سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

در سفر هيئت پارلماني اروپا به ايران چه گذشت؟/ اهداف و دستاوردهاي اين سفر چه بود؟

هئيتي پنج نفره به نمايندگي از گروه سوسياليست‌هاي پارلمان اروپا - كه از بزرگترين و مهمترين فراكسيون‌هاي پارلماني آن نهاد است- به رياست "هانس اسوبودا" به همراه نمايندگان و مشاوران پارلمان به دعوت مجلس شوراي اسلامي ايران عصر روز شنبه(19 اکتبر- 27 مهرماه) وارد تهران شدند.

 حزب سوسياليست ها ۱۹۵ عضو در پارلمان ۲۸ کشور اروپايي دارد. اين هيات پارلماني اروپا بعد از شش سال نخستين هياتي است که به ايران سفر مي کند. گفته مي شود، سفر هيات پارلماني اروپا با هماهنگي "کاترين اشتون"، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا انجام شده است.  اين گروه ملاقات‌هاي متعددي با مقامات كشورمان داشته است.


  
*** اعضاي هئيت اعزامي چه کساني هستند؟
آقای "اسوبودا" رئیس هیئت و اهل اتریش 
خانم "گونز" نماینده اهل پرتغال
خانم "دکایز" نماینده اهل بلژیک
همراهان

 
*** و اما "اسوبودا" کيست؟
"اسوبادا" ریاست گروه کاری پارلمانی اتحادیه اروپا در حوزه کشورهای غرب بالکان، خاورمیانه و ترکیه را برعهده دارد.


فعاليت هاي وي به وي‍‍‍ژه درحوزه مسائل کشورهای بالکان بوده است. وي در کمیته روابط خارجی آسیای مرکزی و روسیه نيزمشارکت داشته است. همچنین در زمینه مقابله با اقدامات راست‌گرایان افراطی و مبارزه علیه نژادپرستی فعالیت کرده است. 


*** اهداف گروه پارلماني از سفر به ايران چه بود؟
" اسوبادا" درباره اهداف سفر اين هيات پارلماني به تهران چنين گفت: 
" مذاکرات اين هيات با مقامات ايراني تنها درباره مساله هسته اي نبود و درباره سوريه و حقوق بشر هم گفت و گو کرديم". وي تاکيد کرد تلاش داريم راهبرد جامعي را تدوين کنيم تا خشونت طرفين به نرمي تبديل شود.


***گفتگو  و ديدارهاي هئيت پارلماني با مقامات ارشد ايران

  • ديدار با "کاظم جلالی" رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی 
درديدار یک‌شنبه، 28 مهرماه جلالی با "اسوبادا"، وي با اشاره به فضای بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایران؛ گفت:
 "انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران نشان‌دهنده وجود دموکراسی پویا و حقیقی در ایران می‌باشد و فضای جدید بعد از انتخابات فرصت مناسبی برای توسعه ارتباطات کشورهای اروپایی با کشورمان ایجاد کرده است". وی همچنین نقش پارلمان اروپایی را در توسعه و گسترش مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی میان جمهوری اسلامی ایران و اروپا بسيار تاثير گزار خواند و  با اشاره به فرهنگ و تمدن غنی چند هزار ساله ایران گفت: "گفتگو و مذاکرات میان ایران و اروپا می‌تواند به درک و شناخت از واقعیات موجود در جامعه ایران کمک کند". 
اسوبادا نيز در پایان ديداربا ابراز امیدواری از توسعه همکاری‌های آينده در عرصه‌های مختلف، تصریح کرد: 
" گروه سوسیالیست‌های پارلمان اروپا از تقویت و توسعه ارتباطات با جمهوری اسلامی ایران حمایت می‌کند".

  • ديدار با "صادق لاريجاني" رئيس مجلس شوراي اسلامي 
هئيت پارلماني روز يکشنبه طي ملاقاتي با رئيس مجلس شوراي اسلامي به گفتگو در خصوص مسائل و موضوعات مورد علاقه طرفین اعم از تروریسم، قاچاق مواد مخدر و موضوع هسته‌ای پرداختند.  
طي این دیدار "اسوبودا" از ایران به عنوان کشوری مهم و تاثیرگذار در منطقه نام برد وخاطر نشان کرد توافق با طرف ايراني و بازسازي روابط حسنه گذشته براي اتحاديه اروپا بسيار حائز اهميت بوده و اميدوار هستيم ايران در حوزه مسائلي همچون مبارزه با مواد مخدر، تروريسم و مبادلات اقتصادي و تجاري همکاري صميمانه اي با اروپا داشته باشد. 


