سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شیراز/

فارس، پایتخت فرهنگ و تمدن ایران زمین

استان فارس یکی از استان های جنوبی کشور است كه در طول تاريخ همواره يكي از مراكز شكوفايي و گسترش تمدن پارسي در نقاط گوناگون جهان به شمار مي آمده است.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شیراز؛

 بناهاي تاريخي ارزشمندي چون پاسارگاد، تخت جمشيد، بيشاپور، شهر گور و كاخ اردشير بابكان فيروزآباد و... بيانگر فرهنگ و تمدن درخشان تاريخي ايران زمين هستند. 

اين استان، مركز امپراتوري هاي بزرگي مانند هخامنشيان و ساسانيان بوده است.

پيش از اسلام دو پادشاه بزرگ ايراني به نام هاي «كورش» و «اردشير بابكان»، از اين ناحيه برخاستند و به ترتيب سلسله هاي بزرگ هخامنشيان به پايتختي «پاسارگاد» و «تخت جمشيد» و ساسانيان به پايتختي «فيروزآباد» را پديد آوردند.

پس از اسلام نيز اين استان مركز سلسله هاي ديلميان، اتابكان، آل بويه و زنديه بوده و در دوران قاجار نيز از مراكز مهم حكومتي بوده است.


اين استان بين سلسله هاي بسياري دست به دست شد و آثار باستاني و تاريخي فراواني از آنها برجاي مانده كه هركدام به عنوان ميراث جهاني، ارزش هاي خود را دارند و بازگوكننده تاريخ استان و غرب آسيا هستند.

فارس از شمال با استان اصفهان، از شرق با استان های یزد و کرمان، از جنوب با استان هرمزگان و از غرب با استان های کهگیلویه و بويراحمد و بوشهر هم مرز است.


اين استان داراي 29 شهرستان به نام هاي آباده، ارسنجان، استهبان، اقليد، بوانات، پاسارگاد، جهرم، خرم بيد،خرامه، خُنج، داراب، رستم، زرين دشت، سپيدان، سروستان، شيراز (مركز استان)، فراشبند، فسا، فيروزآباد، قير و كارزين، كازرون،کوار، گراش، لار، لامرد، مرودشت، ممسني، مُهر و ني ريز مي باشد.


گستره استان فارس 122608 کیلومتر مربع است و تقریباً 1/8 درصد از مساحت کل کشور را دربرمي گيرد. ارتفاعات فارس به چهار گروه شمالی، مرکزی، جنوبی و غربی تقسیم می شوند و به ترتیب در گروه شمالی کوه «عظمت» با گردنه «کولی کُش»، در گروه مرکزی کوه «مهارلو» تا «خرمن کوه» فسا، در گروه جنوبی كوه «داراب» و «بالنگستان» و در گروه غربی کوه «قره داغ» و ارتفاعات «کوهمره سرخی» جاي گرفته اند.


آب و هوای فارس در شمال سرد، در نواحی مرکزی زمستان ها معتدل و بارانی و تابستان هاگرم و خشک و در جنوب و جنوب شرقی زمستان هامعتدل و تابستان هابسیار گرم است.


در استان فارس سه دریاچه به نام هاي  بختگان، مهارلو و پریشان (فامور) قرار دارند. بر پايه آخرین سرشماری، جمعیت فارس حدود4,400,000 نفر می باشد. زبان بيشتر مردم، فارسی است اما عشایر ترک زبان (ایل قشقایی)، به ترکی و عشایر
عرب زبان (ایل عرب)، به عربی صحبت می کنند.


یکی از مناطق مهم عشایری ایران، استان فارس است و ایل قشقایی با شش طایفه (دره شوری، کشکولی بزرگ، كشكولي كوچك، شش بلوکی، فارسیمدان و عمله) همچنان به کوچ
روي خود در فارس ادامه می دهند.

به جز این ایل، ایل خمسه (عرب، اینالو، بهارلو، نفر و باصری) و ایل ممسنی (بکش، جاوید، دشمن زیاری و رستم) و ايل هاي کوچکتری مانند کوهمره و... به زندگی عشایری خود در فارس می پردازند./س

 

برچسب ها: فارس ، پایتخت ، فرهنگ ، ایران
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.