به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه تحلیلی "گلوبال ریسرچ" در مقالهای به قلم "الکس لانتیر" مینویسد: هرچند که مسکو در مذاکرات ژنو، خود را از اعتراضات شرق اوکراین دور نگه داشت، اما در بحبوحه اقدامات مداوم دولت اوکراین در "کیف"، برای آماده کردن نیروهای مسلح خود در برابر معترضان طرفدار روسیه، مقامات آمریکایی و اروپایی نیز روز گذشته اعلام کردند که همچنان به افزایش فشارهای خود علیه روسیه، ادامه خواهند داد.
*** بیانیه مشترک مذاکرات ژنو
بیانیه مشترکی که از سوی آمریکا، اتحادیه اروپا، اوکراین و روسیه در ژنو منتشر شد، خواستار پایان دادن به اعتراضات و اشغال ساختمانها در شرق اوکراین شد. طبق این بیانیه، حکومت دست نشانده آمریکا در کیف، که در ماه فوریه و در نتیجه یک کودتای فاشیستی روی کار آمد، کنترل ساختمانهایی که در حال حاضر در اشغال معترضان قرار دارد را در دست خواهد گرفت.
این بیانیه اعلام کرد: «همه طرف ها در اوکراین باید از انجام اقدامات خشونت آمیز، ارعاب و اقدامات تحریک آمیز پرهیز کنند. همه گروه های مسلح غیر قانونی نیز باید خلع سلاح و ساختمان های دولتی که به طور غیر قانونی اشغال شده اند، باید به دست صاحبان قاونی خود بازگردانده شوند؛ تمام خیابانها، میادین و سایر مکانهای عمومی در شهرهای اوکراین نیز باید تخلیه شوند.» شرکتکنندگان در این نشست، قویا هرگونه افراطگرایی، نژادپرستی و عدم بردباری مذهبی از جمله علیه یهودیان را محکوم و رد میکنند.»
*** مقامات غربی اعلام کردند که فشار اقتصادی و نظامی خود بر مسکو را همچنان حفظ و تشدید خواهند کرد
در این بیانیه از ناظران بین المللی خواسته شده است که بر «اقدامات تشنج زدایی» نظارت داشته باشند و تمام معترضان و کسانی که ساختمانها و دیگر اماکن عمومی را ترک کرده و تسلیحات خود را تحویل دادهاند، مورد عفو قرار میگیرند، مگر کسانی که در ارتکاب جرایم سنگین گناهکار شناخته شوند.
اما با وجود تصمیم مسکو در امضای سندی که در آن خواستار پایان دادن به اعتراضات طرفدار روسیه شده است، مقامات غربی اعلام کردند که فشار اقتصادی و نظامی خود بر مسکو را همچنان حفظ و تشدید خواهند کرد. باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا مدت کوتاهی پس از پایان مذاکرات ژنو، در کنفرانسی مطبوعاتی گفت که آمریکا و متحدان اروپایی آن، به آماده سازی تحریمهای اقتصادی جدید علیه روسیه ادامه خواهند داد.
وی پیش از کنفرانس خبری، در تماسی تلفنی با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در مورد این تحریمها گفت و گو کرده بود. طبق بیانیهای که از سوی کاخ سفید منتشر شد، این دو رهبر توافق کردند که در صورتیکه روسیه به سرعت و در زمانی کوتاه، برای تشنج زدایی این وضعیت اقدام نکند، تحریمهای بیشتری را علیه این کشور تصویب کنند.
*** تکرار اتهامات بیاساس آمریکا علیه روسیه
اوباما اعلام کرد: «من امیدوارم که در چند روز آینده، این اتفاق رخ دهد اما با توجه به عملکرد [روسیه] در گذشته، من فکر نمیکنم که نتیجهای حاصل شود و ما مجبوریم که خود را برای واکنش به تلاشهای مداخله جویانه روسها در شرق و جنوب اوکراین آماده کنیم.»
