سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آشنایی با غذاهای معروف "افغانستان"

سنت‌های مختلف در هنر آشپزی افغانی ، بخش جدایی‌ناپذیر از رسم ریشه‌دار مهمان‌نوازی افغان‌ها را تشکیل می‌دهند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، سنت‌های مختلف در هنر آشپزی افغانی بخش جدایی‌ناپذیر از رسم ریشه‌دار مهمان‌نوازی افغان‌ها را تشکیل می‌دهند.
غذا ابزاری است برای نشان‌دادن خصلت‌های معنوی و شیوهٔ زندگی مردم و رسم آبروداری، همسایه‌داری و ازخودگذشتگی، همهٔ رویدادهای خوش زندگی و همچنین تغییرات فصل‌ها، همگی در بزم‌های فامیلی جشن گرفته می‌شوند.

ویژگی‌های آشپزی هر منطقه بازتاب‌کنندهٔ تنوع جغرافیایی و قومی افغانستان است و در مجموع با آشپزی ایران و پاکستان اشتراکات فراوانی دارد.

ترکیب گروه‌های غذایی گوناگون غلات، حبوبات، سبزی‌ها و پروتئین‌های گیاهی و حیوانی در همه غذاها دیده می‌شود، نان در شکل‌ها و اندازه‌های مختلف از آرد‌گندم، جو یا ذرت (جواری) طبخ می‌شود و انواع مختلفی دارد که بر اساس آداب اقوام مختلف متفاوت است و هریک به تناسب و فراخور اقلیم مردم منطقه طبخ می‌شود.

انواع نان در افغانستان عبارتند از: نان خاصه، نان چپاتی، نان رت، نان روغنی، نان لواشه، نان اُزبکی، نان تاوگی، نان پرکی و غیره. نان معمولا بر دیوارهٔ تنور گِلی طبخ می‌شود.









 غذاهای افغانی
 
 انواع پلو و چلو:

 کابلی‌پلو: که به آن قابلی پلو هم گفته می‌شود یکی از انواع پلو مشهور در افغانستان است و تقریباً اکثر کشورهای همسایه با نام آن آشنا هستند. از برنج باریک، گوشت یخنی گوسفند، زردک (هویچ)، کشمش، و خلال پسته و بادام تهیه می‌شود.



کیچِیری قوروت: یکی از غذاهای مشهور ولایت هرات در غرب افغانستان است که اکثراً در زمستان پخته می‌شود. روز اول زمستان مردم صندلی (کُرسی) و یا بخاری می‌گذارند و کچری قروت می‌پزند. در پُخت کچری قروت از برنج لک، قُروت (کشک) و کوفته استفاده می‌شود.




انواع خورِش: خورش‌ها معمولاً ترکیبی از گوشت، سبزیجات خشک یا تازه و حبوباتی چون نخود و لوبیا هستند و قورمه (برگرفته از واژهٔ تُرکی قاوورماق) نامیده می‌شوند و معمولاً با نان یا پلو سِرو می‌شوند.

در برخی از چای‌خانه‌ها، نوعی خورش گوشت بنام چاینکی متداول است که در چاینک (قوری) و بر روی ذغال طبخ می‌شود.

 انواع دیگر خورش‌ها:

قورمه سبزی که از گوشت سرخ، پیاز، اسفناج و جعفری و لوبیا تهیه و تنها در هرات استفاده می‌شود.

خورش لَوَنگ که در هرات متداول است و از گوشت سرخ، پیاز، سیر، قروت ساییده‌شده (کشک) و رب رومی تهیه می‌شود.


انواع کباب:

یکی از معروفترین خوراک‌ها و مورد علاقهٔ مردم آسیای میانه و خاورمیانه است، در تهیه و پخت بیشتر کباب‌ها از گوشت سرخ ، پیاز و ادویه‌جات استفاده زیادی می‌شود.

