سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

متن کامل بيانيه تصويري جان کري درباره توافق هسته‌اي ژنو

وزير خارجه آمريکا در بيانيه‌اي تصويري درباره توافق هسته‌اي که در ژنو حاصل شد، توضيح داد.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران؛ جان کري وزير خارجه آمريکا در بيانيه‌اي تصويري درباره توافق هسته‌ای ژنو گفت: شما درباره دستاورد ايالات متحده و متحدانش در ژنو زياد شنيده‌ايد از اين رو من مي‌خواهم چند دقيقه‌اي براي شما صحبت کنم و يک ديدگاه از درون اين مذاکرات و آنچه که به دست آورديم، ارائه کنم  و درباره آنچه هست و نيست،  به روشني توضيح دهم.اول از همه، اين توافق يک شروع  و يک قدم اول است. در ماههاي آينده  قصد داريم آستين‌ها را بالا بزنيم و در ميز مذاکره براي رسيدن به يک توافق جامع نهايي که دست نيافتن ايران به سلاح هسته‌اي را تضمين مي‌کند و يک برنامه کاملاً صلح‌آميز را در برخواهد داشت، تلاش کنيم. اين برنامه بايد کاملاً قابل تاييد و راستي‌آزمايي باشد.

از اين رو به من اجازه دهيد نکات اصلي از آنچه را که در قدم اول خود در  ژنو به دست آورديم، تشريح کنم.علت اين که مي‌خواهم براي شما توضيح دهم، مهم است. اين توافق که ما امضا کرديم، تقريباً طي يک دهه گذشته اولين توافقي است که محدوديت‌هاي معنادار بر برنامه هسته‌اي ايران وضع مي‌کند و ما نه تنها پيشروي برنامه ايران را کُند مي‌کنيم بلکه واقعاً آن را متوقف(!) مي‌کنيم و حتي در بخش‌هايي، آن را به عقب مي‌رانيم. اين بسيار مهم است. اين بدان معناست که حتي وقتي  در حال مذاکره هستيم، برنامه هسته‌اي ايران پيشروي نمي‌کند و در بعضي جهات به  عقب(!) مي رود.اين دقيقاً آن چيزي است که توافقنامه ژنو در بر دارد. تسليحات هسته‌اي به اورانيوم غني شده يا پلوتونيوم نياز دارند. اورانيوم در طبيعت يافت مي‌شود اما به شکل خام وجود دارد و قابل استفاده در بمب نيست. از اين رو براي اين که اورانيوم قابل استفاده شود، بايد طي مراحل جدا سازي مواد غيرقابل استفاده (که زياد است)  از ماده قابل استفاده در بمب جدا شود. اين فرآيند، غني‌سازي اورانيوم در سطح بالا ناميده مي شود.اين ماده غني شده به روش هاي مختلف توليد مي شود اما يک روش معمولي آن، استفاده از سانتريفيوژ است زيرا اين دستگاه کم قدرت، خيلي ارزانقيمت و قابل استتار است. اورانيوم مورد نياز بمب تا 90 درصد غني مي شود و اورانيوم مورد نياز رآکتورها که برق هسته‌اي توليد مي‌کنند ، معمولاً تا پنج درصد غني مي شود. تفاوت را مي‌بينيد.اما  پلوتونيوم  در طبيعت يافت نمي‌شود و بايد اورانيوم به رآکتور تزريق و پلوتونيوم آن جدا شود.

تعداد سانتريفيوژها در سطح کنوني باقي مي‌ماند و اجازه نمي‌دهيم از سانتريفيوژهاي پيشرفته استفاده کنند. اين سانتريفيوژها مي‌توانند اورانيوم را به سرعت جداسازي کنند و غني سازي را سريع انجام دهند.

وی مدعی شد: در خصوص پلوتونيوم  نيز بخش هايي از رآکتور در دست ساخت اراک  متوقف مي‌شود و افزود: مهمتر از همه اين که امکان بازرسي‌هاي بيشتر بين‌المللي  به وجود مي‌آيد از اين رو از اين پس خوب مي‌دانيم که ايران در مراکز خود چه کار مي‌کند و اين با معامله ما مطابقت دارد. به عبارت ديگر، ما در حال راستي‌آزمايي هستيم و براي اولين بار مي‌توانيم  بازرسان را هر روز  به مراکز حساس اعزام  کنيم.

