سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رويترز گزارش داد:

از تلاش‌‌های کنگره برای تشديد تحريم‌های ایران کاسته شده است/ 10 عضو قدرتمند مجلس آمریکا همچنان مخالف تحریم‌های جدید

رویترز گزارش داد: اکنون که قدرتهای جهانی و تهران در خصوص گفتگوها با جمهوری اسلامی ایران به پیشرفت دست پیدا کرده اند، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا به احتمال بیشتر در تلاشهای خود در برابر کنگره آمریکا به منظور متوقف کردن تحریمهای جدید علیه ایران موفق خواهد بود.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران، خبرگـزاری رویترز در گـزارشی از واشنگتن به قلم «پاتریشیا زنگرله» و «تیموتی گاردنر» نوشت: با وجود حمایت شدید سنای آمریکا از طرح اعمال تحریمهای جدید علیه ایران، تحلیلگران، نمایندگان و دستیاران کنگره روز دوشنبه اعلام کردند این موافقتنامه که بر اساس آن توافق هسته ای از تاریخ بیستم ماه ژانویه به اجرا گذاشته می شود، باعث خواهد شد حامیان تحریم ایران نتوانند به راحتی به جمع طرفداران خود بیافزایند.

«ریچارد بلومنتال» سناتور دموکرات ایالت کانتیکات یکی از 59 حامی تشدید تحریمهای ایران بود که اعلام کرد دیگر تلاش چندانی برای به رای گذاشتن طرح تشدید  تحریمهای ایران در آینده نزدیک وجود ندارد.

وی در این باره به خبرنگاران گفت: من می خواهم در این خصوص با برخی از همکاران خود گفتگو کنم. پیشرفت آشکاری که رخ داده است مرا ترغیب و امیدوار می کند و من قطعا تمایل ندارم این پیشرفت را متوقف کنم.

وی مدعی شد اما همزمان باید اعلام کنم که این تحریمها بود که باعث شد ایرانی ها بر سر میز مذاکره قرار بگیرند.

در میان حامیان طرح افزایش تحریم ایران و کاهش بیشتر صادرات نفت این کشور که در صورت خودداری تهران از عمل به موافقتنامه موقت، عملی می شود 16 تن از دموکراتها نیز حضور دارند. این در حالی است که ایران تهدید کرده است در صورتی که تحریمهای جدیدی علیه این کشور به تصویب برسد، میز مذاکره را ترک خواهد کرد.

فهرست کنونی حامیان تشدید تحریمهای ایران نزدیک به رقم 60 نفر است که برای تصویب بیشتر قوانین در سنا کفایت می کند. سنا 100 عضو دارد. این در حالی است که  به منظور جلوگیری از وتو شدن این طرح به 67 رای نیاز است. اوباما تهدید کرده است با توجه به تلاشهایی که با هدف دستیابی به یک توافق جامعتر با ایران به منظور جلوگیری از دستیابی این کشور به بمب اتمی در جریان است، چنین طرحی را وتو خواهد کرد.

«کالین کال» که پیشتر تا سال 2011 کارشناس امور خاور میانه در پنتاگون بود و هم اکنون به تدریس مطالعات امنیتی در «دانشگاه جرج تاون» مشغول است در این باره گفت: «در صورتی که ایران میز مذاکره را ترک کند یا اگر ایران با اقدامات تحریک کننده خود پاسخ دهد، افق راه حل دیپلماتیک از بین خواهد رفت.»

وی افزود: «حتی در صورتی که هیچ یک از دو حادثه فوق رخ ندهد، مذاکره کنندگان میانه رو ایران در مرحله آینده مذاکرات، احتمالا مواضع مذاکره خود را سخت تر خواهند کرد. این موضوع دستیابی به یک توافق نهایی را دشوارتر خواهد کرد.»

بر اساس این طرح سنا، صادرات نفت خام ایران دو سال پس از اجرای طرح تقریبا به صفر می رسد. همچنین در این طرح، دیگر صنایع ایران مجازات خواهند شد و قدرت اوباما برای لغو تحریمهای ایران، در صورتی که این کشور مفاد موافقتنامه موقت را نقض کند، کاهش پیدا خواهد کرد. 

حامیان طرح مذکور ادعا می‌کنند این طرح باید هم اکنون به تصویب برسد و نباید منتظر ماند و دید آیا ایران به مفاد موافقتنامه عمل خواهد کرد یا نه. 

«جان مک کین» سناتور جمهوریخواه ایالت آریزونا که از حامیان طرح تشدید تحریمهای ایران است در این باره به خبرنگاران گفت: «در صورتی که ایرانی ها بخواهند مسیر خودشان را ادامه دهند، این کار را برای همیشه ادامه خواهند داد.»

