به نقل از khamenei.ir، متن پيام نوروزى مقام معظم رهبرى به مناسبت حلول سال 1379 هجرى شمسى به شرح زير است:
بسم الله الرحمن الرحيم
يا مقلّب القلوب و الابصار، يا مدبّر اللّيل و النّهار، يا محوّل الحول و الاحوال، حوّل حالنا الی احسن الحال.
طليعهی بهار، امسال يك عيد سه گانه است: اولاً ميلاد مسعود نبی مكرّم (صلّی الله عليه و آله و سلم) و سپس ميلاد مسعود حضرت صادق (عليه الصّلاه و السّلام) و آنگاه روز عيد نوروز ملی ايرانی. به حضرت بقيه الله (ارواحنا فداه) سلام عرض میكنم و اعياد مبارك را به ايشان تبريك میگويم و همچنين به عموم ملت ايران و به عموم مسلمانان و به همهی محبان و عاشقان اهل بيت پيغمبر، تبريك عرض میكنم؛ همچنين به همهی ملتهايی كه عيد نوروز را گرامی میدارند و در اين جشن آغاز سال با ايرانيان شريك و سهيم هستند. اميدواريم اين سال خوب، اين بهار زيبا و پُر طراوت، يك سال پُر بار برای عموم مسلمانان و بخصوص برای ملت عزيز ايران باشد. لازم میدانم در آغاز عرايض، به خانوادهای معظّم شهيدان و جانبازان و ايثارگران راه حق تبريك عرض كنم.
نگاه گذرايی می كنيم به سال 86 و نگاه كوتاهی به سال 87 . سال 86 سال مهم و پُر حادثه و عزتآفرينی برای ملت ايران بود. در آغاز اين سال ماجرای دستگيری و سپس عفو و آزادی ملوانهای متجاوز بيگانه به كشورمان، ملت را سرافراز كرد و چهرهی ملت عزيز ما را در دنيا چهرهای مقتدر و در عين حال بردبار و پُرگذشت نشان داد؛ در پايان اين سال هم انتخابات پُر شكوه و با عظمت ملت و انتخاب نمايندگان مجلس شورای اسلامی، برای چشمان حيرتزدهی جهانيان يك حادثهی بزرگ، و برای ملت ايران ـ برای دوران چهار سال ـ سرنوشت ساز بود. در اين حادثه هم ملت عزيز ما عظمت خود، اقتدار خود، حضور پُر صلابت خود و عزم جدی خود را برای درست اداره كردن كشور و حضور در ميدانهای مديريت كشوری، نشان دادند.
در طول سال 86 كارهای با ارزشی از سوی مسئولين كشور ـ چه دولت، چه مجلس و چه مسئولين در سراسر بخشهای گوناگون ـ و همچنين كارهای بزرگی از سوی آحاد ملت، انجمنهای علمی و مجموعههای دانشجويی و كاوشگر، برای ملت ايران انجام گرفت و ملت ايران را در ميدانهای مختلف و عرصههای مختلف به پيش برد؛ پيشرفتهای علمی، پيشرفتهای عمرانی و كارهای سازندگی مهمی كه در بخش آبادانی كشور انجام گرفت، همهی اينها ـ چه آنچه مربوط به بحث تقنين و چه آنچه مربوط به مرحلهی اجرا بود ـ برای ملت ايران بسيار پر سود و انشاءالله مايهی پيشرفت و شكوفايی شد.
البته در طول سال ضايعات و فقدانها و ناكامیهايی هم داشتيم: چه در برنامههای گوناگون و چه در مورد از دست دادن شخصيتهای عزيز. البته زندگی همين است و برای يك ملت، شاديها و غمها، شيرينيها و تلخيها هميشه به هم آميخته است؛ مهم اين است كه در ميانهی اين حوادث گوناگون، يك ملت بتواند هدف خود را مشخصاً در نظر داشته باشد و بسوی آن هدف گامهای بلندی بردارد. آخرين حادثهی تأسفبار هم فقدان عزيزان دانشجويی بود كه در سانحهی دلخراشی اتفاق افتاد و همهی ما را مصيبتزده كرد.
