سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

روحانی در مراسم تجلیل از استادان و هنرمندان برجسته و نخبه کشور:

کشور با شعاردرمانی و گفتاردرمانی درست نمی‌شود/ نخبگان ما گاهی نمی‌دانند چه می‌گذرد و چه نیاز داریم

رئیس‌جمهور با بیان اینکه شرایط کشور ما امروز هنوز شرایطی است که نمی‌توانیم همه نخبگان خودمان را به درستی جذب و از آنها استفاده کنیم، گفت: دولت امروز در بخش اقتصاد، سیاست داخلی و سیاست خارجی، فرهنگ و هنر، علم، دانش و فناوری و در زمینه‌های مختلف نیازمند است به آنکه از فکر نخبگان استفاده و بهره‌برداری کند.

به گزارش خبرنگار دولت باشگاه خبرنگاران حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان در مراسم تجليل از استادان، محققان و هنرمندان برجسته و نخبه کشور نخبگي را افتخار هر انسان خواند و گفت: نخبگي آغاز دارد ولي حتما پاياني برايش متصور نيست و نخبه هر روز و هر لحظه مي‌تواند نخبه‌تر و تاثيرگذارتر شود.

روحاني  در ادامه با اشاره به تعريف نخبگي افزود: هر عالم و فرهيخته‌اي که در جامعه و کشور خود و در ميان انسان‌ها تاثيرگذارتر باشد و جمع و جامعه را به سوي تعالي و رفاه و تعامل رهنمون سازد، مي‌تواند نخبه باشد و هر نخبه‌اي در فرصت‌هاي بعد مي‌تواند تاثيرگذارتر باشد.

** هدف نخبه و نخبگي در سطح ملي، توليد قدرت و ثروت ملي است

رئيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي ادامه داد: هدف نخبه و نخبگي در سطح ملي، توليد قدرت و ثروت ملي است چرا که قدرت و ثروت دو روي يک سکه‌اند.

وي گفت:  بي‌ترديد براي آنکه ما به توسعه و توسعه‌يافتگي برسيم نياز به علم و دانش و فن و فناوري و تجربه ،‌ اختراع و اکتشاف داريم و همه کشورهايي که در مسير توسعه هستند يا به اصطلاح امروز به  توسعه يافتگي رسيده‌اند در سايه آن بوده که از علم و دانش و دانشمندان و هنرمندان خود به درستي استفاده کرده‌اند .

روحانی اضافه کرد: نخبه، استعداد بالا و یا استعداد برتری است که در فضا و محیط مناسب پرورش می‌یابد و از استعداد برتر مسیر راهی را طی می‌کند که به نخبگی دست می‌یابد.

** در کشورهای پیشرفته، نخبه‌ها را از هر ملیت و از هر سرزمین و جغرافیایی و از هر قومیتی جذب می‌کنند

رئیس‌جمهور افزود: معمولا در کشورهای پیشرفته، نخبه‌ها را از هر ملیت و از هر سرزمین و جغرافیایی و از هر قومیتی جذب می‌کنند.

روحانی ادامه داد: نخبگی شناسنامه‌اش نخبگی است نه اینکه متولد کجاست و اهل کجاست و از کدام قوم و دیار است، شک نکنید هر کشوری که جاذبه‌اش برای جذب نخبگان بیشتر باشد در مسیر تعالی و پیشرفت بیشتر است.

** هنوز نمی‌توانیم همه نخبگان خودمان را به درستی جذب کنیم

رئیس‌جمهور اظهارداشت: شرایط کشور ما امروز هنوز شرایطی است که نمی‌توانیم همه نخبگان خودمان را به درستی جذب کنیم و استفاده کنیم، از کشورهای دیگر، از منطقه، از غرب و از شرق به بهانه‌های مختلف همدیگر را کنار می‌گذاریم، با انگ‌های مختلف عده‌ای را منزوی می‌کنیم .

