سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بسته حقوقی/

قواعد حاکم بر دعوای طلاق ایرانیان مقیم خارج

مطالعه تاریخ نشانگر تمایل انسان‌ها به سفر به ممالک دیگر دنیا برای برقراری ارتباط با ملل دیگر به منظور تجارت، کسب دانش، اشتغال، درمان، سیاحت و کسب تجربه است؛اتفاقی که موجب به وجود آمدن تابعیت شده است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛  در دنیا دو نوع تابعیت شناسایی شده است که براساس سیستم خاک و خون تفکیک می‌شود. در ایران تابعیت بر اساس سیستم خون است و البته در مواردی از سیستم خاک برای کسب تابعیت استفاده شده‌است. با توجه به قانون مدنی ایران، کسی که از پدر ایرانی در ایران یا بیرون از کشور متولد شود ایرانی است اگرچه مادرش غیرایرانی باشد.

اشتغال در برخی از کارها و دست‌یابی به شماری از مقامات دولتی نیازمند داشتن تابعیت ایرانی است. ضمن آنکه تابعیت باعث ارتباط هر شخص با كشور خود مى‌شود و این ارتباط سیاسى و معنوى افراد را به كشورى معلوم مربوط مى‌كند و شخص به عنوان تبعه آن كشور مطیع قوانین كشور متبوع خود است که از جمله این  قوانین احوال شخصیه و مقررات مربوط به خانواده شامل ازدواج، طلاق و غیره می‌شود. در ادامه به بررسی ازدواج و طلاق ایرانیان مقیم خارج و قوانین حاک بر آن می‌پردازیم.

در ابتدا این را بدانید که قوانین برون‌مرزی روابط اتباع کشور را در خارج کشور تنظیم می‌کنند و اشخاص در هر کشوری زندگی کنند مطیع قوانین کشور خود هستند.

بر این اساس اتباع ایرانی که خارج از کشور به سر می‌برند به دلیل اینکه به محاکم داخلی دسترسی ندارند همواره در حل و فصل دعاوی خانوادگی دچار مشکلاتی می‌شوند این در حالی است که براساس قوانین کشور ما این افراد تابع قوانین ایران هستند. به عبارتی طبق ماده 6 قانون مدنی «قوانین مربوط به احوال شخصیه از قبیل نكاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ارث» در مورد كلیه اتباع ایران ولو اینكه مقیم خارج باشند مجری خواهد بود و بر اساس ماده 14 قانون جدید حمایت خانواده، صلاحیت محاكم و نحوه رسیدگی به دعاوی خانوادگی ایرانیان مقیم خارج از کشور با توجه به شرایط و محل اقامت زوجین، متفاوت است.
 
   وقتی یکی از زوجین مقیم خارج است

گاهی پیش می‌آید که یکی از زوجین خارج از کشور به سر می‌برد، سوال پیش می‌آید چه محکمه صلاحیت رسیدگی به دعوای این دو را دارد.

باید بدانید که در مورد مرجع مورد مراجعه ایرانیان خارج از کشور برای طلاق مواد قانونی زیادی وجود دارد. مثلاً ماده 14 قانون حمایت از خانواده مقرر کرده است که هرگاه یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد، دادگاه محل اقامت طرفی که در ایران اقامت دارد برای رسیدگی صالح است.

حال در نظر بگیرید زوجین مقیم خارج از کشور هستند اما یکی از آنان به طور موقت در ایران سکونت دارد در اینجا دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران و اگر هر دو در ایران سکونت موقت داشته باشند، دادگاه محل سکونت موقت زوجه برای رسیدگی صالح است.

گاهی نیز پیش می‌آید که هیچ یک از زوجین در ایران سکونت ندارد در این زمان نیز دادگاه شهرستان تهران صلاحیت رسیدگی به دعوای آنان را دارد، مگر آنکه زوجین برای اقامه دعوا در محل دیگر توافق کنند. البته برابر قوانین کشور ما دادگاه‌های داخلی باید صلاحیت آن دادگاه را احراز کنند. این مورد در ماده 15 قانون حمایت از خانواده پیش بینی شده است و برابر آن قانون اجازه داده است که ایرانیان مقیم خارج از کشور، امور و دعاوی خانوادگی خود را در محاکم و مراجع صلاحیتدار محل اقامت خویش مطرح کنند.  احکام این محاکم یا مراجع در ایران اجرا نمی‌شود مگر آنکه دادگاه صلاحیتدار ایرانی این احکام را بررسی و حکم تنفیذی صادر کند.

