سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یک کارشناس سیاست خارجی مطرح کرد؛

لزوم تلاش ایران برای کسب حداکثری منافع در نظام ناعادلانه بین‌الملل

یک کارشناس سیاست خارجی گفت: سرمایه‌گذاری کردن بر روی یک یا دو قدرت به سود منافع ملی جمهوری اسلامی ایران نیست و جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با گسترش محاسبات با کشورهای مختلف دنیا حداکثر منافعش را در نظام ناعادلانه بین‌الملل کسب کند.

"مهدی فتحی" در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، در مورد سفر رئیس جمهور به چین و حضور در نشست سیکا گفت: رئیس جمهور کشورمان در نشست سیکا با رئیس جمهور روسیه، چین و سایر مقامات دیدار خواهد داشت بنابراین فرصت خوبی است که روابط با این دو کشور و سایر کشورهای آسیایی گسترش پیدا کند اما آیا این نشست می‌تواند با تحریم‌هایی که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده مقابله کند؟

وی با طرح این پرسش که آیا جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از کشورهایی که عضو این نشست هستند استفاده کند یا نه؟ تصریح کرد: اصل کلی این است که یک کشور بتواند تجارت و همکاری‌های سیاسی را با کشورهای مختلف دنیا و شرکای مختلفی داشته باشد تا تحت تأثیر قرار نگیرد.

این کارشناس مسائل سیاسی در خصوص همکاری‌های نزدیکی که در طول سال‌های گذشته چین و روسیه با جمهوری اسلامی ایران داشتند، افزود: در صورتی که جمهوری اسلامی ایران محدودیت‌هایی در سیاست و تجارت خارجی داشته باشد بی‌تردید دو کشور چین و روسیه به منافع خودشان نگاه می‌کنند و متناسب با آن با کشورمان همکاری می‌کنند؛ از طرفی اگر جمهوری اسلامی ایران تنوع بیشتری در حوزه سیاست خارجی و اقتصادی داشته باشد این دو کشور هم سیاست متفاوتی را پیش می‌گیرند.

فتحی با اشاره به همگرایی‌هایی که دو کشور چین و روسیه با نظام بین‌الملل، آمریکا و اروپا دارند، افزود: در طول سال‌های گذشته  کشورهای چین و روسیه به قطعنامه‌هایی که در شورای امنیت ملی علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب شده رأی دادند بنابراین این طور نبوده که مقررات یک جانبه غرب را کاملا رد کنند.

وی اظهار داشت: البته چین و روسیه تلاش کردند که این مسائل را دوستانه‌تر با جمهوری اسلامی ایران در میان بگذارند، علاوه بر این باید بگوییم این دو کشور غیر از کشورهای اروپایی و آمریکایی دوستان دیگری هم در منطقه دارند به طور مشخص چین که یکی از واردکنندگان عمده انرژی در جمهوری اسلامی ایران است با عربستان هم همین نوع تعامل و همکاری را دارد.

فتحی افزود: در صورتی که محدودیت‌هایی در سیاست خارجی و اقتصادی داشته باشیم عربستان از اهرم فشارش در چین استفاده کرده و تلاش می‌کند که روابط جمهوری اسلامی ایران با چین را محدود کند در مجموع بین این کشور و کشورهای آسیایی، اقتصاد چین با جمهوری اسلامی ایران مکمل‌تر است، به طور مشخص حجم مبادلات ما به 40 میلیارد دلار افزایش پیدا کرده و جمهوری اسلامی ایران متناسب با فروش نفت و دیگر صادراتی که به کشورهای چین دارد باید تلاش کند طرف چینی کالاهای با کیفیت به ایران صادر کند.

وی ادامه داد: متأسفانه به رغم همکاری‌های نزدیکی که بین جمهوری اسلامی ایران و روسیه وجود داشته از سال 1989 که بنیاد همکاری‌های جدید ایران و شوروی سابق و بعد روسیه تعریف شده همکاری‌ها و تجارت با ایران 50 میلیارد دلار قرار شده بود گسترش پیدا کند تاکنون در حوزه اقتصادی به این 50 میلیارد دلار نرسیده؛ شاید دو کشور با همکار‌ی‌های مختلفی که داشته توانسته‌اند تقریبا به این حجم دست پیدا کنند اما چون اقتصاد دو کشور مکمل همدیگر نیست و هر دو صاحب کسری منابع انرژی هستند نتوانستند به سطح بالاتر از همکاری‌ها و تجارت خودشان برسند.
  
فتحی در پایان خاطرنشان کرد: به طور کلی در دنیای امروز کشورها تلاش می‌کنند با شرکای متنوعی در نقاط مختلف دنیا رابطه برقرار کنند و در شرایط حساس با بازی کردن با این قدرت‌ها بتوانند منافع بیشتری را در صحنه بین‌الملل کسب کنند به همین جهت سرمایه‌گذاری کردن بر روی یک یا دو قدرت به سود منافع ملی جمهوری اسلامی ایران نیست و جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با گسترش محاسبات با کشورهای مختلف دنیا حداکثر منافعش را در نظام ناعادلانه بین‌الملل کسب کند.  

انتهای پیام/   
 
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.