به گزارش
خبرنگار دانشگاهی باشگاه خبرنگاران؛ دانشجوی واحد علوم و تحقیقات موفق شد روند حذف مواد آلی و تصفیۀ گل فیلتر خلاء کارخانجات قند با استفاده از میکرو ارگانیسمهای هوازی بررسی و مدلی برای جداسازی، استخراج و شناسایی میکروارگانیسم ضایعات کارخانجات قند ( گل فیلتر خلاء) و تصفیه این ضایعات توسط این میکروارگانیسم و تبدیل آن به ماده مصرفی برای سایر صنایع طراحی و به انجام برساند.
مونا ورعی دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی این واحد موفق شد در قالب پایان نامه خود اقدام به بررسی روند حذف مواد آلی و تصفیۀ گل فیلتر خلاء کارخانجات قند با استفاده از میکرو ارگانیسمهای هوازی تحت نظارت و راهنمایی مسعود هنرور کند.
وی در رابطه با این پروژه تحقیقاتی خود گفت: در این طرح تحقیقاتی، اهدافی چون کاهش پسابهای صنعتی کارخانجات قند و تصفیه کنندگان شکرخام، کاهش هزینه حمل و نقل دفع ضایعات صنعتی، کاهش هزینۀ دفن پساب ها، حذف بوی نامناسب و مواد آلی موجود در گل فیلتر خلاء در اثر انباشت ضایعات و بازیافت و تصفیه گل کربنات کلسیم با هدف تولید کربنات کلسیم خالص تر برای استفاده در سایر صنایع همچون کاربرد در کود کشاورزی، صنعت کاغذ سازی، جیره غذایی مرغ های تخم گذار محقق شد.
ورعی در رابطه با این پروژه تشریح کرد: ضایعات اصلی تولید شکر کیک فیلتر است که وقتی شربت نیشکر با استفاده از هیدروکسید کلسیم تصفیه میشود بدست میآید، این ماده که اساساً در شربت و به همراه نمکهای غیرآلی رسوب کرده در فرآیند تصفیه سازی معلق است و با استفاده از فیلترهای خلاء از شربت جدا میشود.
این محقق واحد علوم و تحقیقات با اشاره به جزئیات دیگر این طرح، گفت: بنا به تحقیق انجام گرفته میتوان به این نتیجه کلی رسید که با استفاده از میکروارگانیسمهای طبیعی خود گل ( که پس از انجام آزمایش DNA مشخص شد از خانواده Aneurinibacillusmigulanus است) و با توجه به ویژگی سخت دوست بودن آنها، بدون صرف هزینه برای خرید میکروارگانیسمهای دیگر و تلقیح آنها به گل و بدون صرف هزینه برای جابجایی گل میتوان با قرار دادن گل فیلتر خلاء در مکانهای سرپوشیده بدون افزودن آب یا تغییر کردن pH آن ودر یک مدت زمان کوتاه میتوان به هدف کاهش موادآلی و آلودگی محیط زیست نائل شد.
ورعی ادامه داد: همچنین در این تحقیق اثبات شد که علاوه بر کاهش هزینههای ذکر شده، از این ضایعات با توجه به غنی بودن آن از کربنات کلسیم، پس از حذف کردن مواد آلی موجود در آن میتوان، کربنات کلسیمی با درجۀ خلوص بالاتر و با کیفیت بهتر استخراج نمود واز مادۀ بدست آمده در سایر صنایع مورد نیاز همچون جیرۀ غذایی مرغان تخم گذار استفاده کرد و با این کار سبب افزایش ارزش افزوده کارخانجات قند شد.
ورعی به دستاوردهای علمی و پژوهشی این پروژه اشاره کرد و گفت: پذیرش مقاله ISI، در سال 2014 در مجله Italian Journal of Food Science و ثبت اختراع با عنوان جداسازی، استخراج و شناسایی میکروارگانیسم ضایعات کارخانجات قند ( گل فیلتر خلاء) و تصفیه این ضایعات توسط این میکروارگانیسم و تبدیل آن به ماده مصرفی برای سایر صنایع و نیز چاپ مقاله علمی پژوهشی ، در مجله علوم غذایی و تغذیه با عنوان بررسی امکان کاهش مواد آلی موجود در گل فیلتر خلاء کارخانجات قند در طی ماندگاری از جمله دستاوردهای علمی و پژوهشی این پروژه بوده است.
انتهای پیام/