سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از شکست فضاحت‌بار رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان تا سوء قصد به جان آیت‌اللَّه هاشمی

شهادت امام موسی کاظم (ع)، سقوط شلمچه در منطقه شرق بصره؛ سوء قصد به جان "آیت‌اللَّه هاشمی رفسنجانی"، و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 4 خرداد 1393 خورشیدی برابر با 25 رجب 1435 هجری و 25 می 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

شهادت امام موسی کاظم (ع) در زندان "هارون الرشید" خلیفه‌ی ستمکار عباسی (183 ق)
در زمان امامت امام موسی کاظم (ع) شرایط برای مبارزه‌ی منفی و قیام علمی و ارشاد مردم، آماده بود. با توجه به این وضعیت، آن امام بزرگوار، فعالیت خویش را در دو جبهه آغاز فرمود. یکی مبارزه‌ی منفی و عدم تسلیم در برابر طاغوت و متنفّر کردن مردم از دستگاه ظلم و جور و دیگری در جهت ارشاد و هدایت مردم و نشر احکام و تربیت شاگردان. امام کاظم (ع) در این راه سختی‌های فراوانی را متحمل شده و سالیان طولانی در زندان هارون، خلیفه‌ی ستمکار عباسی محبوس گردید.

 سرانجام حضرت امام موسی کاظم (ع) پس از پنجاه و پنج سال زندگی و سی و پنج سال امامت در حالی که سال‌های زیادی از دوران امامت را در زندان ستم هارون الرشید عباسی گذرانده بود به دستور خلیفه و توسط زندانبان قَسی القلبی به نام سِندی بن شاهِک مسموم شده و به شهادت رسید. شهادت آن امام بزرگوار در زندان بغداد صورت گرفت و بدن مطهرش را در نزدیکی بغداد و در محلّی که امروزه به کاظمین مشهور است به خاک سپردند.

عزل "سیدضیاءالدین طباطبایی" از ریاست وزرا به فرمان احمدشاه قاجار (1300 ش)
در جریان کودتای سوم اسفند 1299، عامل نظامی کودتا رضاخان و عامل سیاسی و کارگردان ظاهر و باطن، سید ضیاءالدین طباطبایی بود که با حمایت انگلیس صورت گرفت. سید ضیاء در نخستین روزهای ورود قوای قزاق به تهران، با احمدشاه ملاقات و فرمان رییس الوزرایی خود را با اختیارات کامل دریافت کرد. وی در اولین روز صدارت خویش دست به اقداماتی زد و نزدیک به دویست تن از رجال کشور و روحانیان را باز داشت نمود و طی اعلامیه‌ای، علل و جهات صدارت خود را به حکام و والیان در سراسر کشور ابلاغ کرد. نقطه زوال دولت سیدضیاءالدین طباطبایی معروف به دولت سیاه و کابینه صد روزه را باید در اختلاف بین وی و سردار سپه جُست. رضاخان که با سیدضیاء روابط خوبی نداشت، با نزدیک شدن هر چه بیشتر به احمدشاه و اظهار اطاعت و انقیاد، زمینه را برای برکناری سیدضیاء فراهم ساخت. به ویژه که احمدشاه از زمان امضای حکم ریاست وزرایی سیدضیاء، از او دلخوش نبود و اهانت‌ها و بی‌ادبی‌های سید، شاه را به شدت خشمگین ساخته بود. همچنین منتقدین و وابستگان به دربار که عده زیادی از آنان در حبس رفته بودند، تلاش شبانه‌روزی خود را برای بر کناری او معمول می‌داشتند. سرانجام در روز اول خرداد 1300، شاه به سیدضیاء، تکلیف استعفا نمود، اما سیدضیاء اطاعت نکرد تا این که احمد شاه وی را در چهارم خرداد بر کنار کرد و دولت 93 روزه‌اش سقوط کرد. پس از برکناری، در همان روز در حالی که از خزانه دولت مبلغ بیست و پنج هزار تومان به او برای مخارج سفر داده بودند با تنی چند از دوستان و نزدیکان خود از طریق بغداد عازم اروپا شد و بیست و دو سال در اروپا اقامت گزید.

