سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از ورود "امام خمینی"(ره) به قم پس از تبعید تا درگذشت بانی حزب دموکرات کردستان عراق

ورود "امام خمینی"(ره) به قم پس از پانزده سال دوری، جشن "سده"، آغاز جنگ‌های مذهبی اروپا، آغاز سلطنت "ناپلئون بُناپارت"، درگذشت بانی حزب دموکرات کردستان عراق و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 10 اسفند 1392 خورشیدی برابر با 29 ربیع الثانی 1435 هجری و 1 مارس 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:
ورود "امام خمینی"(ره) به قم پس از پانزده سال دوری (1357 ش)
امام خمینی (ره) پس از بازگشت پیروزمندانه به میهن اسلامی ایران، در تهران اقامت نمودند تا پایه‌های حکومت اسلامی استقرار یابد. معظمٌ له پس از تشکیل دولت موقت و سامان‌یابی نسبی اوضاع کشور، بنا به وعده‌ای که داده بودند هجده روز پس از پیروزی انقلاب در تاریخ دهم اسفند 1357 ش، به کانون انقلاب اسلامی، یعنی قم عزیمت نمودند. اما آن حضرت، 11 ماه بعد در اثر ابتلا به بیماری قلبی، در دوم بهمن 1358 ش، مجدداً به تهران بازگشتند و از آن پس، به علت ضرورت رهبری نظام اسلامی از نزدیک و لزوم حضور ایشان در مرکز کشور، تا پایان عمر پر بار خویش در تهران اقامت گزیدند.

آغاز به کار رسمی کمیته حُسن نیت در اوایل جنگ تحمیلی (1359 ش)
براساس پیشنهاد وزرای امور خارجه سازمان کنفرانس اسلامی و موافقت اجلاس سران، کمیته حسن نیت با هدف پایان دادن به جنگ عراق و ایران از طرق صلح‌آمیز به وجود آمد. این کمیته که بعدها نام خود را به کمیته صلح تغییر داد و از رؤسای جمهوری برخی کشورهای اسلامی تشکیل شده بود، با انجام سفرهایی به تهران و بغداد، آخرین نظریات دو کشور متخاصم را دریافت می‌کرد و پس از جمع‌بندی این نظریات، نشست‌هایی را ترتیب می‌داد. در نهایت تصمیمات این کمیته درچارچوب قطعنامه و یا بیانیه صادر و اعلام می‌شد. اولین سفر کمیته حسن نیت به تهران و بغداد در تاریخ 10 اسفند 1359 صورت گرفت و پس از پایان این سفر، اولین طرح خود را ارایه نمود که در آن به احترام کامل به تمامیت ارضی، عدم تصرف اراضی با اعمال زور، همچنین آتش‌بس میان ایران و عراق و نیز عقب‌نشینی و چگونگی استفاده طرفین از آبراه شطّ العرب اشاره شده بود. در این طرح، همچنین پیش‌بینی شده بود که ناظران نظامی سازمان کنفرانس اسلامی بر آتش بس و عقب نشینی نظارت کنند. در این میان، جمهوری اسلامی ایران، پیش شرط هرگونه آتش بس را عقب‌نشینی مزدوران بعث عراق به مرزهای بین المللی و معرفی آغازگر جنگ عنوان نمود که با مخالفت عراق، این طرح و طرح‌های بعدی کمیته صلح، راه به جایی نبردند، سرانجام کار کمیته صلح پس از نه سفر و ارایه شش طرح صلح، و در حالی که وضعیت جبهه‌ها به نفع ایران بود، در بیستم آبان 1365 ش در جدّه عربستان بدون دسترسی به نتیجه مطلوب پایان پذیرفت.