اما در مورد سال 87 كه اكنون آغاز میشود، چشمانداز و اميدهای ما بسيار روشن و متعالی است. در اين سال نظام مقدس جمهوری اسلامی سی سالگی خود را تمام میكند و سه دهه را پشت سر میگذارد. در اين سه دهه، ملت ايران و مسئولين تلاشهای بسيار با ارزشی انجام دادند: در دفاع از كشور، در دفاع از استقلال و عزت ملی و در پيشرفتِ به سمت اعتلای علمی و عملی. در طول اين سالهای متمادی، ملت ايران بر آن بود كه عقبماندگيهای سالهای طولانی گذشتهی پيش از انقلاب را جبران كند و موفقيتهای بزرگی هم در اين راه به دست آورد. آنچه در طول اين سالهای متمادی انجام گرفته است، در تاريخ ملت ايران كارهای برجسته و انشاءالله ماندگاری خواهد بود.
و اما امسال سالی است كه ما اميدهای زيادی به حركت و تلاش در اين سال بسته ايم. اولاً مجلس تازه نفسی به ميدان كار و تلاش قدم میگذارد و ثانياً دولت خدمتگذار و پُر تلاش و خستگیناپذيری بر سر كار است. اگر مجلس و دولت انشاءالله با حكمت و درايت و تدبير كارها را برنامهريزی بكنند، اميد اين هست كه ما در اين سال بتوانيم كارهای بزرگی انجام بدهيم. هم در صحنهی داخلی و هم در عرصهی پيچيدهی بينالمللی، ملت ايران نياز به كار و ابتكار و تلاش مجدانه دارد. ما بايد آنچه را كه در گذشته ـ در دروان حكومت طاغوتها ـ از دست دادهايم و دچار عقب ماندگی شدهايم، جبران كنيم؛ اين ايجاب میكند كه ما تلاشمان را هرچه می توانيم بيشتر و بيشتر و جدیتر كنيم. در عرصهی داخلی آنچه مورد نياز است، پيدا كردن راههای ميانبر همراه با تدبير و درايت و حكمت است؛ ما نمیتوانيم آرام و معمولی حركت كنيم؛ بايد با شتابی حسابشده و منظم و منضبط پيش برويم. بايد بتوانيم كارهايی را كه برای نسلهای آينده ماندگار خواهد بود انجام بدهيم. در عرصهی بينالمللی دوستانی در جهان داريم، دشمنانی هم داريم، كسانی هم هستند كه دشمن نيستند لكن رقيب ما هستند؛ اين عرصهی پيچيده هم نياز دارد كه تلاشمان را مدبرانه و شجاعانه و عزتمدارانه برنامهريزی كنيم. در اين عرصه اگر موفق بشويم، اين موفقيت در توفيقات داخل كشور و پيشرفتهای بزرگ ملت ايران در زندگی خود هم اثر خواهد گذاشت.
خوشبختانه مسئولين كشور عزت ملی را كاملاً در نظر دارند و میدانند كه در مقابل زيادهخواهی دشمنان، راه نجات تسليم شدن و عقبنشينی كردن نيست؛ اگر دشمن زورگويی و زورگيری می كند، بايد در مقابل دشمن ايستاد و پيشرفت كرد. علاج ملت ايران در كسب اقتدار است؛ اين اقتدار فقط به معنای اقتدار نظامی نيست؛ بايد اقتدار علمی، اقتدار اقتصادی، به دست آوردن قدرت اخلاقی و اجتماعی و بالاتر از همهی اينها اقتدار معنوی و روحی ـ كه از اتكال به خداوند متعال برای يك ملت حاصل می شود ـ هم كسب كنيم. اگر بخواهيم در صحنهی قدرتيابی ملت ايران پيش برويم و به هدفهای خود دست پيدا كنيم، ملت و دولت بايد به يكديگر دست دوستی و همكاری كامل بدهند؛ همچنانی كه بحمدالله ملت همواره پشتيبان مسئولان بوده است، بايد اين پشتيبانی ـ هر چه بيشتر ـ ادامه پيدا كند و ملت و دولت با يكديگر همكاری كنند. قشرهای گوناگون ملت ايران، قشر عالمان و فرزانگان و محققان، قشر دانشجويان، قشر كارگران و كشاورزان، قشر سرمايهگذاران و كسانی كه قادرند با سرمايهگذاری خود ملت را به پيش ببرند، مديران بخشهای گوناگون مؤسسات دولتی و غيردولتی، همهی اينها بايد احساس بكنند كه بار سنگين پيشرفت كشور بر دوش آنهاست و تكليفی است الهی و مردمی و نتائج انجام اين تكليف عايد همه خواهد شد و همه ـ و بيش از همه، خود آن كسانی كه اين تكليف را به بهترين وجهی انجام دادهاند ـ از آن سود خواهند برد.
