سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بیرجند/

موزه مفاخر و مشاهیر گنجینه علم و فرهنگ خراسان جنوبی

موزه مفاخر و مشاهیر گنجینه علم و فرهنگ خراسان جنوبی است.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران بیرجند ،بافت تاریخی بیرجند که به نوعی قدیمی‌ترین نقطه مرکز استان به شمار می‌آید با خانه‌ها و کوچه‌های کاه‌گلی خود این روزها از مسافران نوروزی پذیرایی می‌کند.مسافرانی از 30 استان کشور این روزها به کوچه پس‌کوچه‌های بافت قدیمی بیرجند می‌آیند و وقتی وارد برخی آثار تاریخی می‌شوند گویا این بناها فاصله چندانی با بسیاری از شهرهای بزرگ کشور از جمله یزد ندارند.در بافت تاریخی بیرجند قدم به قدم آن اثر تاریخی است. از مدرسه شوکتیه گرفته تا حوض‌انبار بسیار زیبای محسن‌زاده. از موزه مشاهیر تا موزه شهدا.
 
در این بین موزه مفاخر و مشاهیر حال و هوای دیگری دارد.در این موزه مجموعه‌ای از زندگینامه‌ها، اسناد و نسخ خطی، تالیفات، نشانه‌های ملی، علمی و ادبی، لوح‌ها، عکس‌ها و لوازم شخصی بزرگان علمی و فرهنگی این خطه از ایران زمین وجود دارد.اهداف تشکیل این موزه یادکردن از چهره‌های ماندگار و اندیشمندانی است که عمر خویش را صرف تحقیق و پژوهش برای تمام نسل‌ها کرده‌اند.آثار این موزه بر اساس دوره تاریخی از قرن هفتم تا سیزدهم هجری شمسی در دو بخش کلی و در دو طبقه به نمایش گذاشته شده است.از نمونه‌های جالب توجه در این موزه، اوراقی از نگاره‌های مینیاتورهایی است که بر اساس دیوان خاوران‌نامه در شرح دلاوری‌های حضرت علی (ع) توسط فرهاد نقاش در قرن نهم مصور شده است.

در این موزه نام بزرگانی که در سال گذشته از میان ما رفتند نیز دیده می‌شود. پروفسور محمد حسن گنجی پدر علم جغرافیا و پروفسور معتمدنژاد پدر علم ارتباطات از افرادی هستند که برای نسل جدید کاملا شناخته شده‌اند.

موزه شهدا
:موزه شهدا در بیرجند برای ترویج و نشر فرهنگ ایثار و شهادت در بنای تاریخی مذهبی حسینیه خواجه خضر از موزه‌های مهم استان است.بخش وصایا، دست نوشته‌ها، البسه و وسایل شهدا و سنگ‌نوشته‌های مضامین اسمی شهدا با تذهیب و نقوش اسلیمی و اسماء جلاله و سنگ‌نوشته‌هایی با مضامین اشعار حافظ و مولوی در مدح رثای شهدا از بخش‌های مختلف این موزه است.

موزه باستان‌شناسی بیرجند

موزه باستان‌شناسی بیرجند نخستین موزه استان است که در سال 1371 راه‌اندازی و در سال 1374 با طراحی نو، توسعه و تجهیز شد.این موزه مشتمل بر بخش‌های متعددی از جمله بخش سفال، مفرغ و سکه، قرآن، روشنایی، کتابت و مجموعه‌ای از اشیا و مواریث است.

باغ و عمارت رحیم‌آباد

این عمارت در داخل روستای رحیم‌آباد و در حاشیه خیابان شهید مدرس قرار گرفته است که از بناهای دوره قاجار به شمار می‌رود و در سال 1315هجری قمری ساخته شده است.این مجموعه شامل بخش‌های متعددی از جمله عمارت اصلی با راهروها و اتاق‌های متعدد، اصطبل و حوضخانه دارای گنبدی کلاه‌فرنگی است.عمارت رحیم‌آباد دارای سه تالار بزرگ بوده که از لحاظ کاربری به عنوان پذیرایی از مهمانان و تشریفات استفاده و دارای تزئینات مقرنس، آینه‌کاری و گچبری است.درب‌ها و پنجره‌‌های تالار دارای کتیبه‌هایی به شکل هلالی و تزئینات مشبک با طرح اسلیمی است که استفاده از شیشه‌های رنگی بر زیبایی آن افزوده است.از مهم‌ترین ویژگی‌های این بنا می‌توان به وجود انبوه تزئینات در انواع مختلف اشاره کرد.

باغ و عمارت معصومیه بیرجند

مجموعه باغ معصومیه در نزدیکی غرب بیرجند در دوره پهلوی احداث شده است که بارزترین ویژگی این بنا نوع خاص معماری آن است زیرا این عمارت به‌ گونه‌ای طراحی شده که نمای اصلی عمارت در آب استخر مقابل آن کاملاً بازتاب می‌کند به نحوی که عمارت چهلستون اصفهان را تداعی می‌کند.در این عمارت علاوه بر باغ اصلی دو باغ دیگر نیز به چشم می‌خورد که در یکی از آنها عمارتی ساده خودنمایی می‌کند و دیگری فاقد عمارت است.از جمله نکات جالب این عمارت وجود وسایل یکی از خانواده‌های قدیمی بیرجند در داخل آن است که می‌توان این بنا را به موزه‌ای برای بازدید عموم تبدیل کرد تا سایران از نحوه زندگی این خاندان مطلع شوند.در نوروز امسال بازدید از آثار تاریخی استان به ویژه باغ‌های تاریخی بیرجند رشد چشمگیری داشته است.

سنگ‌نگاره‌های بیرجند

مجموعه نگاره‌ها در طول دره‌ای به همین نام در رشته کوه باقران پراکنده‌اند.این نگاره‌ها شامل تصاویر و کتیبه‌های مربوط به دوره اشکانی می‌شوند که تصویر اول شامل تصویر نبرد یک مرد پارتی با یک شیر است که کمی کوچک‌تر از اندازه طبیعی ترسیم شده و در بالای این تصویر کتیبه‌ای پهلوی در دو سطر دیده می‌شود.تصویر دوم تصویر سر یک مرد پارتی به حالت نیم رخ است و در زیر این تصویر نیز کتیبه‌ای پهلوی در یک سطر نگاشته شده است./ب

برچسب ها: موزه ، گنجینه ، علم ، خراسان ، جنوبی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.