سایر زبان ها

صفحه نخست

انتخابات

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

انتشار 30 هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت/نقدینگی به 550 هزار میلیارد تومان رسید

مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی از انتشار 30 هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت برای جذب نقدینگی موجود در جامعه از 26 بهمن با نرخ 23 درصد خبر داد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران، سید علی‌اصغر میرمحمدصادقی در نشست خبری با خبرنگاران از انتشار اوراق مشارکت از سوی بانک مرکزی خبر داد و گفت: 30 هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت بانک با سررسید شش ماهه بر مبنای سررسید سالانه 23 درصد از شنبه هفته آینده از سوی بانک مرکزی و از طریق سه بانک عامل ملت، تجارت و صادرات برای جذب نقدینگی موجود در جامعه منتشر خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه این اوراق قابل خرید از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی بوده و بانک‌ها مجاز به خرید این اوراق نخواهند بود، گفت: طی شش روز عرضه این اوراق صورت خواهد گرفت و سود آن در دو کوپن سه ماهه پرداخت می‌شود این اوراق معاف از مالیات و بدون نام است.

از تعيين تکليف نرخ سود اوراق مشارکت خبر داد و اعلام کرد: سود علي الحساب براساس مصوبه کميسيون اعتباري بانک مرکزي 23 درصد تعيين شد و اين اوراق از روز شنبه 26 بهمن ماه در سه بانک ملت- صادرات و تجارت عرضه خواهد شد.

مديرکل اعتبارات بانک مرکزي ضمن اشاره به اين مطلب که نرخ بازخريد اوراق مشارکت 20 درصد است، گفت: اصل اين اوراق ظرف دو هفته و پس از خاتمه فروش اوراق مشارکت عرضه خواهد شد.

وي ضمن بيان اين نکته که وجه و سود اوراق مشارکت توسط بانک مرکزي تضمين مي شود، گفت: ميزان حجم اوراق مشارکت فعلا 30 هزار ميليارد ريال است که البته تا سقف 50 هزار ميليارد ريال نيز قابليت انتشار دارد.

به گفته وي اين اوراق بي نام و معاف از ماليات است و قابليت انتقال به غير و امکان بازخريد قبل از سر رسيد را دارد.

ميرمحمد صادقي در مورد ميزان اوراق مشارکت فروخته شده در سال گذشته گفت: در سال گذشته 100 هزار ميليارد ريال اوراق منتشر شد که 47 هزار ميليارد ريال آن به فروش رفت و اين درحاليست که اوراق مشارکت دستگاه ها بسيار کمتر به فروش رفته بود.

او ادامه داد:هرچند سال گذشته اوراق مشارکت با نرخ 20 درصد عرضه شد اما بانک مرکزي حدود 50 درصد اوراق خود را به فروش رساند.

وي همچنين به مردم توصيه کرد که با توجه به نرخ تعيين شده براي اوراق مشارکت منابع مازاد خود را صرف خريداري اوراق نمايند.

مديرکل اعتبارات بانک مرکزي در پاسخ به اين سوال که منابع جمع آوري شده در کدام بخش ها هزينه مي شود، گفت: منابع اين اوراق در فعاليت هاي داخلي و بين المللي بانک مرکزي، سپرده گذاري در بانکها و فعاليت هاي بين بانکي هزينه خواهد شد.

وي ضمن اشاره به اين مطلب که مبناي نرخ سود سالانه است و برمبناي سالانه تقسيم سود صورت مي گيرد، گفت: پرداخت سود هر سه ماه يک بار به مدت مشارکت انجام مي شود و در واقع هر سه ماه يکبار يک چهارم نرخ سود 23 درصد پرداخت خواهد شد .

وي با بيان اينکه اصل پول خريدار اوراق مشارکت پس از 6 ماه پرداخت مي شود گفت: در واقع در 6 ماه اول 11.5 درصد سود به علاوه اصل پول به خريدار اوراق پرداخت شده و 11.5 درصد باقيمانده در 6 ماهه دوم تسويه مي شود.

ميرمحمد صادقي در واکنش به برخي گمانه زني ها مبني بر افزايش تعهدات دولت با انتشار اوراق مشارکت نيز گفت: انتشاراوراق مشارکت به هيچ وجه تعهدات دولت را افزايش نمي دهد بلکه اين اوراق به مثابه بازوي کمکي دولت خواهد بود.

او در عين حال اعلام کرد: هر شخص حقيقي و حقوقي به هر ميزان مي تواند اوراق مشارکت خريداري کند.

در ادامه ابوالفضل اکرمی میزان نقدینگی کشور تا پایان آذر ماه را 550 هزار میلیارد تومان اعلام و تصریح کرد:‌ این میزان نقدینگی نسبت به آذر ماه سال گذشته از 28.1 درصد رشد و نسبت به آبان ماه سال جاری از 19.6 درصد رشد برخوردار بوده است.

