امروز در تاریخ؛
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 4 اسفند 1392 خورشیدی برابر با 23 ربیع الثانی 1435 هجری و 23 فوریه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:
انتخاب شهید آیت اللَّه "بهشتی" به ریاست دیوان عالی کشور از سوی امام خمینی (1358 ش)
به دنبال تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و تشکیل مجلس شورای اسلامی، طی حکمی از جانب حضرت امام خمینی، آیتاللَّه دکتر سید محمد حسینی بهشتی به عنوان اولین رییس دیوان عالی کشور، بالاترین مقام قضایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی برگزیده شد تا برای این تشکیلات حیاتی که نقش مهم و تعیین کنندهای در جامعه دارد، با درک و درایت والای ایشان زمینه اجرای قوانین اسلام فراهم شود و عدل و قسط در جامعه رواج یابد.
ایشان نیز در طول مدت عهدهداری این مسؤولیت خطیر و شریف، منشأ خیر و خدمت فراوانی گشت، امور قضایی کشور را سامان بخشید و با به کارگیری قضات عادل و عالم، نظام قضایی را دگرگون ساخت. همچنین در این روز، آیتاللَّه سیدعبدالکریم موسوی اردبیلی نیز به دادستانی کل کشور تعیین شد. این انتخاب، همزمان با تثبیت نظام جمهوری اسلامی به منظور تشکیل و ساماندهی قوه قضاییه، متناسب با اهداف و ارکان نظام اسلامی انجام گردید.
رحلت فقیه جلیل و مدرس بزرگ آیت اللَّه "سیدمهدی دُرچه ای" (1323 ش)
آیتاللَّه سیدمهدی بن سید مرتضی درچهای، در حدود سال 1232 ش در اصفهان به دنیا آمد. وی برادر کوچکتر سیدمحمد باقر درچهای، از علمای مشهور اصفهان بود. وی فقیهی بزرگ به شمار میرفت و در علم اصول، استاد بود. آیتاللَّه سیدمهدی درچهای در زمان خود، مورد وثوق و اطمینان تمام طبقات اصفهان و اطراف بود و مردم در مسائل فقهی به ایشان رجوع میکردند. محفل درسی او، مشحون از بزرگان علم بود و خود نیز سالیان طولانی به امر تدریس اشتغال داشت. وی در اواخر عمر مجتهد اعلم و جامع الشرایط اصفهان بود و با این حال، زندگی را در کمال زهد و قناعت سپری کرد. این عالم ربانی سرانجام در چهارم اسفند 1323 ش برابر با دهم ربیعالاول 1364 ق در 91 سالگی در اصفهان رخت از دنیا بربَست و پس از تشییعی با شکوه، در قبرستان تخت فولاد، در کنار برادر بزرگوارش به خاک سپرده شد.
درگذشت "ابوالحسن اقبال آذر" هنرمند تعزیه خوانی (1349 ش)
ابوالحسن اقبال آذر ملقب به اقبال السلطان در سال 1250 ش در اطراف قزوین به دنیا آمد. وی در ابتدا به کسب دانش پرداخت اما به خاطر عشق و علاقه وافری که به موسیقی داشت، چون از صدای خوبی برخوردار بود، مدرسه را به کنار نهاد و به تحصیل موسیقی و آواز همت گماشت. اقبال آذر در جوانی به تبریز رفت و در اندک زمانی در هنر تعزیهخوانی به شهرت رسید و به دربار محمدعلی میرزا، ولیعهد قاجار راه یافت. با مرگ مظفرالدین شاه، اقبال آذر نیز به همراه شاه جدید به تهران رفت و در تکیه دولت به کار تعزیه پرداخت. وی بعدها مدتی در تبریز و سپس در تهران اقامت داشت و به تعزیهخوانی مشغول بود. روش اقبال در خواندن آواز از سبک تعزیه بهره داشت، یعنی بلند و با تحریر میخواند و مانند تعزیه خوانها، توجه زیادی به کیفیت ادای شعر نداشت. وی سرانجام در اوایل اسفند 1349 در حدود 100 سالگی درگذشت.
راهاندازی شبکه جوان رادیو (1375 ش)
شبکه جوان در چهارم اسفند سال 1375 با پخش 12 ساعت برنامه در روز فعالیت خود را آغاز کرد. این شبکه در ادامه فعالیتش توانست به شبکه ای 24 ساعته تبدیل شود و جایگاه ویژه ای در میان جوانان کسب کند و به شبکه ای پرمخاطب و موفق تبدیل شود ارائه و تبیین اندیشه های دینی و تعمیق معرفت، شناساندن انقلاب اسلامی به مخاطبان، شناخت و تعمیق فرهنگ ایرانی و اسلامی، رشد سطح آگاهی و اطلاعات جوانان در ابعاد گوناگون سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و هنری، بررسی مشکلات و نیازهای جوانان و ایجاد بسترهای مناسب برای ارائه راه حل، ایجاد بستری سالم و مناسب جهت تضارب آراء و عقاید مختلف، تقویت و تحکیم وحدت ملی و وفاق اجتماعی و افزایش همبستگی از جمله اهدافی بوده که شبکه جوان در روند فعالیت های برنامه سازی خود مد نظر قرار داده است.
