به گزارش
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران، حمایت از کشاورز و صنعت کشاورزی یکی از موضوعهای مهم در هر کشوری است زیرا در سایه حمایت از این افراد است که میتوان به چرخش چرخهای اقتصاد جامعه امیدوار بود.
سختیهای طاقتفرسای مراحل کاشت، داشت و برداشت کشاورزان بسیاری را از چرخه خارج میکند.
فعالیت در زمینه گیاهان دارویی هم درآمدزا و هم اشتغال زا است و اگر کشاورزان به این باور برسند که کاشت گیاهان دارویی درآمدزا است حتماً استقبال خواهند کرد.
یک کارشناس زراعت و باغبانی جهاد کشاورزی سلسله در این خصوص گفت: گیاهان دارویی کاشت شده در شهرستان شامل زعفران، بابونه، نعناعفلفلی و گل گاوزبان هستند.
قدرتالله حسنوند ادامه داد: در سالجاری در پنج هکتار از قطعات خرد اراضی شهرستان کاشت زعفران صورت گرفته است.
وی اضافه کرد: کاشت زعفران در شهرستان سلسله بسیار خوب جواب میدهد چرا که آب و هوایی مناسب برای رشد این گیاه دارد.
حسنوند تصریح کرد: کاشت زعفران به صورت غدهای است و غدهها باید سالم و با کیفیت باشند و برای هر مترمربع به 400 گرم پیاز زعفران نیاز است. میزان عملکرد کاشت زعفران در سلسله چهار تا پنج کیلوگرم در هکتار است.
وی با بیان اینکه زعفران کشت چند سالهای است و باید حتماً قبل از کاشت بسترسازی مناسب آن فراهم شود، تصریح کرد: زمین کاشت زعفران باید عمیق شخم زده شود و از کودهای حیوانی و شیمیایی به اندازه مناسب مصرف شود.
این کارشناس زراعت و باغبانی افزود: فصل برداشت زعفران معمولاً پاییز است و در مابقی فصلها حالت خواب دارد.
حسنوند در خصوص آبیاری زعفران گفت: این گیاه یک یا دو بار در اوایل پاییز نیاز به آبدهی دارد و با آغاز بارش نیازی به آبیاری ندارد.
وی تأکید کرد: زعفران کشتی است که باید با علفهای هرز آن مبارزه شود و برداشت و فرآوری آن باید با ظرافت خاصی صورت گیرد.
این کارشناس زراعت و باغبانی خاطرنشان کرد: محصول اصلی زعفران کلاله است و باید خشک کردن آن در شرایط مناسبی صورت گیرد و به صورت صحیح و علمی، خشک و بستهبندی شود.
حسنوند تأکید کرد: شهرستان سلسله پتانسیلهای فراوانی برای کاشت زعفران دارد و مسئولان باید در خصوص کشت این گیاه دارویی در شهرستان حمایتهای بیشتری صورت دهند.
وی در خصوص کاشت بابونه و نعناعفلفلی و گل گاوزبان نیز گفت: در سه هکتار از اراضی خرد شهرستان این گیاهان کاشت و قرارداد با شرکت خصوصی منعقد شده است.
این کارشناس زراعت و باغبانی تصریح کرد: برنامه داریم که کاشت گیاهان دارویی در شهرستان توسعه پیدا کند و به تناوب در اراضی کشاورزی کاشت شود.
حسنوند افزود: خانمها بیشتر به سمت کاشت گیاهان دارویی گرایش دارند و فعلاً کاشت آنها در قطعات خرد انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: دولت باید با قرار دادن تسهیلات در اختیار کشاورزان و آموزش اصول صحیح کاشت و برگزاری کلاسهای فنی و مشاورهای حمایتهای لازم را از ترویج کاشت گیاهان دارویی صورت دهد.