روحانی ادامه داد: بعضی‌ها گویی نیاز به میکروسکوپ هم ندارند، در فضای دور تلسکوپ را نیاز ندارند، لابه لای عکس‌ها و فیلم‌ها تصویری پیدا می‌کنند ، این نخبه شایسته نیست چون در فلان دیار و جمعیت گویی او هم حضور دارد.

رئیس‌جمهور گفت:‌ چه طور همه را کنار می‌زنیم، یکی به دلیل قومیت، یکی به دلیل مذهب، یکی به دلیل اعتقاد سیاسی، یکی به دلیل روش، یکی به دلیل ویژگی‌های اخلاقی، خداوند روحی را به ما داده و قلبی را به ما داده که بیشتر جذب کند تا دفع.

** می‌شود به هر بهانه‌ای اندک و با هر دلیلی جزئی نخبه‌ها را کنار بگذاریم؟

وی افزود: اشکال ندارد حالا یک فردی هم اگر خدای ناکرده تحخصص لازم را ندارد، اخلاق تخصصی و حرفه‌ای را ندارد، به کشورش و دیارش و نظامش دلبستگی ندارد و یا خدای ناکرده علیه کشورش و علیه نظامش قدم برمی‌دارد، خیلی خوب او را بگذاریم کنار، اما می‌شود به هر بهانه‌ای اندک و با هر دلیلی جزئی نخبه‌ها را کنار بگذاریم؟

روحانی اضافه کرد: نخبه یعنی کسی که این همه وقت و سرمایه برای او صرف شده است تا به این مقام دست یافته است، از پدر او گرفته و مادرش که آغاز تربیت و علم و پرورش از ناحیه آنها بوده تا قبل از آن که خدای لایزالی که استعداد و هوش در اختیار او گذاشته تا دبیرستان و دبستان و دانشگاه و استاد و معلم و آزمایشگاه، همه تجربه‌هایی که در این کشور و آن کشور با سرمایه ملت کسب کرده است، حالا که با زحمت همه این درخت مثمر ثمر شده است و میوه بر شاخه و برگش نشسته است با یک بهانه از تنه می‌بریم یا از ریشه در می آوریم؛ این هنر نیست.

** باید در جذب نخبگان سعه صدر داشته باشیم

رئیس قوه مجریه افزود: ما باید در دنیای نخبگی و جذب نخبگان سعه صدر داشته باشیم و نخبگان باید حضوری پررنگ‌تر داشته باشند.

روحانی گفت: کشورهایی پیشرفت کرده‌اند که مجلس آنها ، دولت آنها، انجمن‌های تخصص آنها، نخبگان آن‌ها و بخش خصوصی آنها همه به یک نحوی به هم اتصال پیدا کرده‌اند.

وی اضافه کرد: اگر بنا باشد مجلس راهی را انتخاب کند برای تدوین قانون، دولت راه دیگری را برگزیند برای اداره و اجرای کشور ، انجمن راه دیگری را انتخاب کند برای مسیر منافع صنفی، نخبه هم کار دیگری را دنبال کند، ما چه جور می‌توانیم از فضای نخبگی، از تجربه نخبگی استفاده و بهره‌برداری کنیم؟

** دولت نیازمند استفاده از فکر نخبگان است

رئیس‌جمهور اظهارداشت: دولت امروز در بخش اقتصاد، سیاست داخلی و سیاست خارجی، فرهنگ و هنر، علم، دانش و فناوری و در زمینه‌های مختلف نیازمند است به آنکه از فکر نخبگان استفاده و بهره‌برداری کند.

روحانی گفت: مگر می‌شود در کشوری فرهنگش از اقتصادش، اقتصادش از سیاست خارجی‌اش، سیاست خارجی‌اش از علم و فناوری‌اش از هم جدا باشند؟ پیشرفت در دنیای امروز چگونه حاصل می‌شود؟ بسیاری از اصول رشد و توسعه ثابت است، همه پیشرفت‌ها اصول ثابت دارند، برخی اصول متعییر هم البته ممکن است وجود داشته باشد آن هم به خاطر شرایط و فرهنگ.

