به گزارش
خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران
، تخریب اکو سیستمها و پوشش گیاهی در اثر چرای بی رویه دام موضوعی است که در سالیان اخیر توجه بسیاری از محافل علمی را به خود جلب کرده و شدت آن دغدغه طرفداران محیط زیست و حتی مردم شده است. علی رغم اینکه تجربیات تلخی را بسیاری از کشورهای دنیا در این زمینه پشت سر گذاشتهاند ولی کشور ما هنوز با این مشکل دست و پنجه نرم میکند.
ولفگانگ اکوایلر، زیست شناس آلمانی در سفرهای متعدد تحقیقاتی که به ایران داشته در این خصوص گفت: چرای بی رویه دام عامل تهدید بسیاری بزرگی برای اکو سیستمهای خشکی در ایران است.
وی افزود: بروز مشکلات محیط زیست اروپا امروزه فراتر از این رفته و پیشرفت مناطق شهری، صنعتی، کشاورزی و جاده سازی بزرگترین تهدید برای اکو سیستمها در اروپا به شمار میرود.
وی ادامه داد: در قرن گذشته چرای بی رویه دام نیز عامل خطر بزرگی محسوب میشد ولی پس از صنعتی شدن دامداریها خطر این عامل کاهش پیدا کرد ولی در کشوری مانند ایران که دارای وسعت زیادی است، هنوز بزرگترین خطر چرای بی رویه دام به شمار میرود.
این زیست شناس آلمانی که از سال 1356 سفرهای متعدد تحقیقاتی در ایران انجام داده است تصریح کرد: بسیاری از اکو سیستمهای دست نخوردهای که در سالهای گذشته دیده بودم، امروزه رو به نابودی رفتهاند و دلیل آن در وهله اول چرای بی رویه دام است. متعاقب نابودی این اکو سیستمها بسیاری از اجزای ارزشمند تنوع زیستی از جمله پروانهها رو به نابودی کامل میروند.
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون در کشورهایی مانند مراکش چرای بی رویه دام بزرگترین عامل نابودی اکو سیستمهای کوهستانی و تنوع زیستی این کشور شده است.
گفتنی است، با رویهای که در کشور ما در پیش است، باید در انتظار فاجعهای مشابه در چند سال آینده باشیم. امیدواریم مسئولان ذیربط برای جلوگیری از تخریب اکو سیستمهای کوهستانی و تنوع زیستی کشورمان تدبیری بیاندیشند.
گزارش از هراتیان
انتهای پیام/