ˈˈ به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران ساری ، یزدانفر آهنگران ˈافزود : این طرح در یک هکتار از جنگل های شهرستان تنکابن و یک هکتار از جنگل های پارک جنگلی سی سنگان واقع در شهرستان نوشهر به اجرا درآمد و نتایج آن در قالب یک طرح تخصصی به هیات دولت تقدیم می شود تا اعتبار لازم به آن تخصیص داده شود.
وی تاکید کرد : پس از پهنه بندی و تهیه نقشه رویشگاه های شمشاد در شمال کشور، کارهای آزمایشی لازم را انجام دادیم و چون هزینه آن بسیار زیاد و محدوده اش بسیار وسیع و گسترده است، همت کل سازمان جنگل ها و مراتع کشور را می طلبد.
آهنگران اظهار داشت : ما در طرح آزمونه ای با اقداماتی همچون قطع یکسره، از بین بردن نهال های آلوده، جمع آوری و سوزاندن سرشاخه های آلوده، ضد عفونی کردن چوب ها با محلول آب اکسیژنه و آب مقطر ، عملیات کنترل را انجام دادیم و مراحل کار را از نظر زمان بندی و هزینه به دقت ثبت کردیم.
معاون قائم مقام دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور درباره آخرین وضعیت این بیماری در جنگل های هیرکانی، گفت: آن دسته از درختان و توده های شمشاد که از گذشته آلوده شده بودند، به طور کامل خزان کردند و خشک شدند.
وی به ترک خوردگی پوست و چوب بسیاری از درختان در نتیجه این بیماری اشاره کرد و ادامه داد: بر روی تنه بعضی از درختان جوانه شمشاد سبز می شود ولی پس از مدتی آن هم آلوده می گردد و بسیاری از نهال های شمشاد نیز از بین رفته است.
آهنگران گفت : از همان ابتدا شیوع این بیماری در جنگل های شمال، معدودی از درختان و توده های شمشاد به علل ناشناخته که در دست بررسی است، مقاومت نشان دادند و آخرین بازدیدها نشان می دهد این درختان همچنان سالم مانده اند.
بیماری سوختگی شمشاد (blight Boxwood) در ایران نخستین بار در سال 1389 در جنگل های آستارا و تالش دیده شد و هم اکنون تا جنگل های استان گلستان گسترش یافته است و به گفته کارشناسان ممکن است موجب انقراض گونه باارزش شمشاد در شمال کشور شود.
(Cylindrocladium buxicola) و ˈ کالونکتریا پسودوناویکولاتا ˈ (Calonectria pseudonaviculata )است و باعث چروکیدگی و ایجاد لکه های قهوه ای در برگ گیاه و مرگ سریع و گسترده بافت ها در بخش عمده یا همه قسمت های هوایی گیاه می شود.
شمشاد هیرکانی با نام علمی ˈ باکسیوس هیرکانا پوجارک ˈ (Buxus hyrcana Pojark )درختی همیشه سبز و بومی در جنگل های هیرکانی در شمال ایران است که در فهرست گونه های گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بین المللی حفظ طبیعت (آی یو سی ان IUCN) قرار دارد./ش/ن