سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بيرجند/

آداب و رسوم مردم خراسان جنوبی در شب چله

آیین کف‌زنی یکی از آداب و رسوم مردم خراسان جنوبی در شب چله یا همان شب یلدا است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران بیرجند؛ شب یلدا هر سال یک‌بار میهمان خانه ایرانیان می‌شود و به نوعی فرصتی برای مصاحبت و همنشینی با بزرگترها به ویژه پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها را به وجود می‌آورد.

در این شب آداب و رسوم مختلفی در گوشه و کنار کشور و در شهرها و استان‌ها برگزار می‌شود که در شهرستان فردوس نیز شب چله با آداب و رسوم خاصی همراه است.

یکی از آداب و رسوم مردم خراسان جنوبی در شب یلدا، آیین کف‌زنی است، البته کف‌زنی نه به معنای دست‌زدن و شادی کردن بلکه کف، نوعی خوردنی شیرین است که از گیاهی به نام بیخ تولید می‌شود.

برای تهیه این خوردنی شیرین باید ابتدا بیخ آغشته به خاک را که از محل صحرا جمع‌آوری شده را شسته و سپس به تکه‌های کوچک تبدیل کنیم، داخل کتری صحرایی یا داخل قابلمه ریخته و آب را به آن اضافه کنیم و روی آتش بگذاریم تا بجوشد و وقتی که جوش آمد آب آن را خالی کنیم و دوباره این کار را انجام دهیم تا به طور کامل تمیز شود و سپس بیخ را تبدیل به تکه‌های کوچک ریز به اندازه حبه قند تبدیل و آن را داخل تقارچه بزرگی می‌ریزم.

سپس به اندازه دو لیوان آب داخل ظرف می‌ریزیم و با چوب درخت گز که درگذشته استفاده می‌شد و در حال حاضر از همزن برقی استفاده می‌شود آن را بصورت چپ در راست هم می‌زنیم البته این کار باید در هوای سرد شود تا خوب جا بیفتد و بعد از 10 دقیقه همان یک فنجان بیخ و دو لیوان آب به صورت کف تمام ظرف را فرا می‌گیرد بطوری که سر ریز می‌شود و بعد با شکر شیرین و مغز پسته، بادام و گردو تزئین و داخل بشقاب بین افراد جمع حاضر و بعضی وقت‌ها بین همسایه‌هایی که نتوانسته‌اند در مراسم کف‌زنی شرکت کنند تقسیم می‌شود.

در شب یلدا، معمولا افراد خانواده دور کرسی جمع می‌شوند و بزرگترها از خاطرات و گذشته‌های تلخ و شیرین خود سخن می‌گویند و تفالی نیز به حافظ می‌زنند، از آجیل و میوه‌هایی نظیر هندوانه و انار و دیگر میوه‌های میل می‌کنند.

در این شب مردم و به ویژه بزرگ‌ترها، هندوانه و انارهای درشت و خوش دانه‌ای را که با ترفندهای خاص از ماه‌های پیش نگهداری کرده‌اند از انبار بیرون می‌آوردند و با شادی و خنده تناول می‌کنند زیرا معتقد هستند که اگر در شب چله از این میوه ها بخورند دچار سرماخوردگی و بیماری در طول زمستان نمی‌شوند.

یکی دیگر از آیین مردم خراسان جنوبی در شب یلدا، این است که خانواده داماد برای عروسشان که عقد است، سبدی از انواع میوه‌های مختلف شامل هندوانه، انار، سیب، پرتقال، نارنگی و خیار و نیز هدیه‌ای نظیر انگشتر یا النگوی طلا می‌بردند که به این کار در اصطلاح شب چلگی می‌گویند.

نقل داستان و قصه‌های کهن از زبان پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها و نیز خاطره‌گویی از دیگر آداب و رسوم مردم خراسان جنوبی است که در شب یلدا تا پاسی از شب این دورهم‌نشینی، کف‌زنی، خوردن آجیل، تنقلات، میوه و شیرینی ادامه دارد./س

برچسب ها: آداب ، چله ، خراسان جنوبی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
sara
۱۷:۱۵ ۱۶ فروردين ۱۳۹۳
عالی بوووود