امروز در تاریخ؛
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 1 آبان 1392 خورشیدی برابر با 17 ذی الحجه 1434 هجری و 23 اكتبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
تشکیل جبهه ملی به رهبری دکتر "محمد مصدق" (1328 ش)
در 18 مهر 1328ش، نوزده تن از رجال سیاسی از جمله دکتر محمد مصدق، به عنوان اعتراض به انتخابات دوره شانزدهم مجلس شورای ملی به دربار رفته و در آنجا متحصن شدند. همان افراد در روز اول آبان در منزل دکتر مصدق گرد آمده و جبهه ملی ایران را به رهبری وی تشکیل دادند. در نتیجه تلاشهای این جبهه، انتخابات تهران و حومه، باطل اعلام شد. از آنجا که جبهه ملی یک حزب نبود، رهبرانِ گروهها و احزاب مختلف در آن عضویت یافتند. مهمترین کاری که در آن مقطع به پیشگامی جبهه صورت گرفت، ملی شدن صنعت نفت ایران و خلع ید از شرکت نفت ایران و انگلیس بود.
این جبهه پس از قیام 30 تیر 1331، دچار اختلاف درونی شد و گروهی از اعضای آن به ویژه بخشی از جناح مذهبی به رهبری آیتاللَّه کاشانی که رهبری با نفوذ در نهضت بود، از دکتر مصدق فاصله گرفت و همین امر، جبهه ملی را دچار سستی نمود. پیامدهای این اختلاف در جبهه ملی و نهضت، وقوع کودتای 28 مرداد 1332 علیه دولت مصدق بود. پس از آن، با دستگیری و زندانی شدن رهبر و سرکوب اعضا، جبهه ملی عملاً از هم پاشید و در سالهای بعد جبهه ملی دوم و سوم و چهارم به وجود آمدند.
عملیات عاشورای 4 در منطقه هورالهویزه (1364ش)
عملیات عاشورای 4 با هدف انهدام نیروهای دشمن در منطقه عملیاتی غرب دریاچه ام النعاج واقع در هورالهویزه توسط سپاه پاسداران و در وسعتی در حدود 110 کیلومتر مربع صورت گرفت. در این عملیات 64 پایگاه و 7 آبراه در غرب دریاچه ام النعاج آزاد و بیش از صد فروند قایق بزرگ و کوچک و انواع سلاحهای سنگین و نیمه سنگین و چندین انبار مهمات و... از دشمن منهدم شد. به غنیمت گرفتن 27 فروند قایق، 4 قبضه خمپارهانداز، 2 قبضه توپ ضدهوایی و تعداد زیادی سلاح دوشکا و آرپیجی هفت از دیگر نتایج این عملیات بود. در این عملیات، دشمن بیش از سیصد نفر کشته و زخمی به جای نهاد، 25 پاسگاه منهدم شد، یک فروند هواپیمای دشمن سقوط کرد و 110 کلیومتر مربع از زمینهای منطقه آزاد شد.
اعلام اعطای پروانه اقامت به محمدرضا پهلوی در آمریکا توسط کارتر (1358ش)
با فرار محمدرضا پهلوی از ایران و پیروزی انقلاب اسلامی، وی به عنوان یک مزاحم برای اکثر کشورها تلقی میشد چرا که ورود شاه به هر کشور، منافع داخلی و خارجی آن کشور را در معرض خطر قرار میداد. از سوی دیگر آمریکا که هنوز به داشتن روابط با ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی امیدوار بود، نمیخواست با پذیرش شاه، به اعتبار و جایگاه خود لطمه بزند. با این حال، در اواخر مهرماه 1358 که سفر محمدرضا به آمریکا اعلام شد و مسأله مداوای پزشکی و نیاز به استراحت عنوان گردید، جیمی کارتر رییس جمهور وقت آمریکا با فرستادن یک پروانه اقامت در آمریکا برای وی و همراهانش تلاش نمود حضور شاه در این کشور را به مشکلات جسمی و بیماری وی ارتباط دهد نه مسائل سیاسی. این عمل در موقعیتی صورت گرفت که مسؤولان نظام اسلامی، برای محاکمه شاه، تقاضای استرداد وی را از دولتها داشتند. حضور شاه در آمریکا یکی از دلایل به وقوع پیوستن اشغال لانه جاسوسی آمریکا در تهران توسط دانشجویان پیرو خط امام در 13 آبان آن سال به شمار میرود.
