سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آشنایی با ریشه ضرب المثل؛

"ماهی از سرگنده گردد نی زدم" از کجا ضرب‌المثل شد؟

عقول دوم یا عقول بیدار که همان عقلای قوم هستند وظیفه دارند عقول اول یعنی جوانان ناپخته و خام را از رهگذر ارشاد و موعظه نگذارند از صراط مستقیم تفکر و تعقل که رهنمون بشری است منحرف شوند و راه عصیان و تمرد و سرکشی را در پیش گیرند.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، اگر در خانواده یا جمعیتی احیاناً بی دانشی سر زند تقصیر یا قصور را به هر صورت و کیفیتی که باشد متوجۀ پیران و عقلای قوم می دانند که در ایفای وظیفه و راهبری و ارشاد قوم و قبیله تعلل و کوتاهی ورزیده جوانان و ناپختگان را به صراط مستقیم سعادت و نیکبختی دلالت و راهنمایی نکرده اند.

در چنین موقع ظرفا و نکته سنجان تمام مقصود و منظور را در یک جمله خلاصه کرده می گویند: ماهی از سر گنده گردد نی از دم.

اما ریشۀ این مثل و مصراع:

عقلای قوم و راهبران و پیشوایان اجتماعی وظیفه دارند که در میان طبقۀ جوانان به دلالت و ارشاد بپردازند. آنها را موعظه کنند و پند و اندرز دهند تا افکار و عواطف خود را به سوی عوامل و جهاتی که موجب تضعیف عقول و گنجینه داری شود معطوف ندارند.

طبقۀ معمر و مجرب به منزلۀ سر ماهی یعنی مغز متفکر هستند که اگر احیاناً گندیده شود و از کار افتد در چنین مواقع هوسها و تمایلات جوانان و ناپختگان زنجیر غرایز را پاره می کنند و آنچه خاطرخواه آنهاست انجام می دهند.

بر عهدۀ عقلای قوم است که کاری کنند تا جوانان و ناپختگان محرومیت و ناکامی خویش را از رهگذر گرایش به صنعت و هنر جبران کنند:"چنان که دختران زشت سیما با کوشش و تلاش و پشتکار خستگی ناپذیر هنرمندان و صنعتگران درجۀ اول می شوند و کچلها همیشه زرنگتر از اقران و امثال خود از آب درمی آیند و بالاخره آنچه از آن فشار خاطرات به وسایل نبوغ و ابتکار جبران نشد محرومیت و آزار حقارت در نزد شخص ریشه می داوند و اگر به صورت اول یعنی بیماریهای هیستری و صرع یا به صورت دوم نبوغ و ابتکار و هنرمندی و اشتهار درنیامد به صورت بیماریهای بدبینی و فحاشی به مردم و حسد و کینه توزی و بخل و ضنت درمی آید."

با بیان توضیح و ملاحظه که به طور ایجاز و اختصار ذکر شد مقصود این است که عقول دوم یا عقول بیدار که همان عقلای قوم هستند وظیفه دارند عقول اول یعنی جوانان ناپخته و خام را از رهگذر ارشاد و موعظه نگذارند از صراط مستقیم تفکر و تعقل که رهنمون بشری است منحرف شوند و راه عصیان و تمرد و سرکشی را در پیش گیرند.
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
سلام
۱۳:۵۳ ۲۸ بهمن ۱۴۰۲
همین که بزرگان قوم خطا نکنند خود ثواب است لازم نیست حوانان را هدایت کنند که هر چه بر خطاست از بزرگانست
مهدی منعم زاده
۱۸:۰۲ ۱۰ فروردين ۱۳۹۷
ماهی از قسمت سر شروع به فاسد شدن میکند . مصداق :
وقتی بزرگتر ها خطا کنند وای به حال بقیه...
ناشناس
۲۰:۴۶ ۲۸ آذر ۱۳۹۶
من نشنیدم تا حالا
مینا
۱۷:۵۱ ۰۱ آذر ۱۳۹۵
آیا می دانستید که حتا بسیاری از اهل ادب و کتاب نیز ضرب المثل زیر را که از گفته های مولانا است نادرست می خوانند و نادرست می فهمند ؟

مولانا می فرماید : ماهی از سر گنده گردد، نِی ز د ُم

و این گروه که از آن یاد کردیم آن را چون این می فهمد که ماهی نه از قسمت د ُم بلکه از ناحیه ی سر است که می گَندد ( که به خودی خود معنایی غیر عادی دارد و با علم جانور شناسی نیز نمی خواند ). این نادرستی در خواندن و دریافتن، نتیجه ی کم توانی خط فارسی در نمایاندن صدای حروف است.

معنی اصلی این ضرب المثل آن است که ماهی از سمت سر خود رشد می کند و بزرگ می شود ( گُنده می شود ) و نِی ( که گیاهی است که در کنار رودخانه و دریا می روید ) از قسمت پایین خود که در درون آب قرار دارد قوی و کلفت می شود.

آریا ادیب
ناشناس
۱۳:۲۸ ۱۸ آذر ۱۳۹۶
اگه مصراع دوم این بیت رو بخونید متوجه میشید که این معنی شما اشتباهه و همون گندیده شدن ماهی از سر منظور شاعر بوده
ناشناس
۰۸:۳۲ ۲۸ دی ۱۳۹۸
ادیب !! خدا کنه بقیه چیزهات هم مثل ادبیاتت نباشه !
ناشناس
۰۸:۳۵ ۲۸ دی ۱۳۹۸
ساده ترین شاهد این است که برای اطمینان از تازه بودن ماهی زیر گوشها و چشمهای ماهی بررسی می شود که اگر قرمزو تازه و شفاف بودند ماهی تازه است . بنابراین ماهی اول از قسمت بالا شروع به گندیدن می کند و حتی در انسانها چشمها قبل از هر عضو دیگری تغییر حالت می دهند و تار می شوند.
ناشناس
۱۸:۳۲ ۲۴ فروردين ۱۳۹۵
عزیزان منظور اینه ماهی مواد غذاییش رو ازدهان یاهمان سر میخورد ونی بوسیله دم یا ریشه نی موادغذاییش رو جذب میکنه
ناشناس
۲۰:۲۴ ۲۱ فروردين ۱۳۹۵
واقعا درست گفته ماهی از سر گنده گردد...