«رابرت منندز» سناتور دموکرات نیو جرسی و «مارک کرک» سناتور جمهوریخواه ایالت ایلینوی که از مهمترین حامیان طرح تشدید تحریمهای ایران هستند تلاش می کنند تا حامیان بیشتری را جلب کنند. آنها امیدوار هستند بتوانند «هری رید» رهبر جناح اکثریت سنا را برای صدور مجوز رای گیری این طرح تحت فشار قرار دهند.

گروههای لابی حامی رژیم صهیونیستی نیز که عقیده دارند نباید به ایران اعتماد کرد، در تلاش هستند تا نمایندگان کنگره را به حمایت از این طرح ترغیب کنند و بدین ترتیب فشار بر «رید» را افزایش دهند  و این طرح را به جلو ببرند.

هیچ تضمینی وجود ندارد که تمام سناتورهایی که از طرح تشدید تحریمهای ایران حمایت کردند در عمل نیز به آن رای دهند. همچنین احتمال وتو شدن این طرح از سوی رئیس جمهور وجود دارد.

حامیان طرح تحریمها اعلام می کنند به منظور افزایش فشار بر «رید» می توانند معرفی نامزدهای احراز سمتهای دولتی را به حالت توقف در آورند - مانند افرادی که باید برای احراز سمتهای مختلف در وزارت امور خارجه معرفی شوند.

این در حالی است که دستیاران سنا از جمله جمهوریخواهان این موضوع را مورد تایید قرار دادند که بر اساس قوانین سنا، «رید» این توانایی را دارد تا با هر گونه اقدامی مقابله کند.

متوقف کردن یا به تاخیر انداختن تحریمهای جدید علیه ایران آسانتر خواهد شد، زیرا شمار زیادی از نمایندگان کنگره -از جمله نمایندگان ارشد دموکرات- با تحریمهای جدید ایران به شدت مخالف هستند. 10 عضو قدرتمند کمیته در ماه دسامبر نامه ای را با موضوع مخالفت با تحریمهای جدید علیه ایران امضا کردند و تا کنون هیچ یک از این 10 نفر، موضع خود را تغییر نداده اند.

یکی از دستیاران «منندز» که رئیس کمیته روابط خارجی سنا است در این باره گفت تا روز دوشنبه هیچ اشاره ای به این موضوع نشده است که طرح تشدید تحریمهای ایران چه زمانی ممکن است به رای گذاشته شود.

تحلیلگران در این باره اعلام کردند نگرانی هایی جدی در خصوص تاخیر اجرای موافقتنامه موقت که در ژنو میان ایران و گروه موسوم به پنج بعلاوه یک امضا شد وجود دارد.این در حالی است که اعلام تاریخ آغاز اجرای این موافقتنامه در روز یکشنبه، تا حدی از این نگرانی ها کاسته است.

«مایکل آدلر» کارشناس مسائل ایران در اندیشکده «ویلسون» در واشنگتن در این باره گفت: «این موضوع نشان می دهد که آنها در حال پیشرفت هستند، و اینکه ایران اجرای موافقتنامه را به تاخیر نمی اندازد.»

به نظر می رسد شرایط به گونه ای است که احتمال حمله نظامی علیه ایران از سوی آمریکا یا اسرائیل کاملا از بین رفته است.

دولت  اوباما به شدت در تلاش است نمایندگان کنگره را ترغیب کند تا از طرح تحریمهای سنا حمایت کنند. «وندی شرمن» معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد آمریکا با ایران شامگاه یکشنبه خواستار برگزاری یک نشست با نمایندگان کنگره و مسئولان ارشد وزارت امور خارجه شد.

مقامات وزارت امور خارجه صبح دوشنبه یک نشست دیگر را برگزار کردند. اعضای کنگره نیز پیش بینی کردند طی هفته کنونی یک یا چند نشست محرمانه برای آنها برگزار خواهد شد.

منابع آگاه کنگره در این باره اعلام کردند اوباما همچنین از تمام اعضای دموکرات سنا درخواست کرده است عصر چهارشنبه برای گفتگو درباره برخی مسائل در کاخ سفید حضور پیدا کنند. پیش بینی می شود موضوع ایران نیز جزء این مسائل باشد.

اوباما روز دوشنبه از کنگره درخواست کرد از پیگیری تشدید تحریمهای ایران خودداری کند. وی گفت جامعه بین المللی قادر خواهد بود این موضوع را راست آزمایی کند که آیا ایران به تعهدات خود در موافقتنامه موقت عمل کرده است یا نه.

اوباما دراین باره به خبرنگاران گفت: «من صلح و دیپلماسی را ترجیح می دهم. این یکی از علتهایی است که من پیغامی را به کنگره ارسال و طی آن اعلام کردم اکنون زمان مناسبی برای اعمال تحریمهای جدید نیست. اکنون زمان آن است که اجازه دهیم دیپلماتها و کارشناسان فنی، کار خود را انجام دهند.»

ایران و کشورهای گروه 1+5 احتمالا بار دیگر در فوریه با یکدیگر مذاکره خواهند کرد.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.