سقوط شلمچه در منطقه شرق بصره توسط رژیم بعثی عراق (1367 ش)
فرایند سقوط فاو، با توجه به تأثیرات تعیین‌کننده آن بر تغییر توازن به سود عراق، بسیار حائز اهمیت بود. عراقی‌ها، پس از حمله به فاو، در زمانی کمتر از 48 ساعت، نقل و انتقال از منطقه فاو را با هدف آمادگی برای عملیات بعدی آغاز کرده و 38 روز پس از حمله به فاو، سرانجام در بامداد روز چهارم خرداد سال 1367، به منطقه شلمچه حمله کردند، در نهایت پس از هشت ساعت درگیری، شلمچه در حالی سقوط کرد که بیش از هفتاد درصد از توان دشمن در جنوب متمرکز شده بود. نتایج برخاسته از سقوط شلمچه منجر به انجام اقداماتی از جانب جمهوری اسلامی ایران گردید که: افزایش فعالیت‌های دیپلماتیک و پی‌گیری روند جابجایی در بندهای قطعنامه 598، دعوت از مردم برای پشتیبانی جبهه‌ها و نیز انتصاب حجت‌الاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی به عنوان جانشین فرماندهی کل قوا از آن جمله می‌باشد.

تولد عبدالحسین سپنتا (1348-1286)
عبدالحسین سپنتا متولد 1286 تهران، فارغ التحصیل به تریتیب از مدرسه سن لویی، مدرسه زرتشیان تهران، استیورت تهران، استیورت مموریال کالج اصفهان و کالج آمریکایی تهران است. وی فعالیت هنری را با روزنامه نگاری آغاز کرد و نخستین روزنامه‌اش را سال 1307 با نام "دورنمای ایران" در بمبئی منتشر کرد. او فعالیت هنری را از زمان تحصیل در مدرسه زرتشتیان با تئاتر، زیر نظر فردریک تالبرگ شروع کرد و سال 1312 با نگارش فیلمنامه فیلم "دختر لر" سینما را تجربه کرد. از دیگر فعالیت‌های جنبی وی می‌توان به ترجمه متون، انتشار هفته نامه‌های مختلف و ساخت فیلم‌های مستند اشاره کرد. سپنتا یکی از "نام آوران سینمای ایران" می‌باشد که سال 1348 در اصفهان به دیدار حق شتافت.

سوء قصد به جان "آیت‌اللَّه هاشمی رفسنجانی" توسط گروهک فرقان (1358 ش)
در عصر روز جمعه چهارم خرداد 1358، هنگامی که حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی از اعضای اصلی شورای انقلاب و افراد مؤثر نظام، در منزل بود، دو نفر به قصد ملاقات ایشان و با ادعای این که حامل نامه‌ای از جانب یکی از مقامات مملکتی برای وی می‌باشند، اجازه حضور خواسته و داخل منزل شدند. در آن روز بر حسب اتفاق، پاسدار محافظ آقای هاشمی در منزل نبود و جوان ضارب با سوء استفاده از این موقعیت، قصد ترور ایشان را داشت که بر اثر درگیر شدن با آقای هاشمی، موفق به انجام نقشه خائنانه‌اش نگردید و گلوله به جای حساسی از وی اصابت نکرد.

در این میان با کمک خانواده آقای هاشمی، ضارب کارش را ناتمام رها کرده و می‌گریزد. در اثر این سوء قصد، آقای هاشمی از پشت هدف اصابت گلوله واقع شده که پس از آن برای مداوا به بیمارستان منتقل گردید. حضرت امام در پیامی در این‌باره فرمودند: "بدخواهان بدانند هاشمی زنده است چون نهضت زنده است. من به آقای هاشمی، فرزند برومند اسلام، تبریک می‌گویم که در راه هدف تا نزدیک شهادت به پیش رفته و سلامت و ادامه خدمت ایشان را از خدای تعالی خواستارم".

درگذشت فریدون خرسند طراح گرافیک 1363 ش
فریدون خرسند صفایی پس از گذراندن دبستان و دبیرستان در سال 1345 موفق به اخذ دیپلم در رشته‌ی طبیعی گردید و پس از طی خدمت نظام برای ادامه‌ی تحصیل راهی انگلستان شد و در سال 1356 موفق به دریافت درجه لیسانس در رشته‌ی طراحی گرافیک گردید. خرسند در طول مدت تحصیل، از سوی دانشگاه مربوطه جایزه‌ها و بورس‌های متعددی را دریافت کرد. او هم چنین علاوه بر بر اخذ لیسانس در رشته‌ی طراحی گرافیک، موفق به دریافت دیپلم از انجمن طراحان و هنرمندان صنعتی انگلستان و لیسانس طراحی تبلیغاتی نیز گردید و در طول تحصیل به فعالیت‌های حرفه‌ای هم اشتغال داشت که از این دوره آثار زیادی در دست است. خرسند در اوایل سال 1357 به ایران مراجعت نمود و در مؤسسه‌ی چاپ و نشر دانش نو مشغول به کار شد و پس از انقلاب اسلامی در مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کار طراحی پرداخت و تا پایان عمر در این مرکز ماند و آثاری را بر جا گذارد که از آن جمله می‌توان به پوسترهای «دومین سالگرد انقلاب اسلامی»، «مدرسه‌ی فیضیه» و «سالگرد سیزده آبان» اشاره کرد. فریدون خرسند صفایی به سبب ابتلاء به بیماری سرطان درگذشت.

