سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دانشنامه حقوقی/

کدام دسته از جرائم در دادگاه انقلاب مورد رسیدگی قرار می‌گیرند؟

صلاحیت رسیدگی به کلیه جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی، جاسوسی به نفع اجانب و توهین به مقام بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری در دادگاه انقلاب مورد رسیدگی قرار می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی باشگاه خبرنگاران، براساس اصول کلی حقوقی اساسا محاکم اختصاصی در مقایسه با محاکم عمومی، حق رسیدگی به هیچ شکایتی را ندارند مگر اینکه قانون صلاحیت رسیدگی را برای آن محکمه مقرر کرده باشد.  

مطابق ماده 5 قانون حدود صلاحیت دادگاه‌ها و دادسراها مصوب 1362.2.11 دادگاه‌های انقلاب بخشی از دادگستری جمهوری اسلامی بوده و صلاحیت این دادگاه‌ها در رسیدگی به کلیه جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی، فساد فی‌الارض، سوء قصد به مقامات سیاسی، مواد مخدر، قتل و کشتار و شکنجه برای تحکیم رژیم پهلوی، غارت بیت‌المال و گرانفروشی تعیین شده بود.
 
اما طبق قانونی که در سال 1373.4.15 تصویب شد دادگاه‌های انقلاب تحت نظارت و ریاست اداری حوزه قضایی تشکیل می‌شود و به جرائم ذیل رسیدگی می‌کنند.   
 
*کلیه جرایم علیه امنیت ملی و خارجی و محاربه یا فساد فی‌الارض
  
*توهین به مقام بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری 
 
توطئه علیه جمهوری اسلامی ایران یا اقدام مسلحانه و ترور و تخریب موسسات به منظور مقابله با نظام
 
*جاسوسی به نفع اجانب
  
*کلیه جرائم مربوط به قاچاق مواد مخدر
 
*دعاوی مربوط به اصل 49 قانون اساسی   

ماده 1 لایحه قانونی تشکیل دادگاه فوق‌العاده رسیدگی به جرائم ضد انقلاب هدف از تشکیل دادگاه‌های انقلاب را استقرار حاکمیت ملی و نگهداری از دست آوردهای انقلاب اسلامی در نظر گرفته است.   
 
همچنین محاکمه مطبوعاتی برخی جرائم خاص که مندرج در قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب است نیز در دادگاه‌ انقلاب رسیدگی خواهد شد، که البته بایستی تضمینات رسیدگی به دعاوی مطبوعاتی از جمله علنی بودن رسیدگی و حضور هیئت منصفه را قرار دهد.  

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.