وی اظهارداشت: مگر می‌شود آموزش صحیح و درست و علمی و عقلایی، نظم، قانونگرایی، فرهنگ کار و تلاش، دل بستگی و وابستگی به قدرت کشور و ثروت کشور ، انگیزه‌های لازم ملی، قومی و اجتماعی با نخبگی متفاوت باشد؟ بله به کسی ممکن است در کنار اینها اعتقاد دینی هم کمک کند، البته همان دین هم به فرهنگ و کار و تلاش توصیه می‌کند لذا ما باید از اصول ثابت برای دست یافتن به توسعه استفاده کنیم.

رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ما برای اینکه پیشرفته شویم باید در اولویت‌ها هم‌نظر باشیم، اگر جامعه ما چند شقه شود و یک شقه بگوید اولویت آن است و دیگری بگوید اولویت چیز دیگری است به هدف نمی‌رسیم، باید لااقل همه با هم اتفاق نظر داشته باشیم در توسعه کشور و در نرخ رشد؛ باید همه با هم اتفاق کنیم که امسال باید رشد ما 5 درصد باشد ، همه اتفاق نظر پیدا کنیم که باید رکود شکسته شود و رونق آغاز شود؛ لاقل 5 هدف پیدا کنیم و متحد شویم.

** کشور با شعاردرمانی و گفتاردرمانی درست نمی‌شود

روحانی افزود: نمی‌شود آدم یک سخن و شعار بدهد و یک تیتر اعلام کند و به لوازمش پایدار نشود، کشور با شعار درمانی و گفتار درمانی درست نمی‌شود، کشور نیاز به برنامه دارد، نیاز به عمل دارد، نیاز به تحرک دارد، نیاز به وحدت دارد و در این وحدت و اتحاد لااقل باید در چند مسئله به عنوان اولویت حتمی، همه بر آن اتفاق کنیم و لوازم آن را بپذیریم.

وی تصریح کرد: تمام کشورهایی که امروز در حال رشد و توسعه هستند یا به مرز توسعه رسیده‌اند، در یک اتحاد منطقه‌ای دور هم جمع شده‌اند نه این که فقط بگویند نام فلان اتحادیه این پنج کشور، این 10 کشور این 20 کشور است، آنها راه‌آهنشان را به هم متصل کرده‌اند و افکارشان را به هم نزدیک کرده‌اند.

رئیس قوه مجریه اضافه کرد: الان در دنیا ده‌ها پروژه علمی وجود دارد و پشت سرش صنعت جهان است، تا 20 سال آینده قرار است 35 هزار هواپیمایی مسافربری ساخته شود با 4.4 تریلیون دلار، ما کجای این جریان هستیم؟ همه این کشورها در این پروژه‌های بزرگ جهانی سهم دارند و هر کشوری رفته یک قسمتی را گرفته است چرا که در صنعت دنیای امروز همه چیز یکجا ساخته نمی‌شود، بلکه یکجا جمع می‌شود.

وی گفت: شرکت‌های دانش بنیان که البته از این شرکت‌ها نباید هنوز توقع زیادی داشت، آغاز کارشان است ، در آینده ما در پروژه‌های عظیم و بزرگ جهانی حضور داریم و معنایش این است که به دیگران فرصت دادیم آن‌ها نقش داشته باشند و ما کنار رفتیم.

روحانی تصریح کرد: مقصود من انزوای سیاسی نیست، انزوای مسافرت سیاسی و مقامات سیاسی نیست، ما باید در پروژه‌های صنعتی بزرگ جهانی نقش داشته باشیم، در پروژه‌ها عظیم هنری جهان نقش داشته باشیم، انزوا یا غیرانزوا یعنی حضور نخبگان ما در پروژه‌ها و فناوری‌های جهانی.

رئیس‌‌جمهور ادامه داد: دنیای آینده کاملا با دنیای امروز ما متفاوت است، صد سال پیش اگر به کسی می‌گفتی اینترنت اصلا باورش نمی‌شد، از زمانی که تلگراف اختراع شد باید گفت ارتباطات منطقه‌ای و جهانی نیز شروع شد تا امروز، کسی یک تحول عظیم این چنینی را باور می‌کرد؟ حتما 50 سال بعد هم دنیای دیگری است.