رحلت آیت اللَّه "محمدجواد عارفی بیرجندی" عالم مشهور خراسان (1380 ش)
آیتاللَّه شیخ محمدجواد عارفی بیرجندی، در حدود سال 1272 ش در بیرجند به دنیا آمد. در 25 سالگی به حوزه علمیه قم مهاجرت کرد و با شرکت در دروس خارج فقه و اصول آیات عظام: حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، شیخ مهدی حکمی قمی، شیخ ابوالقاسم کبیر قمی و سید محمد حجّت کوه کمرهای به مدارج بالای علمی دست یافت. آیتاللَّه عارفی در زمان استبداد رضاخانی، در اراک به علت سخنرانی علیه بیحجابی و تاکید بر شعائر اسلامی تحت تعقیب قرار گرفت و در بیرجند مدتها به زندگی مخفیانه روی آورد تا سرانجام دستگیر و زندانی شد. وی پس از آزادی از زندان، در زادگاهش اقامت گزید و بیش از نیم قرن به بزرگداشت، تبلیغ و ترویج شعائر دینی و تدریس و پرورش شاگردان و اقامه جماعت پرداخت و با کوشش بسیار، حوزه علمیه آن شهر را سامان بخشید. این عالم وارسته در طول حیات خویش از وجوهات مصرف نمیکرد و از هر گونه تجملات و تشریفات به دور بود. سرانجام آن فقیه بزرگوار درچهارم اسفند 1380 ش برابر با نیمه شب عید سعید قربان 1422 ق در یکصد و هشت سالگی بدرود حیات گفت و پس از تشییعی با شکوه، در مدرسه معصومیه بیرجند به خاک سپرده شد.
رادیو لندن گزارش داد طبق گزارش رسیده ششصد و پنجاه تن در رابطه با شورش های روز شنبه تبریز دستگیر شده اند. (1356 ش)
همزمان با این جریان کمیسیون بازپرسی دولتی، متشکل از شخصیت های طراز اول با رهبران مذهبی ملاقات کرد تا تشنج های موجود را کاهش دهد
مرگ "سلطان محمود غزنوی" بزرگ ترین پادشاه سلسلهی غزنویان (421 ق)
سلطان محمود غزنوی، سومین شاه سلسلهی غزنویان از سال 387 ق پس از شکست دادن برادرش اسماعیل، حکومت را به دست گرفت و با غلبه بر امیران صفاری، سامانی، آل بویه، آل زیار و خوارزمشاهیان بر شمال و شرق ایرانِ آن روز استیلا یافت. سلطان محمود غزنوی به تدریج سرزمینهای بیشتری را ضمیمهی قلمرو خود نمود. او دوازده بار به سرزمین هندوستان لشکرکشی کرد اما سرانجام قبل از رفتن به ری پس از 34 سال سلطنت، به دلیل ابتلا به بیماری سل در غزنین درگذشت.
سلطان محمود غزنوی، اولین پادشاه مستقل و بزرگترین فرد خاندان غزنوی است که به دلیری و بیباکی و کثرت فتوحات و شکوه دربار در تاریخ اسلام، بسیار مشهور شده است. غزوات وی در هند و غنائمی که از آن جا آورده، اجتماع علما و شعرا در دستگاه او و اشعار و کتبی که به نام او ترتیب یافته بود، نام سلطان محمود غزنوی را در اطراف عالم، معروف کرده است. افرادی همانند عُنصری بلخی، فَرُّخی سیستانی، عَسجَدی مَروَزی، کسایی مروَزی و غضایری رازی و نیز فردوسی طوسی از شاعران دربار او بودند. همچنین از علمای دستگاه محمودی، هیچ کس جلیل القدرتر از ابوریحان بیرونی نیست.
تولد "ابوشامه" فقیه، محدث و مورخ (599 ق)
عبدالرحمن بن اسماعیل بن ابراهیم ملقب به شهابالدین و معروف به ابوشامه از مشاهیر علمای قرن هفتم هجری است که در فقه، حدیث، تاریخ، نحو، ادبیات و قرائات متنوعهی قرآنی، یگانهی دوران خود بود. وی در ابتدا در دمشق درسن شانزده سالگی قرآن را با تمامی قرائتهای متداول فرا گرفت و در اسکندریه به تکمیل آن پرداخت. ابوشامه دارای تالیفاتی میباشد از قبیل: الاصول فی الاصول، مختصر تاریخ دمشق و مُفردات القُرّاء. بنابه قول برخی از مورّخین، بیشتر آثار ابوشامه در یک واقعهی آتشسوزی به همراه کتابخانهی عظیمِ او سوخت و از بین رفت. ابوشامه به سال 665 هجری در 66 سالگی در دمشق بدرود حیات گفت و در آن شهر به خاک سپرده شد.