من برای اين سال دو چيز را انتظار میبرم: يكی اينكه در همهی بخشهايی كه گفتيم بايد نوآوری بوجود بيايد؛ مسئولان دولتی در روشهای اقتصادی، در روشهای سياسی و ديپلماسی، در پيشبرد كشور به سمت علم و تحقيق، در گسترش فرهنگ مطلوب در ميان كشور، در ارائهی خدمات به همهی قشرها بخصوص قشرهای محروم و مظلوم، در آبادانی كشور، آحاد مردم در دانشگاهها، در بنگاههای اقتصادی، در دستگاههای گوناگون اجتماعی و خدماتی، هر كدامی نياز دارند در كار خود و در عرصهی فعاليت خود نوآوری كنند؛ اين نقطهی اولی است كه مورد انتظار ماست. در اين سال بايد نوآوری فضای كشور را فرا بگيرد و همه خود را موظف بدانند كه كارهای نو و ابتكاری را ـ در سايهی مديريت صحيح و تدبير درست ـ در فعاليت كشور وارد كنند. انتظار دوم اين است كه فعاليتهايی كه در سالهای گذشته انجام گرفته است، كارهايی كه دولت كرده است، سرمايهگذاریهای بزرگی كه مسئولان گوناگون و آحاد مردم در بخشهای مختلف ـ چه سرمايهگذاری مادی، چه سرمايهگذاری معنوی ـ انجام دادهاند، اينها به شكوفايی برسد و مردم نتايج آن را در زندگی خود حس كنند. برخی از كارها امروز آغاز میشود، لكن بزودی نتيجهی خود را نشان نمیدهد؛ كارهايی كه در سالهای اخير انجام گرفته است و همچنين بسياری از كارهايی كه در طول سالهای گذشته انجام گرفته است، بايد نتايج خود را بتدريج به مردم نشان بدهد و كام مردم را شيرين كند؛ بايد آنچه را كه كاشتهايم، شكوفا بشود و به مردم ثمر بدهد. لذا من امسال را «سال نوآوری و شكوفايی» مینامم و انتظار دارم كه انشاءالله هم در زمينهی نوآوری و هم در زمينهی شكوفايی، ملت ما شاهد نتايج شيرينی باشند و سال را انشاءالله به بهترين وجهی، با عزت، با موفقيت، با كاميابی و شادابی و با توان بيشتر به پايان ببرند.
از خداوند متعال توفيق آحاد مردم عزيزمان و توفيق مسئولين محترم كشور را مسئلت میكنم و اميدوارم دعای حضرت بقيه الله (ارواحنا فداه) شامل همهی مردم باشد و روح مطهر امام بزرگوارمان ـ كه گشايندهی اين راه و آغازكنندهی اين فصل جديد زندگی ملت ايران بودند ـ با اولياء پروردگار محشور گردد.
والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته
ما در زمينهى مصرف و هزينه كردن منابع مالى كشور دچار نوعى بىتوجهى هستيم/ لزوم «حركت مردم و مسئولين به سوى اصلاح الگوى مصرف»
به گزارش
حوزه سياسي باشگاه خبرنگاران؛ متن پيام نوروزى مقام معظم رهبرى به مناسبت حلول سال 1388 هجرى شمسى به شرح زير است:
بسماللَّهالرّحمنالرّحيم
يا مقلّب القلوب و الأبصار. يا مدبّر اللّيل و النّهار. يا محوّل الحول و الأحوال.
حوّل حالنا الى احسن الحال.
