معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران تبریز گفت: افزایش بهره وری در استفاده صحیح از نهاده هایی نظیر آب، کود و سموم با مصرف مطلوب، بهینه و ضروری دور از انتظار نخواهد بود.
ایوب ایرانی فام افزود: کشاورزی پیشرفته بر استفاده درست و مدیریت یافته از نهادههای درون مزرعهای و طبیعی مانند کود سبز، کود حیوانی، بقایای گیاهی، تناوب زراعی و کشت مخلوط و در نهایت تولید محصول سالم و با کیفیت تاکید دارد.
وی با اشاره ای به مساعد بودن صادرات محصولات کشاورزی سالم تصریح کرد: اشتیاق به مصرف محصولات کشاورزی سالم، به دلیل نگرانیهای روز افزون از آلودگیهای محصولات رایج و محیط زیست، رو به افزایش بوده و این نوع محصولات تولیدی از بازار صادراتی خوبی نیز برخوردار شده است.
ایرانی فام از ارتباط تولید محصولات باکیفیت و سربلندی در حماسه اقتصادی گفت و ادامه داد: تولید محصول باکیفیت درسطح باغات و مزارع را می توان به نوعی با سربلندی و موفقیّت در حماسه اقتصادی مرتبط بدانیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی یادآور شد: توجّه بیشتر در تغذیه درختان و استفاده بهینه در کودهای ریزمغذی و همچنین نوع مدیریت و کنترل آفات و بیماری ها قطع به یقین محصولاتی باکیفیت را برای زارعان و باغداران پدیدار خواهد کرد.
ایرانی فام تاکید کرد: امیدواریم به صورت فراگیر و گسترده در توانمندسازی کشاورزان و ارتقاء دانش آنها موثر واقع شود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: استفاده متعادل از کودهای شیمیایی موجب کاهش هزینه تامین کود و کوددهی خواهد شد.
سعید سلیمانی افزود: شرایط آب و خاک در استفاده متعادل از کودهای شیمیایی، آلی و بیولوژیکی به روشی صحیح و مطابق با نیازهای واقعی محصول تاثیرگذار است.
وی از حاصل شدن سلامتی برای انسان با استفاده صحیح از کود برای انسان گفت و تصریح کرد: مصرف بهینه کود علاوه بر افزایش کمّی و کیفی محصول سبب ایجاد سلامتی در انسان و سایر موجودات زنده و محیط زیست می شود.
سلیمانی ادامه داد: امکان بهره برداری از خاک برای سال های متمادی با مصرف بهینه از این نهاده امکانپذیر خواهد بود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی افزایش خاصیت انبارداری محصولات را از مهم ترین فواید تغذیه متعادل محصولات دانست و یادآور شد: در صورت تغذیه متعادل محصولات با کودها، خاصیت انبارداری محصول افزایش یافته و تا حدودی در مقابل تغییرات فیزیکی و شیمیایی حفظ می شود.
وی افزود: حفظ خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک با مصرف بهینه کود امکانپذیر است.
سلیمانی تاکید کرد: مصرف بهینه کود عاملی برای متعادل شدن نیاز آبی محصول بوده و تا حدودی در مقابل تنش های کم آبی مقاومت ایجاد می کند.
مدیر دفتر محیط زیست و توسعه پایدار سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران اذعان داشت: مهم ترین عامل در کاهش مصرف سم و کودهای شیمیایی آموزش اصولی به بهره برداران بخش کشاورزی است.
احمد بایبوردی افزود: بالا بودن غلظت نیترات در اندام های قابل مصرف سبزی ها، علوفه و در آب آشامیدنی مخاطرات بهداشتی جدی را برای انسان و دام ایجاد نموده است.
وی با ضرورت دانستن کاهش کودهای شیمیایی خاطرنشان کرد: باید ضمن کاهش مصرف کودهای شیمیایی، هم چارچوب ذهنی کشاورزان را درباره آثار مفید کودهای آلی تغییر داد و هم مردم را به استفاده از سبزی های تولید شده به روش ارگانیک تشویق کرد.
مدیر دفتر محیط زیست و توسعه پایدار سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی از کم اطلاع بودن و یا به نوعی بی اطلاعی کشاورزان از عوارض مصرف کودهای شیمیایی گفت و ادامه داد: استفاده از اين كودها موجب بزرگ و سنگين شدن سبزي هاي غده اي مانند سيب زميني و پیاز مي شود و سود بيشتري را براي کشاورزان به دنبال دارد ولی بيشتر اين کشاورزان نيز نمي دانند كه اين كودها به عنوان يك عامل سرطان زا شناخته شده اند و در حالي مردم را به خوردن سبزي و صيفي جات به منظور مقابله با سرطان ترغيب مي كنيم كه به دليل استفاده از كود ازته، اين سبزي ها به نوعی خود منشأ انواع سرطان ها هستند.
بایبوردی با توصیه ای به مصرف کنندگان اظهار داشت: به دليل آنكه بيشتر سموم محلول در چربي هستند، روي پوست ميوه قرار گرفته و هنگام شست وشو با آب از بين نمي روند، بنابراين توصيه مي شود براي پاك كردن سموم از روي ميوه ها و سبزي ها آنها را با كمي مواد ضدعفوني كننده يا نمك شسته و سبزي ها را به طور آب كشي نمود تا سم شان از بين برود.
وی ضمن بازگو نمودن تاثیر مثبت اختصاص یارانه به تولیدکنندگان محصولات ارگانیک تاکید کرد: اختصاص یارانه به کشاورزان تولیدکننده محصولات ارگانیک را می توان در افزایش تولید این محصولات را می توان به عنوان راهکاری اساسی قلمداد نمود.
بر اساس این گزارش، ارتقاء ضریب بهره وری از آب در تولید محصولات کشاورزی و استفاده علمی و بهره برداری بهینه از سایر نهاده های تولیدی با الگوی کشت ملموس خواهد بود.