مدیر شرکت زاگرسدارو(عرقیات رایحه) در شهرستان سلسله نیز بیان کرد: در سال 77 فعالیت خود را در زمینه تولید عرقیات گیاهان دارویی به روش سنتی با صرف هزینهای بالغ بر 28 میلیون ریال آغاز کردم.
اسدالله حسنوند ادامه داد: اکنون فعالیت خود را به روش صنعتی با تولید 750 تن عرقیات و سه تن اسانس در سال دنبال میکنم.
وی افزود: این شرکت تولیدی زمینه اشتغال 28 نفر به صورت مستقیم را فراهم کرده است و برای بهرهبرداری از آن یک میلیارد و 200 میلیون تومان تسهیلات دریافت کردهام.
مدیر شرکت زاگرسدارو تصریح کرد: متأسفانه یکی از مشکلات استان، بیتفاوت بودن نگاه مسئولان نسبت به کارهای تولیدی است و حمایتهای لازم را از تولیدکنندگان صورت نمیدهند به گونهای که اکثر تولیدکنندگان با مشکل نقدینگی روبرو میشوند.
حسنوند تأکید کرد: باید بانکهای عامل حمایتهای خود را از بخش تولید بیشتر کنند و در این زمینه با تولیدکنندگان همکاری لازم را انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه سیر حرکت علم به سوی استفاده از گیاهان دارویی و در واقع بازگشت به طبیعت است و استان ما نسبت به سایر استانها در این زمینه کمی عقبتر است.
مدیر شرکت زاگرسدارو در مورد بازار فروش تولیدات خود گفت: عمدهترین بازارهای فروش تولیدات شرکت، استانهای تهران، مرکزی، خوزستان و کرمانشاه هستند و مشکلی از بابت فروش وجود ندارد.
حسنوند در مورد کارخانه تولید عرقیات و اسانس زاگرسدارو اظهار کرد: این کارخانه در چهار فاز طراحی شده است اما به دلیل مشکل نقدینگی در حال حاضر فقط یک فاز از آن به بهرهبرداری رسیده است.
وی یادآور شد: شرکت زاگرسدارو(عرقیات رایحه) در زمینه تولید عرقیات، اسانس و گیاهان دارویی پانزدهمین شرکت تولید کننده در کشور است.
مدیرگروه کشاورزی دانشگاه پیامنور سلسله نیز گفت: محصولات جنگلی، مرتعی و گیاهان دارویی و صنعتی علاوه بر نقش خاصی که در اقتصاد داخلی دارند میتوانند تأثیر بسزایی در امر صادرات غیرنفتی داشته باشند.
مهری جوانمرد ادامه داد: خوشبختانه با روی آوردن دنیا بخصوص کشورهای پیشرفته به استفاده از فرآوردههای گیاهی و مصرف روزافزون آن در جهان، چه در صنعت داروسازی و چه در صنایع غذایی و آرایشی- بهداشتی و با توجه به تنوع آبوهوایی کشور و امکان رویش اکثر گیاهان در آن، فرصتی طلایی نصیب کشور ما شده است تا از آن به بهترین نحو ممکن استفاده کرده و حضور خود را در بازارهای جهانی بیش از پیش افزایش دهیم.
وی تصریح کرد: تأکید سازمان بهداشت جهانی در جایگزینی تدریجی مواد طبیعی به جای مواد شیمیایی موجب شده تا کشورهای مختلف جهان نسبت به سرمایهگذاری، برنامهریزی، کشت و تولید انبوه گیاهان دارویی در سطوح صنعتی و استفاده از آن در صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی اقدام کنند.
جوانمرد خاطرنشان کرد: تنوع آبوهوایی و شرایط اکولوژیک مختلف باعث تنوع و غنای گیاهان دارویی در سراسر ایران شده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه پیامنور سلسله در تعریف گیاه دارویی بیان کرد: گیاه دارویی به گیاهی گفته میشود که تمام یا اجزایی از آن به صورت تازه، خشکشده یا فرآوری شده جهت تشخیص، درمان، پیشگیری، کمک به اعمال فیزیولوژیک و حفظ بهداشت بدن انسان یا حیوانات و دیگر گیاهان به کار میرود.