جشن "سده" یکی از اعیاد ملی و رسمی ایرانیان قبل از اسلام
جشن سَده، یکی از جشن‌های ایرانی، است که در آغاز شامگاه دهم بهمن‌ماه یعنی آبان روز از بهمن ماه برگزار می‌شود. جشن «سَدَه» بزرگ‌ترین جشن آتش و یکی از کهن‌ترین آیین‌های شناخته شده در ایران باستان است. در این جشن در آغاز شامگاه دهم بهمن‌ماه، همه مردمانِ سرزمین‌های ایرانی بر بلندای کوه‌ها و بام خانه‌ها، آتش‌هایی برمی‌افروخته و هنوز هم کم‌وبیش بر می‌افروزند. مردمان نواحی مختلف در کنار شعله‌های آتش و با توجه به زبان و فرهنگ خود، سرودها و ترانه‌های گوناگونی را خوانده و آرزوی رفتن سرما و آمدن گرما را می‌کنند. همچنین در برخی نواحی، به جشن‌خوانی، بازی‌ها و نمایش‌های دسته‌جمعی نیز می‌پردازند.

سه جوان مسلح عراقی یک فروند هواپیمای جت شرکت هواپیمائی عراقی را با 85 نفر مسافر و 8 نفر خدمه آن در آسمان بغداد ربودند (1353 ش)
و در فرودگاه بین المللی مهرآباد به زمین نشستند. لحظه ای پس از ورود هواپیما زد و خورد مسلحانه که بین ربایندگان و گارد محافظ هواپیما درگرفت، ده نفر زخمی و سه تن به قتل رسیدند. ربایندگان درخواست آزادی 35 زندانی سیاسی و یک و نیم میلیون دینار عراقی از دولت عراق را داشتند و سرانجام پس از 360 دقیقه اضطراب و دلهره یکی از آنها به قتل رسید و دو نفر دیگر تسلیم شدند

به گزارش روزنامه کیهان، حدود 13 نفر در هاشم آباد تهران به جرم توزیع اعلامیه مارکسیستی و سردادن شعار از سوی مأموران دستگیر شدند. (1356 ش)
(ارائه این خبر در حالی بود که در میان گزارش های ساواک هیچ خبری از محتوای مارکسیستی اعلامیه ها وجود نداشت. بلکه بنا به لحن ساواک، همگی از طرف «متعصبین مذهبی و افراسیون و مذهبی» نوشته و توزیع می شده است).

در پی سفر اشرف پهلوی، خواهر شاه به کشور هند، اعلامیه ای از سوی دانشجویان ایرانی دراین کشور توزیع گردید. (1356 ش)
دراین اعلامیه از تمام زنان و افراد دموکرات هند خواسته شده بود که شکنجه زنان زندانی در ایران اعتراض کنند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، خانم مادلین لافورن که از سوی سازمان بین المللی قضات مسیحی به ایران آمده بود، اعلام کرد: (1356 ش)
«در ایران وحشت حکمفرماست. اوضاع در این کشور بدتر از آرژانتین است. در ایران کماندوهای مرگ وجود دارند که از همدستی پلیس نیز برخوردار می باشند.»

به گزارش خبرگزاری فرانسه، حدود 20 نفر از اعضای اتحادیه دانشجویان ایرانی در نیویورک، دراعتراض به رژیم استبدادی ایران دست به اعتصاب زدند و خواستار آزادی فوری زندانیان سیاسی شدند. (1356 ش)
همچنین حدود 50 نفر دانشجو در اعتراض به سرکوبی فاشیستی در ایران در مقابل کنسولگری تهران اقدام به برپایی تظاهرات کردند و کشتار 19 دی قم و برقراری حکومت نظامی را در تبریز محکوم نمودند

تولد "محمد بن احمد ذهبی" محدث و مورخ (673 ق)
شمس الدین، محمدبن احمد ذهبی محدث و مورخ مشهور، علاقه‌ی زیادی به گردآوری حدیث داشت و برای تکمیل این علم، سفرهای بسیار کرد. او در این سفرها از بسیاری از بزرگان و علما حدیث شنید و آن‌ها را ضبط نمود. ذهبی وقایع تاریخ اسلام و مشاهیر این دوران را از زمان ظهور آیین اسلام تا سال 704 ق دنبال کرده و اخبار و وقایع محدثین آن دوره را نیز به رشته‌ی تحریر درآورده است. وی این مجموعه را تحت عنوان تاریخ اسلام به صورت کتابی تنظیم کرده است. آثار ذهبی بسیار مورد استفاده‌ی اهل علم قرار گرفت و در اکثر مواقع، دانش‌پژوهان برای شنیدن احادیث به محضرش می‌شتافتند. الکاشف، طبقات القُرّاء، المُعجم الکبیر و المعجم الصغیر از آثار اوست. ذهبی در سال 748 ق در 75 سالگی در دمشق وفات یافت.

