سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آيا امثال فاطمه حقيقت جوها به نهاد كتابخانه ها باز مي گردند؟

ما انتظار داریم در دولت آقای روحانی که دولت اعتدال است، دوباره افرادی روی کار نیایند که دنباله رو افراطی گری هستند و بستری فراهم شود که بر کتاب و تمام اعضای نهاد و جریان تاثر گذار بر نشر کتاب، حاکم شوند و دوباره شرايطي که فقط کتابهای امثال گنجی توسط این نهاد خریده داری می شد، بازگردد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، نهاد كتابخانه ها با دارا بودن بيش از 3000 كتابخانه و بيش از دو نيم ميليون عضو جوان و همچنين دار باودن رتبه اول در خريد كتاب و نشريات در كشور  به عنوان يكي از اصلي ترين مراكز فرهنگي جامعه به شمار مي رود. كتابخانه ها در تمامي كشور هاي دنيا به عنوان عضو جداي ناپذير جامعه به شمار مي رود كه در كنار مدرسه محلي براي رشد و نمو عقلاني جامعه است.
كتابخانه ها به عنوان يك محيط فرهنگي هرچند در سال هاي گذشته با رشد كمي و كيفي مناسبي همراه بود اما گره زدن اين نهاد فرهنگي  به تحولات سياسي بسيار خطرناك مي نمايد چه كه سياست ها فرهنگي نظام در آن سوي  تحولات حزبي رقم مي خورد به همين بهانه  شهريار زرشناس محقق و پژوهشگر كشورمان معتقد است حضور گفتمان معاند در راس اين نهاد مي تواند مولد خطرات زيادي براي فرهنگ جامعه باشد در ادامه اين گفت و گو را ملاحظه مي نماييد.

شهریار زرشناس با بیان اینکه تا قبل از اینکه منصور واعظی دبیر کل نهاد کتابخانه ها شود، این نهاد، یک مجموعه به هم ریخته و فاقد سازمان بود، اظهار داشت: این مجموعه دو ایراد داشت، یکی اینکه فاقد نظم و انضباط بود و نیروهای تخصصی در آن حضور نداشتند و کارگروه های تخصصی در برای انتخاب کتاب نداشتند.
وی افزود: در حقیقت یک برنامه ریزی کامل که متضمن رشد نهاد کتابخانه و اساساً رشد یک سازمان باشد، وجود نداشت.
این جامعه شناس در بیان دومین ایرادی که در زمان مدیریت های گذشته بر این سازمان وجود داشت، اظهار داشت: بینشی که بر این سازمان حاکم بود، به گونه ای بود که حساسیت های لازم را نسبت به تهاجم فرهنگی و جنگ نرم نداشت.
وی در خصوص نحوه انتخاب کتاب در زمان مدیریت های قبلی گفت: در آن زمان فاطمه حقیقت جو مسئول انتخاب کتاب بود و او هم هر کتابی را خود می خواست انتخاب می کرد و اگر نگاهی به کتاب هایی که به کتابخانه ها رفته اند، بیاندازید، متوجه می شوید که رمان های مبتذل ضد انقلابی مانند "گندم"، خریداری می شده و عملا نگاه بصیر متعهد به آرمان های انقلاب اسلامی که خطر تهاجم فرهنگی را بفهمد وجود نداشت.
زرشناس ادامه داد: با آمدن آقای واعظی دو اتفاق رخ داد؛ یکی اینکه ایشان نهاد کتابخانه ها را سازماندهی کرد و از وضعیت بهم ریخته ای که در آن وجود داشت، نجات داد. دوم اینکه 18 کارگروه تخصصی برای تعیین و انتخاب کتاب تشکیل داد.
وی گفت: اگر نگاهی به اسامی افرادی که در این کارگروه ها عضو هستند، بیاندازید، متوجه می شوید که این افراد در زمره بهترین و متخصص تریناساتید هستند؛ چهره هایی مانند استاد سرشار ، دکتر موسی حقانی، آقای شایان فر، آقای قاسم تبریزی از اساتید تاریخ، آقای ترکی، خانم تجار و افراد دیگر که هر يك در دوره هايي در كار گروه ها حضور داشته اند و کدام خبره هستند؛ پس از آمدن این افراد و سازمان دهی شدن ایشان در کارگرو های مختلف، مشاده می کنید که یک نظم کامل در نهاد کتابخانه ها صورت گرفت.
