سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

همدان/

ماسوله غرب كشور در انتظار تحقق وعده‌ها/ ملحمدره ای‌ها همچنان چوب می‌سوزانند

در حالي كه ايران بزرگ‌ترین دارنده گاز در جهان است اين نعمت خدادادي هنوز به اقصي نقاط كشورمان نرسيده به طوري كه در ملحمدره شهرستان اسدآباد كه به ماسوله غرب كشور معروف است هنوز مردم براي تامين گرمايش منازلشان از چوب استفاده می‌کنند.



به گزارش گروه استانها باشگاه خبرنگاران شهرستان اسد آباد كه از گذشته دروازه غربي استان همدان محسوب می‌شود، داراي دو بخش مركزي و پير سلمان است كه به علت قرار گرفتن در وضعيت ژئوپولوتيكي خاص نه تنها داراي دشت هموار و حاصلخيز است بلكه از كوههاي صعب العبوري نيز تشكيل شده است.

در اسد آباد 52 روستا وجود دارد كه تراكم آن‌ها در حاشيه شهر اسد آباد زياد بوده و به زبان‌های تركي،كردي و فارسي تكلم می‌کنند.

يكي از روستاهايي كه در پنج كيلومتري شهر اسد آباد قرار گرفته، ملحمدره است كه به علت ساختار پلكاني آن به "ماسوله غرب كشور" مشهور شده و با توجه به ظرفیت‌های خوب خود در بخش گردشگري و كشاورزي به يكي از روستاهاي هدف گردشگري استان نيز تبديل شده است.

شغل اكثر مردم روستا كشاورزي و توليد آلو و گردو است كه به علت ظرفيت و كيفيت خوب آلوي توليدي نيز در سالجاري اولين جشنواره آلو در آن برگزار شد.

ساختار سنتي اين روستا موجب شده كه خدمات رساني به آن با ملاحظاتي مواجه شود بطوري كه هنوز از نعمت گاز برخوردار نباشند و مردم مجبور هستند براي تامين گرمايش منازلشان از چوب استفاده كنند و اين در حالی است كه ايران داراي بزرگ‌ترین ذخاير گاز در جهان است.

براي بررسي هر چه بهتر مشكلات اين روستا به اين نقطه از استان سفر كرده و به بررسي مشكلات آن پرداختيم.

يكي از ساكنان روستا كه در حال ترميم سقف پشت بام منزل خود با كاهگل بود به مهر گفت: گاز و نفت نداريم و وضع کوچه‌های روستا نيز نامناسب است.

مراد عواطفي كه از ساكنان قديمي اين روستاست با اشاره به اينكه مسئولان قول ساماندهي کوچه‌ها را داده بودند از زندگي 160 خانوار در ملحمدره خبر و ادامه داد: زندگي در زمستان در روستا بسيار مشقت آور است وهيچ مسئولي به فرياد ما نمی‌رسد.

عواطفي با اشاره به اينكه بهسازي منزلش نيازمند دريافت وام و داشتن ضامن است، اذعان داشت: فرزندم براي تحصيل در دوره راهنمايي مجبور است به شهر اسدآباد برود كه ماهيانه 300 هزار تومان هزينه سرويس اوست.

وي بيان داشت: هرساله مجبور به زدن كاه گل به سقف خانه هستم چرا كه نمی‌توانم هزينه مالي زدن ايزوگام را تامين كنم.

يكي ديگر از اهالي اين روستا نيز با بيان اينكه شش خانواده وام بهسازي دريافت کرده‌اند و با طرح روستا خانه ساخته‌اند، گفت: منازل جديد تناسبي با خانه‌های قديمي ندارند و مسئولان بايد بيشتر به حفظ هويت بومي روستاها توجه كنند.

دهیار روستای ملحمدره اسدآباد نيز در اين خصوص با بيان اينكه روستاي ملحمدره 420 نفر جمعيت دارد و يك روستای هدف گردشگري است، اظهار داشت: پتانسيل هاي مناسبي در اين بخش وجود دارد.

حسين زارعي ادامه داد: گردشگران زيادي از تمام نقاط ايران در فصول مختلف به اين منطقه سر می‌زنند و كوههاي اطراف روستا داراي تنوع گياهي زيادي است.

وي با اشاره به اينكه اين روستا علاوه بر داشتن نقاط قوت، داراي نقاط ضعفي نيز هست كه نيازمند پيگيري از سوي مسئولان است، گفت: با وجودي كه تنها پنج كيلومتر با شهر اسدآباد فاصله داريم اما تاكنون گاز رساني به روستا انجام نشده است.

وي با تاكيد بر اينكه فاضلاب روستا نيز وارد رودخانه می‌شود و بايد در اين زمينه تدبيري انديشيده شود، اذعان داشت: بايد روستا بهسازي و با سنگ فرش زيبا سازي شود تا بتواند گردشگران بيشتري را به خود جذب كند.

زارعي بيان داشت: با توجه به اينكه بافت روستا پلكاني فشرده است نمی‌توان در آن دخل وتصرف داشت و براي عبور و مرور يك سري تغيير و تحول‌هایی نياز است تا وسايل نقليه بتوانند در آن عبور كنند.

وي با در خواست براي جمع آوري زباله‌های روستا، ادامه داد: تصميم گیری‌ها براين مبناست كه بايد فاضلاب روستا به سيستم فاضلاب شهري متصل شود.