"اسوبادا" در زمینه بحران سوريه گفت:
 "پارلمان اروپا مخالف جدی مداخله خارجی و نظامی در حل مشکل سوریه است و با ایران هم نظر است که تنها راه حل بحران سوریه، اتخاذ گزینه‌های سیاسی با مشارکت تمام اقشار مردمی این کشور خواهد بود".

  • نشست خبري در صحن مجلس شوراي اسلامي
"سوبادا" در نشست خبری که درمجلس شورای اسلامی برگزار شد، به سوالات خبرنگاران رسانه هاي کشور پاسخ داد. موضوعات مطرح شده در اين نشست به اختصار آمده است.  




                                          محورهاي نشست خبري در صحن مجلس
*** تمايل به مذاکره
"سوبادا" با اشاره به دلایل تحریم غرب مدعی شد: 
"گردن ننهادن ایران به برخی خواسته‌های ان پی تی عامل تحریم ایران بود. البته صحبت از گذشته بی‌فایده است و باید درباره آینده صحبت کنیم. تمایل به مذاکره در غرب وجود دارد".


***  جايزه ساخاروف
رئیس هیات پارلمانی در ایران با اشاره به دادن جایزه ساخاروف به دو ایرانی در سال گذشته، گفت: " پارلمان اروپا جایزه ساخاروف را به افرادی که در زمینه آزادی و آزادی بیان نظرات آزاد‌اندیشانه‌ای بیان می‌کنند، ارائه می‌کند. سال گذشته این جایزه به دو ایرانی اختصاص یافت. این افراد آزاداندیش و هنرمند بودند. البته مقامات ایرانی نباید این جایزه را دشمنی اروپا با ایران و دخالت غرب در امور داخلی ایران تلقی کنند. شاید برخی در ایران نگران‌ هستند جایزه ساخاروف اقدام علیه دولت ایران بود باید بگویم که این افراد دوست یا دشمن اروپاییان نبودند که ما بخواهیم به آنان جایزه دهیم بلکه کار این افراد را شایسته دادن جایزه دانستیم".

***  رفع تحريم ها
"اسوبادا" درباره تحريم ها اعمال شده عليه ايران گفت:
 "سیاست‌ها و تحریم‌ها علیه ایران به معنای منزوی کردن جمهوری اسلامی نبود. اما حال که فرصت مذاکرات ایجاد شده است باید از آن استفاده کرد. اتحادیه اروپا تصمیم به تحریم ایران گرفت و حالا صحبت از رفع تحریم‌ها در این پارلمان مطرح شده است و تا چند ماه آینده تحریم‌ها برداشته خواهد شد".
وی تحریم‌ها علیه ایران را نتیجه‌بخش ندانست و افزود:
 "این اولین باری نیست که به ایران آمدم حدود 12 سال قبل نیز به تهران سفر کردم در این سفر که به تهران و اصفهان خواهیم رفت علی‌رغم تحریم ایران شاهد بودم که برند کوکاکولا و سایر کالاها در ایران همچنان تولید می‌شود و اصلا کسی فکر نمی‌کند ایران در تحریم به سر می‌برد".


وی با تاکید بر این که اتحادیه اروپا علاقه زیادی به برداشته شدن تحریم‌ها علیه ایران دارد،‌ گفت: 
"با وجودی که علاقه زیادی به رفع تحریم‌ها علیه ایران داریم ولی باید بتوانیم آمریکایی‌ها را متقاعد کنیم. اگر چه اتحادیه اروپا و آمریکا با یکدیگر متحد‌ند اما در پاره‌ای از مسائل با یکدیگر اختلاف نظر هم دارند"

***  رژيم صهيونيستي و سلاح هسته اي
رئیس هیات پارلمانی اتحادیه اروپا در واکنش به این پرسش که چرا رژیم صهیونیستی به دلیل داشتن صدها کلاهک هسته‌ای تحریم نمی‌شود، گفت: 
"حزب ما برای عاری سازی منطقه خاورمیانه از سلاح اتمی برنامه دارد که شامل اسرائیل هم می‌شود. البته امیدواریم ایران نیز در این زمینه اقدامات مناسبی انجام دهد".
پرونده هسته اي ايران و نتايج نشست نيوريک
رئیس هیات پارلمانی اتحادیه اروپا در توضیحاتی در خصوص پرونده هسته‌ای ايران گفت: 
"آمریکایی‌ها، اروپایی‌ها و ایرانیان از نشست نیویورک رضايت کامل داشتند. اتحادیه اروپا کاملا موافق برخورداري ایران از حقوق هسته اي خود آنهم براساس قوانین ان پی تی است. در صورتيکه مسئولان ایرانی  به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی از همه تاسیسات هسته‌ای‌ خود را بدهند".

