سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از روز ملی فدراسیون روسیه تا اولین آزمایش برای مهار انرژی خورشید

شهادت دیپلمات ایرانی در بوسنی و هرزگوین، اولین آزمایش برای مهارانرژی خورشید، روز ملی فدراسیون روسیه و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 22 خرداد 1393 خورشیدی برابر با 14 شعبان 1435 هجری و 12 ژوئن 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

درگذشت عالم مبارز آیت اللَّه "میرزا کاظم دینوری" (1374 ش)
آیت‌اللَّه حاج میرزا کاظم دینوری در سال 1281 ش (1320 ق) در خاندانی که همگی از علمای مبارز و مراجع تبریز و از علمای بزرگ آذربایجان بودند به دنیا آمد. وی پس از فراگیری مقدمات علوم، به نجف اشرف رفت و از محضر آیات عظام سید ابوالحسن اصفهانی، آقاضیاءالدین‌عراقی، میرزای نائینی و محمد حسین غروی اصفهانی و دیگران استفاده نموده و به مدارج بالای علمی دست یافت. آیت‌اللَّه دینوری سپس به وطن مراجعت کرد و به انجام وظائف دینی، اقامه جماعت و تدریس و ترویج دین پرداخت. از آثار ایشان می‌توان به تقریرات درس فقه و اصولِ استادان خویش و نیز رساله توضیح المسائل اشاره کرد. سرانجام آن مرد بزرگ پس از عمری تلاش در راه اعلای کلمه توحید در 23 خرداد 1374 ش برابر با 14 محرم 1416 ق در 93 سالگی بدرود حیات گفت و در تبریز به خاک سپرده شد.

شهادت برادر "رسول منتظری" دیپلمات ایرانی در بوسنی و هرزگوین (1372 ش)
برادر (مجید) رسول منتظری، دیپلمات ایرانی شاغل در سفارت ایران در زاگرب، پایتخت کرواسی، در حین انجام وظیفه به عنوان مسؤول کمک‌های ارسالی کشورمان به جمهوری بوسنی و هرزگوین توسط شبه نظامیان کروات به شهادت رسید.

 سفیر کرواسی در تهران، پس از شهادت آقای رسول منتظری، ضمن ابراز تأسف خود و دولت متبوعش از این حادثه، آمادگی کشورش را برای مجازات عاملان این جنایت و جلوگیری از تکرار این وقایع اعلام کرد.

رحلت عالم بزرگوار آیت اللَّه شیخ "علی مشکات" (1369 ش)
آیت‌اللَّه شیخ علی مشکات سده‌ی اصفهانی در حدود سال 1280 ش (1319 ق) در قریه خوزان اصفهان به دنیا آمد. وی پس از فراگیری مقدمات و سطوح در حوزه علمیه اصفهان، به قم رفت و از محضر حضرات آیات شیخ عبدالکریم حائری یزدی، سید محمد حجت کوه کمرهای و سید محمد تقی خوانساری استفاده برد. آیت‌اللَّه مشکات سپس راهی نجف اشرف شد و پس از بهره‌گیری از دروس آیات عظام سید ابوالحسن اصفهانی، آقاضیاءالدین عراقی و شیخ محمد حسین غروی اصفهانی، خود عهده‌دار تدریس فقه و اصول گردید. وی سپس به اصفهان بازگشت در مدرسه چهارباغ و صدر به تدریس سطوح عالی و اقامه جماعت پرداخت. حاشیه بر کفایة الاصول، تقریرات دروس حضرات آیات حائری یزدی، آقا ضیاءالدین عراقی و سید ابوالحسن اصفهانی، از جمله آثار علمی وی می‌باشند. آیت‌اللَّه علی مشکات سرانجام در بیست و دوم خرداد ماه 1369 ش برابر با سیزدهم ذی‌قعده 1415 ق در 89 سالگی دار فانی را وداع گفت و به سرای جاوید شتافت.