در مورد این نوع طلاق‌ها ماده 6 قانون مدنی نیز باید در نظر گرفته شود. بر اساس این ماده، قوانین مربوط به احوال شخصیه، از قبیل نکاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ارث، در مورد تمامی‌اتباع ایران، حتی اگر مقیم خارج باشند، مجری خواهد بود.
 
    طلاق توافقی راحت‌تر است

در خصوص طلاق باید بدانید همانطور که در کشور طلاق توافقی مراحل راحت‌تری دارد، خارج از مرزهای ایران نیز دادگاه‌های کشور، طلاق‌های توافقی‌ای را که رای آن خارج کشور صادر شده است، زودتر تنفیذ می‌کنند. همچنین در طلاق‌های صادرشده در دادگاه‌های خارج از کشور، اگر متقاضی طلاق در برگ اول پرونده شوهر باشد، زودتر تنفیذ می‌شود اما اگر زن متقاضی طلاق باشد این روند کمی طولانی‌تر می‌شود.
 
   ثبت طلاق در خارج کشور

حالا فرض را بر این بگیرید که زن و شوهری در خارج از کشور تقاضای طلاق داده‌اند و بعد از مشخص شدن صلاحیت دادگاه محل اقامتشان حکم نیز پذیرفته شده است؛ حال آنها باید این طلاق را در ایران نیز ثبت کنند.

در این باره باید بدانید که سردفتران که متصدی ثبت طلاق در دفاتر رسمی کشور هستند و همچنین دفاتر کنسولی خارج از کشور، نمی‌توانند طلاق صادرشده در محاکم خارج از کشور را ثبت کنند. در صورتی حق ثبت این امر را دارند که حکم طلاق صادره از محاکم خارج از کشور، در دادگاه‌های صالحه ایران که همان دادگاه‌های خانواده است، تنفیذ شده باشد یعنی فرد بعد از درخواست طلاق و تعیین شدن رای آن در دادگاه کشوری که مقیم است باید آن را به تایید دادگاه‌های ایران برساند تا نافذ شود.

البته در این میان یکی از مواردی که اهمیت زیادی دارد این است که چه کسی خواهان طلاق است. همانطوری که گفته شده دادگاه‌های ایران طلاق توافقی را راحت‌تر می‌پذیرند و بعد از آن اگر خواهان مرد باشداما وقتی زن متقاضی طلاق در دادگاه‌های خارج بوده و حکم طلاق خارج از کشور صادر شود، دست و دل دادگاه‌های ایران می‌لرزد و زن در مواردی که شوهر یادآور می‌شود به طلاق رضایت نداده است، مدرک طلاق خارجی‌در حد یک مدرک و دلیل بر نارضایتی از ادامه زناشویی می‌پذیرند، نه بیشتر. در این فرض، تنفیذ به سهولت میسر نمی‌شود.
 
   احترام به ادیان رسمی

طبق اصول 12 و 13 قانون اساسی، دین رسمی‌ایران، اسلام و مذهب جعفری اثنی‌عشری است و البته مذاهب دیگر اسلامی شامل حنفی، شافعی، مالکی، حنبلی و زیدی دارای احترام کامل هستند و پیروان این مذاهب در انجام مراسم مذهبی، طبق فقه خودشان آزادند و در تعلیم و تربیت دینی و احوال شخصیه (ازدواج، طلاق، ارث و وصیت) و دعاوی مربوط به آن در دادگاه‏ها رسمیت دارند و در هر منطقه‏ای که پیروان هر یک از این مذاهب اکثریت داشته باشند، مقررات محلی در حدود اختیارات شوراها بر طبق آن مذهب خواهد بود.

از سوی دیگر ایرانیان زرتشتی، کلیمی‌ و مسیحی تنها اقلیت‌های دینی شناخته می‏شوند که در حدود قانون در انجام مراسم دینی خود آزادند و در احوال شخصیه و تعلیمات دینی بر طبق آیین خود عمل می‌کنند. درباره مراسم طلاق این افراد نیز باید بدانید که اگر مقیم خارج باشند و در مذاهبشان تشریفات خاصی در طلاق وجود نداشته باشد (اقلیت مذهبی یا دینی نباشند) و حقوق کشور محل اقامت با حقوق مذهبی آنها در تعارض باشد دین حاکم در ایران قابلیت شناسایی و اجرا را دارد.

همچنین بر اساس ماده 14 قانون جدید حمایت خانواده، صلاحیت محاكم و نحوه رسیدگی به دعاوی خانوادگی ایرانیان مقیم خارج از کشور با توجه به شرایط و محل اقامت زوجین، متفاوت است.
 
   اگر قوانین رعایت نشود!

