*** بازیگران اصلی
نارندرا مودی نامزد حزب اصلی مخالف دولت، حزب بهاراتیا جاناتا برای مقام نخست وزیری اختلاف برانگیزترین سیاستمدار هند است و به نظر میرسد که میزان محبوبیت و نفرت از او یکسان است.
او از سال ۲۰۰۱ وزیر اعظم ایالت گوجارات در غرب هند بوده و بسیاری معتقدند که رهبری با انرژی و فعال است که در این مدت توانسته گوجرات را به مرکز مهم فعالیتهای اقتصادی کشور بدل کند. ولی در عین حال او متهم شده که در دوره تشدید خشونتهای مذهبی در سال ۲۰۰۲، که طی آن بیش از هزار نفر که اکثرا مسلمان بودند کشته شدند، اقدامات لازم برای پیشگیری از این حوادث را انجام نداده است. البته او همواره این اتهامات را رد کرده است.
در اجتماعاتی که به طرفداری از وی برگزار شد هزاران نفر ماسک چهره او را به صورت داشتند. در سراسر هند هزار دکه و بساط برپا شده و در لیوانهای کاغذی که عکس او روی آن چاپ شده بین مردم چای مجانی توزیع میکنند. نظرسنجیها نشان میدهد که نارندرا مودی و حزب بهاراتیا جاناتا از حزب حاکم کنگره با فاصله بسیار زیادی جلوتر هستند.
رائول گاندی جانشین موروثی خاندان قدرتمند نهرو-گاندی در این انتخابات با بزرگترین چالش زندگی سیاسی خود روبرو است.
اکثر رای دهندگان حزب کنگره را مسئول کاهش فعالیتهای اقتصادی، تورم شدید و مجموعهای از پروندههای فساد مالی و اداری میدانند. نظرسنجیها نشان میدهند که حزب کنگره ممکن است در این انتخابات متحمل یک شکست سنگین شده و تعداد کرسیهای آن از حدود ۲۰۰ به کمتر از ۱۰۰ کاهش یابد.
از مدت ها پیش اینطور تصور میشد که رائول گاندی برای احراز مقام نخست وزیری آماده شده است ولی حزب کنگره در این انتخابات وی را به عنوان نامزد خود معرفی نکرده است.
سونیا بیوه ایتالیایی راجیو گاندی، رییس حزب کنگره و بزرگ خاندان نهرو-گاندی، بدون شک قدرتمندترین زن هند است. هر چند پسرش رائول رهبری کارزار انتخاباتی حزب را برعهده دارد ولی در نفوذ عمیق او بر حزب کنگره هیچ تردیدی نیست.
سونیا گاندی در انتخابات سال ۲۰۰۴ برای کسب مقام نخست وزیری به پیروزی رسید و اگر به طور داوطلبانه این مقام را به یکی دیگر از رهبران حزب واگذار نکرده بود اولین فرد کاتولیک مذهبی می بود که به رهبری هند می رسید.
خانم گاندی که هم اکنون ۶۷ ساله است هیچ مقام رسمی و دولتی ندارد ولی بسیاری معتقدند که رییس اصلی دولت حزب کنگره او است.
او یکی از حامیان اصلی طرحهای این حزب برای بهبود سیستم خدمات اجتماعی در هند و به خصوص طرح موسوم به "غذا در مقابل کار" بوده است.
او و حزب کنگره اکنون با یکی از بزرگترین چالشهای خود روبرو هستند، چون حزب بهاراتیا جاناتا به رهبری نارندرا مودی در موقعیت بسیاری قوی ای قرار دارد. خانم گاندی در ماههای اخیر اذعان کرده که حزب کنگره با شرایط دشواری روبرو است.
آرویند کجریوان یک فعال با نفوذ و سرشناس در عرصه مبارزه با فساد مالی و اداری است. از زمانی که او اعلام کرد در حوزه انتخاباتی واراناسای، مقدسترین شهر هندویان در ایالت اوتارپراداش، کرسی نارندرا مودی را به چالش خواهد کشید نام او به طور گستردهای در اخبار مطرح میشود.
کجریوال از اواخر سال گذشته به چهره مهمی در سیاست هند بدل شده است. حزب او به نام مردم عامی در انتخابات ایالتی دهلی ۲۸ کرسی به دست آورد و با یک چنین سهمی از آراء وی به مقام وزارت اعظم پایتخت کشور رسید. اما او ۴۹ روز بعد به خاطر اختلافات شدید بر سر یک قانون جدید مبارزه با فساد مالی از این مقام استعفا داد.
او سابقا یک کارمند ارشد ادارات دولتی بوده و اولین بار در سال ۲۰۱۱ که در کنار آنا هازاره فعال با سابقه و سرشناس مبارزه با فساد دیده شد، به شهرت رسید. اما یک سال بعد به خاطر تصمیم کجریوال به تاسیس یک حزب سیاسی و شرکت در انتخابات، این دو چهره مهم در عرصه مبارزه با فساد مالی از یکدیگر جدا شدند.
برنامه او اکنون تکرار پیروزی حزبش در ایالت دهلی در یک مقیاس گسترده تر و در انتخاباتی سراسری هند است.
مانموهان سینگ نخست وزیر فعلی هند که از انتخابات امسال کناره گیری کرده است از نظر بسیاری یک سیاستمدار سالم و امین تلقی میشود. او نزدیک به یک دهه عهده دار مقام نخست وزیری هند بوده و هنوز هم سالمترین سیاستمدار هند تلقی میشود ولی منتقدانش میگویند که این برای رهبری کشوری چون هند کافی نیست. سینگ به هنگام کناره گیری از این انتخابات گفت رائول گاندی "قابلیتهای فوق العادهای برای رهبری کشور" دارد و همزمان رقیب اصلی این حزب یعنی نارندرا مودی را "نامزدی فاجعه بار" توصیف کرد.
