به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران، دکتر ایرج حریرچی که صبح امروز در کنگره ملی برنامه جامع کنترل سرطان سخنرانی می کرد، با بیان اینکه سرطان در ایران سومین عامل مرگ و میر است، گفت: سرطان پس از تصادفات عامل مرگ و میر است، البته بدلیل بالابودن غیر طبیعی تصادفات در ایران حتی می توان گفت که سرطان دومین عامل مرگ و میر است. او با بیان اینکه سالانه 90 هزار نفر به سرطان مبتلا می شوند، تاکید کرد: در حال حاضر نیم میلیون نفر در کشور با سرطان زندگی می کنند، همچنین برآورد می شود 15 تا 20 سال آینده موارد ابتلا به سرطان در کشور دو برابر شود.
معاون منابع انسانی و توسعه وزارت بهداشت ادامه داد: ما در ایران هر دو نوع سرطان های پیشرفته که در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه شایع است را داریم، با این حال نمی توان گفت که یک سونامی در کشور در حال رخ دادن است، اصطلاح سونامی برای سرطان در کشور ما مناسب نیست، سونامی بر اثر لرزش شدید آب ایجاد می شود که با تشکیل موج عظیم به ساحل می رود و تخریب های فراوانی ایجاد می کند، این را نمی توان به سرطان تعمیم داد.
حریرچی با تاکید بر اینکه موارد ابتلا به سرطان در کشور کمتر از کشورهای دیگر است، اضافه کرد: یکی از عمده ترین دلایل بالا بودن سرطان در ایران، افزایش امید به زندگی و مسن شدن جامعه است که 70 درصد علت بروز سرطان را تشکیل می دهد، از سوی دیگر رواج شهرنشینی و تمایل به زندگی کردن به شیوه غربی از دیگر دلایلی است که برای افزایش سرطان در ایران عنوان می شود.
او گفت: در کشور بدلیل پیشرفت های پزشکی میزان تشخیص سرطان بالا رفته و میزان بقا هم افزایش داشته است، همین هم باعث شده تا میزان بالای شیوع این بیماری در کشور نمود پیدا کند.
حریرچی در ادامه از حضور نداشتن متولیان اصلی پیشگیری از سرطان ابراز تاسف کرد و گفت: مسوولان وزارت بهداشت، وزارت کار و رفاه اجتماعی، سازمان های بیمه گر، در این جمع حضور ندارند، اینها دست اندرکاران درمان کشور هستند که بیشتر کار را بر دوش دارند.
او وضعیت کنترل سرطان در کشور را مطلوب ندانست و افزود: سالانه 8 هزار میلیارد تومان برای درمان سرطان هزینه می شود، با این همه اما متاسفانه ما برنامه ریزی و عملکرد خوبی در زمینه پیشگیری از سرطان نداریم.
به گفته این مسوول در وزارت بهداشت، بر اساس آخرین بررسی ها، احتمال ابتلا به سرطان تا قبل از 75 سالگی، 13 درصد و میزان مرگ و میر قبل از 75 سالگی حدود 8 درصد است که به هیچ وجه وضعیت مطلوبی به شمار نمی رود.
او ادامه داد: شاید مطرح شود که از نظر دارویی با مشکلی مواجه نیستیم، اما باید گفت که میزان مرگ و میر در کشور در یک سال به میزان بروز سرطان 73 صدم است در حالیکه متوسط جهانی 53 صدم است، از این رو مشخص می شود که میزان بقا پایین و در عین حال توام با بی عدالتی است.
حریرچی، با بیان اینکه میزان بقای بیمار مبتلا به سرطان معده در شهرها 15 تا 20 درصد است، این در حالیست که این میزان در روستاها، صفر درصد است، تاکید کرد: در حالیکه برای عده ایی شیمی درمانی با هزینه سالانه 200 میلیون تومان صرف می شود، برای برخی دیگر اما داروی شیمی درمانی 10، 12هزار تومانی هم وجود ندارد، از این رو این بی عدالتی بسیار آزار دهنده است.
او تاکید کرد: میزان مرگ و میر برای سرطان های مری در بیمارستان ها 27 درصد است.
او به اهمیت تشکیل کمیته راهبردی ملی سرطان اشاره کرد و افزود: وزارت بهداشت باید متولی این کمیته باشد، همچنین لازم است تا برنامه جامع کنترل ملی سرطان تدوین شود، برنامه ایی عملی و واقعی نه برنامه کتابخانه ایی. البته برنامه ای مشابه وجود دارد اما سال هاست که در حال خاک خوردن است.
حریرچی به اهمیت توجه به این موضوع از سوی انجمن های علمی غیردولتی تاکید کرد و گفت: بهتر است که این انجمن ها در زمینه پیشگیری از سرطان فعالیت کنند،
او با ابراز تاسف از نداشتن سیستم ثبت سرطان در کشور بویژه در بیمارستان های دانشگاهی گفت: حتی بیمارستان های خصوصی ما که درآمد بالایی دارند، نیز ثبت سرطان ندارند.
معاون منابع انسانی و توسعه وزارت بهداشت، از تیمی درمان نشدن بیماران سرطانی در کشور انتقاد کرد و افزود: 99 درصد سرطان ها در کشور به صورت یک نفره و از سوی خود پزشک معالج درمان می شود این در حالیست که سازمان نظام پزشکی باید این را یک تخلف بداند، در درمان سرطان باید تیمی درمان شود.
انتهای پیام/