درگذشت فقیه ربانی ملااحمد نراقی (1245 ق)
حاج ملااحمد بن ملامهدی نراقی، از بزرگان علمای دین و مجتهدان عالی قدر شیعه میباشد. وی فقیه اصولی، محدث رجالی و شاعر حاذق و زاهد متقی بوده است. ملااحمد پس از کسب مدارج بالای علمی نزد پدر دانشمندش، حاج ملامهدی نراقی، مشغول تدریس و تالیف شد و شاگردانی همچون شیخ مرتضی انصاری و سید محمد شفیع جابلقی و بسیاری دیگر را پرورش داد. این عالم بزرگ همچنین در حدیث مهارت داشته و با سه واسطه از علامه محمدباقر مجلسی روایت حدیث کرده است. مُستند الشّیعه، معراجُ السَّعاده، اسرارُ الحَجّ، مفتاح الاحکام و مثنوی طاقدیس از جمله آثار اوست. ایشان اشعار عرفانی فراوانی سروده است و در شعر، "صفایی" تخلّص میکرد. وفات ملااحمد در نراق اتفاق افتاد و بدن مطهر وی را در صحن علوی در نجف اشرف دفن کردند.
آغاز حمله ارتش "ناپلئون بُناپارت" به سرزمین شام (1799 م)
در پی تصرف مصر در ژوئیه 1798 م توسط ناپلئون بُناپارت فرمانده ارتش فرانسه، وی حمله به سرزمین شام که متشکل از سوریه، لبنان، اردن و فلسطین بود را آغاز کرد. تهاجم ناپلئون به مصر برای ضربه زدن به انگلیس در مستعمرات این کشور بود. اما دلیل حمله ناپلئون به شام که بخشی از قلمرو امپراتوری عثمانی به شمار میرفت، اعلان جنگ پادشاه عثمانی به فرانسه بود. در این حمله که در 23 فوریه 1799 م انجام شد، اگر چه ناپلئون درابتدا، پیروزیهایی به دست آورد، اما به دلیل حمایت انگلیس و روسیه از عثمانی و همچنین وخامت اوضاع در فرانسه، وی ناچار شد به کشورش بازگردد. از دیگر دلائل عقبنشینی فرانسه، عملکرد سلطان عثمانی بود که با آغاز دوره خلافت خود، دست به اصلاحات داخلی زده بود و به ویژه ضمن ساماندهی و تجهیز ارتش عثمانی، با ساخت کشتی و اسلحه و به ویژه توپخانه، ارتشی مجهز فراهم آورده بود. همچنین در زمان وی اولین دوره آموزش نظامی به سبک نوین نیز انجام شده بود. جنگ فرانسه و عثمانی در شام، در نهایت با عقبنشینی و شکست ارتش فرانسه به پایان رسید.
برگزاری کنفرانس "لندن" با شرکت کشورهای اروپایی (1871 م)
در 23 فوریه 1871 م، کنفرانس لندن باشرکت نمایندگان دولتهای اروپایی در پایتخت انگلیس تشکیلشد. این کنفرانس به ابتکار انگلیس برپا گردید و علت اصلی تشکیل آن، بررسی مسئله پیروزی آلمان بر فرانسه و جلوگیری از قدرت روزافزون آن بود. در کنفرانس لندن، مهمترین مسایل کشورهای اروپایی و مستعمرات آنها در جهان، مورد بررسی قرار گرفت.
کشف سرزمینهای "گینه جدید" و "تاسمانی" در قاره اقیانوسیه (1644 م)
تاسمانی در ۲۰۰ کم جنوب پاره شرقی قاره اقیانوسیه، جای گرفته است و تنگه بس این دو توده خشکی را از هم جدا میکند. مرکز آن شهر هوبارت است.