مانموهان سینگ ۸۱ ساله که بسیاری او را معمار اصلاحات اقتصادی گسترده سالهای اخیر می دانند، اولین سیک مذهبی است که به رهبری هند رسیده است.
مایاواتی که چهار دوره مکرر وزیر اول ایالت اوتار پرداش بود در انتخابات محلی سال ۲۰۱۲ به رقیب خود از حزب ساماجوادی باخت. ولی اگر احزاب مهم و سراسری نتوانند در این ایالت رای کافی بیاورند حزب او، حزب باهوجان ساماج، در شکل دادن به یک دولت ائتلافی در این ایالت می تواند نقش مهمی ایفا کند.
در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۹ این حزب در ایالت اوتار پرادش که پرجمعیت ترین ایالت هند است، توانست ۴۰ کرسی از مجموع ۸۰ کرسی پارلمان را به دست بیاورد.
او که یک سیاستمدار کاریزماتیک است اکنون به قهرمان میلیونها "دالیت" بدل شده است. دالیت ها مردمانی هستند از گروههای قومی مختلف که در سراسر هند زندگی می کنند و سابقا طبق رسوم قدیمی آن کشور نجس محسوب می شدند. در عین حال او در میان کاست های پایین جامعه نیز محبوبیت زیادی دارد و هیچگاه این موضوع را پنهان نکرده که آرزو دارد یک روزی به مقام نخست وزیر هند برسد.
مایاواتی به خاطر ساختن و نصب مجسمه های خود و سایر دالیت ها شهرت دارد.
ماماتا بانرجی وزیر اعظم ایالت بنگال غربی در راس حزب خود، حزب کنگره ترینامول، وارد این انتخابات شده است. در انتخابات سال ۲۰۰۹ ائتلافی بین این حزب و حزب کنگره ۲۶ کرسی از مجموع ۴۲ کرسی پارلمان از این ایالت را تصاحب کرد.
ولی او به خاطر تصمیم دولت مرکزی برای افزایش بهای گاز سال گذشته از ائتلاف با حزب کنگره خارج شد. اگر حزب او بتواند میزان پیروزی خود در سال ۲۰۰۹ را امسال نیز تکرار کند احزاب سراسری مجبور خواهند شد برای تشکیل دولت ائتلافی از وی کمک بگیرند.
بانرجی که اکنون ۵۹ ساله است چند سال پیش توانست به ۳۴ سال حاکمیت حزب کمونیست در ایالت بنگال غربی پایان دهد.
نیتیش کومار وزیر اول دولت ایالت بیهار سابقا از متحدان حزب بهاراتیا جاناتا بود ولی سال گذشته پس از نامزدی مودی از سوی این حزب برای مقام ریاست جمهوری، حزب جاناتا دال کومار به خاطر نگرانی از از دست دادن آرای مسلمانان این ایالت از ائتلاف با حزب بهاراتیا جاناتا خارج شد.
گفته می شود که کومار مدیر بسیار توانایی است و در دوران صدارتش توانسته وضعیت در ایالت بیهار را که یکی از فقیرترین و فاسدترین مناطق هند بود به شکل محسوسی تغییر دهد.
حزب او در انتخابات سراسری سال ۲۰۰۹ در مجلس ایالتی حداکثر ۲۰ کرسی را به دست آورد. سهم ایالت بیهار در پارلمان سراسری هند ۴۰ نماینده است.
او وزیر اول ایالت تامیل نادو واقع در جنوب هند و رهبر حزبی است به نام آنا دراویرا مونترا کاژاگام. او از بازیگران سابق سینمای تامیل و در این ایالت از حمایت خوبی برخوردار است.
خانم جایارام در سال ۱۹۹۱ به مقام ریاست دولت محلی رسید و از آن زمان چه در صحنه ایالتی و چه در صحنه ملی نقش بسیار فعالی ایفا کرده است. انتظار می رود که حزب او در انتخابات سراسری امسال به نتایج خوبی برسد و هر دو حزب سراسری مسلما خواهند کوشید که حمایت آن را به سوی خود جلب کنند.
لعل کریشنا ادوانی از بنیانگذاران حزب بهاراتیا جاناتا است و بسیاری معتقدند که او در تبدیل شدن این حزب به یک نیروی سیاسی مهم در هند نقش مهمی ایفا کرده است. اما در سالهای اخیر چهره های قدرتمند جوانی که به دور نارندرا مودی رهبر جدید حزب حلقه زده اند، ادوانی را از قدرت دور کردند.
سال گذشته که نارندرا مودی به عنوان نامزد این حزب برای مقام نخست وزیر معرفی شد، ادوانی تصمیم گرفت که از تمام مقامهای حزبی خود استعفا دهد. هر چند بعدها به خاطر درخواست اعضای حزب استعفای خود را پس گرفت.
صاحبنظران می گویند اگر حزب بهاراتیا جاناتا نتواند در این انتخابات اکثریت آرای را به دست آورد به احتمال زیاد ادوانی دوباره به صفوف رهبری حزب باز خواهد گشت. به گفته صاحبنظران بسیاری از احزاب منطقه ای هند از حمایت از نارندرا مودی اکراه دارند و او را سیاستمداری اختلاف برانگیز می دانند. ولی همین احزاب و سیاستمداران محلی ممکن است با رهبری لعل کریشنا ادوانی موافق باشند.