به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، در این میان، زانوی ضربدری از مشکلات استخوانی است که دختران نوجوان را بیشتر تهدید میکند و به گفته دکتر سهیل مهدیپور، جراح ارتوپدی، اگر جنبه فیزیولوژیک داشته باشد به درمان خاصی نیاز ندارد و تا سن بلوغ رفع میشود. به بیان دیگر نوع فیزیولوژیک یا خوشخیم پای ضربدری در کودکان از دو تا چهار سالگی دیده میشود و بتدریج تا هفت یا هشت سالگی یا پیش از بلوغ، خود به خود اصلاح میشود.
نوجوانانی سالم، اما کمتحرک
بررسیها نشان میدهد پای ضربدری در کودکان، معمولا با کف پای صاف همراه است و این حالت، حتی بدون استفاده از کفش طبی بتدریج تا هشت سالگی اصلاح میشود. البته چنین نتیجهای پس از انجام بررسیهای تخصصی از نظر اینکه بیماری استخوانی خاصی وجود نداشته باشد، به دست میآید.
دکتر
مهدیپور در گفتوگو با «جامجم»، کمتحرکی، الگوهای تغذیهای نامناسب و
زندگی شهرنشینی را ازجمله عوامل اصلی موثر در بروز مشکل زانوی ضربدری
میداند و اظهار میکند: امروزه زندگی آپارتمانی، نبود فضای کافی برای تحرک
و ورزش در مدارس و همچنین پیروی از الگوهای نادرست تغذیهای، نوجوانان را
به دردسرهایی انداخته است، بویژه دختران در سنین بلوغ که صفحه رشد
استخوانیشان باز است، تحت تاثیر این عوامل، بیشتر در معرض تهدید هستند.
درواقع اگر مواد مغذی، املاح معدنی و ویتامین D در استخوانها به قدر کافی وجود نداشته باشد یا وزن نوجوان بالا باشد، انحراف در راستای اندام به وجود میآید. رئیس انجمن جراحی زانو، آرتروسکوپی و آسیبهای ورزشی ادامه داد: به همین دلیل برخی دختران در نوجوانی به زانوی ضربدری مبتلا میشوند و برخی پسران به علت وزن زیاد یا سوءتغذیه و محرومیت از نور خورشید دچار زانوی پرانتزی میشوند. پس لازم است در سنین پیش از بلوغ، خانوادهها بیشتر مراقب سلامت فرزندان باشند.
امان از شکستگی و عفونت
مشکلات ارتوپدی اغلب فیزیکی و مکانیکی است. یعنی مشکلاتی است که به قوام استخوانها، استحکام آنها، زوایای اندام و راستای ستون فقرات بازمیگردد که برخی ممکن است منشأ ژنتیکی داشته باشد که به نام بیماریهای مادرزادی ارتوپدی شناخته میشود و برخی دیگر نیز در دوران رشد و به شکل اکتسابی فرد را مبتلا کنند.
دکتر مهدیزاده با اشاره به اینکه گروه دیگری از این مشکلات به علت بروز حوادث، تروماها و سوانح ناشی از حوادث شغلی، ورزشی، جادهای رخ میدهد، توضیح میدهد: درواقع آسیبهای ضربهای صفحه رشد و شکستگیها در قسمت پایین ران و بالای ساق پا میتواند از عوامل بروز پای ضربدری باشد. همچنین عوارض التهابی و مزمن ازجمله برخی بیماریهای زانو و عفونتهای مفصلی یا درمان نشده نیز میتواند عارضه پا ضربدری را به همراه داشته باشد. این جراح ارتوپدی با تاکید بر اینکه مفاصل با حرکت کردن سالم میماند، اضافه میکند: کار و فعالیت بیش از حد، پیادهروی در ساعات متمادی، بیش از حد ایستادن، از پله بالا و پایین رفتن مداوم و پشت میز نشستن ممتد ازجمله دلایل بروز عوارض التهابی و مزمن زانوست. چنین عوارضی در صورت درمان شدن میتواند به کمانی شدن پاها و بروز عوارض استخوانی منجر شود.
مراقب کمبود ویتامین D کودکتان باشید
شکستگیهای مکرر، بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان، تغییر شکل استخوانی و پای پرانتزی از مشکلاتی است که میتواند تحت تاثیر تغذیه نامناسب مادر در دوران باردهی و شیردهی و مشکلات تغذیهای کودک، بویژه کمبود ویتامین D و کلسیم اتفاق بیفتد. درواقع، کمبود ویتامین D میتواند به تغییر شکل مفاصل منجر شود که انجام رادیوگرافی، آزمایش ویتامین D و عکس گرفتن از مچ دست میتواند بیانکننده علت این تغییر شکلها باشد. درواقع، متخصصان ارتوپدی بر مبنای این آزمایش و عکسها میتوانند در صورت لزوم برای کودک، ویتامین D یا شربت کلسیم تجویز کنند و به همین دلیل به والدین توصیه میکنند در برنامه تغذیهای فرزند خود حتما از لبنیات، شیر و سبزیجات استفاده کنند و آنها را در معرض مداوم اشعه آفتاب قرار دهند تا ویتامین D بدن فرزندشان تامین شود.
پاهایی در خطر آرتروز زودرس
متاسفانه مشکل افراد بزرگسال مبتلا به عارضه پای ضربدری این است که دچار آرتروز زودرس میشوند. به همین دلیل، دکتر مهدیزاده جلوگیری از عوارض آرتروز را دلیل اصلی پزشکان برای انجام جراحی در این افراد میداند و میگوید: این نوع عمل جراحی با هدف اصلاح محور اندام تحتانی صورت میگیرد و هدفش جلوگیری از بروز آرتروز است و هیچ پزشک ارتوپدی آن را برای رفع درد جلوی زانو یا زیبایی توصیه نمیکند، ولی میتواند نتیجه یک عمل زیبایی را نیز داشته باشد و پاها را از نظر ظاهری اصلاح کند.