وی بار دیگر با تکرار اتهامات بیاساس آمریکا در مورد اینکه دولت روسیه هزاران نفر از نیروهای نظامی خود را در مرز شرقی اوکراین گردآوری کرده است، روسیه را به ایجاد نفاق، اختلال و هرج و مرج متهم کرد.
در کنار دروغها و افتراهای بیشرمانهای که در اظهارات مقامات آمریکایی و اروپایی وجود دارد و از آغاز بحران اوکراین، از سوی رسانهها تقویت میشوند، اوباما روسیه را همچنان به مداخله در اوکراین متهم میکند. هرکس که حوادث و اتفاقات اخیر اوکراین را دنبال کرده باشد، میداند که در حقیقت این واشنگتن، برلین و اتحادیه اروپا هستند که با کمک به کودتای دولت طرفدار روسیه اوکراین و دخالت در امور داخلی این کشور، بحران اخیر را ایجاد کردهاند.
در جریان مذاکرات ژنو، دولت اوباما به طور تحریکآمیزی اعلام کرد که در راستای افزایش نیروهای نظامی ناتو در اروپای شرقی ــکه چند روز قبل توسط «آندرس فاگ»، دبیرکل ناتو اعلام شد ـــ کمک به نیروهای مسلح دولت جدید کیف را افزایش خواهد داد.
*** افزایش کمکهای آمریکا به ارتش اوکراین
«چاک هگل»، وزیر دفاع آمریکا، پس از گفت و گوی خود با «توماس سیمونیاک»، همتای لهستانی خود، در خصوص حضور نظامی ناتو در سراسر اروپای شرقی، موضوع افزایش کمکها را اعلام کرد. وی گفت که آمریکا کمکهای خود از جمله تجهیزات پزشکی، ژنراتور برق، کلاه ایمنی و سایر تجهیزات را به ارتش اوکراین ارسال میکند.
حمایت نظامی واشنگتن از کیف، بخشی از ادامه برنامه افزایش نیروهای نظامی در سرتاسر منطقه و با هدف محاصره و احاطه کردن روسیه به شمار میرود. «هگل» از یک «همکاری دفاع هوایی» جدید بین آمریکا، هلند، رومانی و کشورهای حوزه دریای بالتیک خبر داد. این مسئله به برنامه تسریع شده توسعه هواپیماهای جنگی و موشکها در اروپای شرقی و کشتیهای جنگی آمریکا در شرق دریاهای بالتیک و مدیترانه مربوط میشود.
به علاوه، حکومت اوکراین، مسافرت مردان 16 تا 60 ساله روس را به اوکراین ممنوع کرده است. گارد مرزی اوکراین اعلام کرد که «این اقدامات موقتی، در اصل در مورد مردان سالم و تندرستی که میتوانند به نوعی بر شرایط حاضر در شرق اوکراین تاثیرگذار باشند، صورت میگیرد.»
*** حتی رسانههای غربی نیز به مخالفتهای جمعی گسترده با دولت اوکراین و خودداری سربازان در آتش گشودن به غیرنظامیان اوکراینی اعتراف کردهاند
وقایع دیروز، ادعاهای آمریکا و اروپا را مبنی بر اینکه دولت روسیه از طریق سازماندهی اعتراضات در شرق اوکراین و با هدف تسخیر اوکراین، مسبب اصلی ایجاد این بحران بوده است را تضعیف کرد. در حقیقت، دولت روسیه به رغم تهدیدات مداوم و اقدامات تحریک آمیز غرب، حتی با وجودی که اعتراضات ضد کیف در شرق اوکراین در برابر نخستین موج واحدهای نظامی که از جانب کیف برای حمله به آنها اعزام شده بودند، موفق عمل کرد، خود را از این اعتراضات کنار کشید.
