به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، دویچه وله گزارش داد: ایران روزی برای شرکتهای آلمانی مهمترین شریک تجاری خاور میانه محسوب میشد. به همین دلیل جای شگفتی نیست اگر اقتصاد آلمان بعد از توافق مقدماتی اتمی ژنو بین ایران و جامعه بینالملل چشماندازی از فرصتهای تازه اقتصادی را پیش روی خود میبیند.
رویترز در مطلبی که روز شنبه (۹ آذر/ ۳۰ نوامبر) در این مورد منتشر کرده مینویسد، جمهوری اسلامی ایران دارای منابع سرشار نفت و گاز است.
از همین روست که کارشناسان میگویند، با کاهش تحریمها بهویژه شرکتهای راه و ساختمان و صنایع و مکانیک بر روی فرصتهای خوبی در آینده روابط تجاری با ایران حساب باز کردهاند.
*** جنبوجوش اتاق بازرگانی ایران و آلمان
توافق اتمی ژنو جنبوجوش را به اتاق بازرگانی ایران و آلمان بازآورد. میشائیل توکوس، رئیس اتاق بازرگانی ایران و آلمان در این باره میگوید: «ما تمامی روز را مشغول صحبت با شرکتهایی هستیم که تمایل دارند با ایران همکاری کنند.»
میشائیل توکوس میگوید، نه تنها شرکتهای آلمانی بلکه شرکتهای آمریکایی هم چشم به حیات مجدد روابط تجاری با ایران دوختهاند.
یکی از نمایندگان دولت آمریکا نسبت به امید بیش از حد به بازسازی روابط تجاری با ایران هشدار داده اما رئيس اتاق بازرگانی ایران و آلمان میگوید: «با این حال شکی وجود ندارد که بعضی از تجارتها به ایران باز خواهد گشت.»
امید نوریپور، نماینده ایرانیتبار حزب سبزها در پارلمان آلمان، شرکتهای آلمانی را به احتیاط فرا خوانده است. او میگوید: «به ایران بروید، شرایط را ببینید و منتظر بمانید.»
میشائیل توکوس معتقد است، هم صادرکنندگان خودرو و هم دستاندرکاران بخش صنایع و مکانیک و همچنین شرکتهای ساختمانسازی از توافق با ایران بهره خواهند برد. واردات دارو هم میتواند از سر گرفته شود.
نزیه باروت، رئیس شرکت داروسازی عبدی ابراهیم ترکیه گفته است: «تیم ما مدتی است که سرگرم تجزیه و تحلیل بازار ایران است، اما با تحولاتی که اخیرا پیش آمده ما این روند را تسریع خواهیم کرد.»
زیمنس میگوید، این شرکت قراردادهای فعلی خود را دنبال خواهد کرد.
شرکت بوش هم خاطرنشان ساخته که ظرفیتهای بالقوه خوبی در ایران وجود دارد.
*** ابراز تمایل سایر شرکتهای اروپایی
سایر شرکتهای اروپایی هم تحولات را با علاقه دنبال میکنند. سخنگوی گروه ولوو که یک شرکت سوئدی سازنده وسایط نقلیه و قطعات آن است میگوید، این گروه معتقد است که کاهش تحریمها امکانات جدیدی را فراهم میکند و این مسئله "آشکار" است.
توافق هستهای ژنو راه را برای گروه MTN آفریقای جنوبی که در زمینه تلفن همراه با ایران همکاری دارد نیز باز کرده است.
کاهش بار تحریمهای ایران برای کنسرن انرژی OMV اتریش هم خبری خوشایند است؛ چون که این کنسرن میتواند قرارداد سال ۲۰۰۷ با ایران را که در زمینه اکتشاف و بهرهبرداری از منابع گازی ایران بسته شده، بار دیگر پی بگیرد.