معروفترین انواع کباب عبارتند از:

سیخ‌کباب که در تهیهٔ آن کباب را به سیخ فلزی یا چوبی کشیده و در برابر آتش مستقیم قرار می‌دهند تا پخته شود.

شامی‌کباب از گوشت بدون استخوان، پیاز، تخم مرغ، آرد، نمک و ادویه‌جات تهیه شده و در روغن سرخ می‌شود.

چپلی‌کباب از گوشت سرخ، پیاز، دنبه، سیر، فلفل و نمک تهیه شده و در روغن سرخ می‌شود.

کباب تندوری: مردم افغانستان ، مهمان نواز و بسيار خراج هستند. در مناطق مرکزی افغانستان وقتی مهمان زياد‌تر از پنج نفر باشند، يک راءس گوسفند کلان را ذبح کرده و خوب پاک می شويند، سپس مقداری سير و نمک را آماده ساخته تمام گوسفند را خوب سير و نمک می‌زنند.







سپس آتش کافی در تنور می‌افروزند و يک کاسه مسی را در روی آتش گذاشته گوسفند را مکمل توسط سيخ تندور در تندور پائين می‌گذارند طوري‌که دنبه گوسفند آهسته، آهسته در بين همان کاسه آب شده و بعد از دو الی چهار ساعت، گوسفند پخته می‌شود،  البته پخته شدن آن مربوط به چاقی و کلانی گوسفند می‌باشد.

 شولهٔ غوربندی: در "ولسوالی" غوربند ولایت پروان شوله‌ای پخته می‌کنند که به نام "شولهٔ غوربندی" یاد می‌شود، این شوله را از برنج، ماش ، قورمهٔ لَپه‌دار و گوشت گوسفند تهیه می‌کنند.




آش: یکی از از غذاهای سنتی است که تقریباً در تمام افغانستان و ایران پخته می‌شود. آش از سبزیجات، حبوبات و رشته و کشک تشکیل شده و از سیر داغ، پیاز داغ و نعناع داغ برای تزیین آن استفاده می‌کنند. 




آشک: نوعی غذای محلی است که با استفاده از خمیر گندم و گندنه (تره) تهیه می‌شود.




منتو: یکی از خوراکه‌های لذیذ افغانی است که در بخار آب پخته می‌شود. مَنتو یکی از معروفترین غذاهای مورد علاقه مردم آسیای میانه نیز می‌باشد.

در تهیه و پخت آن، خمیر منتو را به شکل دایره‌های کوچک می‌بُرند و از گوشت گوسفند، پیاز، سیر، گشنیز و فلفل سیاه (فلفل سیاه) پُر نموده و در ظرف مخصوص می‌چینند و معمولاً با ماست سِرو می‌کنند.



بولانی: یکی از غذاهای مشهور افغانی است که خمیر گندم ذغاله شده را گندنه و یا کچالو (سیب زمینی) پُر نموده به شکل نیم‌دایره در تابه انداخته در روغن سرخ می‌کنند. بولانی را در تنور نیز طبخ می‌کنند که بنام بولانی تندوری یاد می‌شود.




انواع ترشی و چتنی:

از چاشنی‌هایی است که در تهیهٔ آن سبزیجاتی مانند فلفل سرخ، گشنیز، بادنجان رومی (گوجه فرنگی)، پیاز، و یا میوه‌جات را در محلول سرکه قرار می‌دهند. از آب نارنج نیز برای طعم دادن به پلو و کباب‌ها استفاده می‌شود.




قیماق یا سرشیر: از لبنیات است که از چربی شیر تشکیل شده‌ و هنگام میل صبحانه با شکر یا عسل یا مربا سِرو می‌شود.

از قیماق در تهیهٔ یک نوع نوشیدنی لبنی بنام قیماق‌چای یا شیرچای نیز استفاده می‌شود که در تهیهٔ آن ابتدا چای سبز را جوشانده و سپس به آن قیماق، هِل و شکر اضافه می‌کنند.