وفات "محمد بن عبداللَّه بن بهلول" معروف به شیبانی از مشاهیر حدیث (1387 ق)
محمد بن عبداللَّه بن محمد بن عبیداللَّه بن بهلول، معروف به شیبانی، کوفی الاصل، از مشاهیر محدثان امامیه می‌باشد که برای استماع حدیث، مسافرت‌ها کرده و تألیفاتی دارد. او در ابتدا به نقل احادیث معتبر همت می‌گماشت ولی در ادامه از روایت احادیث غریب نیز خودداری نکرد و باعث شد که دیگران نقل روایت‌های او را معتبر نشمارند.

تصرف جزیره "پورتوریکو" توسط مهاجمان امریکایی (1898 م)
جزیره پورتوریکو واقع در اقیانوس اطلس در شمال امریکای جنوبی، در سال 1493 م توسط کریستف کلمب کشف شد و از سال 1509 م به تصرف استعمارگران اسپانیایی درآمد و حدود 400 سال تحت حاکمیت آنها قرار داشت. در این میان، قیام‌های متعدد مردمی علیه اسپانیایی‌ها در نیمه اول قرن نوزدهم سرکوب شد. در سال 1868 نیز قیام مردمی اگرچه توفیقی نیافت اما مسئله استقلال پورتوریکو مطرح گردید. با این حال، در جریان کنفرانس پاریس در سال 1898 مالکیت امریکا بر این منطقه تثبیت و به عنوان جزئی از خاک امریکا شناسایی شد. امریکا پس از انضمام این جزیره به خود، آن را به زرّادخانه‌ای عظیم تبدیل کرد، به گونه‌ای که در این جزیره سیزده پایگاه نظامی ایجاد کرده است.

وقوع فاجعه "واسی" و آغاز جنگ‌های مذهبی اروپا (1562 م)
شکل‌گیری مذهب پروتستان در قرن شانزدهم میلادی و ایجاد انشعاب در مسیحیت زمینه‌ساز منازعاتی شد که در تاریخ اروپا به جنگ‌های مذهبی موسوم می‌باشد. در 17 ژانویه 1562 م به موجب فرمان صلح نایب‌السلطنه شارل نهم، پروتستان‌ها، نوعی آزادی در اعمال مذهبی پیدا کردند. این وضعیت می‌توانست به حل منازعات بین این گروه بیانجامد. اما در اول مارس همین سال در جریان عبور رهبر کاتولیک‌ها از منطقه واسی در فرانسه، بین طرفداران دو مذهب درگیری رخ داد که سبب کشته شدن 23 نفر از پروتستان‌ها گردید و جنگ‌های مذهبی به انتقام از آنها آغاز شد. این جنگ‌ها در هشت مرحله حد فاصل سال‌های 1562 تا 1598 م جریان داشت. جنگ‌های نخستین به نفع پروتستان‌ها به پایان رسید تا اینکه این جنگ‌ها پس از 36 سال، در سال 1598 م با فرمان هانری چهارم معروف به فرمان نانْتْ، خاتمه یافت. بر اساس این فرمان یک سری آزادی‌هایی برای پروتستان‌ها در نظر گرفته شد. از جمله آزادی عقیده، آزادی عبادت خصوصی و دسته جمعی، بهره‌مندی از حقوق مدنی، بقای تشکیلات کلیسای پروتستان و... . هفتاد سال بعد از آن، در زمان لویی چهاردهم فرمان نانت ملغی گردید.