اگر در باره زوجین مقیم خارج از کشور به سبب انجام ندادن تشریفات طلاق، حکم طلاق دادگاه خارجی در ایران مورد شناسایی و اجرا قرار نگرفت، توافق‌های مالی یا غیرمالی مربوط و وابسته به موضوع طلاق نیز ملغی می‌‌شود؛ علت این امر این است که معمولاً این توافق‌ها همراه انحلال نکاح، یک واحد و کل غیرقابل تجزیه را تشکیل می‌دهند که بخش اساسی و زیربنایی موضوع طلاق است و با روبه‌رو شدن آن با موانع حقوقی، توافق‌های روبنایی و جنبی (شامل مالی و غیرمالی) فاقد اثر حقوقی می‌شود.
 
   محدودیت‌های قبل از طلاق

به عنوان نکته پایانی باید این مورد را نیز بدانید تا زمانی که طلاق خارجی در دادگاه‌های ایران تنفیذ نشده و صیغه شرعی طلاق جاری نشده باشد، زن محدودیت‌هایی دارد.
 
به عبارتی از نگاه قوانین ایران، زن همچنان در نکاح شوهر می‌ماند تا طلاق نیز در دادگاه‌های کشور پذیرفته شود. وی  اگر به ایران بازگردد، شوهر می‌تواند او را ممنوع‌الخروج کند.

