به گزارش
حوزه دولت باشگاه خبرنگاران، "محمدجواد ظریف" امروز سه شنبه در نشست وزرای خارجه کشورهای ساحلی خزر گفت: جمهوری اسلامی ایران اعتقاد دارد برای حل مسایل دریای خزر باید شیوههایی اتخاذ شوند که منافع بلندمدت، همه جانبه و جامعی را به ارمغان آورند و تفکیک میان منافع زودگذر و پایدار لازم است.
وی با بیان این که رژیم حقوقی دریای خزر باید به شیوهای تعیین شود که پاسخگوی انتظارات و نیازهای مردم کشورهای ساحلی اعم از نسلهای حاضر و آتی باشد، اظهار داشت: بر این اساس الگوی تعیین خطوط میانی باید برای همه طرفها قابلیت دفاع در سطوح ملی را داشته باشد.
ظریف گفت: متاسفانه برخی بازیگران فرا منطقهای، دریای خزر را مترادف با منابع انرژی نفت و گاز تعریف میکنند و از زوایای دیگر مانند محیط زیست بسیار شکننده و از صلح و ثبات پایدار نیز غافل هستند.
وی افزود: تبدیل دریای خزر به دریای صلح و دوستی و ثبات، پرهیز از رقابتهای تسلیحاتی، خودداری از کاربرد نیروهای مسلح و عدم حضور نیروهای مسلح کشورهای غیرساحلی از پیش فرض های اساسی تضمین صلح و ثبات پایدار در منطقه محسوب میشود.
وی اضافه کرد: این امنیت نیز به خودی خود شکوفایی اقتصادی و رفاه مردم را در پی خواهد داشت.
وزیر خارجه کشورمان افزود: خوشبختانه موافقت نامه امنیتی در دریای خزر به امضا رسیده است و مشتاق هستیم در آینده نزدیک بتوانیم در خصوص ساز و کارهای مربوط به ساخت و ساز و همکاری های نظامی نیز به توافق برسیم.
وی ادامه داد: خوشبختانه اراده سیاسی رهبران پنج کشور ساحلی بر این است که این دریا همواره دریای صلح و دوستی، توسعه و شکوفایی پایدار، همکاری متقابل و حسن همجواری باشد.
ظریف گفت: همچنین کشورهای ساحلی تاکید دارند که تا زمان تعیین رژیم حقوقی جدید، رژیمهای حقوقی توافق شده فعلی برگرفته از موافقت نامههای 1921 و 1940 در مواردی مانند آزادی دریانوردی تجاری، ماهیگیری، منع تردد کشتیها و شناورها با پرچمهای کشورهای غیرساحلی و ایجاد کمربند انحصاری شیلاتی همان گونه که تا کنون اعمال شده اند در آینده نیز اعمال شوند.
وزیر خارجه افزود: ایران به عنوان یک طرف ذینفع اعتقاد دارد که مذاکرات ثمربخش برای تدوین نظام حقوقی جامع و پایدار مبتنی بر اصول و موازین حقوق بینالملل، منصفانه بودن نتایج تحدید حدود، اتفاق آرای پنج جانبه و انحصار حاکمیت، حقوق حاکمه و صلاحیت در این دریا صرفا به پنج کشور ساحلی باید هر چه سریعتر به نتیجه برسد.
وی اضافه کرد: دریای باشکوه خزر با موقعیت بی مانند و داشتههای تحسین برانگیز موهبت خدادادی به مردم پنج کشور ساحلی است که روز به روز پیوندهای آنان را منسجم تر می سازد.
ظریف گفت: این پهنه آبی منحصر به فرد فرصت بی مانندی فراهم کرده که ثروت، رفاه و آرامش روز افزون را نه تنها برای ساحل نشینان بلکه به تمامی شهروندان کشورهای ساحلی ارزانی دارد.
وی ادامه داد: زیستگاه دریای خزر در بلندای تاریخ خود هیچگاه اسیر مرزبندی محدودیتها نشده است و از این رو همواره به عامل همبستگی متقابل فرهنگهای پیرامونی شهرت دارد.
وی افزود : تلاش من و همکارانم در کشورهای ساحلی این خواهد بود که دریای خزر را همان گونه که به ما ارث رسیده است، زلال، شفاف پاک و ایمن به آیندگان بسپاریم و چنان نظام حقوقی جامع و کامل و مترقی تدوین کنیم که نه تنها پاسخگوی نیازهای کنونی باشد بلکه تحسین نسل های آینده را نیز به دلیل دقت و جامعیت مذاکره کنندگان بر انگیزد.
وی گفت: در سالیان اخیر معاهداتی در زمینه حفاظت محیط زیست و همکاریهای امنیتی در خزر به امضا رسیده است.همچنین مذاکرات مربوط به تدوین موافقت نامههای همکاری پیرامون آب و هواشناسی و حوادث غیرمترقبه مراحل نهایی خود را طی میکنند.
وی ادامه داد: مذاکرات مربوط به بررسی موافقتنامه مدیریت و حفاظت از منابع زنده دریای خزر نیز ادامه دارد.
وزیر خارجه کشورمان درادامه خاطرنشان کرد: ایران با در نظر داشتن توافق و اتفاق آرای همه کشورهای ساحلی خزر آمادگی خود را برای نهایی کردن اسناد مذکور به منظور امضا در اجلاس سران اعلام میکند.
وی افزود : در نتیجه مذاکرات و تلاشهای ارزنده چند سال اخیر توافقات بسیار خوبی حاصل شده است.با این حال برخی ابعاد مهم حقوق و تکالیف کشورهای ساحلی به دلیل ماهیت چند بعدی و پیچیده نیاز به مذاکرات کارشناسی بیشتری دارد.
وزیر امور خارجه ایران با بیان این که امیدواریم این نشستها صرفا به مذاکره برای تدوین نظام حقوقی محدود نشود، اظهار داشت: توانمندیهای اقتصادی و سیاسی کشورهای ساحلی خزر ایجاب میکند که درعرصههای انرژی، بازرگانی و کریدورهای حمل و نقل ترانزیت و جهانگردی، محیط زیست و اقتصاد و فرهنگ همکاریهای بیشتری صورت گیرد.
وی افزود:این همکاریها در صورتی که با مدیریت یکپارچه و برنامهریزی بلندمدت همراه شود و به تاسیس نهادهای دائمی منطقهای مانند سازمان همکاریهای اقتصادی منجر شود خواهد توانست کشورهای ما را به الگویی در منطقه و جهان تبدیل کند.
انتهای پیام/