دهیار روستای ملحمدره در خصوص آخرين وعده‌ها براي گازرساني به اين روستا نيز گفت: با توجه به نزديكي روستا به شهر اسد آباد اين كار هزينه چنداني ندارد و فرماندار و بخشدار بارها گفته‌اند كه گازرساني مستلزم اعتبار است.

كار شاخصي در روستاي هدف گردشگري انجام نشده است

زارعي با اشاره به اينكه اعتبار زيادي براي سامان دهي امور به دهياري داده نشده است، عنوان كرد: تنها توانسته‌ایم سطل زباله در روستا بگذاريم و در واقع كار شاخصي در اين روستاي هدف گردشگري انجام نشده است.

مديركل ميراث فرهنگي، گردشگري وصنايع دستي استان نيز در خصوص تعداد روستاهاي هدف گردشگري استان همدان گفت: در استان همدان 37 روستا پتانسيل مناسبي براي تبديل شدن به مراكز هدف گردشگري دارند.

عليرضا ايزدي در مورد بازسازي اين گونه روستاها ادامه داد: متولي اين كار بنياد مسكن است و آنان بايد طرح بهسازي ارائه دهند.

 وي با اشاره به اينكه بنياد مسكن نگاه مناسبي به اين موضوع دارد، افزود: طرح‌های تشويقي نيز براي بهسازي ارائه می‌شود كه می‌تواند روند بازسازي را سرعت ببخشد.

بنياد مسكن حاضر به اجراي طرح بهسازي نيست

مديركل ميراث فرهنگي، گردشگري وصنايع دستي استان همدان افزود: روستاي ملحمدره داراي طرح بهسازي است، اما مشكل اين روستا در اين است كه تا گازرساني نشود بنياد مسكن حاضر به اجراي طرح بهسازي نيست.

وي اذعان داشت: چند زمين دار در مسير روستا وجود دارند كه بايد لوله گاز از زمين آن‌ها عبور كند كه متاسفانه در اين زمينه مشاركت لازم را ندارند.

بخشدار مركزي شهرستان اسد آباد نيز گفت: در بخش مركزي شهرستان اسدآباد 68 روستا وجود دارد كه به 42 روستا تا كنون گاز رساني شده است.

محمدرسول طاهری كه علت تاخير در گاز رساني به ملحمدره را عدم مشاركت روستاييان براي عبور لوله گاز از زمین‌های خود بيان می‌کرد، اظهار داشت: به روستاي حبشي گاز رساني شده و اكنون در ملحمدره در حال ترميم بافت سنتي آن هستيم.

بيش از 80 درصد جمعيت روستايي اسد آباد داراي گاز هستند

فرماندار شهرستان اسدآباد نيز در خصوص گاز رساني به روستاهای اين شهرستان به مهر گفت: به اكثر روستاي اين شهرستان گازرساني شده و اكنون بيش از 80 درصد جمعيت روستايي اسد آباد داراي نعمت گاز هستند.

حمزه عبدكوند با اشاره به اينكه روستاي ملحمدره يكي از روستاهای هدف گردشگري استان همدان است، عنوان كرد: بافت سنتي و قرارگرفتن در ارتفاع مانع گازرساني به اين روستا شده است.

وي ادامه داد: براي گاز رساني به اين منطقه توافقاتي با اداره گاز استان همدان انجام شده اما براي حفظ بافت سنتي و تاريخي اين منطقه تاكنون گاز رساني به ملحمدره محقق نشده است.

فرماندار شهرستان اسد آباد با تاكيد بر لزوم اجراي طرح بهسازي روستا از سوي بنياد مسكن، افزود: اجرا اين طرح می‌تواند زمينه گاز رساني را نيز فراهم كند.

عبدكوند بيان داشت: طرح‌های گردشگري در اين روستا می‌تواند زمينه اشتغال مردم روستا را نيز فراهم كند.

وي با تاكيد بر اينكه ديگر روستاي هدف گردشگري اسد آباد به نام حبشي گاز رساني شده است، بيان داشت: توسعه گردشگري فرايندي ملي و نيازمند اعتبارات است.

قول زمان و مكان نمی‌توانم بدهم

فرماندار شهرستان اسدآباد در پايان سخنانش در خصوص زمان نهايي رسيدن گاز به ملحمدره، بيان داشت: قول زمان و مكان نمی‌توانم بدهم اما رساندن گاز به ملحمدره از اولویت‌های شهرستان اسد آباد است.

پي گیری‌های براي ارتباط با مديران گاز اين شهرستان بي نتيجه ماند و مسئولان شركت گاز استان همدان با اشاره به اينكه از دادن اطلاعات در اين خصوص معذور هستند، پاسخ مشخصي در خصوص روند گاز رساني به ملحمدره ارائه ندادند.

اما هدف گردشگري استان همدان حال و روز مناسبي ندارد به طوري كه ساختار سنتي خانه‌های آن نه تنها خطر هر حادثه احتمالي را ميسر می‌کند بلكه با عدم نظارت مسئولان شاهد ساخته شدن چندين منزل به سبك نامتوازن در اين منطقه بوديم كه می‌تواند تبديل به تهديد نيز بشود.

آنچه مشخص است اينكه، يكي از شاخصه‌های عدالت را می‌توان توسعه يافتگي متوازن عنوان كرد، امري كه در استان همدان كمتر شاهد آن هستيم اما بدون شك توسعه يافتگي متوازن می‌تواند به رشد همه جانبه استان همدان بيانجامد./ش

 
برچسب ها: ماسوله ، غرب ، کشور
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.