وی افزود: پس از ایجاد کارگروه ها، روند ابداع ایده های مختلف برای ترویج کتابخوانی مانند طرح ایستگاه مطالعه، طرح کتاب من و طرح های دیگر، صورت پذیرفت.
زرشناس با تاکید بر حاکم شدن نظم و انضباطي سازماني بی سابقه در نهاد کتابخانه ها تصریح کرد: نگاه حاکم بر مجموعه در زمان مدیریت منصور واعظی و مجموعه مديريت كنوني نهاد مجموعه اي عميقا متعهد به ولايت امر و بصير و متعهد به مبارزه با جنگ نرم هستند.  
وی افزود: در زمان آقای واعظی نیروهای متخصص کتابدار از طریق برگزاری آزمون ورودی انتخاب می شدند  به این شکل در حقیقت سطح افراد حاضر در مجموعه افزایش یافت و در واقع نیروهایی که در زمان ایشان وارد نهاد کتابخانه ها شدند، هم وجه تخصص و هم وجه تعهد و استوار ولايي را داشتند.
وی ادامه داد: افزایش میزان خرید کتابها، ابداع طرح هایی مانند ایستگاه های مطالعه و طرح کتاب من، راه اندازی انتشارات توسط نهاد کتابخانه ها و خرید آثار نویسندگان مختلف و همچنین ساخت کتابخانه های مختلف در شهرها و روستاها، بخشی از عملکرد این نهاد در این مدت بود که گوشه ای از مسئولیت مبارزه با شبیخون فرهنگی را بر عهده داشت.
زرشناس در خصوص جابجایی احتمالی منصور واعظی اظهار داشت: بنده هیچ سمت مدیریتی ندارم و به عنوان یک نویسنده بسیار نگران هستم که مبادا دوباره وضعیتی بر نهاد حاکم شود که امثال فاطمه حقیقت جو به این نهاد بازگردند.
وی اظهار داشت: ما انتظار داریم در دولت آقای روحانی که دولت اعتدال است، دوباره افرادی روی کار نیایند که دنباله رو افراطی گری هستند و بستری فراهم شود که بر کتاب و تمام اعضای نهاد و جریان تاثر گذار بر نشر کتاب، حاکم شود و دوباره شرايطي که فقط کتابهای امثال گنجی توسط این نهاد خریده داری می شد، بازگردد.
زرشناس خطاب به علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: خدمت برادرم آقای جنتی عرض کنم که شما خودتان اهل مبارزه و مجاهده بوده اید و خطر سیطره استکبار و غرب مدرن را در دوران شاه دیده اید ومتوجه خطر تهاجم فرهنگي هستند. حتما می دانید که اگر در حوزه فرهنگ ضعیف عمل کنیم و نتوانیم از موقعیت دینی و آرمانی و انقلابی مان دفاع کنیم، نتایج و تبعات فجایع باری در حوزه سياسي و اقتصادي  برای مردم خواهد داشت. مي دانيد كه بي توجهي به حفظ مرز هاي فرهنگي حتي مي تواند استقلال ما را خدشه دار كند.
وی افزود: انتظار من از وزیر ارشاد این  است که این تغییرات و جابجایی ها این حالت را نداشته باشد که جریان انقلاب و جریانی که  متعهد به مبارزه با تهاجم فرهنگي و اهل بصيرت است ضعیف شود. کارنامه آقای واعظی در دفاع از آرمان های انقلاب و همچنین موضوع کتاب و مطالعه بسیار روشن است و چه ضرورتی دارد در حالی که هنوز دو سال از زمان حکمشان برای نهاد کتابخانه  باقی مانده است، ايشان باید تغییر کند  من نگرانم كه اگر آقاي واعظي برود و مديريت سابق احيا شود شرايطي پديد آيد كه حساسيت هاي كنوني نسبت به تهاجم فرهنگي و مقابله با جنگ نرم وجود نداشته باشد و به وضعيتي دچار شويم كه امثال خانم فاطمه حقيقت جو ها براي كتابخانه هاي ما كتاب تهيه كنند.
برچسب ها: حقیقت جو ، روحانی ، زرشناس
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.