عيد سعيد نوروز را كه نزديك به ايام ولادت حضرت خاتمالانبياء (صلّى اللَّه عليه و اله و سلّم) و امام جعفر صادق (عليه الصّلاة و السّلام) است و به بركت نزديكى به اين ايام مبارك، شرافت بيشترى پيدا كرده است، به همهى همميهنان عزيزمان در سراسر كشور، و همچنين به ايرانيان ساكن در كشورهاى ديگر جهان در سراسر عالم، و همچنين به مردم كشورهائى كه عيد نوروز را گرامى ميدارند و آن را براى خود جشن ميگيرند، تبريك عرض ميكنم؛ مخصوصاً تبريك عرض ميكنم به خانوادههاى معظم شهيدان و ايثارگران و جانبازان، و اميدوارم كه همه سال نيكوئى را در پيش داشته باشند.
سال 87 كه بر ما گذشت، سال بسيار پر ماجرائى بود؛ هم در زمينهى مسائل بينالمللى، و هم در زمينهى مسائل كشور. در سطح بينالمللى حوادث بزرگ و مهمى اتفاق افتاد كه بىگمان در مجموعهى سياستهاى جهانى داراى تأثيرات عميق و مؤثرى است، كه از جملهى آنها در زمينهى اقتصادى، بحران عظيم مالى و اقتصادى است كه از كشور آمريكا شروع شد و به اروپا و ديگر كشورها و از جمله به كشورهاى منطقهى ما رسيد. اين مسئله براى مردم جهان، مسئلهى بسيار مهمى است؛ نه فقط در زندگى روزمرهى آنها و برنامهريزىهاى اقتصادى آنها تأثير ميگذارد، بلكه در ديدگاههاى آنها نسبت به نظريات اقتصادى و اقتصاد سرمايهدارى احتمالاً تأثيرات شگرفى را بر جاى خواهد گذاشت. خوشبختانه كشور ما و ملت ما توانستند تا حدود زيادى از آثار زيانبار اين طوفان سهمگين جهانى خود را بركنار بدارند، و البته همچنان مراقبتهاى لازم بايستى ادامه پيدا كند.
از جملهى مسائل مهم جهان و منطقه در سالى كه گذشت، مسئلهى حملهى رژيم صهيونيستى به غزه بود، كه همهى چشمهاى جهانيان را به خودش معطوف كرد. عدهاى از اين نظرگاه به مسئله نگاه كردند كه با مقاومت اسلامى و با مسئلهى فلسطين، داراى عناد و كينهى ديرين بودند - كه عمدتاً سياستمدارانِ بسيارى از كشورهاى غربى از اين جمله بودند - عدهاى هم با نگاه طرفدارانهى از ملت مظلوم فلسطين و مردم غزه به مسئله نگاه كردند. اما نتائجى كه در اين حملهى ناجوانمردانه و ظالمانه مترتب شد، براى همهى دنيا بهتآور بود. بيست و دو روز مردم بىدفاع غزه مقاومت كردند و رژيم صهيونيستى بيست و دو روز با تمام قوا به اين مردم حمله كرد و پايان اين ماجرا با ناكامى رژيم صهيونيست همراه بود؛ اين براى مردم دنيا يك تجربهى بسيار مهمى است در زمينهى امكان مقاومت ملتها در مقابل زورگوئى و ستمگرى ستمگران و زورگويان.
غير از اينها، مسائل گوناگون متعددى هم در منطقه و همچنين در سطح جهان اتفاق افتاد كه از آنها عبور ميكنيم.
در سطح كشور هم مسائل مهمى از آغاز سال تا امروز داشتهايم. سال 87 با خبرهاى خوش هستهاى آغاز شد و ملت ايران آگاه شدند كه جوانان آنها، دانشمندان متبحر و كوشاى آنها توانستند علىرغم تحريمهاى جهانى، پيشرفت خودشان را در مسائل هستهاى كشور به اثبات برسانند و توانائى ملت ايران را در يك چنين مسئلهى مهمى به همهى جهانيان ثابت كنند؛ اين براى ملت ايران نه فقط در زمينهى علمى، بلكه در زمينههاى گوناگون ديگر، ارج و اعتبار جديدى را در چشمهاى جهانيان به وجود آورد.
مجلس شوراى اسلامى هم بحمداللَّه براى دورهى هشتم تشكيل شد و در طول سال، اين مجلس با همكارى دولت محترم كارهاى خوبى را تصويب و اقدام كردند، كه اميدواريم اين همكارى همچنان ادامه داشته باشد.