وی در خصوص فرآوری نیز گفت: انجام هرگونه عملیات بر روی گیاهان دارویی پیش از برداشت که باعث حفظ ارزش دارویی و یا افزایش میزان اثربخشی آنها شده و یا استفاده از آنها را سادهتر میکند که شامل اقداماتی از قبیل خشککردن، بستهبندی، عرقگیری، تهیهپودر، اسانس، عصاره و... است، فرآوری به شمار میآید.
جوانمرد با بیان اینکه عرصه 90 میلیون هکتاری مراتع و 14 میلیون هکتاری جنگلهای کشور مناسب رویش گیاهان دارویی است، تصریح کرد: به علت کمبود اعتبار و نیروی انسانی لازم تنها یک میلیون هکتار از این عرصهها تحت پوشش طرحهای بهرهبرداری از گیاهان دارویی است.
مدیر گروه کشاورزی دانشگاه پیامنور سلسله خاطرنشان کرد: گیاهان دارویی از ارزش و اهمیت خاصی در تأمین بهداشت و سلامت جوامع هم به لحاظ درمان و هم پیشگیری از بیماریها برخوردار بوده و هستند.
وی اضافه کرد: استفاده از گیاهان دارویی در قالب طب سنتی برای درمان بیماریها و مصارف دیگر در صنایع غذایی و بهداشتی از دیرباز مورد توجه بوده است.
جوانمرد ادامه داد: در چند سال اخیر با گرایش مردم به استفاده از داروهایی با منشأ گیاهی به دلیل عوارض جانبی و سوء داروهای شیمیایی، توجه جهانیان به این موضوع بیشتر شده است.
مدیر گروه کشاورزی دانشگاه پیامنور سلسله با اشاره به اینکه کشت اقلام گیاهان دارویی دارای بازدهی مثبت اقتصادی است، تصریح کرد: تقریباً بیش از 80 درصد گیاهان دارویی مشهور و قابل مصرف در دنیا از گونههای مختلف آن در ایران چه به صورت صنعتی یا سنتی و یا خودرو در اکثر نقاط کشور مورد کشت قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: کشور ما به عنوان یک محل مناسب برای سرمایهگذاری دارای مزیتی نسبی است که حتی در فصول خشکسالی نیز مانعی برای کشت آن وجود ندارد و کشت گیاهان دارویی نسبت به محصولات دیگر کشاورزی دارای هزینه پایین کاشت و برداشت و بازدهی زودرس است.
مدیر جهادکشاورزی سلسله در این باره گفت: در خصوص گیاهان دارویی با توجه به پتانسیلهایی که در شهرستان وجود دارد به سرعت توسعه پیدا خواهد کرد.
بهمن فریدونی ادامه داد: گیاهان دارویی اکثراً از لحاظ اقتصادی توجیهپذیری دارند و با توجه به شرایط اقلیمی و آبوهوایی شهرستان و قطعات خردی که در اراضی شهرستان وجود دارد از عملکرد مناسبی برخوردارند.
وی تصریح کرد: همه این عوامل دست به دست هم داده تا کاشت گیاهان دارویی در شهرستان از رشد قابل ملاحظه و درآمدزایی بسیار بالا برخوردار باشد.
فریدونی در خصوص مهمترین گیاهان دارویی که در شهرستان کشت میشود، خاطرنشان کرد: زعفران، نعناع فلفلی، بابونه و گل گاوزبان از عمدهترین گیاهان دارویی هستند که در شهرستان کشت میشوند.
وی کل تولید گیاهان دارویی شهرستان را در حدود 100 تن در سال ارزیابی کرد و یادآور شد: یک کارخانه فعال تولید عرقیات و فرآوری گیاهان دارویی به صورت فعال در شهرستان وجود دارد.
انتهای پیام/م