آغاز سلطنت صد روزه "ناپلئون بُناپارت" پس از فرار او از تبعیدگاه (1815 م)
در پی ده ماه تبعید ناپلئون بُناپارت در جزیره اِلب، وی در 27 فوریه 1815 م با هزار نفر از افسران و ژنرال‌های وفادار به خود از جزیره گریخت و در اول مارس 1815 به فرانسه بازگشت. بدین ترتیب با ورود ناپلئون به فرانسه، سلطنت صد روزه او نیز آغاز شد. در این هنگام، ناپلئون برای مقابله با نیروهای انگلیس و پروس که در بلژیک صف‌آرایی کرده بودند، حمله پیشگرانه‌ای به خطوط دفاعی آنها به عمل آورد ولی در این نبرد که در دشت واتِرلو در گرفت، در 18 ژوئن 1815 م از نیروهای انگلیس و پروس شکست خورد. پس از این شکست، چون ناپلئون از تجهیز قوا برای ادامه نبرد ناامید شد به نفع پسرش از مقام سلطنت استعفا داد. ولی متحدین به تقاضای او برای تفویض این مقام به پسرش اعتنا نکردند و لویی هجدهم بار دیگر بر تخت امپراتوری فرانسه تکیه زد. ناپلئون این بار به جزیره دور دست سنت هلن در جنوب اقیانوس اطلس تبعید شد و شش سال بعد در سال 1821 م در همانجا مرد.

پایان حکومت سلطنتی در فرانسه با خلع ناپلئون سوم از سلطنت (1871 م)
لویی ناپلئون، برادرزاده ناپلئون بُناپارت، در سال 1848 م به ریاست جمهوری فرانسه رسید و از این زمان جمهوری دوم فرانسه آغاز شد. وی پس از چندی خود را امپراتور فرانسه خواند و 18 سال در این مقام ماند. عاقبت پس از شکست سنگین فرانسه از آلمان، مجلس ملی فرانسه، ناپلئون سوم، پادشاه این کشور را از سلطنت خلع و نظام سلطنتی را لغو کرد. با انقراض سلطنت در فرانسه در اول مارس سال 1871، جمهوری سوم در این کشور آغاز شد.

تولد "ریونو آکوتا گاوا" نویسنده و ادیب ژاپنی (1892 م)
ریونو سوکه آکوتا گاوا نویسنده و ادیب ژاپنی در اول مارس 1892 م در توکیو پایتخت ژاپن به دنیا آمد. رویه وی در مقام نویسنده، از ابتدا مانند آفریننده‌ای است که نخ‌های سرنوشت رابه جای صدف کلام خود، در دست دارد. یکی دیگر از آثار وی "زندگی یک ابله" نام دارد. اجزای پرشمار، چهره‌ای واحد ترسیم می‌نمایند؛ برتری و تنهایی شاعر، سرمستی آفرینش، شکاکیت سرخورده روشن‌فکر، خنده نیش‌دار کسی که به همه چیز حساس است و بزدلی موجودِ اجتماعی. این صحنه‌ها مجموعه‌ای از احساسات، سکوت‌ها و رنگ‌ها را تشکیل می‌دهد و پس از مدتی تدریس، به روزنامه‌نگاری پرداخت. مهم‌ترین شاه‌کار او، دماغ نام دارد و آثار دیگرش هم‌چون دختر عنکبوت، اژدها و در بیشه نیز مشهورند. سلامت آکوتاگاوا در سی سالگی رو به ضعف نهاد تا اینکه در 24 ژوئیه 1927 م به سبب افراط در خوردن قرص خواب‌آور در 35 سالگی درگذشت.

روز ملی و استقلال "بوسنی و هرزگوین" (1992 م)
سرزمین بوسنی و هرزگوین از سده‌های گذشته، تحت حکومت و فرمان اتریش و مجارستان بود، در حالی که اسماً در امپراتوری عثمانی قرار داشت. در سال 1908 م اتریش - مجارستان همه آن را به خود ملحق کرد و پس از پایان جنگ جهانی دوم، بوسنی و هرزگوین ضمیمه کشور جدید یوگسلاوی گردید. پس از چندی در 15 اکتبر 1991، مجلس ملی بوسنی، رای به استقلال کامل و جدایی آن از یوگسلاوی سابق داد و در اول مارس 1992 م پس از یک همه‌پرسی، بوسنی و هرزگوین، صربستان و کرواسی هر یک استقلال کامل یافتند. اما از این پس، بوسنی مورد حمله صرب‌ها و کروات‌ها قرار گرفت و به ویژه از جانب صربستان خسارات جانی و مالی فراوانی بر بوسنی وارد گردید و تا نیمه سال 1993 م، این سرزمین در آتش ناامنی و قتل و غارت صربستان قرار داشت. این جنگ‌ها تا زمان انعقاد قرارداد صلح دِیتون در سال 1996 م ادامه یافت و ده‌ها هزار نفر را به کشتن داد و خسارات فراوانی به بار آورد. اول مارس سال‌روز رفراندوم استقلال این کشور در سال 1992 م را روز ملی بوسنی و هرزگوین نام‌گذاری کرده‌اند.

