سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

قم/

خودنمایی فرش‌های دستباف قم در بازارهای داخلی و خارجی

فرش دستباف قم با وجود عمر کوتاه گوی سبقت را از هنر فرش‌بافی اصفهان و تبریز ربوده است و نه تنها در ایران بلکه در دنیا حرف‌هایی برای گفتن دارد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران قم، دستان نزدیک به 40 هزار قالیباف قمی روزانه هزاران بار تار و پود قالی را لمس می‌کند و با وجود خودنمایی ثمره تلاش‌هایشان در بهترین و مجلل‌ترین مکان‌ها اما خود در خانه‌هایی محقر و ساده روزگار می‌گذرانند.

قدیمی‌ترین فرش دستباف ایرانی در سال 1949 در دومین مرحله کاوش‌های باستان‌شناس روسی (رودنکو) در منطقه پازیریک کشف و به نام فرش پازیریک نامیده شد. زمان تسلط مغول‌ها (قرن سیزدهم و چهاردهم میلادی) قالی‌بافی به سطحی والا از لحاظ زیبایی و تکنیک رسید، شکوفایی این صنعت همزمان با حکومت غازان خان (1307 - 1295 میلادی) بود.

اما اوج قالی کلاسیک ایرانی را که از آن با رنسانس قالی ایران یاد می‌شود زمان سلاطین صفوی (1722 - 1499 میلادی) به‌ویژه زمان حاکمیت شاه طهماسب اول (1587 - 1524 میلادی) و شاه عباس کبیر (1629 - 1587 میلادی) ثبت کرده‌اند. از این دوران حدود سه هزار تخته فرش به یادگار مانده که در موزه‌های بزرگ دنیا و یا در مجموعه‌های شخصی نگه‌داری می‌شوند.

فرش دستباف قم با وجود جوانی و تازگی گوی سبقت را از سبقه طولانی اصفهان و تبریز ربوده است و نه تنها در ایران بلکه در دنیا حرف‌هایی برای گفتن دارد. در همه دنیا فرش ایران افتخار‌آفرین است برند ایران ارزش و قیمتی عظیم به فرش می‌دهد و در کنار آن فرش دستباف ابریشم قم بهترین است و هنگامی که نام فرش دستباف ابریشم می‌آید ناخودآگاه انگشتان هنرمند قالی‌بافان قمی در نظرها ظاهر می‌شوند.

رئیس اتحادیه بافندگان، تولید و فروش فرش دستباف قم فرش ابریشم قم را دارای کیفیتی عالی می‌داند و می‌افزاید: فرش ابریشم استان از نظر کیفیت، ظرافت و تنوع حرف اول را می‌زند، در خصوص تکنیک بافت و استادکاری نیز قمی‌ها نقش مهمی در بافت فرش مرغوب در ایران دارند.

غلامرضا اخوان می‌گوید: کشورهایی مانند ژاپن، آلمان، ایتالیا و چندین کشور دیگر در زمره طرفداران فرش‌های ایرانی و قمی قرار دارند و به راحتی می‌توان در بسیاری از کشورها فرش ایرانی را مشاهده کرد.

وی ادامه می‌دهد: از آنجایی که برند فرش ایران از جمله برندهای برتر است اگر فرشی متعلق به کشورهای دیگر باشد با گذاشتن نام ایرانی ارزش و اعتبار آن را چند برابر می‌سازند.

رئیس اتحادیه بافندگان، تولید و فروش فرش دستباف قم ضمن اشاره به اینکه فرش ابریشم قم نفیس‌ترین و بی‌نظیرترین فرش ایران است، خاطرنشان می‌کند: فرش دستباف ابریشم قم به دیگر کشورها صادر می‌شود و فرش کرک و پشم نیز مورد مصرف داخلی قرار دارد.

رئیس اتحادیه صادر کنندگان فرش دستباف قم هم فرش ایران را از مهم‌ترین و با کیفیت‌ترین اقلام صادراتی در کشور عنوان می‌کند و می‌‌گوید: 10 درصد از صادرات فرش ایران متعلق به فرش‌های دستباف قم است و از آنجایی که تنها 90 سال از بافت فرش در قم می‌گذرد این فرش توانسته نام خود را در میان قطب‌های فرش برافراشته نگه دارد.

ابوالفضل رجبیان به کاهش صادرات فرش در ایران اشاره می‌کند و می‌گوید: تورم و ارز تاثیر بسزایی در کاهش صادرات فرش نسبت به سال گذشته دارد، اما با این اوصاف هنوز هم نام فرش ایرانی در همه دنیا درخشان است.

فرش دستباف سازگار با ارگانیک بدن است

زینب بهروزی با وجود سن پایین هفت سالی است نقشه‌ قالی می‌کشد، اما کمی گلایه‌مند است.

وی می‌گوید: با توجه به انرژی و هزینه‌ای که صرف می‌کنم چیزی عایدم نمی‌شود، نقشه کشیدن به صرفه‌تر است که متاسفانه آن هم به افرادی که در این خصوص حرفه‌ای هستند، واگذار می‌شود.

بهروزی ادامه می‌دهد: برد با تجار و دلالان است فرش‌ها را با قیمتی ارزان از بافنده می‌خرند و با قیمتی بالا به دیگر کشورها می‌فرستند و تنها خستگی نصیب ما می‌شود.

رئیس اتحادیه بافندگان، تولید و فروش فرش دستباف قم فرش‌های ماشینی را صرفاً صنعتی می‌داند و معتقد است: مواد تشکیل‌دهنده این نوع فرش‌ها شیمیایی است و برای سلامتی افراد مضر است.

نرگس مظفری که 18 سال از عمر خود را پای دار قالی گذرانده است، می‌گوید: از کودکی در کنار مادرم قالی بافی را آغاز کرده‌ام، انواع مختلف قالی را بافته‌ام اما مدت‌هاست دیگر انگیزه و محرکی ندارم، درآمد ناکافی و زحمت و انرژی‌اش زیاد است./س

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.