گشایش موزه قرآن و کتابت (صاحب الامر) در تبریز (1380 ش)
مسجد صاحب الامر یکی از مساجد قدیمی و کهن شهر تبریز است که در مرکز این شهر واقع شده است. این بنا توسط شاه تهماسب یکم ایجاد شده است و در آغاز متعلق به وی بوده است. بعدها با حمله‌ی سپاهیان عثمانی به‌ایران، مسجد صاحب الامر به‌طور کلی ویران گردید. کاتب چلبی در کتاب «جهان‌نما» در این‌باره می‌نویسد: «در قسمت شرقی میدان صاحب‌آباد متصل به‌جامع سلطان‌حسن، مسجد مزین دیگری وجود داشت که چون بنایش از شاه تهماسب بود، عساکر عثمانی جابه‌جا خرابش کردند.» پس از عقب‌نشینی عثمانیان، این مسجد توسط «میرزا محمدابراهیم» -وزیر آذربایجان در زمان شاه سلطان حسین- مورد بازسازی قرار گرفت. مسجد صاحب‌الامر در اثر زمین‌لرزه‌ی سال ۱۱۹۳ هجری، خسارت فراوانی دید و در سال ۱۲۶۶ هجری، به‌همت میرزا «علی‌اکبرخان» (مترجم کنسولگری شوروی در تبریز)، مورد مرمت قرار گرفت و «مدرسه‌ی اکبریه» در یکی از صحن‌های آن ایجاد گردید. این بنا دارای یک گنبد و دو مناره است که شکل گنبد و مناره‌ها با سایر مساجد تفاوت بسیاری دارد. از زمان شاه تهماسب یکم، تنها دو تاق مرمرین در این مسجد باقی مانده‌است که جنبه‌ی تاریخی دارند. در کنار یکی از تاق‌ها، سنگ‌نبشته‌ای مرمرین و در بالای تاق دیگری، سوره‌ی «الجن» نوشته شده است. امروزه موزه قران و کتابت در محل مسجد صاحب الامر ایجاد شده است.

درگذشت "شاه نعمت اللَّه ولی" از اولیاء بزرگ و صاحبْ طریقتِ شیعه (830 ق)
نورالدین شاه نعمت اللَّه بن سیدعبداللَّه‌کرمانی معروف به شاه نعمت اللَّه ولی، از بزرگان عرفای نامدار شیعه‌ی قرن نهم هجری، در حدود سال 730 ق در کرمان به دنیا آمد. وی از معاشران سیدشریف جرجانی و حافظ شیرازی بود و در حرمین شریفین (مکه و مدینه) در خدمت عبداللَّه یافعی تن به ریاضات شاقه و مجاهدات جان‌فرسا داد و از او اجازه‌ی ارشاد گرفت. طریقه‌ی شاه نمت اللَّه ولی را از افراط و تفریط و عقاید فاسد، مبرّا دانسته‌اند. همچنین او را پیرو افکار و شارح آثار ابن عربی گفته‌اند. شاه نعمت اللَّه ولی، سلطان دراویش بود و بزرگانِ اطراف، هدایایی به درگاهش می‌فرستادند. شهرت شاه نعمت اللَّه ولی بیشتر از جنبه‌ی تصوُّف است نه شعر و شاعری. دیوان اشعار وی مشتمل بر چهارده هزار بیت غزلیات، مثنویات و نیز مقداری رباعیات می‌باشد. غزلیات او بیشتر بر وحدت وجود و عشق عرفانی است. امانت، شرح گلشن راز، نصیحةُ الملوک و... از جمله آثار اوست. وفات شاه نعمت اللَّه ولی بین 830 ق الی 843 ق واقع شده و در تاریخ آن محل اختلاف می‌باشد. هرچند، با توجه به اشعار وی، بر می‌آید که بیش از صد سال عمر کرده است. شاه نعمت‌اللَّه ولی در ماهانِ کرمان درگذشت و تربتش زیارتگاه صوفیان، مریدان و معتقدانش می‌باشد. هم‌اکنون مزار او در ماهان، با شکوه و صفا پابرجاست.