ارتحال عالم مجاهد و فقیه جلیل آیت اللَّه "مجدالدین محلاّتی" (1378 ش)
آیت اللَّه شیخ مجدالدین محلاتی، در سال 1305 ش (1345 ق) در نجف اشرف به دنیا آمد. آیت‌اللَّه محلاتی در قم از محضر درس حضرات آیات: سید حسین بروجردی، سید محمد محقق داماد، محمد علی اراکی، امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی و... استفاده کرد و در شمار فضلای مشهور حوزه درآمد. وی در سال 1337 ش به همراه عده‌ای از افاضل حوزه، مجله دینی مکتب اسلام را بنیان نهاد و مقالاتی در حقوق اسلامی و تطبیق آن با حقوق ملل، نگاشت. معظم له در جریان انقلاب اسلامی و قیام 15 خرداد، به همراه پدرش دستگیر و چند ماه زندانی شد. وی پس از آزادی در کنار پدرش رهبری مبارزات مردم و علمای استان فارس را بر عهده داشت و در این راستا در سال 1351 ش به شهرهای ایرانشهر، زاهدان و یزد به مدت 14 ماه در تبعید به سر برد. آیت‌اللَّه محلاتی بارها به کشورهای اروپایی و آمریکا سفر کرد و با بیان شیوا و منطق زیبایش، مردم را با مبانی اسلام آشنا ساخت و آثار خیری از خود به یادگار نهاد. سرانجام این عالم مجاهد پس از 73 سال زندگی پربرکت، در روز 22 خرداد 1378 ش بدرود حیات گفت و پس از تشییعی باشکوه، در مدرسه ولی عصر (عج) که از یادگارهای وی در شیراز بود، به خاک سپرده شد.

اولین آزمایش برای مهار و به کارگیری انرژی حرارتی خورشید (1914 م)
در دوازدهم ژوئن 1914 م اولین آزمایش برای مهار و به کارگیری انرژی حرارتی خورشید در ناحیه‌ای در حومه قاهره در مصر انجام شد.

مبتکر و مجری این طرح یک فیزیک دان آلمانی به نام شومان بود که توانست با تمرکز اشعه خورشید یک ماشین بخار را که 50 اسب بخار نیرو داشت به کار بیاندازد. این آزمایش، اساس موتورها و محرکه‌های آفتابی شد که امروزه در صنعت، کاربرد زیادی یافته‌اند.

درگذشت "موسی بن یونس" فقیه و ریاضی دان مسلمان (639 ق)

ابوالفتح کمال الدین موسی بن یونس معروف به ابن منعه، فقیهِ شافعی، طبیب، منجم و ریاضی دان مسلمان در سال 551 ق در موصِل عراق به دنیا آمد. پس از فراگیری علوم مقدماتی در زادگاه خود، راهی بغداد گردید و در مدرسه‌ی نظامیه‌ی آن شهر به تکمیل تحصیلات خود پرداخت. ابن یونس در عصری که دوره‌ی شکوفایی علمی در تمدن اسلامی به شمار می‌رفت، در علوم و فنون گوناگون، صاحبِ دانش و مهارت بود به طوری که حَنَفیان نزد او فقه حنفی می‌آموختند و یهودیان و مسیحیان در تفسیر تورات و انجیل به او رجوع می‌کردند. این دانشمند مسلمان پس از اتمام تحصیلات خود، در قاهره به تدریس پرداخت و آثار فراوانی را تألیف نمود. اسرار السلطانیه، عیون المنطق و مفردات الفاظ القانون از آن جمله‌اند.

درگذشت "ابن مرزوق حفید" فقیه و ادیب مسلمان (842 ق)
ابوعبداللَّه محمد بن احمد بن محمد، معروف به ابن مرزوق حفید، در ربیع الاول سال 766 ق در مغرب به دنیا آمد. او در روزگار جوانی در طی سفرهایی که به مکه، قسطنطنیه، اسکندریه، قاهره و... داشت، نزد مشایخ و بزرگان علم و ادب آن سرزمین‌ها نظیر سراج‌الدین بَلقینی، زین الدین عراقی، ابن خلدون، ابوحیان نحوی و ابن هِشام انصاری دانش آموخت. برخی دیگر از خاندان ابن مرزوق نیز از بزرگان فقه و ادب و سیاست بوده‌اند. ابن مرزوق حفید در زمینه‌ی فرهنگ اسلامی عصر خویش، تأثیری بسزا برجای نهاده است. آن چه در مورد حفید حائز اهمیت می‌نماید، وجود نام وی در بسیار از طُرُق اجازات، به ویژه اجازات حجاز و مغرب است. او صاحب تالیفات متعدد بوده که برخی از آن‌ها به صورت خطّی در کتابخانه‌های جهان نگهداری می‌شوند. رَوضةالاعلام در حدیث، المفتاتیحُ المَرزوقیه و نیز منظومه‌ای در حدیث از جمله آثار ابن مرزوق حفید است. این محدث و دانشمند مسلمان در سال 842 ق در 78 سالگی در مصر یا مغرب درگذشت.