البته زن هم می‌تواند اگر در محاکم خارجی، مهریه خود را به صورت رسمی نبخشیده است، آن را در ایران مطالبه کند. شوهر می‌تواند به استناد عدم تمکین زن، همسر دیگری با اجازه دادگاه‌های ایران به عقد نکاح خود در آورد، اما اگر زن به اعتبار طلاق خارجی در خارج با مرد دیگری ازدواج کند، بر پایه قوانین ایران، مجرم شناخته می‌شود و اقدام او چند شوهری شناخته و در حکم زناست و مجازات آن سنگین است.
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
رضا محمدی
۰۲:۲۰ ۰۶ مرداد ۱۳۹۸
میخواستم بدونم اگه خانمی بخاطر اقامت در ترکیه بعد یک سال ازدواج جدابشه باز اقامت میدن یاباطل میشه شوهر ایشون ترکیه ای هست
ناشناس
۲۰:۵۱ ۰۱ تير ۱۳۹۸
سلام ما پاسپورت اروپایی داریم ومن به همسرم اجازه دادم و او پاسپورت ایرانی گرفت حالا اگر به ایران بیاید میتوانم او را ممنوع الخروج کنم یا خیر؟
مرجان
۲۱:۱۰ ۲۴ خرداد ۱۳۹۸
باسلام آياامكان پيگيري مهريه دركاناداوجوددارد؟
ملیکا
۲۲:۳۹ ۰۹ خرداد ۱۳۹۸
سلام و خسته نباشید من و همسرم در ترکیه زندگی میکنیم میخواستم راهنماییم کنید که چطوری میتونم طلاق بگیرم ممنون میشمجوابم بدین
mm
۱۳:۳۷ ۰۶ شهريور ۱۳۹۷
من و همسرم مقیم ایتالیا هستیم و رفت و آمد دایم به ایران هم داریم ، و تمام اموال من همان دارایی موجود در شرکتم در ایران و در حساب شرکت ایتالیام میباشد ،آیا همسرم در اقدام طلاق میتونه حساب شرکتم در ایتالیارو هم ببنده یا فقط اموال ایرانم رو میتونه بگیره! مهریه ی ایشون حدود جهارده میلیارده که خیلی فراتر از اموال شرکتمه. چون ما سیتیزن هستیم و از وکیل ایتالیا پرسیدم گفتن از قانون ما نمیتونن دست به حساب شرکت در اینالیا بزنن . لطفا من رو آگاه کنید.
mm
۱۳:۳۷ ۰۶ شهريور ۱۳۹۷
من و همسرم مقیم ایتالیا هستیم و رفت و آمد دایم به ایران هم داریم ، و تمام اموال من همان دارایی موجود در شرکتم در ایران و در حساب شرکت ایتالیام میباشد ،آیا همسرم در اقدام طلاق میتونه حساب شرکتم در ایتالیارو هم ببنده یا فقط اموال ایرانم رو میتونه بگیره! مهریه ی ایشون حدود جهارده میلیارده که خیلی فراتر از اموال شرکتمه. چون ما سیتیزن هستیم و از وکیل ایتالیا پرسیدم گفتن از قانون ما نمیتونن دست به حساب شرکت در اینالیا بزنن . لطفا من رو آگاه کنید.
شیدا
۱۶:۲۷ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
با سلام
من در المان برلین زندگی میکنم شوهرم شش یا هفت سال پیش خانه را ترک کرد وبا یک زن ۸۳المانی پولدار هم خانه شد و یک سال ونیم پیش تقاضای طلاق من را داد ودر ضمن چهار سال پیش خودش را که شرکت داشت واین شرکت کوچک ورشکسته علام کرد و تمام قرض هاش که حدود شصت هزار یور بود از بین رفت سال بیش ورشکستگی خودش را پس گرفت و در ضمن خانم آلمانی در ۸۶ سالگی در گذشت وارو زیادی برای شوهر من به جا گذاشت حالا که وقت دادگاه من رسیده من مدعی هستم که مهریه من که ۲۵۰۰سکه رایج است بده میگویند طبق قانون المان جزو ورشکستگی است ‌بنابراین پس من تقاضا کردم طبق قانون المان که در طلاق باید دارای نصف شود می گویند تو در ایران ازدواج به تو تعلق نمی گیره و نمی‌دونم پس من طبق کدوم قانون باید طلاق بگیرم و در ضمن از طریق وکلای ایرانی چند ماده فانونی که مهریه در ایران جزو ورشکستگی نمی باشدو به عهده مرد می‌باشد پیدا کردم وبه سفارت بردم که تایید بکنند تا من ترجمه کرده وبه دادگاه ارائه بدهم به هیچ وجه همکاری نکرده ومتا سفانه سفارت ایران ترس داد یا چون زنم همکاری نمیکنه چون این قوانین در کتاب قانون ایران است و نمی دانم به چه دلیل نمی تواند تایید کند بنا براین من خیلی درد مانده شدم ونمیدونم از کی می‌توانم کمک بگیرم خواهش میکنم بمن کمک کنید
امیر
۰۳:۴۳ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
سلام ما پاسپورت اروپایی داریم ومن به همسرم اجازه دادم و او پاسپورت ایرانی گرفت حالا اگر به ایران بیاید میتوانم او را ممنوع الخروج کنم یا خیر؟
ناشناس
۲۲:۱۲ ۱۱ بهمن ۱۳۹۶
با سلام،براي جدايي در خارج از كشور به كجا بايد مراجعه كنيم .لطفا منو راهنمايي كنيد.
ALLI
۱۹:۰۹ ۱۰ مرداد ۱۳۹۶
با سلام من مقیم خارج هستم از خانم جدا شدم شرعی طلاق گرفتم ایشان هم رفت ازدواج کرد طلاق هم در سفارت ثبت شده توافقی ایا این در ایران میتواند مهریه بزارد اجرا
ناشناس
۲۰:۱۵ ۲۲ خرداد ۱۳۹۶
سلام دوستم باشوهرش دعوا کرده بهش تهمت زده الان میخواد طلاق بگیره ولی شوهر لج کرده نمیگه طلاق نمیدم چکار باید بکنم لطفان راهنمایم کنید ما در کشور ترکیه هستیم افغانی هستیم
محمد
۲۳:۴۲ ۱۹ خرداد ۱۳۹۶
سلام من و همسرم در ايران عقد رسمى كرديم اما در تركيه هيچ اقدامى براى ثبت ازدواج نكرديم حالا هم ميخواهيم بصورت توافقى از هم جدا بشيم آيا امكان طلاق قطعى بدون حضور در ايران و از طريق سفارت يا...وجود داره؟ممنون ميشم كمكمون كنيد
الهه
۰۲:۲۶ ۱۶ خرداد ۱۳۹۶
با سلام،براي جدايي در خارج از كشور به كجا بايد مراجعه كنيم .لطفا منو راهنمايي كنيد.
مينا
۰۷:۱۸ ۰۷ خرداد ۱۳۹۶
من مقيم أمريكا هستم و طلاق امريكاي تموم شده. عقد ما ٢٥ سال پيش درسفارت ابران در أمريكا تبت شده. من براي اجراي مهريه در ايران بايد چه كارر بكنم.
مهرداد
۱۵:۱۴ ۱۹ اسفند ۱۳۹۵
باسلام؛سوالی دارم که من وهمسرم وپسرده ساله ام درسوئدهستیم واقامت گرفتیم ،مهریه همسرم 1000سکه هست میخواهم بدانم ازدولت سوئدمیتوانددرخواست مهریه کند؟ممنونم ازسایت خوبتون
علیرضا
۰۱:۳۸ ۳۰ فروردين ۱۳۹۶
سلام دوست عزیز.خیر.مطابق قوانین کشورهای اروپایی همسر شما قادر به گرفتن مهریه خود نمیباشد چون مهریه و عقد مطابق قوانین ایران انجام شده است اما لازم به ذکر است که بدانید مهریه ایشون شرعا بر گردن شماست.