دوغ: گونه‌ای نوشیدنی لبنی است که در تهیهٔ آن ابتدا ماست ترش را خوب هم می‌زنند، سپس مقداری آب، نمک، نعنا یا بادرنگ (خیار) به آن اضافه می‌کنند. دوغ معمولاً در تابستان نوشیده می‌شود.

سمنک : يکی از غذاهای لذیذ مردم افغانستان می باشد که گندم را در ظرفی انداخته در روز‌های بارانی در زير باران می گذارند.



وقتی سمنک سبز شد آن‌را کوبيده و جوش مي‌دهند، در ديگ آن هفت بار آب مياندازند و با تبخير شدن آن، چارمغز‌های زنده را با قدری خسته و پسته علاوه کرده بعد از آماده شدن بالای آن خشخاش را انداخته نوش جان می‌کنند.
 
دلمه‌برگ تاک‌انگور:در بين برگ‌های تازه تاک انگور آن کوفته قبلاً تهيه شده را گذاشته و با تار می‌بندند و در بين لعاب بادنجان رومی، سير و پياز می گذارند تا پخته شود.

 
 
انتهای پیام/

منبع: شبکه اطلاع رسانی افغانستان
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۹:۰۵ ۲۱ آبان ۱۴۰۲
ما یک همسایه افغانستانی داشتیم. قابلی پلو رو خوردیم که خیلی عالی بود. همینطور بولانی. واقعا محشره. همیشه موقع افطاری برای خودشون درست میکردن برای ماهم دم اذان می آوردن. به ما هم یاد دادن که چطوری درست کنیم. خیلی چیز خوشمزه ای هست.
ناشناس
۲۰:۴۷ ۰۸ آبان ۱۳۹۹
خیلی غذاهای خوشمزه ی دارن افغان ها
فاطمه
۲۱:۴۳ ۲۸ فروردين ۱۳۹۹
سلام دوستان من ایرانی هستم و دوستانی افغان دارم که بسیار با معرفت و مهربان و قابل اعتمادهستند و ضمن اینکه بسیار از گویش درست فارسی آنان لذت میبرم حتما خوراکی هاشون هم خوشمزه اند.انشالاه شاد و سلامت باشند
مریم
۲۰:۴۱ ۲۵ فروردين ۱۳۹۹
من عاشق غذاهای افغانستانی ام‌
فاطیما
۲۱:۲۰ ۱۵ فروردين ۱۳۹۹
باسلام
دربرنامه خانه ما که عیدامسال ازشبکه مستندسیماپخش شد،بایک خانواده شریف افغان وبعضی سنتهاوآدابشون آشناشدم واسم بعضی غذاهاشون رو یادگرفتم،واقعا بسیاربافرهنگ وباسلیقه بودند،امیدوارم هرکجاهستند موفق وسلامت باشند،وباتشکرازشمابرای به اشتراک گذاشتن این مطلب
ثنا
۱۳:۱۳ ۱۱ بهمن ۱۳۹۸
سپاسسسس
ناشناس
۱۱:۲۰ ۱۱ بهمن ۱۳۹۸
خوب بود
Homa
۲۰:۳۷ ۰۷ بهمن ۱۳۹۸
سلام دوستان. من به یک مراسم ختم افغانی رفتم غذای مهمانی خورشت بود داخلش حالت کباب ماهیتابه ای داشت ولی رب و اینا هم داشت یادم نیست شاید لپه هم توش بود کسی میدونه اسم غذاشون چیه؟ خیلی خوشمزه بود.