ارتحال عالم ربانی و فقیه بزرگوار شیعه آیت اللَّه "ابوالفضل خوانساری نجفی" (1422 ق)
آیت اللَّه شیخ ابوالفضل خوانساری در سال 1334 ق (1295 ش) در اصفهان به دنیا آمد. پدرش از شاگردان با سابقه‌ی آخوند خراسانی و شیخ حسن مامقانی بود. پس از فراگیری مقدمات در زادگاهش، در 20 سالگی به دلیل آزار و اذیت حکومت پهلوی، برای تحصیلِ سطوح بالاتر، راهی نجف اشرف گردید. آیت‌اللَّه خوانساری در نجف از محضر درس آیات عظام: سیدابوالقاسم خویی، سیدمحسن حکیم، محمدحسین غروی اصفهانی و میرزا باقر زنجانی بهره‌مند گردید و پس از 16 سال اقامت، در 36 سالگی به علت بیماری ریوی به ایران مراجعت نمود و در محضر آیت اللَّه بروجردی به تلمذ نشست. این عالم بزرگوار با آغاز دوران مبارزه‌ی امام خمینی، به پشتیبانی از نهضت اسلامی پرداخت و نقش مؤثری در سال‌های تبعید حضرت امام ایفا نمود. آیت‌اللَّه خوانساری پس از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان نماینده‌ی امام و امام جمعه‌ی اراک، راهی آن شهر گردید و به مدت سیزده سال در این سنگر خدمت کرد. این عالم فرزانه سرانجام در 21 مهر 1380 در 85 سالگی دار فانی را وداع گفت و در حرم مطهر حضرت معصومه (س) دفن گردید.

کشف خلیج گینه در غرب افریقا توسط دریانوردان فرانسوی (1360 م)
خلیج گینه در غرب قاره افریقا و در اقیانوس اطلس واقع شده است. این خلیج در بیست و پنجم ماه مه 1360 م توسط دریانوردان فرانسوی که از منطقه دیپ در شمال این کشور بودند، کشف گردید و نفوذ فرانسه در این قاره بنا نهاده شد. مدتی پس از کشف خلیج گینه، نفوذ فرانسویان در این قاره آغاز شد و به تدریج آنان بر سرزمینی که بعدها، گینه نامیده شد، تسلط یافتند. استعمارگران فرانسه تا نیمه دوم قرن بیستم در این منطقه به صورت مستقیم حضور داشتند.

خودکشی "هاینْریشْ هیمْلِرْ" رئیس سازمان اطلاعات و امنیت آلمان نازی (1945 م)
هاینریش هیملر از سران جنایت‌کار آلمان نازی در 7 نوامبر 1900 م در شهر مونیخ آلمان به دنیا آمد. وی از خانواده‌ای اشرافی بود اما برای امرار معاش به مشاغل گوناگون دست زد و در جریان تأسیس حزب نازی از نخستین اعضای آن شد. هیملر در سال 1929 م به ریاست گروه پلیس سیاسی نظامی آلمان موسوم به اس‌اس رسید. ایدئولوژی ناسیونال سوسیالیسم مبتنی بر تفوق و برتری نژاد آریایی و سرکوب دشمنان داخلی و خارجی آلمان به رهبری یک پیشوا بود و هیملر نیز در پست‌های گوناگون خود، این تفکر و ایدئولوژی را دنبال می‌کرد. هیملر در سال 1936 به ریاست شهربانی آلمان رسید و در سال‌های میانی جنگ جهانی دوم به وزارت کشور منصوب گردید.

