سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کوه هاي مينياتوري چابهار، منحصر به فرد و ناشناخته

کوه هاي مريخي، مناظري از کوه هاي کره ماه را براي انسان تداعي مي کند و جنس رسوبي آنها و هم چنين فرسايش خاص کوه ها موجب ايجاد شيارها و تراش هاي زيبايي شده است که گويي نقاشي ماهر آنها را به تصوير کشيده است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، حدود 40 تا 50 کيلومتري پس از شهرستان چابهار به سمت بندرگواتر، کوه هايي در سمت چپ جاده نمايان مي شود که به «کوه هاي مريخي» يا «مينياتوري» معروف هستند. اين کوه ها با توجه به منظره کاملاً متفاوتي که در سمت راست جاده و رو به سوي دريا ايجاد کرده يکي از زيباترين جاده ها و مناظر طبيعي استان سيستان و بلوچستان و بلکه ايران را خلق کرده است.

اين کوه ها از منحصر به  فردترين کوه هاي ايران است و منظره اعجاب برانگيز و چشم نواز آنها از جمله معروفترين جاذبه هاي شهرستان چابهار در جنوب سيستان و بلوچستان محسوب مي شود اما به دليل معرفي نشدن کافي، کمتر مورد بازديد عموم قرار گرفته  است.

کوه هاي مريخي، مناظري از کوه هاي کره ماه را براي انسان تداعي مي کند و جنس رسوبي آنها و هم چنين فرسايش خاص کوه ها موجب ايجاد شيارها و تراش هاي زيبايي شده است که گويي نقاشي ماهر آنها را به تصوير کشيده است. اين کوه ها چاک چاک هستند و اشکالي نامانوس و فاقد پوشش گياهي دارند. به خاطر همين غيرعادي بودنشان، در سال هاي اخير و در ميان گردشگران، به «کوه هاي مريخي» شهرت يافته اند و جزو نمونه هاي بدبوم (بدلند) و پديده بوم شناختي ويژه اي است.

«ملک سنجراني»، مديرکل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري سيستان و بلوچستان با اشاره به اين نکته که در استان 57 منطقه نمونه گردشگري مصوب وجود دارد، تصريح مي کند: استان پهناور سيستان و بلوچستان آثار باستاني و اکوتوريسم فراواني دارد که کوه هاي مريخي يا مينياتوري چابهار يکي از جذاب ترين اين مناطق است.

وي مي افزايد: امکان سنجي منطقه نمونه گردشگري کوه هاي مينياتوري و جاذبه هاي طبيعي اين منطقه به لحاظ جذب گردشگر مورد بررسي و مطالعه قرار گرفت و در پي آن کمپينگ گردشگري در اين منطقه براي رفاه حال گردشگران ساخته شد.

وي درباره مساحت و محل اين مجتمع گردشگري مي گويد: اين مجتمع در زميني به مساحت ۷ هکتار در بين کوه هاي مريخي (مينياتوري) مشرف به سواحل درياي عمان ساخته شده است.

مديرکل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان با اشاره به امکانات اين مجتمع تفريحي، افزود: دو سالن ويژه اردوهاي دانش آموزي، فضاي سبز، سرويس هاي بهداشتي، ۶ سوئيت، آلاچيق، سکوي ويژه رصد ستارگان و ديگر امکانات تفريحي و گردشگري در اين مجتمع تعبيه شده است.

سنجراني با بيان رصد ستارگان و مباحث مربوط به اخترشناسي و نجوم در اين مجتمع تفريحي، مي افزايد: کوه هاي مينياتوري يکي از جاذبه هاي منحصر به فرد و بسيار زيباي منطقه چابهار است که آسمان اين نقطه قابليت رصد همزمان 14 صور فلکي را دارد.

وي با اشاره به فراخوان جذب و همکاري سرمايه گذار براي اداره و مديريت کمپينگ گردشگري در چابهار مي گويد: کميته اي با حضور کارشناسان اداره ميراث فرهنگي و گردشگري سيستان و بلوچستان، معاون برنامه ريزي استانداري و نماينده اداره کل اقتصاد و دارايي و ... تشکيل شد و مقرر شده است تا اين کمپينگ گردشگري به سرمايه گذار واگذار شود.

وي در ادامه اظهار مي کند: پس از جذب سرمايه گذار، مجتمع گردشگري مينياتور به بخش خصوصي واگذار مي شود و طبق قرارداد بخش خصوصي بايد در منطقه سرمايه گذاري کند و ساير فازهاي رفاهي و زيرساختي را به اين کمپينگ طبق قرارداد بيفزايد و از آن بهره برداري لازم را ببرد.

وي به ترويج ورزش هاي تفريحي و آبي و ساير امکانات در منطقه اشاره مي کند و مي گويد: از مهم ترين زيرساخت ها و امکاناتي که سرمايه گذار مي تواند در اين منطقه براي جذب درآمد و گردشگر اضافه کند مي توان به راه اندازي تاکسي دريايي، فراهم کردن امکانات در راستاي توسعه و ترويج ورزش هاي آبي در سواحل زيباي چابهار و ... اشاره کرد.

ثبت کوه هاي مينياتوري

«خسرو افسري»، مديرکل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان نيز در اين باره مي گويد: کوه هاي مريخي که به آن مينياتوري نيز گفته مي شود از جمله جاذبه هاي بديع و ديدني چابهار است که گردشگران زيادي را از داخل و خارج کشور جذب خود کرده است.

وي مي افزايد: کوه هاي مخروطي شکل در يک سو و «تالاب صورتي» و ماسه هاي سرخ رنگ با درختچه هاي بياباني در سوي ديگر، سبب شده اند تا جاده چابهار- بندر گواتر يکي از زيباترين جاده هاي استان سيستان و بلوچستان قلمداد شود. وجود پرندگاني هم چون فلامينگو، عقاب دشتي، حواصيل و تيهو، زيبايي اين منطقه را دو چندان کرده است.

وي با اشاره به وجود تالاب صورتي در بين اين کوه ها، تصريح مي کند: جايي که دشت ميان جاده آبگير مي شود، تالاب هايي را پديد مي آورد که در سمت دريا صورتي رنگ مي شود و منظره زيبايي را مي آفريند و اين رنگ بندي طبيعي عکاسان زيادي را براي بهره بردن از جاذبه طبيعي به سوي خود جذب مي کند.

افسري خاطرنشان مي کند: اين کوه ها جذابيت خاصي دارند به همين منظور پيگير ثبت کوه هاي مينياتوري در فهرست سازمان حفاظت محيط زيست کشور هستيم.

علت شکل گيري کوه هاي مريخي

دکتر «کاظم شعباني گورجي»، مديرگروه زمين شناسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد زاهدان درباره علت به وجود آمدن اين رشته کوه ها مي گويد: فرآيندهاي تکتونيکي به دليل فرورانش پوسته عمان به زير مکران و فرسايش آبي و بادي از جمله مهم ترين دلايل شکل گيري اين کوه ها است.

وي مي افزايد: اين کوه ها براثر فرسايش سريع به وسيله باد و باران به اين شکل در آمده است و يکي از پديده هاي جذاب و کم نظير زمين شناسي به شمار مي آيد.

وي در ادامه مي گويد: اين کوه ها از جنس سنگ هاي رسوبي با ترکيبات مارن، رس و آهک و به رنگ سفيد مايل به طوسي است که در اثر فرسايش، شيارهاي زيبايي بر آن ها ايجاد شده است.

اين مدرس دانشگاه با اشاره به ارتفاع کوه هاي مريخي مي گويد: ارتفاع کوه هاي مريخي در نقاط مختلف، متفاوت است بطوري که برخي از آن ها 5 متر و برخي ديگر بيش از 100 متر ارتفاع دارند.

شعباني مي افزايد: نظير اين رشته کوه ها را مي توان در«هزار دره» در شرق تهران که از کنگلومرا که از ماسه سنگ هاي کنگلومرائي و به مقدار کمي رسوبات رسي تشکيل شده است يافت.

وي با اشاره به نقش اين کوه ها در اقتصاد منطقه و کاربرد مواد تشکيل دهنده آن در صنعت، مي گويد: کوه هاي مريخي از نظر اقتصادي براي مردم منطقه اهميت ويژه اي دارد بطوري که مي توان از مواد اصلي سازنده آنها که به طور عمده مارن، رس و ترکيبات آهکي است در توليد سيمان و همچنين ساخت آجر استفاده کرد.

وي در ادامه مي افزايد: هم چنين بايد آناليزهاي شيميايي و مهندسي روي اين ترکيبات انجام و مشخص شود که چگونه مي توان بيشتر از آنها در ساخت سيمان و آجر استفاده کرد.

شعباني به اهميت اين کوه ها در جذب گردشگر اشاره مي کند و مي گويد: اين منطقه بايد به عنوان يک «ژئوپارک» ثبت جهاني شود زيرا ظرفيت هاي زيادي براي جذب گردشگر و درآمدزايي براي مردم منطقه دارد.

مديرگروه زمين شناسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد زاهدان، خاطرنشان مي کند: در جهان تنها چند کشور چنين مناظر زيبا و بکري دارندبه عنوان مثال کشور مغولستان از اين جاذبه گردشگري برخوردار است و از چندي پيش به ايجاد اماکن تفريحي و سياحتي در مجاورت اين نوع کوه ها اقدام کرده است و با اين اقدام خود، هر ساله پذيراي شمار زيادي از گردشگران از سراسر دنيا در اين منطقه است.