مرگ "آدام اولئاریوس" خاورشناس معروف آلمانی (1671 م)
آدام اولئاریوس، در 11 اوت 1603 م در این کشور به دنیا آمد. وی در 32 سالگی همراه با هیأت بازرگانیِ آلمان به ایران سفر نمود. او در طی اقامت دو ساله در ایران، بارها به دربار شاه سلطان صفی، پادشاه صفوی راه یافت. اولئاریوس در این مدت به فراگیری زبان و ادبیات فارسی پرداخت و با مطالعه کتاب گلستان سعدی، نسخهای از آن را به همراه خود برد و در سال 1654 م آن را تحت عنوان گلستان ایران، به زبان آلمانی ترجمه کرد. این نخستین اثر ادبی بود که از زبان فارسی به آلمانی ترجمه میشد و آن چنان مورد استقبال آلمانیزبانها قرار گرفت که تا بیست بار تجدید چاپ گردید. اولئاریوس در مدت زمان حضور در ایران، سفرنامهای نگاشت و در آن به شرح آداب و رسوم ایرانیان پرداخت. به نظر وی مردم ایران بر اساس اعتقادات مذهبی، هم خود و لباس و هم مکان زندگیشان تمیز است. ایرانیان مردمی باذوق، باهوش، فهمیده، مهماننواز، مؤدب و خوشرو هستند. بچهها از کودکی در مکتب، خواندن و نوشتن را فرامیگیرند و بعضی جوانها، فلسفه، هندسه، فیزیک، حقوق و طب میآموزند. اولئاریوس در سفرنامه خود، نکات جالبی درباره زبان و فرهنگ ایرانیان در زمان شاهان صفوی نگاشته و در آن، تصاویر و نقشههای جالبی از شهرها، ابنیه، عمارتها و اشخاص معروف را آورده است. آدام اولئاریوس سرانجام در 23 فوریه 1671 م در 68 سالگی درگذشت.
روز ملی "گویان"
کشور جمهوری گویان دارای 214/969 کیلومتر مربع مساحت بر کرانه شمالی امریکای جنوبی و در شرق ونزوئلا قرار گرفته است. جمعیت این کشور بیش از 800 هزار نفر و از نژاد هند شرقی و سیاه میباشند. پایتخت گویان، جورج تاوْنْ است. لیندن و نیوآمستردام شهرهای مهم آن هستند. واحد پول این کشور کوچک، دلار گویان است. به دنبال تغییر حکومت گویان از فرمانداری کل به جمهوری، روز 23 فوریه به عنوان روز ملی این کشور نامیده شد. در اوایل قرن هفدهم، استعمار انگلستان بر آن تسلط یافت و این سلطه تا سال 1966 م همچنان ادامه پیدا کرد تا اینکه در 26 ماه مه این سال به استقلال دست یافت. حکومت این کشور جمهوری چند حزبی با یک مجلس قانونگزاری است
کشف فلز "آلومینیوم" توسط "مارتین هال" امریکایی (1886 م)
در
23 فوریه 1886 م پس از آزمایشهای مستمر، فلز آلومینیوم توسط مارتین هال،
کاشف و شیمیدانِ امریکایی کشف شد. آلومینیوم، فلزی سفید و سبک است و به
خوبی وَرق میشود.
این فلز که دارای استحکام زیادی بوده و در مقابل خوردگی
مقاومت دارد، حرارت و برق را به خوبی هدایت میکند و نسبت به آهن سبکتر
است. آلومینیوم امروزه کاربردهای متعددی درفعالیتهای صنعتی و غیر صنعتی
دارد و در ساختن هواپیما، اتومبیل، ظروف آشپزخانه و... استعمال میشود.
برخی دیگر از رویدادهای امروز
1884: امر طلاق باردیگر در فرانسه قانونی شد. انقلاب فرانسه در دهه آخر قرن هجدهم طلاق را آزاد کرده بود که بعدا بر اثر فشار کلیسای کاتولیک دوباره ممنوع شده بود. قانونی شدن طلاق در فرانسه سرآغاز آزادشدن آن در سایر کشورهای کاتولیک مذهب شد. انقلاب فرانسه استدلال کرده بود که منع طلاق مساوی با نقض حق آزادی فردی است و زن و شوهر را نمی توان جز برپایه توافق مشترک (تراضی طرفین) مجبور به زندگی در زیر یک سقف کرد. برپایه این استدلال بود که بعدا این تعریف که استاندارد جهانی شده است به دست آمد که ثبوت ازدواج با دور نبودن زن و شوهر از یکدیگر برای مدت معیّن است. به عبارت دیگر؛ ازدواج یعنی زندگانی مشترک زیر یک سقف ـ به معنای واقعی کلمه، و ترک زندگی زناشویی برای مدتی طولانی به منزله اکراه دائمی، و نفی عملی ازدواج و زمینه ساز لغو قرارداد مربوط است.
1939: دولت فرانسه درخواست پناهندگی «تروتسکی» رقیب استالین را رد کرد. ابن اقدام نقطه ضعفی در تاریخ فرانسه شده است که به مأمن پناهجویان سیاسی شهرت یافته است.
1945: اعلام شد که 900 سرباز ژاپنی در جبهه ظرف دو روز توسط تمساحها کشته و خورده شده اند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید