سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

روابط رژیم صهیونیستی و اریتره

اسرائیل در سالهای گذشته همواره در تلاش بوده تا به دلایلی چون مقابله با اسلام گرایی در بعضی از کشورهای منطقه همچون سودان، مقابله با جنبش های اسلامی در شمال آفریقا، حفاظت از خطوط کشتیرانی خود و . . در اریتره حضور فعال داشته باشد.

اهمیت استراتژیک اریتره در دریای سرخ

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،موقعیت جغرافیایی اریتره باعث شده تا مردم آن در طول تاریخ، تحت سلطه استعمارگران باشند. این کشور در ناحیه جنوب شرقی با کشور جیبوتی هم مرز است و در منتهی الیه آن، تنگه استراتژیک باب المندب قرار دارد که توسط دریای سرخ و خلیج عدن به اقیانوس هند متصل می شود.

اهمیت این کشور از نقطه نظر استراتژیکی با اهمیت دریای سرخ درهم آمیخته است. کانال سوئز در شمال دریای سرخ واقع شده و همه کشورهای اطراف به وسیله این کانال به دریای مدیترانه و کشورهای اطراف این دریا مرتبط می شوند.

بنابراین دریای سرخ برای کشورهای منطقه به منزله پلی است که به وسیله دریای مدیترانه، غرب اروپا و آفریقا را از طریق اقیانوس اطلس به اقیانوس هند در جنوب آسیا و شرق آافریقا پیوند می دهد.

ممالک اطراف دریای مدیترانه برای سهولت و تسریع در امر صادرات و واردات خود، باید از کانال سوئز عبور کنند و از طریق دریای سرخ از باب المندب و خلیج عدن بگذرند.

این عوامل باعث شده تا کشورهای استعمارگر همیشه با چشم طمع به این منطقه نگاه کنند. در حقیقت تسلط بر اریتره ، مسلط شدن بر منطقه ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک دریای سرخ است که از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

روزانه صدها کشتی حامل مواد گوناگون از جمله نفت و ناوهای بزرگ جنگی از این منطقه عبور می کنند. میل وافر استعمارگران به منظور به دست آوردن این سرزمین، به دلیل موقعیت خاص آن و جزایر متعددی است که متعلق به آن می باشد و این کشور را به صورت یک دروازه مهم درآورده است.

یکی از رژیم هایی که موقعیت ژئوپلتیکی این سرزمین برای آن اهمیت زیادی دارد، رژیم جعلی اسرائیل است. این رژیم  در سالهای گذشته همواره در تلاش بوده تا در اریتره حضور فعال داشته  باشد که مهم ترین دلایل آن بدین قرار است:

1-مقابله با اسلام گرایی در بعضی از کشورها ی منطقه، به ویژه در سودان

2-مقابله با جنبش های اسلامی در شمال آفریقا

3- کنترل و حفاظت از خطوط کشتیرانی متعلق به این رژیم

4- امکان حرکت کشتیها از بندر ایلات در دریای سرخ به سوی آبهای بین المللی از طریق دریای سرخ

آغاز روابط رژیم صهیونیستی و اریتره

به هنگام جنگ داخلی اتیوپی در دهه 1980 که در نهایت به اسقلال اریتره در اوایل دهه 1990 انجامید، رژیم صهیونیستی با فروش سلاح و تجهیزات مدرن نقش مهمی در تسلیح دولت اتیوپی دربرابر جبهه آزادیبخش اریتره داشت.

بر اساس یکی از موافقتنامه های نظامی، اریتره اجازه استفاده از پایگاههای نظامی در اسمره و نکالیا و سنهین را به اسرائیل داد و متقابلا طرف اسرائیلی متعهد شد کلیه سلاح ها، تجهیزات و آموزشهای مورد نیاز ارتش این کشور را تامین کند.

با توجه  به تخاصم شدید بین اعراب و اسرائیل در آن زمان و با توجه به این که حدود 40 درصد از جمعیت اریتره را مسلمانان تشکیل می دهند، در برابر حمایت اسرائیل از اتیوپی، اعراب نیز به حمایت از اریتره پرداختند و جنگ اریتره و اتیوپی به به نوعی جنگ اعراب و اسرائیل نیز محسوب می شد.

