سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یزد/

کویر یزد کلکسیونی از داروهای گیاهی / 600 گونه گیاهی نادر در کوهستانهای یزد

تنوع برخی گونه‌های گیاهی استان یزد به ویژه گیاهان دارویی و صنعتی در برخی مناطق کوهپایه‌ای استان به نحوی است که گاهاً با بعضی استان‌های خوش آب و هوا و پربارش برابری می‌کند.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مرکز یزد

استان یزد علی‌رغم برخورداری از آب و هوایی خشک و کویری، کلکسیونی از گونه‌های متنوع گیاهی است به نحوی که بیش از 600 گونه گیاهی که نیمی از آنها از ارزش دارویی و صنعتی برخوردارند، در مراتع، کوهستان‌ها و بیابان‌های این استان شناسایی شده است

آنغوزه، اسفند، آویشن، زیره سیاه، آلاله، اسفرزه، افسنطین، بذرالبنج یزدی، بارهنگ، بادام شیرین، بادام تلخ، پنیرک خبازی، تاج ریزی، خرفه، شیرین بیان، خارشتر، مرزنجوش و هندوانه ابوجهل، برخی از گونه‌های دارویی و صنعتی استان هستند.

 رییس اداره مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد اظهار کرد: داروهای گیاهی در سطح 4 میلیون و 400 هزار هکتار مراتع استان از حاشیه کویر تا مناطق کوهستانی گسترده شده است.

وی افزود: براساس کتاب فلور استان، بیش از 600 گونه گیاهی در استان یزد وجود دارد که بیش از 50 درصد از آنها اهمیت دارویی و صنعتی دارند.

احمدی در مورد گستردگی پوشش گیاهی استان، گفت: گونه گیاهی اشنان که در گذشته در صنعت صابون‌سازی مورد استفاده قرار می‌گرفته را غالباً در مناطق حاشیه‌ای کویر به صورت اشنان‌زارها مشاهده می‌کنیم و همین طور که به سمت مناطق کوهستانی نزدیک می‌شویم به لحاظ برخورداری از آب و هوای بهتر و خاک حاصل‌خیزتر با تنوع بیشتری از گونه‌های گیاهی مواجه می‌شویم.

این مسئول ادامه داد: در مناطق کوهپایه‌ای استان عمدتاً شاهد رویش کلپوره که از انواع گیاهان دارویی مورد استفاده برای دفع سنگ کلیه و درمان مشکلات ادراری است، گون‌ها که از صمغ آنها برای تولید کتیرا بهره گرفته می‌شود و گیاهان متنوع دیگری مانند آنغوزه که شیره آن دارای مصارف دارویی و حتی جنبه صادراتی دارد، خواهیم بود.

احمدی همچنین از وجود انواع گونه‌های آویشن در سطح استان خبر داد که برای تقویت دستگاه گوارش و ضد قارچ موثرند.

وی اعلام کرد: در حاشیه روستاهای مناطق کوهپایه‌ای استان با توجه به ارتفاع و اقليم منطقه، گیاهی با عنوان "سگ مير" که گونه‌ای غير خوش خوراک و فوق العاده سمی برای دام‌هاست وجود دارد، ولي زنبورهای عسل از شیرابه آن در تولید عسل استفاده می‌كنند.

احمدی استان کویری یزد را داروخانه‌‌ای طبیعی خواند و گفت: علی رغم خشکی و بارندگی کم در استان، تنوع گونه‌های گیاهی در استان یزد بالاست و جایگاه استان همچنين در تهیه و تولید برخی محصولات فرعی گونه‌های گیاهی در سطح کشور نيز مطلوب است.

وی همچنین گیاهان دارویی استان یزد را نه تنها از لحاظ کیفی بلکه از سطح کیفی بالایی، برخوردار دانست.

رئیس اداره مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد بیشتر بهره‌برداران کنونی گیاهان دارویی در استان را حدود 400 نفر که عمدتاً دامدار و بومی مناطق هستند، اعلام کرد که بخشی از درآمدهای خود را از طریق برداشت گیاهان دارویی تامین می‌کنند.

وی اظهار کرد: البته قبل از انتزاع شهرستان طبس از استان یزد تعداد بهره‌برداران گیاهان دارویی در استان بیش از 800 نفر بوده است.

به گفته این مسئول، عمده برداشت گیاهان دارویی در استان مربوط به گیاهان خاصی مانند آنغوزه، کتیرا و زیره سیاه است که جنبه اقتصادی آنها شناخته شده است و سایر گونه‌ها کمتر مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

وی اظهار کرد: همکاری مسئولان، مراکز تحقیقاتی و دانشگاه به منظور شناسایی کاربرد و روش‌های بهره‌برداری گونه‌های گیاهی کمتر بهره‌برداری شده و اطلاعرسانی آن به بهره‌برداران از طریق ادارات آموزش و ترویج منابع طبیعی و کشاورزی، می‌تواند هم درخصوص بهره‌برداری صحیح و مستمر از گیاهان دارویی و هم در حفظ و توسعه رویشگاه‌های این گونه‌های گیاهی راهگشا باشد.

احمدی با بیان این که در حال حاضر مراتع استان یزد با توجه به جمعیت کم دامداران و واحدهای دامی استان به ندرت با تهدید دام‌ها مواجه است، گفت: البته این مشکل در برخی مناطق خاص مانند اطراف روستاهای واقع در نواحی مرزی استان فارس و یزد در شهرستان خاتم گاهاً وجود دارد ولی در سایر مناطق، تخریبی از این لحاظ نداریم.

به گفته این مسئول، مهمترین عامل تخریب مراتع استان توسعه معادن است که اگر به صورت اصولی انجام شود نیز خسارات آنها قابل جبران خواهد بود./س


برچسب ها: یزد ، داروخانه ، گیاهی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.