در طول سال بحمداللَّه كارهاى بزرگ ديگرى هم در زمينههاى مختلف انجام گرفته است. در همين زمينهى هستهاى، در پايان امسال راهاندازى موقت و آزمايشى نيروگاه بوشهر را داشتيم، كه اين هم خبر مهم و بزرگى است. البته اين هم از نتائج پيشرفت دانشمندان خود ما در داخل كشور است كه همهى دنيا را قانع كرد كه راه پيشرفت هستهاى ملت ايران را نميشود بست.
در زمينهى مسائل علمى، كارهاى بزرگ ديگرى هم انجام گرفته است كه شمارش آنها وقت طولانى و مفصلى را خواهد گرفت. من از نزديك شاهد برگزيدهاى از اين پيشرفتهاى علمى بودم و در نمايشگاهى آنها را از نزديك مشاهده كردم، كه حقيقتاً شگفتآور است. جوانان عزيز ما و ملت پرهمت و پرتلاش ما توانستهاند در زمينهى علمى پيشرفت شگرفى را نشان بدهند و اين پيشرفتهاى مهم و شگفتآور، تبليغات سى سالهى عليه انقلاب را كه از اطراف و اكناف تبليغ ميكردند، خنثى كرد.
از جملهى اين پيشرفتهاى علمى و فناورى، پرتاب ماهوارهى اميد بود. اين، قدم اول از اين كار بزرگ است كه كشور را در رديف كشورهاى بسيار معدود جهان در مورد اين فناورى قرار داد و چشم جهانيان را متوجه ايران كرد و نشان داد كه ملت ايران از درون ميجوشد و از درون رشد ميكند و توانائى پيشرفت ملت ايران، توانائى محدودى نيست.
در زمينهى مسائل اقتصادى هم من بايد به ملت عزيزمان عرض كنم كه علىرغم موج عظيم و طوفان خانهبراندازِ ركود اقتصادى و بحران اقتصادى در عالم، و علىرغم تحريمهائى كه عليه ايران به خاطر مسئلهى انرژى هستهاى و ديگر مسائل انجام گرفت، مسئولين كشور توانستهاند بر اين موج فائق بيايند و تا حدود زيادى تبعات و آثار منفى اين موج را در كشور كنترل كنند و نگذارند كه ملت ما در اين موج عظيمى كه خيلى از كشورها را دچار مشكلات بسيار زيادى كرد، بغلتد و ملت سر پاى خود بايستد. انشاءاللَّه پيشرفتهاى اقتصادى بايد روزبهروز شكوفاتر بشود و ملت را خوشحالتر كند و انشاءاللَّه امكان و زمينهى پيشرفتهاى گوناگون را در عرصههاى مختلف به وجود بياورد.
همان طور كه مشاهده ميكنيد، سال نوآورى و شكوفائى خوشبختانه با نوآورىهاى زياد و شكوفائىهاى چشمگير همراه شد و توانست اين شعار را در مرحلهى مقدماتىِ خود كاملاً فعال كند. البته شكوفائى و نوآورى مخصوص اين سال نبود؛ ما در آينده هم در سالهاى گوناگون بايستى همين خط را با جديت پيگيرى و تعقيب كنيم و انشاءاللَّه خود را به نقطهاى كه در زمينهى علمى و فناورى، شايستهى ملت ايران است، برسانيم.
سال جارى كه از اين لحظه آغاز ميشود، سال مهمى است و اميدواريم كه ملت ايران بتواند بر تجربيات گوناگون اين سال هم با قدرت خود - كه از ايمان به خدا سرچشمه گرفته است - غلبه كند و انشاءاللَّه حوادثى را كه در طول يك سال ممكن است در سطح جهان و منطقه و كشور اتفاق بيفتد، همه را به سود خود تمام كند.
