سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هفت نکته جالب درباره انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

"خوان کول" استاد تاریخ دانشگاه میشیگان امریکا در تحلیلی از انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری افغانستان به هفت نکته مهم اشاره کرده است.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران، "خوان کول" استاد دانشگاه در وب سایت اختصاصی خود در مورد ویژگی های انتخابات افغانستان می‌نویسد: با وجود تهدید طالبان برای مختل کردن انتخابات و درخواست افراط گرایان از افغان ها برای تحریم انتخابات، مردم افغانستان روز شنبه به پای صندوقهای رای رفتند.

آنطور که  مشخص است ، با وجود بسیاری از مشکلات (از جمله کمبود برگه های رای در آخرین لحظه ،زیرا مشارکت بیشتر از پیش بینی ها بود) به نظر می رسد انتخابات موفقیت آمیز بوده است.

در اینجا لازم است به چند نکته شگفت انگیز در مورد این انتخابات اشاره کنیم:
1- نزدیک به 400  هزار نیروی ارتش ملی افغان و پلیس به طور موثر سراسر کشور مستقر بودند. آنها از بعد از ظهر روز جمعه در رفت و آمد خودروها به کابل را متوقف کردند تا از بروز هرگونه اختلال در انتخابات روز شنبه جلوگیری شود. این عملیات ،بسیار سخت و پیچیده بود و همین که نیروهای امنیتی توانستند آن را انجام دهند، نشانه خوبی است. 

2- افغان ها نسبتا برای شرکت در رای گیری مشتاق بودند.  از  میان12 میلیون واجد شرایط رای دادن، حدود 7 میلیون نفر در رای گیری شرکت کردند. این میزان مشارکت (58٪) چیزی حدود دو برابر مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری سال 2009 بود.

3-  یک سوم از این رای‌دهندگان زنان بودند. در مراکز بزرگ شهری  تعداد  بیشتری از زنان در رای گیری شرکت داشتند. با این حال، در مناطق تحت کنترل طالبان در جنوب و شرق، بسیاری مجبور بودند در خانه بمانند.
رای دهندگان زن در برابر تهدیدها در افغانستان ایستادگی می‌کنند.

4- رای ‌دهندگان با وجود وضعیت دشوار اقتصادی شان، با حضور گسترده خود  طالبان را به مبارزه طلبیدند .

5- با وجود تهدید طالبان و کمبود برگه‌های در آخرین لحظات انتخابات،  حدود96 درصد از مراکز رای‌گیری باز بودند.
دویچه‌وله می‌نویسد ،" از 6423 مرکز رای گیری فقط 211 بسته باقی ماند"...  

6- یک سوم از رای‌دهندگان جوانان بودند که با قدرت به حمایت از نامزد خود به پای صندوق ها آمدند  ( جوانان شهری به اشرف غنی احمد زای که نزدیک به سازمان ملل متحد است تمایل دارند)

7- این انتخابات اولین انتقال مسالمت آمیز قدرت از یک رئيس جمهور به رئيس جمهور دیگر در تاریخ افغانستان محسوب می‌شود. 

چالش‌های بسیاری پیشروی این کشور وجود دارد. وقتی رئیس جمهور جدید انتخاب بشود، ممکن است حامد کرزای رئيس جمهور در حال خروج افغانستان سعی کند خود را به عنوان قدرتی پشت سر تاج و تخت تثبیت کند. گفته می شود در میان پیشتازان، "زلمی رسول"، نزدیکترین گزینه به کرزای است.

هزینه نزدیک به 400  هزار سرباز و پلیس مستقر در شعبات رای گیری روز شنبه ،به مراتب بیشتر از چیزی بود که بودجه افغانستان برای این کار اجازه می دهد . اگر کشورهای عضو ناتو دیر بجنبند و اقدامی نکنند دولت جدید ممکن است شکست بخورد و از بین برود.

طالبان برای مصالحه خواستار خروج همه نیروهای خارجی از افغانستان شده اسند.همه نامزدهای اصلی ریاست جمهوری گفت اند که آنها اجازه می دهند برخی از نیروهای ایالات متحده در افغانستان باقی بماند.

این استاد امریکایی با دفاع از حضور نیروهای خارجی در افغانستان، در پایان ادعا می‌کند: وقتی که ایالات متحده و ناتو حضور خود در افغانستان را کاهش دهند ، افغانستان می‌تواند دوباره به کانون  رقابت هند و پاکستان ، با پتانسیل از سرگیری خشونت ها تبدیل شود. این کشور بسیار فقیر و کوچک اما  مهار درگیری های کم شدت  طالبان در جنوب و شرق آسان نخواهد بود. 



انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.