حالا مي خواهم براي شما بگويم که اين قدم اول چه چيزهايي را مانع مي‌شود زيرا برخي  اطلاعات غلط در اين باره مي‌دهند و من مي‌خواهم شفاف‌سازي کنم. توافق مذکور ساختار تحريم‌هاي کنوني ما را از بين نمي‌برد. تحريم‌ها عمدتاً بانکي و نفتي‌اند که به قوت خود باقي مي‌مانند.کليه تحريم‌هاي اصلي  در حوزه خدمات مالي به قوت خود باقي مي‌مانند و ما اين کار را در ازاي پايبندي ايران به توافقنامه انجام مي‌دهيم- اين که آنها بخشی از پول‌هاي اضافه را دريافت مي‌کنند و اگر نياز شود و آنها به قول خود عمل نکنند،  اين کاملاً برگشت‌پذير خواهد بود. اما اين لغو تحريم محدود خواهد بود. ايران مي‌تواند حدود چهار ميليارد و 200 ميليون دلار پول نفت خود را بازيابي  و اجازه مي‌يابد، حدود دو و نيم ميليارد دلار محصولات پتروشيمي خود را صادر کند. از اين رو وقتي من مي‌گويم که لغو تحريم‌ها محدود و برگشت پذير است، باور کنيد.

همه ما مي‌دانيم که اگر توافق فرو ريزد، ايران به سرعت با تحريم‌هاي سخت‌تر روبرو مي‌شود.بايد بدانيد که اين مذاکرات کار ساده‌اي نبود.ما خيلي چانه‌زني کرديم.ما سخت تلاش کرديم زيرا يک هدف راسخ و تزلزل‌ناپذير داريم. پرزيدنت اوباما خاطرنشان کرده  است ايران نبايد به سلاح هسته‌اي دست پيدا کند. امروز به لطف تلاش‌هاي اوباما اولين قدم مهم را به سمت تضمين اين هدف برداشتيم و فکر مي‌کنم اين قدم را به موثرترين شکل برداشتيم.ما از طريق ديپلماسي به اين مهم رسيديم.از اين رو الان زمان آن رسيده است که به کار خود بازگرديم.ما فوراً کار روي توافق نهايي را آغاز مي‌کنيم و ديپلمات‌ها و کارشناسان ما به زودي به  ميز مذاکره باز مي‌گردند تا براي توافق نهايي که همه نگراني‌هاي خودمان و دوستان را برطرف مي‌سازد، تلاش کنند: اسرائيل ، عربستان سعودي ،‌ امارات و ديگران. نفع کل دنيا در اين است  که برنامه هسته اي ايران صلح آميز باشد. نفع ما نيز قطعاً در اين است که براي رسيدن به اين هدف از طريق ابزار صلح‌آميز و ديپلماتيک تلاش کنيم. همچنين به جوابي براي چالش‌هاي پيش روي امنيت آمريکا، خاورميانه و دنيا برسيم.از اين رو قصد داريم اين کار را تمام کنيم اما دچار غرور نمي‌شويم و بي از حد اطمينان نمي‌کنيم. اين مسئله کار زيادي مي‌طلبد و در نهايت اين ايران است که بايد انتخاب و ثابت کند که برنامه‌اش واقعاً‌ صلح‌آميز است.آنها مي‌گويند که برنامه شان صلح آميز است اما  با گفتن چيزي درست نمي‌شود و بايد  اين ثابت شود. بنابراين همه ما بايد با هم همکاري کنيم،‌ و براي رسيدن به يک آينده متفاوت که به نفع همه  خواهد بود، تلاش کنيم.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱
ناشناس
۱۹:۵۱ ۰۶ آذر ۱۳۹۲
اگه از سمت آمریکا، اسرائیل، عربستان و ... یه ویروس بریزن تو سیستم های هسته ای چی؟

عزیزان ایرانی مراقب باشید.