آنچه من به ملت عزيزمان عرض ميكنم، اين است: ما در دعاى اول سال خوانديم كه: «يا محوّل الحول و الأحوال. حوّل حالنا الى احسن الحال»؛ حالِ ما را به نيكوترين حالها تبديل كن. اين، ارادهى الهى است؛ اما تلاش ملت ايران، تلاش خود آحاد ما مردم، يقيناً لازم است و زمينهى ضرورى براى توجه لطف خدا و رحمت الهى است. ما بايد همت كنيم براى تحويل احوال خود، براى نيكوكردن زندگى خود، ذهن خود، دل خود، دنيا و آخرت خود؛ اين وظيفهى يكايك ملت ايران است. عرصهى گستردهى عظيمى از معنويات و امور دينى و ذهنيات انسان تا حقائق خارجى و آنچه كه مورد ابتلاى در زندگى روزمرهى ما و زندگى شخصى ما و زندگى اجتماعى ماست، زير اين دستور بزرگ الهى كه هر سال در اين دعاى شريف تكرار ميشود، قرار گرفته است: «حوّل حالنا الى احسن الحال». من فقط به يك نمونه اكتفاء ميكنم و اين را مصداق برجسته و بارزى از تحويل احوال خودمان به شمار مىآورم و به شما ملت عزيز عرض ميكنم.
ما در زمينهى مصرف، در زمينهى هزينه كردن منابع مالى كشور كه به وسيلهى خود ما و به وسيلهى همهى برادران همميهن ما و به وسيلهى مسئولين كشور با زحمت زياد به وجود مىآيد، دچار نوعى بىتوجهى هستيم، كه بايستى اين را تبديل كنيم به يك توجه و اهتمام خاص. ما دچار اسراف هستيم، ما دچار ولخرجى و ولنگارى در مصرف هستيم؛ اين را من در اول سال، انشاءاللَّه در سخنرانى، با جزئيات آن براى مردم عزيزمان توضيح خواهم داد. اما امروز فقط اجمالاً عرض ميكنم؛ بسيارى از منابع كشور، شايد بشود گفت بخش مهمى از منابع كشور در همهى زمينهها - چه در زمينهى مسائل شخصى، و چه تا حدودى در زمينههاى عمومى - صرف اسرافها و زيادهروىهاى ما در مصرف ميشود. ما بايستى مصرف كردن را مدبرانه و عاقلانه مديريت كنيم. مصرف نه فقط از نظر اسلام، بلكه از نظر همهى عقلاى عالم، چيزى است كه بايد تحت كنترل عقل قرار بگيرد. با هوى و هوس، با خواهش دل و آنچه كه نفس انسان از انسان مطالبه ميكند، نميشود مصرف را مديريت كرد. كار به جائى ميرسد كه منابع كشور به هدر ميرود، شكاف بين فقرا و اغنياء زياد ميشود، عدهاى در حسرت اوّليات زندگى ميمانند و عدهاى با ولخرجى و ولنگارى در مصرف، منابع را هرز و به هدر ميدهند.
ما بايستى الگوى مصرف را اصلاح كنيم. ما بايستى به سمت اصلاح الگوى مصرف حركت كنيم. مسئولين كشور در درجهى اول - چه قوهى مقننه، چه قوهى مجريه، و چه ساير مسئولين كشور؛ قوهى قضائيه و غير آنها - و اشخاص و شخصيتها در رتبههاى مختلف اجتماعى، و آحاد مردم ما از فقير و غنى، بايستى به اين اصل توجه كنند كه بايد الگوى مصرف را اصلاح كنند. اينجور مصرف كردن در همهى زمينهها - در امور ضرورى زندگى، در زيادىهاى زندگى - مصرف كردن بىرويّه و بدون منطق و بدون تدبير عقلانى، به ضرر كشور و به ضرر آحاد و اشخاص ماست. من از عموم مردم و بخصوص از مسئولين درخواست ميكنم، خواهش ميكنم كه در اين زمينه فعاليت خودشان را در اين سال زياد كنند، افزايش بدهند و براى اصلاح الگوى مصرف برنامهريزى كنند.
لذا من اين سال را، سال «حركت مردم و مسئولين به سوى اصلاح الگوى مصرف» ميدانم و اميدوارم كه اين عنوان - كه «اصلاح الگوى مصرف» است - براى همهى ما دستورالعمل باشد و همهى ما بتوانيم برطبق اين شعار مهم و حياتى و اساسى براى كشور عمل كنيم و از منابع كشورمان به بهترين وجهى استفاده نمائيم.
ياد امام عزيز و بزرگوار را گرامى ميدارم؛ ياد شهيدان عزيز را گرامى ميدارم و به همهى آحاد ملت ايران مجدداً سلام و تبريك عرض ميكنم.
والسّلام عليكم و رحمةاللَّه و بركاته
انتهای پیام/