وی با بیان این که 2.7 درصد از افزایش نقدینگی در آذر ماه نسبت به آبان ماه سال جاری به دلیل افزوده شدن نقدینگی هفت بانک و موسسه جدید در آمار نقدینگی کشور است، گفت: اوراق مشارکتی که قرار است از هفته آینده طی مدت شش روز از سوی بانک مرکزی منتشر کنند تقریبا سه واحد از پایه پولی کم می‌کند که حدود 60 الی 70 درصد این کاهش تا پایان سال جاری مشاهده می‌شود.

وی با بیان این که در پی انتشار این اوراق 30 هزار میلیارد ریال از پایه پولی کم می‌شود، خاطرنشان کرد: ضریب فزاینده پولی به 5.6 رسیده است که با ضریب فزاینده در پایه پولی میزان تاثیر اوراق مشارکت بر روی نقدینگی قابل مشاهده خواهد بود.

اکرمی با بیان این که نرخ سود اوراق مشارکت در گذشته 20 درصد بوده است، خاطرنشان کرد: نرخ سود این اوراق جدید بانک مرکزی سالانه 23 درصد و با سررسید 6 ماهه که قابلیت رقابت با نرخ سودی که از سوی موسسات اعتباری پرداخت می‌شود را دارد با این تفاوت که نرخ سود اوراق مشارکت بانک مرکزی بدون ریسک است.

مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی در ادامه در مورد تناسب نرخ سود اوراق مشارکت با نرخ تورم تاکید کرد: متوسط نرخ تورم در طول سال گذشته 20 درصد بوده است و به استثنای سال گذشته در طول برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه نرخ تورم 15 درصد بوده است بنابراین هیچ اقتصاد‌دانی نمی‌گوید اگر نرخ تورم 30 الی 40 درصد شد، نرخ سود باید به همان میزان افزایش یابد.

به گفته اکرمی نرخ سود در نظر گرفته شده برای اوراق مشارکت جدید سیگنالهای مثبتی در پی خواهد داشت.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی اقتصاد که با شرایط رکود تورم روبرو هستیم، اعتقادی به تناسب یک به یک نرخ سود اوراق و نرخ تورم نداریم.

اکرمی در ادامه درباره اوراق مشارکت منتشر شده در گذشته از سوی بانک مرکزی گفت: نرخ سود آن اوراق 20 درصد بود که سررسید آنها به پایان رسیده و در دست مردم چنین اوراقی وجود ندارد.

مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا اوراق مشارکت منتشر شده از سوی بانک مرکزی رکود را تشدید نمی‌کند؟ گفت: در شرایط رکود تورمی قرار داریم و نرخ رشد اقتصادی سال 91 منفی بوده است در چنین شرایطی برای بررسی این که آیا اوراق مشارکت منجر به تعمیق رکود می‌شود، باید ریشه‌های بروز رکود را بررسی کنیم و ببینیم که آیا پرداخت تسهیلات منجر به رکود شده و یا مشکلات ساختاری بخش تولید باعث بروز این وضعیت شده است.

به گفته او 70 الی 90 درصد GDP را نقدینگی تشکیل می‌دهد.

وی با بیان این که مشکلات موجود به سمت عرضه اقتصاد برمی‌گردد و باید به دنبال رفع این مشکلات باشیم، گفت: بانک مرکزی تلاش خود را برای تامین مالی تولید انجام داده و مسائل و مشکلات تولید ربطی به بانک‌ها ندارد و به ساختار موجود برمی‌گردد.

به گفته او اگر انتشار اوراق مشارکت بانک مرکزی منجر به جابجایی نقدینگی از بازارهای سیال و غیر قابل اعتماد به مصارف قابل مشخص شود، امری مطلوب از نظر بانک مرکزی خواهد بود.

مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی در ادامه درباره کاهش نرخ تورم و در پی آن از بین رفتن شرایط تورمی اقتصاد گفت: اگر چه نرخ تورم کاهش یافته اما هنوز نمی‌توانیم بگوییم که در شرایط تورمی نیستیم .

وی با بیان این که همچنان رکود و تورم در اقتصاد وجود دارد اضافه کرد: مشکل طرف عرضه نیز حل نشده و بنا به آمار موجود اطلاعاتی مبنی بر این امر دریافت نکرده‌ایم.

وی با تاکید بر این که مشکلات طرف عرضه حل نشده است، گفت: مساله رکود و تورم عمیق‌تر از آن است که طی یکی دو ماه حل شود چرا که حجم نقدینگی به اندازه کافی بالا است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چرا سررسید اوراق مشارکت بانک مرکزی شش ماه در نظر گرفته شده است، گفت: اگر سیاست پولی اقتضاء کند باید از ابزارهای کوتاه مدت که مد نظر مقام پولی است برای انتشار اوراق مشارکت استفاده کنیم.

وی با بیان این که متاسفانه دارای ابزار کوتاه مدتی که منطبق با قانون عملیاتی بانک بدون ربا باشد نیستیم، اضافه کرد: حتی پیشنهاد دادم که مدت سررسید اوراق کوتاه‌تر از شش ماه باشد چرا که نیازی نیست که نقدینگی به مدت شش ماه در اختیار بانک مرکزی باشد.
اکرمی تاکید کرد: به دنبال معرفی ابزارهای کوتاه مدت که سایر بانک‌های مرکزی در اختیار دارند، هستیم.

انتهاي پيام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.