به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران، آنچه بیش از هر چیز بر کشتی در سرتاسر ایران حکمفرما بوده نه صرفاً جنبه بدنی و ورزشی آن بلکه بیشتر به جهت روح جوانمردی و سلحشوری و انگیزهای برای آمادگی بدنی در مقابل حوادث گوناگون از جمله جنگهای تن به تن و دفاع از کیان و مملکت و ایستادگی درمقابل زورمندان بوده است.
*کشتی کردی
قدیمیترین کشتی در ایران که هنوز هم کاملاً معمول و متداول است و روز به روز بر اهمیت آن اضافه میگردد و جنبههای فنی آن خیره کننده است، کشتی کردی است که در لباس رسمی کشتی کردی انجام میگیرد و بیش از هرجای دیگر در خراسان، گرگان و کرمان متداول است.
سبک این ورزش اینگونه است که با چوخه آسیتنها را بالا زده و شال کمر بسته و به مسابقه با حریف میپردازند. این کشتی به خصوص در ایام نوروز برگزار میشود و جوانان در میدانی که آراسته با دهل و سرنا و رقصهای محلی است به کشتی میپردازند.
این کشتی بیننده را بیاختیار به یاد کشتی گیران و سرداران نامی ایران میاندازد.
در این کشتی باید 2 مرتبه حریف را مغلوب کرد. چنانچه یک به یک مساوی شدند برای مرتبه سوم کشتی میگیرند. کدخداها و پیش کسوها میدان را اداره میکنند و هر خانی سه چهار پهلوان دارد.
*کشتی ترکمنی
این نوع کشتی در ترکمن صحرا و قسمتی از خراسان و سیستان و بلوچستان متداول است.
در این کشتی شرکت کننده فقط حق گرفتن کمر را دارد و 2 طرف کمر را میگیرند و یکدیگر را میتابانند و از هرگونه زدن فن یا پا انداختن در پای حریف خودداری میکنند.
*کشتی گیلکی
کشتی گیلکی یا مازندرانی است که در نقاط شمال ایرانی متداول است.
این کشتی را ابتدا از دور شروع کرده و با ترتیب خاصی نزدیک حریف میشوند و پس از قاطی شدن کشتی را با برنامه معمول انجام میدهند و حق ضربه زدن با دست را هم ندارند.
این کشتی بسیار جالب است و کشتیگیران آن باید بسیار چابک، قوی، موقعیت شناس ومطیع مقررات باشند.
*کشتی ایلیاتی
رسم کشتی ایلیاتی آن است که کشتیگیران شلوار خود را بالا میزنند و شالی هم برای جای دست حریف به کمر خود میبندند و تقریباً به شکل کشتی باستانی کشتی میگیرند و از فنون باستانی هم استفاده میکنند.
این کشتی در سرتاسر ایلات مغرب و جنوب ایران و مرکز مرسوم است.
*کشتی باستانی
*کشتی پهلوانی
کشتی پهلوانی از انواع کشتی است که در آن هریک از 2 نفر تلاش می کنند با زور و فن پشت دیگری را به زمین برساند و یا با اجرای فن مناسب خاص این کشتی امتیاز لازم را کسب کنند.
هدف اصلی ورزشکاران در زورخانه این است که با پرداختن به انواع حرکات و عملیات ورزشی رفته رفته جسم و روح خود را قوی کنند و خود را به مقام پهلوانی که از 2 جنبه جسمی- بدنی و روحی- معنوی حائز اهمیت است برسانند.
کشتی پهلوانی خود نیز انواعی دارد که میتوان به مواردی از آنها اشارهای داشت:
کشتی دوستانه
این نوع کشتی بیشتر به خاطر تمرین و مرور فن صورت میگیرد و با اجازه میداندار یا پیشکسوتترین فرد حاضر اجرا میشود.
کشتی پهلوانی
این نوع کشتی معمولاً بین برترین کشتیگیران هر شهر یا بین شهرهای دیگر برگزار میشود و حریفان طی تشریفاتی در حضور پیشکسوتان ورزش محل، قدم به میدان میگذارند.
کشتی میدانی:
کشتی میدانی در خارج از گود زورخانه انجام میگرفت که برای تعیین پهلوان کشور برگزار میشد.
در قدیم پهلوانان از سراسر ایران به پایتخت میآمدند تا در یکی از روزهای نوروز، درحضور بزرگان مملکت و پهلوانان پیشکسوت به میدان بروند و پس از کشتی گرفتن با یکدیگر معلوم کنند که کدام یک از آنها زورمندتر از دیگران است و به عنوان پهلوان کشور لقب میگیرد.
نشان مخصوص پهلوان کشور بازوبند پهلوانی است که به قهرمان داده میشود و چنانکه پهلوانی بتواند سه سال متوالی پهلوان کشور انتخاب شود در این صورت بازوبند برای همیشه به وی واگذار می گردد و برای مسابقات بعدی بازوبند جدیدی تهیه میکنند.
*کشتی آشیرما
این نوع کشتی در اغلب مناطق آذربایجان رواج دارد.
*کشتی گرش
*کشتی لوچو
علاوه بر کشتی گیلکی که در مازندران رواج دارد اهالی روستاهای این شهر هم نوعی کشتی مختص به خود دارند که به آن کشتی لوچو میگویند.
*کشتی زوران پاتوله
*کشتی با چوخه