یرنظامیان اوکراین شرقی، مسیر حرکت کاروانهای مسلحی را که از کیف ارسال میشوند، مسدود کردهاند و فعالان طرفدار روسیه نیز چندین وسیله نقلیه زرهپوش اوکراینی را که رانندگان آنها از دستور حمله به غیرنظامیان سرپیچی کردهاند، به تصرف خود در آوردهاند. حتی رسانههای غربی نیز در روزهای اخیر، به مخالفتهای جمعی گسترده با حکومت مورد حمایت غرب در کیف، و خودداری سربازان در آتش گشودن به غیرنظامیان اوکراینی اعتراف کردهاند.
روز پنجشنبه، روزنامه «وال استریت ژورنال» نوشت: «ارتش اوکراین در شکل و قیافه بدی ظاهر شده است. غیرنظامیان مانع از عبور تعدادی از سربازان شده بودند. آنها در وسایل نقلیه فرسوده و زنگ زده بودند که مشتاقانه غذا و آبی را که به آنها داده میشد قبول میکردند. دولت اوکراین متعهد شده است که سربازانی را که از آتش گشودن به روی مردم خودداری کردند، مورد محاکمه قرار دهد.»
*** اوکراین قربانی تجاوز روسیه نیست بلکه بازیچه سیاستی تجاوزکارانه است
اما در سطح وسیعتر، این حوادث موجب شد تا کل دروغها و دروییهای نهفته در مداخله غرب در اوکراین افشا گردد. دولت غیرمنتخب اوکراین، که حاصل کودتای 22 فوریه است که به رهبری فاشیستها صورت گرفت، نه تنها شروعی جدید برای دموکراسی نیست، بلکه رژیمی قدرتطلب و طرفدار استبداد است که سعی دارد به سرکوب خونین اعتراضات گسترده مردمی بپردازد. اوکراین قربانی تجاوز روسیه نیست بلکه بازیچه سیاستی تجاوزکارانه از جانب قدرتهای امپریالیستی غربی است که سعی دارند روسیه را محاصره و تضعیف کنند.
با وجود نتیجه مذاکرات ژنو و شکست اولیه رژیم کیف در به خون کشیدن اعتراضات، اوضاع در شرق اوکراین هنوز در آستانه یک جنگ داخلی قرار دارد که در این صورت، کیف، مسکو و نیروهای ناتو را گرفتار آتشی خانمان سوز خواهد کرد.
روز گذشته، پس از حمله یک گروه متشکل از 300 مبارز به ارتش اوکراین، مبارزه مرگبار در جنوب شرقی شهر «ماریوپول» اوکراین آغاز شد. در طی این درگیری، سه تن از مهاجمان کشته، 13 نفر زخمی و 63 نفربازداشت شدند اما برخی از سربازان اوکراینی نیز تسلیم شدند.
*** تاکید پوتین بر وخامت بیش از اندازه اوضاع در اوکراین
معترضان مسلح هنوز کنترل شهر «اسلاویانسک» را در اختیار دارند. اعتراضات طرفدار روسیه نیز تا در دست گرفتن کنترل ساختمانهای دولتی در 10 شهر بزرگ واقع در شرق اوکراین، ادامه پیدا کرد.
روز گذشته، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در مصاحبهای تلویزیونی، بر وخامت بیش از اندازه اوضاع تاکید کرد.
وی گفت: «مردم نواحی شرقی [اوکراین] خود را مسلح میکنند و دولت اوکراین به جای آنکه به اشتباه خود پی برده و برای گفت و گو گام بردارد، اقدام به تهدید مردم کرده و هواپیماها و تانکهای خود را علیه مرم صلح طلب، به کار گرفته است. این یکی دیگر از جنایات بسیار بزرگ رهبران کنونی اوکراین به شمار میرود.»
پوتین با اشاره به اینکه پارلمان روسیه به وی اجازه داده است که نیروهای نظامی خود را برای حفاظت از جان مردم روس در اوکراین، به شرق این کشور اعزام کند، افزود: «من واقعا امیدوارم که مجبور به این کار نشوم.»
انتهای پیام/