سکونت بخش زیادی از جمعیت مسلمان اریتره در اطراف دریای سرخ و حمایت اعراب از نیروهای اریتره باعث شده بود تا رژیم صهیونیستی جهت مبارزه با کشورهای عربی و جلوگیری از نفوذ آنان در اطراف دریای سرخ، آموزش و تسلیح ارتش اتیوپی را در صدر برنامه های  خود قرار دهد.

استنباط اسرائیل این بود که استقلال اریتره و حمایت کشورهای عرب از این دولت تازه تاسیس، با توجه به اشرافیت اریتره بر تنگه باب المندب، ممکن است در آینده دسترسی این کشور به آبهای اقیانوس هند را کاهش و در نهایت قطع کند.

از اینرو اسرائیل با اعزام یکصد تن از کارشناسان نظامی خود به اتیوپی، نقش مهمی در ارتقای دانش فنی  نظامیان این کشور داشت. تحت آموزشهای کماندوهای اسرائیلی، ارتش اتیوپی توانست بخش های زیادی از اراضی از دست داده را از نیروهای جبهه آزادیبخش اریتره بازستاند .

در اواسط دهه 1980 جبهه آزادیبخش خلق اریتره ، جبهه آزادیبخش اریتره را از میدان به در کرد و خود سکان مبارزه با اتیوپی را در دست گرفت و در نهایت توانست با یک جنگ فرسایشی ارتش اتیوپی را از خاک خود خارج و استقلال اریتره را در سال 1991 اعلام کند.

روابط سیاسی رژیم صهیونیستی و اریتره در سال 1993 زمانی آغاز شد که اسیاس افورکی، رئیس جمهور اریتره، جهت مداوا عازم تل آویو شد. در حقیقت بعد از اطلاع سفیر آمریکا در اریتره از شرایط بدنی افورکی، به وی پیشنهاد داد تا برای مداوا عازم تل آویو شود و جهت جلوگیری از تغیر نظر وی، یک فروند هواپیمای آمریکایی را در اختیارش قرار داد.

به فاصله یک هفته بعد از بهبودی افورکی و مراجعت از تل آویو، روابط دو کشور آغاز و اسرائیل موفق شد تا اجازه حضور کارشناسان نظامی خود در جزیره استراتژیک داهلاک را  به دست آورد سپس موافقتنامه ای نظامی بین دو طرف امضا شد که بر اساس آن آموزش و تسلیح ارتش اریتره که در جریان جنگ با اتیوپی دچار مشکلات فراوانی شده بود، بر عهده ارتش رژیم صهیونیستی قرار گرفت.

ارتش اریتره به پشتوانه این توافق نامه توانست با حمایت و پشتیبانی کارشناسان موساد در سال 1996 جزایر حنیش را  از تصرف ارتش یمن خارج کند. اسرائیل بعد از این موفقیت ارتش اریتره، از مقامات این کشور درخواست کرد تا اجازه تاسیس پایگاه نظامی در جزیره فاتما نیز به آن داده شود که با موافقت افورکی به این مهم نایل شد.

با استقرار نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی در دو جزیره مهم تنگه باب المندب، اسرائیل توانست احاطه کاملی بر چگونگی ورود و خروج کشتیهای کشورهای عربی به ویژه مصر، سودان، یمن و عربستان پیدا کند.

از سوی دیگر نیروهای موساد با حضور در نوار مرزی مشترک با سودان، بارها و بارها از طریق مرزهای اریتره وارد خاک این کشور شده و به انجام عملیاتهای مختلف اعم از جاسوسی، ترور، بمب گذاری و ... بر علیه دولت البشیر اقدام کردنند.

اسیاس افورکی در اواسط دهه 1990  به طور رسمی به اراضی اشغالی سفر کرد و با شیون پرز، نخست وزیر وقت اسرائیل، مذاکراتی را جهت همکاریهای سیاسی، اقتصادی و نظامی انجام داد. این سفر با واکنش منفی اکثر کشورهای عربی از جمله عربستان مواجه شد.

 در حقیقت تسلط بر اریتره، مسلط شدن بر منطقه ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک دریای سرخ است که از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

افورکی در پاسخ به مواضع کشورهای عرب اظهار داشت: آنچه برای اریتره اهمیت دارد حفظ صلح و ثبات در منطقه دریای سرخ است و اریتره کشوری مستقل بوده و مستقل عمل می کند و هیچ کشوری حق دخالت در امور آن را ندارد.