«دکتر غلامرضا نوري»، عضو هيئت علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان در باره شکل گيري کوه هاي مريخي چا بهار به ايسنا گفته است: اين کوه هاي زيبا از نوع رسوبي هستند و به علت فرسايش سريع در برابر باد و باران به شکل دندانه دندانه و پر از لبه ها و چاک هاي مکرر درآمده اند که بوميان اين منطقه به سبب شکل غيرعاديشان، از آنها با عنوان کوه هاي مريخي نيز ياد مي کنند.

وي مي افزايد: شيارها و تراش هاي زيباي اين کوهها که فاقد هيچ گونه پوشش گياهي هستند، منظره اي رويايي و خيال انگيز را خلق کرده است

عضو هيئت علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان با اشاره به اين نکته که اين پديده هاي طبيعي زيبا ادامه کوه هاي زاگرس هستند مي گويد: اين کوه ها در ادامه کوه هاي زاگرس است که در ادامه به پاکستان مي رسد و به غير از زيبايي منحصر به فرد اين کوه ها، از فضاي باز و افق ديد مناسب اين منطقه مي توان براي رصد فضاي لايتناهي و نجوم هم استفاده کرد.

نوري مي افزايد: در ميان دره ها و اطراف اين کوه ها فسيل انواع صدف ها و آبزيان از جمله نهنگ يافت مي شود. وي خاطرنشان مي کند: اين منظره زيبا با چشم اندازهاي طبيعي کم نظير مانند تالاب ليپار با انواع پرندگان، سواحل ماسه اي و صخره اي درياي عمان با امواج خروشان براي گردشگران و طبيعت گران آغوش گشوده است.

همايش هاي مريخ نوردي

«عليرضا کلانتري»، رئيس اداره ورزش و جوانان چابهار با بيان اين مطلب که اين کوه ها در چابهار بهترين مکان براي جذب گردشگر ورزشي است مي گويد: شهر چابهار امکانات و ظرفيت لازم در جذب گردشگر ورزشي را دارد به گونه اي که در دومين همايش مريخ نوردي و ساحل نوردي که سال گذشته در چابهار برگزار شد 115 گردشگر و ورزشکار از سراسر کشور مسافت اصلي کناره سواحل درياي عمان به سمت کوه هاي مريخي چابهار را پياده طي کردند.

وي در ادامه مي افزايد: جذب گردشگر ورزشي در منطقه اشتغال و درآمد زايي را در پي خواهد داشت بنابراين ضروري است تا در اين حوزه سرمايه گذاري ويژه اي انجام شود.

مديرکل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري سيستان و بلوچستان هم درباره خدمات راهنماهاي تورهاي گردشگري در استان و خارج از استان مي گويد: در استان و خارج از استان راهنماي تور گردشگري وجود دارد که گردشگران مي توانند با همکاري اين اداره و هماهنگي هاي لازم، به راحتي از مناطق زيباي استان سيستان و بلوچستان ديدن کنند.

سنجراني در ادامه مي افزايد: چنان چه بازديدکنندگان و گردشگران از داخل و خارج از استان تمايل به مسافرت به مناطق مختلف استان را داشته باشند، مي توان با رايزني و همکاري با هتل ها و دفاتر هواپيمايي، براي آنها تخفيفات لازم را گرفت.

وي خاطرنشان مي کند: مديران ميراث فرهنگي و گردشگري همه مناطق استان نيز موظف اند تا نهايت همکاري را با گردشگران در زمينه بازديد از مناطق و فراهم کردن تسهيلات اقامت داشته باشند.

وي در ادامه مي افزايد: در حال حاضر بيشترين مراجعه در استان براي تورهاي چابهار است و گردشگران در مسير خود به سمت چابهار از آثار باستاني و تاريخي و طبيعي شهرهاي خاش، ايرانشهر و سرباز نيز ديدن مي کنند و گردشگران پس از ورود به مرکز استان، مي توانند از بازارچه صنايع دستي، موزه جنوب شرق کشور و موزه تخصصي پست زاهدان نيز ديدن کنند.

وي مي گويد: در حال حاضر 9600 شيء تاريخي و باستاني در موزه جنوب شرق کشور نگهداري مي شود که از اين تعداد 4710 شيء ساماندهي شده است و بقيه اشياء نيز به مراتب ساماندهي خواهند شد و با اين رقم استان توانايي داشتن 4 موزه ديگر را نيز دارد که عمده اين آثار و اشيا از شهرهاي سوخته زابل و اسپيدژ بزمان است.

به هر حال استان سيستان و بلوچستان ظرفيت هاي گردشگري فراواني دارد. اما کوه هاي مريخي چابهار در نوک قله اين مکان هاي ديدني قرار دارد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.