همدان/
به گزارش گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران دكتر "منصور غلامي"
افزود : انسان از بدو خلقت و براي ادامه حيات وابسته به گياهان بوده است و
امروزه سالم ترين غذاها براي انسان غذاهايي هستنند كه از گياهان تهیه شده
باشند بنابراين خاك از اين منظر محيطي است كه حيات گياهان و جانداران دیگر
به آن وابسته است.
وي
در خصوص نقش خاك در كيفيت محصولات كشاورزي بيان كرد: آب و خاك و گياه سه
عنصر تشكيل دهنده اساس حيات بر روي كره زمين هستند كه پاك بودن آب و خاك
باعث رشد بهتر و توليد محصول بهتر گياهان مي شود و در نهايت سلامت انسان
وابسته به پاكي آب و خاك است به
طوري كه امروزه آب و خاكي كه با آلاينده ها آلوده شده باشد علاوه بر محدود
كردن رشد گياهان باعث ورود آلاينده ها به بافتها و ساختار گياهان شده و در
نتيجه انساني كه از اين گياهان تغذيه ميكند دجار ناهنجاري هاي زيستي و
انواع بيماريهاي ناشناخته مي شود.
غلامي
با اشاره به منشاء آلودگي خاك ها افزود: آنچه نگران كننده است آلودگي
هايي است كه از طريق فعاليت هاي مختلف انسان از جمله فعاليتهاي صنعتي و بي
توجهي به بازيافت زباله ها و پسابها، بر روي كره زمين به وجود مي آيد.
وي ادامه داد: بخشي از آلودگي ها كه به صورت گاز در هوا وجود دارد ظاهراً جدی گرفته نمی شود، درحالیکه اینها از طريق بارش باران به زمين برمي گردند و آب و خاک و طبيعت را بيشتر تهديد مي كند.
وي
با بيان اينكه صنعتي شدن بخش كشاورزي در جهت منافع اقتصادي بشر صورت گرفته
است تصريح كرد:استفاده از ماشين آلات و كودها و آفت كش ها امكان توسعه
كشت محصولات مختلف را فراهم كرده اما خروج از چرخه طبيعي و سنتی تولید، با
اضافه كردن منابع غذايي بخصوص منابع شيميايي و سموم مختلف براي دفع آفات
در يك دوره زماني طولاني باعث شده خيلي از مناطق دنيا با عارضه آلودگي خاك و
آب روبرو شوند.
عضو
هيات علمي دانشكده كشاورزي در خصوص آثار مخرب كودهاي شيميايي برروي خاك
مزارع گفت: استفاده طولاني مدت از كودهاي شيميايي باعث بهم خوردن ساختمان
خاك شده و در نتيجه جذب و نگهداري مواد را ازدست ميدهد و همچنين امكان رشد
ريشه ها كاسته شده و بعلاوه اينكه هر ساله مقداري از اين كودها در خاك باقي
مي ماند و باعث شور شدن خاك ها مي شود و يك مزرعه را در دراز مدت به شوره
زار تبديل ميكند.
وي
افزود:جذب نمك ها و فلزات سنگين و نيترات توسط گياهان براي انسان خطرناك
بوده و می تواند باعث بروز انواع بيماريها و سرطان ها شود بنابراين مي توان
گفت استفاده از كودها و سموم شيميايي هم به كشاورز و هم به مصرف كنندگان
خسارت وارد ميكند.
وي
خاطرنشان كرد: متاسفانه در كشور ما بر روي كيفيت محصولات نظارت كافي وجود
ندارد و اگر احتياطي هم صورت ميگيرد به دليل بالا رفتن دانش برخي از
كشاورزان و حساسيت مردم درخصوص سلامت مواد مصرفيشان است.
دکتر
غلامي با بيان اينكه دولت موظف به كنترل كيفيت محصولات كشاورزي است،
افزود: هرچند دولت موظف به كنترل است اما متاسفانه اين كنترل صورت نمي
گيرد بنابراين انتشار مطالب كافي
درباره مشكلات آلودگي خاك و محصولات كشاورزي به سموم و كودهاي اضافي باعث
مي شود مردم خودشان در كنترل اين مسائل دخالت داشته باشند.
اين
استاد دانشگاه گفت: اگر مي خواهيم در بخش كشاورزي توليد، بسته بندي و
انتقال سود به توليد كنندگان حقيقي داشته باشيم بايد به سمت ايجاد اتحاديه
های تولید کنندگان محصولات کشاورزی برويم.
وي در خصوص برچسب سلامت محصولات كشاورزي اظهار كرد : بايد قانوني داشته باشيم تا توليد كنندگان را موظف به داشتن برچسب سلامت كنند.
وي ادامه داد: در عرضه ي محصولات
كشاورزي مراكزي كه كنترل كيفيت محصول را انجام مي دهند نداريم و فروشندگان
به صورت انفرادي محصولاتشان را مي فروشند. بنگاه هاي توزيع كننده نيز بدون
هيچ مسوليتي فقط به عنوان واسطه محصول را جمع آوري و توزيع مي كنند و
سازمان و سيستمي وجود ندارد كه بر كنترل كيفي نظارت داشته باشد.
غلامي
با بيان اينكه اتحاديه هاي موجود ناقص هستند اظهار كرد:به جاي اينكه
محصولات كشاورزي در ميدان بار ها به فروش برسد اتحاديه هاي توليد كننده
خودشان جمع آوري و بسته بندي و توزيع را برعهده بگيرند اين درحالي است كه
يكسري اتحاديه هاي ناقصي وجود دارد كه گردانندگان آنها بعضاً فقط منافع
شخصي خود را پيگيري مي كنند.
وي عنوان كرد: اگر همه توليد كنندگان در اتحاديه ها سهم و دخالت داشته باشند سود واقعي به آنها تعلق خواهد گرفت.
وي
در خصوص توليد محصولات ارگانيك در كشور نيز گفت: توليد محصولات ارگانيك
در كشور ما بحث جديدي است که بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در نهایت توصیه می شود که در تنظيم مقررات و چگونگي كاهش آلاينده ها بايد از تجربيات كشورهاي ديگر استفاده كرد./ج1