وی در تمامی دوران مسئولیت‌های مختلف و گوناگونی که برعهده داشت با بی‌رحمی و شدت عمل هرچه بیشتر رفتار می‌کرد و دامنه این برخورد آنچنان گسترده بود که حزب نازی نیز تابع نظرات آن شده بود. هاینریش هیملر در این زمان از سفاک‌ترین افراد حزب نازی به شمار می‌رفت و عامل شکنجه و قتل عده بسیاری از انسان‌ها در اردوگاه‌های مرگ بود. در واقع در چند سال آخر حکومت نازی‌ها بر آلمان، هیمْلِر به سانِ یک دیکتاتور واقعی رفتار می‌کرد و حتی رؤسا و کارگردانان حزبی را هم دچار وحشت و اضطراب کرده بود. با این همه، وی در آستانه شکست آلمان در جنگ جهانی دوم، در آوریل 1945 م به متفقین پیشنهاد داد که آلمان بین انگلستان و فرانسه تقسیم شود ولی متفقین این پیشنهاد را نپذیرفتند. وی یک ماه پس از آن توسط نیروهای انگلیسی بازداشت گردید، اما قبل از رسیدگی به جرائمش به وسیله سیانور خودکشی کرد و در 25 ماه مه 1945 م در 45 سالگی به عمرش خاتمه داد.

امضای منشور سازمان کشورهای افریقایی و تشکیل سازمان وحدت افریقا (1963 م)
به دنبال تشکیل کنفرانس تاریخی سازمان وحدت کشورهای افریقایی در آدیس‌آبابا پایتخت اتیوپی در بیستم مه 1963 م، این سازمان در 25 مه آن سال شکل گرفت و به تدریج تمامی کشورهای استعمارزده این قاره به عضویت آن درآمدند. بنیان‌گذاران سازمان وحدت افریقا، جمال عبدالناصر، قوام نکرومه و احمد سُکوتوره رؤسای جمهوری وقت مصر، غنا و گینه بودند. این سازمان تلاش‌های خود را جهت ایجاد یک‌پارچگی میان کشورهای افریقایی، حل و فصل اختلافات این کشورها، دفاع از حق حاکمیت کشورهای عضو و آزادی سرزمین‌های تحت استعمار افریقا متمرکز کرده است. منشور سازمان کشورهای افریقایی که با حضور 30 کشور این قاره در اتیوپی به امضا رسید در حال حاضر مورد تأیید 53 کشور، چندین سازمان و جبهه آزادی بخش افریقایی است و همگی عضو این سازمان می‌باشند. مقر سازمان وحدت افریقا در کشور اتیوپی می‌باشد و اجلاس سران، هرسال در یکی از کشورهای عضو برگزار می‌شود. سازمان وحدت افریقا در سال 2002 م باتحت پوشش قراردادن اکثریت مطلق کشورهای این قاره، به اتحادیه افریقا تغییر نام داد.

عقب‌نشینی فضاحت‌بار نیروهای رژیم صهیونیستی از جنوب لبنان (2000 م)
پس از امضای قرارداد کمپ دیوید توسط انورسادات رئیس جمهور مصر، این کشور در بین هم‌پیمانانِ عرب خود مورد سرزنش قرار گرفت و طی سالیان بعد منزوی گردید. ادامه اختلاف بین کشورهای عربی و اوضاع بحرانی لبنان، رژیم صهیونیستی را به عملیات تجاوزکارانه‌ای در منطقه تشویق کرد. از این رو در روز ششم ژوئن 1982 م، نیروهای رژیم اشغال‌گر قدس، به این بهانه که لبنان به مرکز عملیات تروریستی علیه اسرائیل تبدیل شده و امنیت این رژیم را به خطر انداخته و نیز به بهانه ایجاد امنیت مرزهای شمالی اسرائیل حمله سراسری و همه جانب‌های را به جنوب لبنان آغاز نمودند و تا جنوب بیروت نیز پیشروی کردند. نیروهای رژیم صهیونیستی پس از تصرف بخشی از جنوب لبنان و بمباران مراکز تجمع فلسطینی‌ها در بیروت، این شهر را مورد حمله قرار دادند. در همین حال اردوگاه‌های فلسطینی بیروت نیز که در محاصره ارتش رژیم اشغال‌گر قدس قرار گرفته بود، مورد حمله فالانژهای مسیحی قرار گرفت. این قتل‌عام‌ها، خشم و نفرت عمومی را در سراسر جهان برانگیخت. از این رو، پس از مدتی و در اثر مقاومت فلسطینیان و فشار افکار عمومی، نیروهای صهیونیستی، از بیروت عقب‌نشینی نموده و در جنوب لبنان مستقر شدند. اما سرانجام با حملات پی در پی استشهادی و وارد آوردن تلفات جانی و مالی بسیار به نیروهای اسرائیل توسط جان برکفان حزب اللَّه لبنان، ارتش رژیم صهیونیستی مجبور شد به طرزی ذلت بار در 25 مه سال 2000 م از جنوب لبنان عقب‌نشینی نموده و پس از هجده سال، خاک لبنان را ترک کند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.