به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران بجنورد،به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای ،رضا نعیمی گفت: از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه 92) تا پایان فروردین ماه در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته، سطح آب زیرزمینی دشتهای استان به طور متوسط 40 سانتیمتر پایینتر رفته و آبدهی رودخانههای استان بین 39 تا 86 درصد کاهش یافته است.
وی با اشاره به برداشتهای غیرمجاز و بیرویه از منابع آب زیرزمینی گفت : وضعیت آبهای زیرزمینی در دشتهای شیروان-فاروج، اسفراین و جاجرم بحرانی است و دشتهای بجنورد، سملقان، صفیآباد، شوقان و رباط نیز در وضعیت ممنوع قرار دارند.
نعیمی اظهار داشت: به همین دلیل، وزارت نیرو توسعه بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی هشت دشت از 11 دشت استان را ممنوع اعلام کرده است.
وی با اشاره به اینکه، سالانه 95 میلیون متر مکعب آب به صورت غیرمجاز از این منابع برداشت میشود، گفت: 60 میلیون متر مکعب از این میزان مربوط به اضافه برداشت غیرمجاز از چاههای دارای پروانه و 35 میلیون متر مکعب آن نیز مربوط به چاههای حفرشده غیرمجاز است.
وی شمار کل چاههای آب کشاورزی استان را پنج هزار و 531 حلقه ذکر کرد و گفت: از این تعداد، دو هزار و930 حلقه چاه کشاورزی دارای پروانه است که سالانه 446 میلیون مترمکعب آب از آن برداشت می شود و دو هزار و 601 حلقه چاه کشاورزی نیز غیر مجاز است.
نعیمی با بیان اینکه در مجموع 541 میلیون مترمکعب آب از چاه های کشاورزی استان برداشت میشود، افزود: نکته قابل تامل، برداشت غیر مجاز از چاه های مجاز است به طوری که میزان اضافه برداشت از این چاهها، حدود دو برابر برداشت از چاههای غیر مجاز است.
وی تصریح کرد: تخلف اضافه برداشت غیرمجاز از چاههای دارای پروانه در 400 حلقه چاه صورت میگیرد که سالانه 60 میلیون مترمکعب کسری مخزن در سفرههای زیرزمینی ایجاد میکند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان شمالی با اشاره به اینکه برای بهرهبرداران متخلف این چاه ها اخطار ارسال شده است و برخی نیز جریمه شدهاند، گفت : امسال به صورت قاطع و جدیتری با متخلفان برخورد میشود.
وی افزود: بیشترین شمار چاههای غیرمجاز استان در محدوده مطالعاتی دشت شیروان فاروج با 709 حلقه چاه و بیشترین اضافه برداشت از چاه های مجاز نیز در دشت اسفراین صورت گرفته به طوری که از 96 حلقه چاه کشاورزی در این دشت به میزان 17 میلیون مترمکعب آب اضافه برداشت شده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان شمالی با بیان اینکه سطح آب های زیرزمینی در دشت های استان به شدت کاهش یافته و بیشترین کاهش در دشت جاجرم است، گفت: در هفت ماه نخست سال آبی جاری به طور متوسط سطح آب های زیر زمینی دشت های استان 40 سانتیمتر پایین رفته است.
نعیمی درباره برنامه های نظارتی برای جلوگیری از برداشت غیرمجاز از منابع آبی زیر زمینی اظهار داشت : پنج گروه گشت و نظارت در این شرکت بر چاه های کشاورزی نظارت و سرکشی دارند و از ابتدای تشکیل این شرکت تا کنون 30 هزار مرتبه از چاه های مجاز و غیر مجاز سرکشی کرده اند.
وی افزود: نتیجه این نظارتها، شناسایی چاههای غیر مجاز و مسدود شدن 737 حلقه چاه غیر مجاز است که این امر موجب صرفه جویی درمصرف آب چاه ها به میزان 22 میلیون مترمکعب شده است./ب