امیر
۲۲:۴۵ ۰۵ بهمن ۱۳۹۸
خیلی عالی
اسد
۰۵:۵۱ ۰۱ دی ۱۳۹۸
واقعا غذاها خیلی خوشمزه هست درضمن قابلی یه چیز دیگه است خیلی خیلی خوشمزه
ناشناس
۱۱:۴۶ ۲۰ آذر ۱۳۹۸
عالیه
ناشناس
۰۰:۱۳ ۱۱ آذر ۱۳۹۸
واقعا افغانستان بهترین غذا ها رو داره
باران
۲۱:۴۱ ۱۴ آبان ۱۳۹۸
واقعا عالی هست غذای افغانستان کشور عزیزم
ارسلان
۰۵:۱۱ ۰۱ آبان ۱۳۹۸
واقعا عالی هستن منتو اشک و بولانی غذاهای مورد علاقه مه هستند افغانستان بهترینن غذاها رو داره
ونیتا
۱۱:۱۹ ۱۰ مهر ۱۳۹۸
خیلی عالی بود من یه افغانستانی ام توایران بزرگ شدم اکثرغذاهارودرست کردم همشون خوش مزه ان مخصوصا شوله غوربندی باکشک خیلی میچسبه بولانی، کوفته، برانی بادمجون وااااای گشنم شد
محمد
۱۶:۰۳ ۳۰ مرداد ۱۳۹۸
بسیار بسیار عالی
فاطمه
۱۶:۳۷ ۰۷ تير ۱۳۹۸
من یک افغانی هستم کشورموتاحالاندیدم.
بسیارعالی بودن.من بیشترشون درست کردن واقعا خوشمزه ان.فقط بعضیاشوجدیدشنیدم سعی میکنم درست کنم.
عالی بوددوستان گل
منیره
۲۱:۰۹ ۲۷ خرداد ۱۳۹۸
عالی بود
بدری
۱۵:۵۶ ۳۱ فروردين ۱۳۹۸
سلام من یه ایرانیم خیلی دوست دارم از این بچشم
احمدی
۱۱:۰۵ ۱۰ اسفند ۱۳۹۷
سلام من یه افغانستانی هستم تو ایران بزرگ شدم خیلی دوست داشتم با غذاهای افغانستان آشنا شوم که شدم خیلی ازتون ممنونم کارتون واقعا عالی بود
عالییییییییی
عالیییییییییییی
عالیییییییییییییییییییی❤
ناشناس
۰۸:۳۴ ۱۱ بهمن ۱۳۹۷
من که از همشون خوشم می آید هم قشنگه هم خوش مزه به نظر میاد
ناشناس
۱۳:۰۶ ۰۹ دی ۱۳۹۷
بیسار خوشمزه
ناشناس
۰۸:۵۱ ۰۹ آذر ۱۳۹۷
خیلییییییییییییی عالییییییییییییی بود
ناشناس
۰۸:۵۱ ۰۹ آذر ۱۳۹۷
خیلییییییییییییی عالییییییییییییی بود
ناشناس
۱۰:۳۳ ۰۲ آذر ۱۳۹۷
عالی بود
ناشناس
۰۲:۱۵ ۲۸ تير ۱۳۹۷
غذاهای خیلی لذیذی هستن...
ناشناس
۲۰:۱۰ ۲۵ بهمن ۱۳۹۶
مفید بود ممنون
ناشناس
۲۰:۱۰ ۲۵ بهمن ۱۳۹۶
سلام واقعا عالی بود
من فقط قابلی پلو را خوردم اما همشون فکر کنم خوشمزه باشند .
ناشناس
۱۰:۴۹ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
خیلی عالیست
ناشناس
۱۹:۳۵ ۲۵ دی ۱۳۹۶
واقعا غذاهای عالی هستن میشه یکمی بیشتر بزارین
جمیله جمیل
۱۹:۳۷ ۱۱ دی ۱۳۹۶
لطفا بغضی از مواد رو متوجه نشدم به فارسی ترجمه کنید تو پرانتز
ناشناس
۱۶:۰۵ ۰۲ دی ۱۳۹۶
اه من نفهمیدم