تولد "میرزا مرتضی خان فرهنگ" شاعر و نویسنده‌ی ایرانی (1301 ق)
میرزا مرتضی خان متخلص به فرهنگ با تلاش و پشتکار بسیار به تحصیل دانش‌های متداول زمان خود پرداخت. میرزا مرتضی فرهنگ با آغاز نهضت مشروطیت به صف مبارزانِ مشروطه خواه پیوست و هم‌زمان با فعالیت‌های سیاسی بر ضد استبداد قاجاریه، به کار روزنامه نگاری نیز اشتغال ورزید. او روزنامه‌هایی را با نام‌های فرهنگ، خاورستان و پایتخت منتشر کرد. میرزا مرتضی خان فرهنگ مدتی را در شهرهای استامبول، وین و پاریس گذرانید و در این مدت، ضمن تکمیل تحصیلات علمی خود، به نشر علوم و معارف اسلامی نیز همت گماشت. فرهنگ در سرودن شعر، دارای طبعی روان و در نویسندگی نیز چیره دست بود. اشعار او بیشتر در روزنامه‌های ایران، فرانسه و ترکیه به چاپ رسیده است.

تصرف سرزمین "شیلی" توسط استعمارگران اسپانیایی (1540 م)
تا اوایل قرن شانزدهم، شیلی محل سکونت اقوام گوناگونی بود که شغل اصلی آن‌ها ماهیگیری بود. در سال 1536 م کشورگشایان استعمار اسپانیا به همراه 500 سرباز اسپانیایی و 15 هزار سرباز بومی اجیر شده با هدف تصرف شیلی راهی این منطقه شدند. اما پس از حدود 2500 کیلومتر پیشروی در خاک شیلی، از شورش در لیما پایتخت پرو، دیگر مستعمره خود مطلع گردیدند. اسپانیا در این تهاجم از یک سو تلفات بسیاری داد و از سوی دیگر فرمانده مهاجمان اسپانیایی نیز در راه بازگشت کشته شد. اما در مرحله‌ای دیگر در 12 ژوئن 1540 اسپانیا موفق به تصرف شیلی گردیدید. حضور اسپانیا در شیلی تا 18 سپتامبر 1810 م به طول انجامید. گرچه در این میان طرفداران ادامه سلطه اسپانیا تا سال 1818 مقاومت کردند. شکست نهایی اسپانیا در این کشور مرهون حرکت "خوزه سن مارتین" سردار آرژانیتی است که به کمک آزادی‌خواهان و استقلال‌طلبان شیلی توانست این کشور را رهایی بخشد.

روز ملی فدراسیون روسیه
در 12 ژوئن 1991، اولین انتخابات آزاد ریاست جمهوری در فدراسیون روسیه برگزار شد و به دلیل اهمیت این انتخابات، این روز به عنوان روز ملی روسیه نامیده شد. در این انتخابات بوریس یلتسین به ریاست جمهوری انتخاب گردید. فدراسیون روسیه، بزرگ‌ترین جمهوری شوروی سابق، در آوریل 1990، قبل از فروپاشی شوروی اعلام کرده بود که از آن پس، قوانین داخلی روسیه بر قوانین شوروی ارجحیت دارد و به این ترتیب، جز در روابط خارجی، مستقل از شوروی عمل می‌کند. روسیه با 17/075/400 کیلومتر مربع در شمال آسیا و شرق اروپا واقع شده است. این کشور وسیع‌ترین کشور جهان است. جمعیت آن قریب به 147 میلیون نفر بوده که کمتر از 20% آن‌ها مسیحی بوده که عمدتاً ارتدوکس می‌باشند و حدود 10% مسلمان و بیش از 10% سایر ادیان. در واقع بیش از 60% مردم روسیه معتقد به دینی رسمی نیستند. مردم روسیه به زبان روسی صحبت کرده و خط رایج در آنجا سیریلی است. کشور روسیه از ملیت‌های مختلف از جمله روس که اکثریت دارد و نیز تاتار، اوکراینی و چچنی و... تشکیل شده است. واحد پول روسیه روبل و پایتخت آن مسکو می‌باشد. از شهرهای مهم آن سن پترزبورگ و نیژنی‌نووگورود می‌باشند. با توجه به رشد منفی جمعیت در این کشور، پیش‌بینی جمعیت آن تا سال 2025 بیش از 137 میلیون نفر خواهد بود. فدراسیون روسیه با نظام سیاسی جمهوری چند حزبی فدرال با دو مجلس قانون‌گزاری اداره می‌شود.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.