روحانی افزود: نخبه کسی است که نه تنها امروز را می‌بیند که فردا را هم پیش‌بینی می‌کند، برای امروز برنامه می‌ریزد که برنامه‌ای برای فردا مد نظر قرار می‌دهد.

** اگر مشکلی در تحقیق، توسعه و فروش محصولات وجود دارد باید رفع شود

رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: بنیاد نخبگان باید زمینه را فراهم کند که اگر مشکلی در تحقیق، توسعه و فروش محصولات وجود دارد رفع شود، به هر حال کسی که در فناوری نمونه اول را تولید می‌کند با کشوری که 10 سال در آن زمینه کار کرده عین آن نخواهد بود.

روحانی گفت: یکی از جاهایی که دولت باید وارد عمل شود کمک برای خرید محصولات است، به هر حال نخبه‌ای که تلاش می‌کند دنبال فناوری و دنبال اختراع و نوآوری و خلاقیت و ابداع  است، آنچه تولید می‌کند ممکن است خیلی خوب باشد، باید کمکش کنیم باید اجازه دهیم محصولش را تکمیل و کامل کند.

وی ادامه داد: باید هر چه می‌توانیم به نخبگان و اندیشمندان خود تکیه کنیم و سازمان دولتی را با بخش خصوصی، با نهادهای مردمی، با نخبگان متصل کنیم و این‌ها را کنار هم قرار دهیم.

رئیس‌جمهور اضافه کرد: اگر بناست برای نخبگان کاری کنیم خود آنان بگویند چه کار کنیم، برای دولت دشوار است که به نخبگان بگوید شما چه کار کنید، دولت می‌تواند اطلاعات لازم را بدهد.

** نخبگان ما گاهی نمی‌دانند چه می‌گذرد و چه نیاز داریم

روحانی تصریح کرد: نخبگان ما گاهی نمی‌دانند چه می‌گذرد و چه نیاز داریم، نمی‌دانند در کشاورزی چه می‌گذرد، در صنعت و سیاست داخلی و سیاست خارجی چه می‌گذرد، برخی از اطلاعات را باید در اختیار نخبگان قرار داد، برخی از نیازها را باید به اطلاعات نخبگان رساند، برخی از درخواست‌ها را باید به اطلاع نخبگان رساند.

** حفاظت از هنر به معنی مومیایی کردن فرهنگ نیست

وی اظهارداشت: ما در اقتصاد مشکل داریم پس باید نخبگان کمک کنیم، همان طور که اگر در بهداشت و درمان مشکل داشتیم متخصصان آن رشته باید به ما کمک کنند، ما باید دست به دست دهیم و از دنیای نخبگی بهتر استفاده کنیم، همچنین باید در بخش هنر از هنرمندان پیشکسوت استفاده کنیم چرا که حفاظت از هنر به معنی مومیایی کردن فرهنگ نیست پس فرهنگ مان را باید بازآفرینی کنیم.

رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: ما باید از فرهنگی که خداوند به ما داده، ائمه(ع) و بزرگان و عالمان و اندیشمندان در طول تاریخ به تکامل رساندند و خداوند زمینه تکامل را پیش روی ما گذاشته استفاده کنیم، همه قرآن هم همین است که بشر آنقدر استعداد دارد  و این استعدادها در فرهنگ و علم و دانش و مدیریت باید شکوفا شود،‌ یعنی همه کارها برای این است که شما به "فلاح" برسید که همان شکوفایی است، یعنی همه بذرها ریشه بدواندد و رشد کند و گل بدهد و میوه بدهد و این شکوفایی در سایه آن است که همه ما در صحنه کمک به این کشور امروز پا به صحنه بگذاریم و نترسیم.

روحانی گفت: ما باید در بسیاری از زمینه‌ها حتی فرهنگمان را پرورش دهیم، بالنده کنیم، حتی بازآفرینی و بازتفسیر کنیم تا اینکه شاهد شکوفایی علم دانش و هنر در این کشور باشیم.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.