محمد حسین فاتحی عضو انجمن جامعه شناسی ایران در گفتگو با
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، در خصوص اینکه کدام یک از دو عامل بیکاری و تورم اقتصاد ما را بیشتر تحت تأثیر قرار میدهد گفت: این دو از عواملی هستند که در تئوری اقتصادی همیشه در تضاد هم هستند. یعنی اگر یک شاخص رشد پیدا کند دیگری با کاهش روبرو میشود.
وی ادامه داد: ولی برخی موارد مثل اقتصاد ما نیز وجود داشتند که بیکاری و تورم با هم دیده شدند آن هم به دلیل ساختارهای نادرست و نامناسب بودن شرایط تولید.
این کارشناس تصریح کرد: در حال حاضر در موقعیت کنونی اقتصاد ما، سطح قیمتها و تورم بیشتر مورد بحث است و سیاستهای دولت هم بر این موضوع معطوف شد و در حال حاضر مشکل اقتصاد کنونی ما رشد بیرویه قیمتها است.
وی در ادامه در خصوص اینکه نرخ مشارکتی مطلوب برای جامعه باید چگونه باشد گفت: در بحث جمعیت شناسی همه جوامع سعی میکنند نرخ جمعیت تعداد افراد شاغل در جمعیت فعال را افزایش دهند ولی نرخ ثابتی برای آن تعریف نمیشود.
وی افزود: در جوامعی که زنان از بازار خارج میشوند با جوامعی که سطح تسهیلات افراد الزاماً به دانشگاهها کشیده میشود و بیکار وارد بازار کار میشوند در زمینههای اقتصادی این نرخ پایین است و توجه اقتصاددانان هم بر این است تا جائیکه امکان دارد این نرخ را افزایش دهند.
وی درباره تأثیر نرخ مشارکتی بر سیاستگذاریهای اقتصادی گفت: نرخ مشارکتی و سیاست گذاریهای اقتصادی کاملاً یک جهت را نشان میدهند و در یک سمت از مطلوبیتها و اهداف اقتصادی که سیاست گذاران به دنبالش هستند قرار گرفتند.
وی ادامه داد: البته باید این را در نظر داشته باشیم که هر دو متغییرهای وابسته و هیچ کدام به عنوان یک متغییر مستقل در سیاستها وارد نمیشوند.
وی در پایان گفت: نرخ مشارکتی و سیاست گذاریهای اقتصادی بر اساس تابعی از شرایط بازار، شرایط کلی اقتصاد و فضای کسب و کارند که ما نمیتوانیم آنها را تغییر بدهیم بلکه مسئولین و کسانی که در این مسائل تصمیم گیری میکنند باید توجهات لازم را داشته باشند.
انتهای پیام/