***حقوق بشر و آزادي رسانه ها
سوبادا در واکنش به عدم واکنش به سرکوب حقوق بشر در اروپا پاسخ داد: 
"فکر نمی‌کنم این طور باشد حزب ما در خصوص اتفاقی که در جنووای ایتالیا افتاد اقداماتی انجام داد . همچنین درباره پرونده زندانیان سیاسی و زندانیان گوآنتانامو نیز کمیته‌ای برای تحقیق در این زمینه تشکیل شد. در اروپا مردم از دولت‌ها و پلیس خود انتقاد می‌کنند. گفت و گوها باید ادامه یابد چرا که اختلافات زیادی در خصوص حقوق بشر وجود دارد. البته در ایران نشانه‌های مثبتی برای پیشرفت در این موضوع وجود دارد. درباره زندانیان سیاسی و حقوق بشر در ایران باید با یکدیگر صحبت کنیم".
وی در عین حال با ابراز خرسندی از آزادی رسانه‌ها در ایران گفت:
" آزادی رسانه‌ها در ایران برایمان جالب است. آزادی رسانه‌ها در ایران روند مثبتی است که باید تداوم یابد.معتقد به تداوم مذاکرات و صحبت برای رفع همه اختلاف‌نظرها و مشکلات و سوءتفاهم‌ها با ایران هستیم".


  • ديدار با "علاء‌‌الدين بروجردي" رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي
 علاء‌‌الدين بروجردي روز دوشنبه ديداري با هيئت پارلماني اروپا داشتند. در اين جلسه درخصوص فعال شدن ارتباطات مجلس شوراي اسلامي با پارلمان‌هاي اروپايي، روابط ايران با مجموعه غرب در شرايط فعلي و همچنين ظالمانه بودن تحريم‌هاي تحميلي عليه كشورمان به گفتگو پرداختند.


نماينده بروجردي خاطر نشان کرد:" هيئت پارلماني اروپا حقوق هسته‌اي صلح‌آميز ايران را قبول داشتند و اميدوار بودند در مذاكرات آينده وضعيت هسته‌اي ايران به سرانجام برسد". 

  • ملاقات با "تخت روانچي" معاون اروپا و آمريكاي وزارت امورخارجه
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه  با اشاره به نشست‌هاي هسته‌اي نيويورك و ژنو با گروه ۱+۵ بر يافتن راه حلي سياسي در مورد مسئله هسته اي ايران تاكيد ورزيد.


وی تحريم‌هاي غرب و اروپا را غير قانوني دانست و خواستار لغو تحريم ها عليه ايران شد.
دو طرف در اين ديدار در خصوص بحران سوريه نيز تبادل نظر كرده و بر ضرورت حل مسالمت‌آميز بحران با مشاركت همه طرف‌هاي ذي‌نفوذ تاكيد کردند.
دو مقام حضور گروه‌هاي افراط‌گرا و تروريست تحت حمايت كشورهاي خارجي را براي صلح و ثبات منطقه و جهان خطرناك و تهديدزا خواندند و برخورد جدي با اين معضل را مهم دانستند . 
موضوع كنفرانس ژنو ۲ نيز مورد بحث معاون اروپا و آمريكای وزارت امور خارجه و رئيس گروه سوسياليست‌هاي پارلمان اروپا قرار گرفت."اسوبادا" مشاركت جمهوري اسلامي ايران در كنفرانس ژنو ۲ را با توجه به نفوذ بالاي ايران در منطقه مهم و اساسي خواند و موفقيت كنفرانس را منوط به آن قلمداد كرد.
در اين ديدار همچنين دو طرف راجع به مسئله حقوق بشر نيز گفتگو كردند.


*** نتايج گفتگوها
نتايج گفتگو با هئيت اعزامي نشان مي دهد که نشست ‍ژنو و مذاکرات نيويورک آثار مثبتي بر روابط و ديدگاه غرب درباره ايران داشته است. به گونه اي تمايل به گفتگو با ايران به گونه مثبتي افزايش يافته است.

درهر حال آنچه که  از اين ديدار به دست آمده از ميان بردن سوء تفهامات ميان اتحاديه اروپا و ايران است.  ديدار و گفتگو مي توانند تاثير به سزايي در بهبود روابط دو جانبه داشته باشند و سردي روابط ناموفق گذشته را مي توان با افزايش نشست ها و ديدار هاي دوستانه به گرمي گراياند. 

با ادامه مستمر گفتگو ها ايران - به عنوان يکي از بزرگترين و قدرتمند ترين کشور هاي خاورميانه-  مي تواند حسن نيت خود را در کاربرد صلح آميز سلاح هسته اي نيز به طرف اروپايي اثبات نمايد. اقدامي که کمک شاياني دررفع تحريم ها خواهد نمود. 
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.