تشکیل مرکز زرهی سپاه پاسداران (1360 ش)
انتخابات دوره سوم مجلس خبرگان رهبری (1377 ش)
سومین دوره مجلس خبرگان رهبری در سال ۱۳۷۷ در حالی افتتاح و مشغول به کار شد که چالش های نوینی در کشور بروز کرد اوضاع و شرایط تازه ای ایجاد شده بود ، چنین وضعیتی ،حضورهوشمندانه و مدبرانه خبرگان را طلب می کرد و کمترین مسامحه انان در این عصر به عاملی برای گسترش شبهات و سوء استفاده چالشگران داخلی و خاجی تبدیل می گردید .
شهادت عالم مجاهد "حاج سیدمصطفی خمینی" فرزند ارشد امام خمینی(ره) (1356 ش)
آیتاللَّه
حاج سیدمصطفی خمینی در آذرماه 1309 ش در قم به دنیا آمد. وی از سال 1330
در درس خارج پدر فرزانه خویش و آیتاللَّه بروجردی حاضر شد و از محضر آیات
عظام علامه طباطبایی، سیدمحمد محقق داماد، شیخ مرتضی حائری و سید محمد باقر
سلطانی طباطبایی بهره برد. ایشان از سال 1341 همراه با امام به مبارزه با
رژیم پرداخت و در پیشبرد نهضت اسلامی نقش بسزایی ایفا کرد. حاج آقا مصطفی
پس از چند ماه حضور در ترکیه، در مهر 1344 ش به همراه پدر به نجف رفته و به
درس و بحث پرداخت.
در نجف، مدتی به دلیل کوششهایی که علیه رژیم ضداسلامی
عراق انجام داد دستگیر شد و او را به شدت از فعالیتهای سیاسی منع کردند.
سرانجام آیتاللَّه مصطفی خمینی در اول آبان 1356 ش برابر با 9 ذی قعده
1397 ق در 47 سالگی به شکل مرموزانهای به شهادت رسید. بدن مطهر آن شهید با
آب فرات غسل داده شد و در کنار مقبره علامه حلی در صحن امام علی(ع) مدفون
گردید.ازآیتاللَّه حاج سید مصطفی خمینی آثار متعددی بر جای مانده است که
مکاسب محرمه در 2 جلد، تفیسر قرآن در 3 جلد و کتاب الاصول از آن جملهاند.
روز آمار و برنامه ریزی
نقش روز افزون آمار و اطلاعات به عنوان پیش نیاز کلیه تصمیم گیریها،سیاستگزاری ها و برنامه ریزی ها بر کسی پوشیده نیست.این نقش در عصر اطلاعات به قدری بدیهی است که نظام آماری کشورها و حجم و کیفیت بانک های اطلاعاتی آنها نه تنها یکی از مهمترین شاخص های توسعه یافتگی کشورها به شمار می رود،بلکه متقابلاً نیز سیاستگزاری ها و برنامه ریزی های توسعه اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی کشورها،بدون در اختیار داشتن آمار کافی،صحیح و دقیق و بهنگام ممکن نیست. ارایه آمارهای صحیح و مبتنی بر روشهای علمی از اهمیت بسزایی در توسعه پایدار کشور برخوردار است و نظر به اینکه مصرفکنندگان آمار در بسیاری از مواقع تعاریف و مفاهیم آمارهای مورد نیاز خود را نمیدانند و به همین دلیل از آمارهای موجود بهرهبرداری کافی به عمل نمیآورند.
