سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کارشناس مالي اسلامي سازمان بورس؛

امکان سنجش فقهی و شرعی عرضه "اوراق مرابحه" به قیمت بازار در بازار اولیه

کارشناس مالي اسلامي سازمان بورس در تشريح مهم‌ترين اولويت‌هاي کاري کميته فقهي سازمان، پيگيري وضع فقهي اوراق مرابحه و مشارکت، انتشار اوراق استصناع جديد، امکان‌سنجي فقهي و شرعي فروش کوتاه‌مدت سهام، وضع انتشارات در حوزه مالي اسلامي و پيگيري ثبات بازارهاي سرمايه و انتشار صکوک جدبد را از اصلي ترين برنامه هاي سال جديد اين کميته اعلام کرد.

به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران، مجيد پيره  گفت : کميته فقهي سازمان بورس در سال گذشته 14 جلسه برگزار کرد و موضوع هاي مختلف از جمله امکان‌سنجي فقهي و شرعي اوراق مشارکت، اجاره و مرابحه به قيمت بازار را مورد بحث و بررسي قرار داد.

وي افزود: براي عرضه اوراق در بازار اوليه يک نرخ، نرخ اسمي است که از ابتدا به سرمايه‌داران اعلام مي‌شود و نرخ ديگر، نرخ بازاري است که به وسيله عوامل بازار، يعني عرضه و تقاضا و شرايط بازار تعيين مي‌شود. 

پيره اظهار داشت : پارسال اين موضوع مطرح شد که آيا مي‌توان اين سه را در مرحله اوليه به قيمت بازار عرضه کرد يا خير؟ و کميته فقهي در آخرين جلسه سال گذشته قسمتي از اين بحث را مصوب و ابلاغ کرد.

پيره تصريح کرد: در مصوبه کميته فقهي مربوط به انتهاي سال گذشته، اين کميته در مورد اوراق اجاره ، نظر خود را اعلام و آن را از نظر شرعي تاييد کرد؛ بنابر اين عرضه اوليه اوراق اجاره به نرخ بازار مانعي دارد اما هنوز مصوبه اوراق مشارکت و مرابحه اعلام نشده که در سال جاري به طور جد پيگيري مي شود.

کارشناس مالي اسلامي بورس درباره مهم‌ترين برنامه سال جديد کميته فقهي سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: مهم ترين برنامه سال جاري تنظيم و ابلاغ مصوبه کميته فقهي درباره امکان‌سنجي فقهي و شرعي عرضه اوراق مرابحه به قيمت بازار در بازار اوليه است و موضوع بعدي که در دستور کار کميته فقهي قرار خواهد گرفت ، انتشار الگوي جديدي از اوراق استصناع خواهد بود.

وي درباره ماهيت اوراق استصناع جديد بيان کرد : اوراق استصناع ، يکي از انواع صکوک است که براي تامين مالي پروژه‌هاي نيمه‌تمام يا براي تامين مالي پروژه‌هايي که قصد احداث يا ساخت آن‌ها وجود دارد ابزار مالي مناسبي است.

در اين اوراق ، سرمايه‌گذاران، مالک آن طرح خواهد شد و بعد از اتمام، آن را در قالب عقد اجاره به شرط تمليک به باني واگذار مي کند.

يپره ادامه داد : از سال 87 چند بار الگوهاي مختلف مربوط به اوراق استصناع در کميته فقهي مطرح و دچار تغييرات شد که برخي از الگوهاي آن از نظر شرايط اجرايي با نيازهاي روز پيمانکاران در کشور ما انطباق بيشتري دارد و به همين خاطر، اوراق استصناع، تاکنون چند بار در کميته فقهي سازمان بورس مطرح شده است و امسال هم الگوي ديگري از نظر مسائل فقهي و شرعي مورد بررسي قرار مي گيرد.  
 
***امکان‌سنجي فقهي و شرعي فروش کوتاه‌مدت سهام  
 
کارشناس مالي سازمان بورس و اوراق بهادار، اولويت ديگر اين کميته در سال جاري را موضوع امکان‌سنجي فقهي و شرعي فروش کوتاه مدت سهام دانست و گفت: بحث فروش کوتاه مدت سهام، يکي از قراردادهايي است که در برخي از بورس‌ها و بازارهاي مالي مورد استفاده قرار مي‌گيرد اما ملاحظات شرعي آن قابل توجه است. اين موضوع تاکنون چند بار مطابق با نظر کميته فقهي اصلاح شده است اما همچنان متخصصان مالي در کشور ما به دنبال آن هستند که الگويي را براي اين بحث ارائه کنند که در عين اينکه با موازين فقهي و شرعي انطباق دارد از نظر کارکردهاي مالي هم با الگوهاي روز دنيا فاصله نداشته باشد و به همين علت است که اين الگو اصلاح شده است و اميدواريم بتوانيم الگوي جديد آن را در سال جاري به تصويب برساند.
 
اين کارشناس مالي سازمان بورس درباره ثبات بازارهاي سرمايه و صکوک گفت : پارسال گزارش هايي در حوزه ثبات مالي و غربالگري سهام از منظر شريعت و برخي گزارش هاي ديگري در حوزه مالي اسلامي تاليف شده است و امسال نيز اين روند پژوهشي ادامه و توسعه داده مي شود ؛ بحث ثبات بازارهاي سرمايه، مشتقات و صکوک با جديت بيشتري دنبال مي شود و  گزارش هاي پژوهشي در اين حوزه منتشر خوهد شد. 

پيره گفت: در حوزه انتشارات در بحث مالي اسلامي، سه نشريه  
شامل يک مورد به زبان فارسي و دو جلد به زبان انگليسي براي مخاطبان خارجي منتشر مي شود که در حوزه انتشارات به زبان فارسي، قرار است هر سه ماه يک‌بار يک بولتن فارسي در  
باره يکي از موضوع هاي مرتبط با بازار سرمايه منتشر شود که تاکنون سه بولتن مرتبط با انواع صکوک به چاپ رسيده است و علاقه‌مندان براي دريافت فايل اين بولتن‌ها مي‌توانند به سايت مديريت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامي سازمان بورس مراجعه کنند.

وي افزود: علاوه بر اين، هر شش ماه يک‌بار، يک بولتن در حوزه مالي اسلامي، به زبان انگليسي هم به چاپ مي‌رسد که فايل آن هم از طريق همان سايت قابل دسترسي است. همچنين کتابي به زبان انگليسي منتشر مي‌ شود که مجموعه‌اي از مقالات و سخنراني‌هاي استادان و سخنرانان دوره‌هاي بين‌المللي بازار سرمايه اسلامي است. 

علاوه براين، تاليفات ديگري در قالب گزارش هاي پژوهشي در حوزه مطالعات اقتصاد اسلامي و مالي اسلامي هم در اين کميته انجام مي‌شود که از طريق سايت مديريت پژوهش ، توسعه و مطالعات اسلامي سازمان بورس قابل دسترسي است.

انتهای پیام/
برچسب ها: بورس ، اوراق ، مرابحه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.