ناشناس
۱۴:۱۰ ۲۷ آذر ۱۳۹۶
غذاهای بسیارخوب وزیبایی ازنظرتزیین میباشد متشکرم
عالیه من یه ایرانیم ولی از این غذا ها خیلی خوشم میاد
ناشناس
۱۶:۴۳ ۱۸ آذر ۱۳۹۶
خیلی خوبه
Mo
۰۶:۲۹ ۲۳ آبان ۱۳۹۶
مثل همیشه عالیه
ناشناس
۱۴:۲۷ ۲۱ آبان ۱۳۹۶
بسیار عالی سپاس از شما
ناشناس
۲۱:۴۳ ۱۱ آبان ۱۳۹۶
عالیه من یه ایرانیم ولی از این غذا ها خیلی خوشم میاد
ناشناس
۱۳:۴۲ ۰۷ آبان ۱۳۹۶
واقعا عالیه همشون غذا های بیشتری بزارین لطفا
ناشناس
۱۳:۴۲ ۰۷ آبان ۱۳۹۶
واقعا عالیه همشون غذا های بیشتری بزارین
ناشناس
۱۳:۴۲ ۰۷ آبان ۱۳۹۶
واقعا عالیه همشون غذا های بیشتری بزارین
ناشناس
۲۱:۴۸ ۱۳ مهر ۱۳۹۶
عالیههههههههههه
متن
۲۰:۰۲ ۰۳ مرداد ۱۳۹۶
سلام خسته نباشید یاران جوان
لطف وعنایت کردید از غذاهای کشور خوب جنگ زده ام افغانستان نشان دادید و یاد آوری خوب و بجایی بود . از همگی تان متشکر و سپاس فروان . یا حق
ناشناس
۱۵:۰۹ ۱۲ تير ۱۳۹۶
بسیار عالی
سادات حسینی
۱۷:۰۳ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۶
بولانی خیلی خوش مزه ست
ناشناس
۰۱:۵۵ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۶
عالی بود
غریب
۰۸:۳۳ ۳۰ فروردين ۱۳۹۶
بعضی هاشون یه جوری بودن...
غلامیخی
۱۹:۴۰ ۲۳ آذر ۱۳۹۵
خیلی خوب بود وطن دار عزیز
ناشناس
۲۰:۲۱ ۰۸ مهر ۱۳۹۵
واقعا عالیه دوست خوب
ناشناس
۲۰:۲۱ ۰۸ مهر ۱۳۹۵
واقعا عالیه دوست خوب
ناشناس
۲۱:۴۰ ۰۴ مهر ۱۳۹۵
قابالی پلو شو درست کردم بسیار عالیست
ناشناس
۲۲:۰۲ ۰۷ فروردين ۱۳۹۵
nice and very good
ناشناس
۱۵:۰۶ ۲۵ دی ۱۳۹۴
عالیه من یه ایرانیم ولی از این غذا ها خیلی خوشم میاد
ناشناس
۱۸:۲۶ ۱۷ دی ۱۳۹۴
عالییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییی راستی از گرسنگی مردم
ناشناس
۱۱:۲۶ ۱۴ مهر ۱۳۹۴
سلام من تو ایران بزرگ شدم و میخوام غذای بیشتری یاد بگیرم اونم از نو افغانی
حسینی
۱۵:۰۴ ۱۲ مهر ۱۳۹۴
سلام,این غذاهای کشور افغانستان هست,نه خراسان,البته این چند نمونه از غذاهای بود که گذاشتند,خیلی از غذاهای هستند که واقعا مزه و طعم خیلی خوبی دارند,
آرتا
۲۲:۲۹ ۲۰ خرداد ۱۳۹۴
سپاااااااس
اما کم بودند ، خراسان بزرگ پیشینه ی بسیار کهنی دارد پس خوراک های بیشتری باید داشته باشد که مشتاقانه دوست دارم بدانم
ماریا
۰۰:۰۱ ۲۳ آذر ۱۳۹۳
واقعا عالی بودن