درگذشت "مصطفی بارزانی" بانی حزب دموکرات کردستان عراق (1979 م)
ملامصطفی بارزانی، مبارز کُرد و پایه‌گذار حزب دموکرات کردستان عراق، در سال 1902 م در منطقه کردستان این کشور به دنیا آمد. ملامصطفی بارزانی در 29 سالگی اولین طغیان خود را علیه حکومت بغداد آغاز نمود که به دستگیری و تبعید وی به بغداد انجامید. وی در سال 1944 م از نوری سعید نخست‌وزیر وقت عراق، خواستار خودمختاری کردستان عراق شد که با مخالفت شدید بغداد مواجه گردید و بین دو طرف درگیری‌هایی‌روی داد. در نبردهای سنگینی که بین قوای بارزانی و نیروهای دولتی روی داد، بیشتر همراهان بارزانی تار و مار شدند و او با باقی‌مانده افراد خود با تحمل مشقات فراوان به سوی مرزهای ایران گریخت.

بارزانی در سال 1961 م از عبدالکریم قاسم، رئیس حکومت نظامی عراق، خواستار خودمختاری کردها شد. این خواسته بارز این، قاسم را به خشم آورد و به 12 سال آرامش در شمال عراق پایان داد. از این پس، آتش جنگ بار دیگر در نواحی کردنشین شعله‌ور گردید و این وضعیت در دوران حکومت زمام‌داران بعدی نیز ادامه یافت. با این حال ملامصطفی در دوران حکومت احمدحسن البکر توانست با برخورداری از حمایت مالی و نظامی شاه مخلوع ایران، تجدید قوا کند و حملات علیه عراق را شدت بخشد. نقطه پایان این درگیری‌ها، انعقاد پیمان 1975 الجزیره بود و از آن پس، بارزانی در ایران به صورت تحت نظر زندگی می‌کرد. ملامصطفی بارزانی در سال 1979 م دچار بیماری سرطان شد و هنگامی که برای معالجه در امریکا حضور داشت، در اول مارس 1979 م در 77 سالگی درگذشت.


برخی دیگر از رویدادهای امروز
1815: ناپلئون بناپارت که از سوی فاتحان به جزیره «Elb» در مدیترانه تبعید شده بود مخفیانه به فرانسه بازگشت. وی دوباره قدرت را به دست گرفت و به جنگ کشورهای مخالف خود که برضد او اتحادیه تشکیل داده بودند شتافت.
1910: یک توده برف (بهمن) که در «کینک کاونتی» ایالت واشنگتن از کوه ریزش کرده بود بر یک قطار مسافربر که از آنجا می گذشت فرود امد و 96 تن را کشت.
1919: در اجرای دستور لنین تا چنین روزی همه نظامیان روس به استثنای آنان که مخالف انقلاب بلشویکی بودند و به دولت ایران درخواست پناهندگی داده بودند، از ایران خارج شدند تا بهانه دیگری در دست انگلستان برای تخلیه ایران نباشد.
1941: یک فرستنده رادیو FM در آمریکا کار خودرا آغاز کرد که نخستین فرستنده غیر آزمایشی از این دست بود.
 1944: دولت ایران به صورت سمبولیک به امپراتوری ژاپن اعلان جنگ داد.
1982: ونرا Venera- 14 سفینه شوروی در ونوس فرود آمد و به مخابره اطلاعات از این ستاره مظهر زیبایی پرداخت.
1992: بوسنی ـ هرزگوینا از اعضای کنفدراسیون یوگوسلاوی اعلام استقلال کرد و زد و خوردهای خونین نژادی در آنجا آغاز شد که مدتها ادامه داشت. تحریک و دست دولتهای عضو «ناتو» در این ماجرا مشهود بود.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.