سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یزد/

خروج گورخر ایرانی از خطر انقراض با زاد آوری این گونه نادر / منطقه حفاظت شده کالمند،محلی برای خروج گونه های نادر از خطر انقراض

منطقه حفاظت شده کالمند بهادران را با توجه به ویژگی‌های خاصی که دارد، می‌توان به عنوان محلی برای خروج گورخر ایرانی از لیست در معرض خطر دانست.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مرکز یزد

 با دارا بودن از عرصه‌های طبیعی و بکر و همچنین آب و هوایی مناسب برای بسیاری از حیوانات، پرندگان و دیگر موجودات، محل بسیار مناسبی برای پرورش بسیاری از گونه‌های حیوانی نادر و در معرض خطر است.

از جمله عرصه‌هایی که در شهرستان مهریز می‌تواند نقش قابل توجهی در این زمینه داشته باشد، منطقه کالمند بهادران است که عرصه‌ای فوق‌العاده برای زندگی گونه‌های مختلف جانوری به حساب می‌آید.

این منطقه با توجه به تخم‌گذاری هوبره که از پرندگان بسیار ارزشمند به حساب می‌آید، در سال ۱۳۵۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع و از سال ۱۳۷۰ به عنوان منطقه حفاظت شده تحت نظارت سازمان حفاظت از محیط زیست درآمد.

کالمند بهادران در حدود ۲۵۰ هزار هکتار وسعت دارد که نیمی از آن به عنوان دشت‌های باز و مناسب جهت زندگی بسیاری از جانواران است و دیگر بخش‌های آن توسط ارتفاعات و کوه‌هایی که شاید عبور از آن برای انسان ممکن هم نباشد، اشباع شده اس

در این منطقه حفاظت شده، گونه‌های مختلف جانوری، انواع حیوانات، پرندگان و دیگر موجودات زندگی می‌کنند، برخی از این موجودات از جمله موجودات بسیار ارزشمندی است که حفاظت و نگهداری از آن اهمیت بسیار زیادی دارد.

از جمله این موجودات، گورخر ایرانی است که تا چندسال پیش در مهریز به عنوان میهمان زندگی می‌کرد و الان اما با توجه به شرائطی که برای این حیوان ارزشمند ایجاد شده، مهریز به عنوان یکی از زیستگاه‌های مناسب برای زندگی این حیوان مطرح شده است.

نکته قابل توجه در زمینه حضور این گونه ارزشمند جانوری، این است که مهریز به عنوان منطقه‌ای معرفی شده است که ظرفیت زادآوری گورخر ایرانی در آن فراهم است و این حیوان، در مهریز به تولید مثل پرداخته است.

مهدی تیموری رئیس محیط زیست مهریز  با بیان اینکه گونه ارزشمند گورخرهای ایرانی در طبیعت مهریز به ۱۳ راس رسید اظهار کرد: با زایمان دو راس گور خر ایرانی در طبیعت مهریز، این شهرستان به امتیازی بالا در محیط زیست دست یافت.

رئیس محیط زیست مهریز با بیان اینکه این زادآوری برای سومین سال پیاپی در محل منطقه حفاظت شده کالمند بهادران مهریز اتفاق می‌افتد، تصریح کرد: با این زادآوری مهریز می‌تواند ادعا کند که طبیعت آن برای رهاسازی گونه ارزشمند گورخر ایرانی بسیار مناسب است.

وی افزود: در ایران تنها در بهرام گور فارس و شاهرود سمنان گورخر ایرانی در طبیعت آن رهاسازی شده و شهرستان مهریز به عنوان سومین مکان در کشور این کار را با موفقیت کامل انجام داده است.

تیموری از وجود ۱۵ راس گورخر در سایت پرورش گورخر ایرانی در بهادران مهریز خبر داد اظهار امیدواری کرد تا با استمرار شرایط مناسب در سطح منطقه و با توجه به اهداف بلند مدت و ملی طرح‌های تکثیر و پرورش افزایش این گونه ارزشمند و احیای آن در زیستگاه تاریخی آن را میسر سازد.

وی از انتقال مولد‌های این سایت به بسیاری استان‌های کشور مانند خراسان جنوبی، رضوی، فارس، سمنان، کرمان هم خبر داد.

سایت تکثیر و پرورش گورخر آسیایی استان یزد در مهریز از سال ۱۳۷۶ با انتقال و رهاسازی سه گورخر از منطقه حفاظت شده توران پشت سمنان فعالیت خود را آغاز کرد.

این سایت با تمامی امکانات و تجهیزات مورد نیاز و در وسعت ۱۳۳ هکتار در دهستان بهادران قرار دارد.

در کل کشور از گونه ارزشمند و در معرض خطر گورخر ایرانی تنها در حدود ۸۰۰ مورد وجود دارد که این موضوع اهمیت حفاظت و نگهداری از آن را به خوبی نمایان می سازد.

با توجه به نتیجه خوبی که درشهرستان مهریز نسبت به حفاظت از این حیوان به دست آمد و مشخص شد که در صورت حفاظت صحیح از آن، تعداد این گونه در عرض چند سال به چندین برابر افزایش پیدا می‌کند، می‌توان امید داشت که در صورت افزایش این حمایت‌ها و حفاظت‌ها، تا چند سال آینده این گونه ارزشمند جانوری، از لیست حیوانات در معرض خطر خارج شود.

نکته مهم در ارتباط با این گونه این است که گورخر ایرانی به عنوان یکی از مهمترین گونه‌های جانوری در کشور به حساب می‌آید و این موضوع به دلیل آن است که این گونه، تنها در ایران است و در هیچ کجای دنیا زیستگاهی برای آن وجود ندارد./س

برچسب ها: حفاظت ، از ، گورخر ، ایرانی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.