در حالت طبیعی، چربی برای کبد مفید است، ولی اگر تولید آن در بدن به بیش از 5 تا 10 درصد وزن کبد برسد، فرد در معرض ابتلا به انواع بیماریهای کبدی قرار میگیرد. در برخی موارد تشخیص دیرهنگام بیماری و عوارض ناشی از آن، باعث بروز ناهنجاریها و مشکلات شدید جسمی میشود.
انواع کبد چرب
به طور کلی، کبد چرب به دو نوع الکلی و غیر الکلی تقسیم میشود. بیش از 15
میلیون آمریکایی در مصرف مشروبات الکلی زیادهروی میکنند که بین 90 تا
100 درصد از آنها در نهایت به کبد چرب مبتلا میشوند. این بیماری حتی با
مصرف مقدار کمی از مشروبات الکلی نیز بروز میکند.
در ابتلا به کبد چرب الکلی، ژنتیک یا وراثت (انتقال از والدین به فرزندان) به دو شکل نقش موثری دارند؛ در یک روش، روی مقدار الکل مصرفی تأثیر گذاشته و در روش دیگر، روی میزان آنزیمهای کبدی که در تجزیه یا سوخت و ساز الکل دخیلند، مؤثر است. از عوامل دیگری که در ایجاد کبد چرب الکلی نقش دارند، میتوان به این موارد اشاره کرد: هپاتیت C که به التهاب کبد منجر میشود، تجمع بالای آهن چاقی و رژیم غذایی.
نوع دیگر این بیماری، کبد چرب غیرالکلی است که شایعترین علت ابتلا به بیماری مزمن کبدی به شمار میرود. تجمع بیش از حد چربی در کبد برخی افراد، آنها را مستعد ابتلا به بیماری کبد چرب میکند. در کبد چرب غیرالکلی، مبتلایان معمولا الکل مصرف نمیکنند یا مقدار مصرف آنها بسیار پایین است و ابتلا به این بیماری میتواند به آسیب دائم به کبد منجر شود. در نتیجه بروز این بیماری، کبد بزرگ شده و در طول زمان، بافتهای زخم شده جایگزین سلولهای کبدی میشوند که سیروز کبدی نام دارد.
در چنین مرحلهای از بیماری، کبد بدرستی کار نمیکند و فرد دچار نارسایی کبدی میشود و در نهایت به دلیل وخامت بیماری، جان خود را از دست میدهد. هر دو نوع کبد چرب در دنیا شایع است؛ ولی نوع غیرالکلی آن شیوع بیشتری دارد. به طوری که بیش از 20 درصد افراد بالغ به کبد چرب غیرالکلی مبتلا میشوند و بالاتر از شش میلیون کودک از یکی از انواع این بیماری رنج میبرند که در میان کودکان آسیایی و اسپانیایی بیشتر مشاهده میشود. شواهد اخیر نشان میدهد کبد چرب غیرالکلی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را در کودکانی که از چاقی و اضافه وزن رنج میبرند، افزایش میدهد.
کبد چرب غیرالکلی
علت اصلی ابتلا به کبد چرب غیرالکلی هنوز بدرستی مشخص نیست، ولی در این
میان، برخی عوامل مؤثر، خطر ابتلا به این مشکل را افزایش میدهد. در برخی
موارد، علت خاصی برای این بیماری یافت نمیشود، ولی شواهد حاکی از آن است
که وراثت نقش مؤثری در این میان ایفا میکند. از سوی دیگر، احتمال بروز آن
در افراد میانسالی که چاق هستند، بالاتر است. این افرد همچنین از کلسترول
یا تریگلیسیرید بالا و دیابت یا علائم پیشدیابتی (مقاومت انسولینی) رنج
میبرند.