین با آگاهی، سبک زندگی خودش را انتخاب می‌کند و نه با اجبار.

این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی افزود: جوان‌هایی که تسلیم عقاید نسل قبل می‌شوند، به درستی بحران هویتشان را حل نکرده‌اند، اما آنها که خودشان دنبال هویت خودشان می گردند، به شیوه سالم تری بحران هویتشان را حل می کنند. به نظر می رسد جوان‌های امروز به گروه دوم شبیه ترند. خلاصه اینکه، این « که چی؟ » گفتن‌های پشت سر هم همیشه هم بد نیست.

/////حدادی اعلام استقلال را از ویژگی‌های دوران جوانی برشمرد و گفت: چه کسی می تواند انکار کند که نسل امروز جوان‌ها به شدت مستقل تر از نسل‌های قبل هستند. البته این استقلال در سبک زندگی و شیوه فکر کردن است و نه استقلال مالی. اما همین استقلال فکری در نتیجه نوعی لجاجت آگاهانه با شیوه فکرکردن نسل قبلی پدید آمده است. ضمن اینکه شیوه اندیشیدن این نسل با روح زمانه پست مدرن که در آن مکتب‌ها و ایدئولوژی‌ها دیگر قدرت پیشین را ندارند، سازگارتر است. جوان‌های امروز به ایدئولوژی خاصی نمی چسبند و خودشان ایدئولوژی‌های خودشان را می آفرینند.

وی با بیان اینکه بی مسئولیتی یکی دیگر از ویژگی‌های جوانان است، اظهارکرد: در تحقیق‌های برخی روان شناسان مشخص شده است که جوان‌های امروزی از 5 عامل بزرگ شخصیت درعامل C از نسل قبل نمره‌های پایین‌تری می گیرند.عامل C مجموعه‌ای از وظیفه شناسی، منظم بودن، مسئولیت‌پذیری و وجدان‌کاری داشتن است و به نظر می رسد که خوش باشی بر همه این ویژگی‌ها پیروز شده است!

این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی افزود: خوش بودن به طرز ذاتی با مسئولیت‌پذیر بودن در تضاد است. یک زندگی بدون وظیفه، نظم و مسئولیت دست کم در کوتاه مدت زندگی خوشحالانه‌تری است. به همین علت وقتی که موضوع اصلی داستان زندگی جوان‌ها همین خوش باشی باشد، موضوع های کسل کننده دیگر خود به خود حذف می شوند. اما این بی مسئولیتی و بی نظمی در دراز مدت تبعات نامناسبی برای جوان‌ها دارد.

حدادی بی‌برنامگی را یکی دیگر از ویژگی‌های دوران جوانی دانست و گفت: وقتی که برای نسلی خوش‌گذرانی در حال اولویت داشته باشد، برنامه‌ای برای آینده نخواهند داشت. برای نسل فعلی این اتفاق افتاده است. می‌توان با جرأت این نسل را، نسل بی‌افق نامید. بخشی از این بی افق بودن، خود خواسته است یعنی خود جوانان ترجیح می دهند خیلی به آینده بلند مدت فکر نکنند. بخشی از آن هم به شرایط اجتماعی بر می گردد، یعنی شرایط اجتماعی به گونه‌ای است که چندان نمی‌شود برای آینده برنام‌ ای داشت.

وی با اشاره به میل به آزادی درجوان اظهارکرد: آنان خواستار آزادی در کارهایشان هستند. به این علت برای او چندان جالب نیست که از نظم و قانون و مصلحت و منطق و عقل سخن گفته شود. از نظر جوان، عقل و منطق و مصلحت و نظم و قانون نوعی محدودیت است و باید با آنها مبارزه کرد تا به خواسته‌های مطلوب خود رسید.

این کارشناس ارشد روانشناسی با بیان اینکه گروه‌گرایی یکی دیگر از ویژگی‌های جوانان است، گفت: جوان به شدت از گمنامی و تنهایی تنفر دارد و علاقه‌مند است در یک گروه و تشکیلات با دیگر همسالان خود فعالیت کند. بنابراین جوانانی که موفق نمی‌شوند در گروه و دسته‌ای راه یابند، اغلب به تزلزل شخصیت و خود کم‌بینی مبتلا می‌شوند. در نتیجه ممکن است در صحنه اجتماع و زندگی با مشکل روانشناختی مواجه شوند.

وی با اشاره به حس خودنمایی جوانان اظهارکرد: جوانان به اثبات شخصیت خود علاقه شدیدی دارند. آنان مایل هستند نشان دهند که از دیگران کمتر نیستند و می‌خواهند ثابت کنند که قدرت انجام دادن بسیاری از کارها را دارند. جوانان همچنین به شهرت علاقه‌ دارند و از این رو به خودنمایی می‌پردازند.

حدادی افزود: آنان شیفته کارهای قهرمانی و هرآنچه نشانه قهرمانی است، هستند. به افراد مشهور ابراز علاقه می‌کنند و دوست دارند راه آنان را بپیماند. حس خودنمایی در این نسل، امری طبیعی است، اما خطر از آنجا ناشی می‌شود که برای اشباع این حس به کارهای خطرناک و خلاف مصلحت می‌پردازند و گاهی ممکن است در این راه، حتی سلامتی خویش را از دست بدهند.

وی با بیان اینکه نوطلبی یکی دیگر از ویژگی‌های جوانان است، گفت: نسل جوان شیفته تفکرات نو و منتقد سنت است. او در هر چیزی به دنبال نوآوری است. تمایل بسیاری دارد که با دنیای قدیم مبارزه کند و دنیای جدیدی را برای خود بیافریند، گاه البته در این کار چنان اغراقی می‌کند که برخی از باورها و اصول سنت را که برای زندگی‌اش مفید هستند، به صرف قدیمی بودن زیرپا می‌گذارد.

حدادی که با مجله سپیده دانایی گفت‌وگو می کرد، در پایان غریزه جنسی را از جمله ویژگی‌های دوران جوانی برشمرد و اظهارکرد: غریزه جنسی - که از دوران نوجوانی پدید می‌آید- در دوران جوانی سرکش می‌شود. اگر در این دوران فکری برای ارضای صحیح و سالم این غریزه نشود، همچون شعله آتشی خواهد شد که زبانه می‌کشد و همه چیز را از بین می‌برد و تخریب می‌کند.

منبع: ایسنا
برچسب ها: موضوع ، جوانها ، زندگی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.