در فوریه سال 2000 یک هیات سیاسی ، اقتصادی و نظامی اسرائیل به سرپرستی سفیر آن در اتیوپی، به اسمره پایتخت اریتره سفر کرد و با استقبال گرم افورکی روبرو شد و مواقت نامه های فراوانی در این سفر به امضای مقامات دو طرف رسید.

بر اساس یکی از موافقتنامه های نظامی، اریتره اجازه استفاده از پایگاههای نظامی در اسمره و نکالیا و سنهین را به اسرائیل داد و متقابلا طرف اسرائیلی متعهد شد کلیه سلاح ها، تجهیزات و آموزشهای مورد نیاز ارتش این کشور را تامین کند.

اهمیت نظامی اریتره برای رژیم صهیونیستی باعث شده تا این رژیم کمک های ویژه ای در زمینه های مختلف به اریتره اهدا کند که در ذیل به تعدادی از آنها اشاره می کنیم.

یکی از زمینه های حضور رژیم صهیونیستی در اریتره، بخش کشاورزی می باشد. از آنجایی که اریتره از نظر دانش فنی و تکنولوژی در سطح بسیار پایینی قرار دارد و به طور مرتب درگیر خشک سالی های طولانی مدت می باشد، کارشناسان رژیم صهیونیستی نقش مهمی در پیشبرد برنامه های کشاورزی آن دارند.

ساختن سد و ایجاد کانال برای رساندن آب به زمینهای کشاورزی و همچنین ایجاد و راه اندازی تاسیسات آبیاری قطره ای باعث شده تا کشاورزی این کشور به طور محسوس رونق بگیرد. یکی از مهم ترین پروژه های کشاورزی این کشور پروژه گاتلی gatli نام دارد.

گاتلی منطقه ای است در 72 کیلومتری اسمره ، حدود 100 هکتار از زمینها این منطقه که استفاده چندانی از آن نمی شد، با اقدامات کارشناسان رژیم صهیونیستی به یکی از مهم ترین مراکز کشاورزی اریتره تبدیل شد.

علاوه بر کشاورزی، کارشناسان رژیم صهیونیستی نفوذ فراوانی در سایر زمینه ها اعم از مواد غذایی، کامپیوتر، حمل و نقل، ماشین آلات و ... دارند.

شرکت هوایی Arika ، یکی از شرکتهای هوایی رژیم صهیونیستی است که اخیرا دفتری در اسمره افتتاح و به انتقال مسافران اریتره ای پرداخته است. افرایم سن،ه از مسئولان این شرکت، با سفر به اسمره، قرارداد فی مابین این شرکت و شرکت هوایی اریتره را امضا کرد.

بر اساس این قرارداد، این شرکت متعهد شد تا مسافران اریتره ای را به اسرائیل و سایر کشورهای شرق آفریقا انتقال دهد.

دیگر شرکت صهیونیستی که اخیرا با دولت اریتره قرار داد امضا کرده، شرکت صهیونیستی البیت سیستم می باشد که در زمینه فروش و تعمیر تجهیزات نظامی تخصص دارد. بر اساس موافقتنامه ای که بین مقامات این شرکت و مقامات وزارت دفاع اریتره منعقد شد، شرکت اسرائیلی موظف شد تا سیستم راداری هواپیماهای میگ 29 اریتره را که در اواخر دهه 1990 از روسیه خریداری شده است را بروز رسانی کند.

در سال 2012 و به دنبال افزایش حضور جمهوری اسلامی ایران در منطقه شاخ و شمال آفریقا و بعد از عبور رزم ناو ارتش جمهوری اسلامی از دریای سرخ و کانال سوئز، رژیم صهیونیستی که به شدت از ناحیه جمهوری اسلامی احساس خطر  می کرد، با یک قرار داد چند میلیون دلاری اجازه تاسیس یک پایگاه هوایی نظامی در جزیره داهلاک و یک پایگاه استراق سمع در جزیره مصوع را از دولت اریتره به دست آورد تا به خیال خام خود بتواند مانع از حضور کشتیهای جنگی ایران در این منطقه استراتژیک شود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۷:۱۷ ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۷
مرگ بر اسرائیل جنایتکار