سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شهرکرد/

شيوه نوين مهار ريزگردها با مالچ بيولوژيک محققان ایرانی

پژوهشگران کشورمان براي اولين بار در دنيا موفق به توليد يک ماده پليمري زيست تخريب پذير شدند که مانند يک چسب زيستي عمل مي کند و ذرات گرد و غبار، ماسه هاي روان و ريزگردها را به يکديگر مي چسباند و آن ها را مهار مي کند.

اين مالچ زيست تخريبپذير پليمري به عنوان طرح ويژه کشوري چهارمين جشنواره علم تا عمل در سال جاري شناخته شده و هماکنون تحت حمايت معاونت علمي فناوري رياست جمهوري، مراحل ثبت اختراع بينالمللي را طي ميکند.
آزمايشهاي ميداني مهار ريزگردها در مناطق مختلف بيابانهاي کشور با موفقيت اجرا شده و هماکنون اين محصول در آستانه ورود به کشورهاي عربي منطقه قرار دارد.
مديرعامل شرکت دانش بنيان توليد کننده اين مالچ پليمري با بيان اين مطلب، تصريح کرد: اين پليمر کاملا جديد از ترکيبات طبيعي سلولزي ساخته و با ترکيبات نانو مقاومسازي شده است تا بتواند در عرصه هاي بياباني در مقابل نور خورشيد، باد و آب مقاومت زيادي داشته باشد و در برابر اين عوامل دوام بياورد.
پروين برادرانقهفرخي بيرنگ و بيبو بودن اين محصول را از ويژگيهاي منحصر به فرد آن دانست و افزود: آزمايشهاي ميداني مهار ريزگردها با استفاده از مالچ زيست تخريبپذير پليمر سلولزي نانوسلوفيد در چندين منطقه از بيابانهاي کشور با موفقيت اجرا شده است.
وی افزود: اين پليمر جديد از مواد طبيعي زيسازگاري ساخته شده است که تمام مواد اوليه آن به وفور در کشور وجود دارد و از آن جايي که هيچ يک از مواد تشکيل دهنده آن جزو اقلام وارداتي و تحريمي نيست، در نتيجه بسيار ارزان قيمت است.
علاوه بر اين، مواد تشکيل دهنده اين مالچ پليمر شده پس از فرآيند ساخت به رنگ طبيعي خاک است که در دماي محيط پاشيده ميشود و براي پاشيدن آن هم به تجهيزات سنگين نياز نيست.
برگزيده چهارمين جشنواره علم تا عمل تصريح کرد: جذب رطوبت هوا از ويژگيهاي ديگر اين مالچ طبيعي است و درختچههايي که همزمان با پاشيدن اين مالچ کاشته ميشوند، ديگر نيازي به آب دهي ندارند.
از آن جا که هميشه در زير لايه مالچ، خاک مرطوب است در نتيجه سرعت رشد درختچههاي کاشته شده در آن منطقه افزايش پيدا ميکند. علاوه بر اين، مواد تشکيل دهنده مالچ، مواد مغذي براي گياه است که اين موضوع هم به سرعت رشد درختچهها کمک ميکند. هرچه سرعت رشد درختچه افزايش پيدا کند ريشهها عميقتر ميشود. عميقتر شدن ريشههاي گياهي در خاکي که خودش غني است سبب تثبيت ماسههاي روان، ريزگردها و ذرات گرد و غبار ميشود. پوشش گياهي منطقهاي که در آن از اين مالچ نفتي استفاده ميشود نسبت به منطقهاي که در آن مالچ نفتي استفاده شده باشد ۲برابر است. مقاومت اين مالچ طبيعي در برابر باد نيز بسيار زياد است و در آزمايشهاي انجام شده قادر به تحمل بادهاي ۹۰کيلومتر در ساعت بوده است. جاذب آب بودن آن نيز از سيلابي شدن کويرها و بيابانها جلوگيري ميکند.برادران گفت: پس از کسب موفقيت در نتايج آزمايشگاهي، اين محصول در سال ۸۸ ثبت اختراع و اولين آزمايش ميداني آن در منطقه بيابانهاي استان اصفهان انجام شد. سپس منطقه ديگري از بيابانهاي اصفهان تحت نظارت مرکز بيابانزدايي شرق اصفهان و پس از آن منطقه ريگ بلند کاشان تحت نظارت مرکز تحقيقات بيابانزدايي مورد آزمايشهاي ميداني مهار ريزگردها توسط اين پليمر جديد قرار گرفت. پايش ۳، ۶، ۹ و ۱۲ ماهه توسط مرکز تحقيقات بيابانزدايي انجام و در پايان هر فصل، تأييديههاي مکتوب دريافت شد.
برادران در بيان معايب مالچ نفتي گفت: مالچ نفتي ماده گران قيمتي است که هماکنون در بورس ارائه ميشود. اين مالچ که به صورت قيرامولسيوني در بيابانها پاشيده ميشود، آثار زيست محيطي به دنبال دارد و موجب آلودگي هوا، آب و خاک آن منطقه ميشود.
مالچ نفتي سياه رنگ است و رنگ آن باعث افزايش دماي خاک تا ۲۰درجه سانتيگراد ميشود. اين موضوع ميکرواقليمهاي منطقهاي و در نتيجه بادهاي منطقهاي ايجاد ميکند که ايجاد اين بادهاي منطقهاي عاملي براي ورود ذرات خاک مخلوط با مالچ نفتي به شهرها و روستاهاي نزديک و در نتيجه عامل بروز بيماريهاي تنفسي در افراد است. علاوه بر اين با نشستن اين ذرات روي محصولات کشاورزي، روزنه محصولات بسته و تنفس سلولي در آنها دچار اختلال ميشود و در نتيجه حجم توليد محصولات کشاورزي کاهش پيدا ميکند. همچنين مالچ نفتي در دماي ۶۰درجه سانتيگراد پاشيده ميشود که براي اين کار به کمپينگهاي حرارتي و تجهيزات سنگين براي پاشيدن نياز دارد.
وي گفت: مالچ طبيعي در دماي محيط پاشيده ميشود و به محض پاشيده شدن ميتوان با مشاوره گرفتن از مرکز تحقيقات گياهان آن منطقه درختچههايي را نيز براي تثبيت ذرات گرد و غبار کاشت. برادران خاطرنشان کرد: اين محصول بازارهاي جهاني فروش خود را پيدا کرده و مذاکرات با کشورهاي عربي منطقه نيز براي استفاده از آن در مهار ريزگردهاي اين کشورها ادامه دارد. وي افزود: هماکنون کانونهاي بحران ريزگردها در ۱۸ استان کشور شناسايي شده است و قابليت توليد روزانه ۱۲۰تن از اين مالچ طبيعي زيست تخريبپذير در نقاط کانون بحراني وجود دارد./س
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
على اسدى
۱۳:۳۷ ۰۴ اسفند ۱۳۹۲
لطفا شماره تلفن محقق جناب سركار خانم مهندس برادران رابرايمًً بفرست جهت مذاكره براى خريد محصول براى صادرات. با تشكر اسدى 09382584794