درگذشت آیت اللَّه "آقا رحیم ارباب اصفهانی" (1396 ق)
آیتاللَّه آقا رحیم ارباب اصفهانی در 12 جمادی الاول سال 1297 ق در اصفهان به دنیا آمد. پس از کسب مقدمات و سطوح حوزه، از محضر درس اساتید برجستهای همچون ابوالمعالی کلباسی، آخوند ملامحمد کاشی، سیدمحمدباقر دُرچهای و میرزا جهانگیرخان قشقایی بهرهها گرفت و با آیتاللَّه سیدحسین طباطبایی بروجردی هم مباحث بوده است. آیت اللَّه ارباب اصفهانی به تأسی از استاد عارف و حکیم خود، جهانگیرخان قشقایی، جز در هنگام اقامهٔ نماز جمعه و جماعت، عمامه نمیگذاشت. وفات این فقیه بزرگ در شب عید غدیرسال 1396 ق در 99 سالگی روی داد.
تاسیس سلسلهٔ ایلکانی یا آل جلایر توسط شیخ "حسن بزرگ" (740 ق)
همزمان با انحطاط ایلخانان مغول، عدهای از سرداران ایلخانی سر به استقلالخواهی برداشتند و آل جلایر یا ایلکانیان از همه نیرومندتر شدند. ایشان عراق و آذربایجان را سالها در دست داشتند. جلایریان یا امرای ایلکانی که مؤسس آن شیخ حسن بزرگ بود، بغداد را به عنوان پایتخت زمستانی و تبریز را پایتخت تابستانی خود برگزیدند. این خاندان از سال 736 تا 814 ق بر نواحی غربی ایران و نقاط مجاور بین النهرین حکومت کردند.
تولد "محبُّ الدین سرایی" مفسر و فقیه مسلمان(790 ق)
محبالدین سرایی، مفسر و فقیه مسلمان در قاهره به دنیا آمد. این دانشمند مسلمان، همهٔ عمرش را به تحصیل و تدریس پرداخت و در زمینهٔ علوم دینی، دانش بسیاری کسب کرد. او در ادبیات عرب، فقه، اصول فقه، حدیث و منطق مهارت پیدا نمود و سپس در مدارس قاهره به تدریس پرداخت. حاشیه برکشاف و النهایه از آثار اوست.
وفات فقیه بزرگوار آیت اللَّه "سیدمرتضی فیروز آبادی" (1410 ق)
سید مرتضی حسینی فیروز آبادی در آخر ربیع الاول سال 1329 قمری درنجف اشرف و در خانوادهای اهل علم و فضیلت به دنیا آمد. ایشان ضمن تحصیل به تألیف و تدریس نیز اشتغال داشت و رنجهای بسیاری در تهیهٔ مدارک کتاب ارزشمند خود با نام "فضائلُ الخَسمَه" بر خود هموار نمود. آیت اللَّه فیروز آبادی از محضر اساتید بزرگی همچون ایروانی، سیدابوالحسن اصفهانی و غروی کمپانی بهرهٔ وافر یافت و شخصیت عرفانی او در خدمت حاج سیدعلی قاضی شکل گرفت.از این عالم ربانی آثار ارزشمندی بر جای مانده است. که فَضائِلُ الْخَمسه، السَّبَعةُ مِنَ السَّلَف، عِنایَةُالاصول و الفُروعِ المُهِمَّة فی احکام الاُمَّة... از آن جملهاند. سرانجام در 81 سالگی دار فانی را وداع کرد و به سرای باقی شتافت.
تولد "پیر لاروس" ادیب و لغتشناس فرانسوی (1817م)
پیِر لاروس ادیب و لغت شناس بزرگ فرانسوی در23 اکتبر 1817م در خانوادهای فقیر در شهر پاریس به دنیا آمد. با اتمام تحصیلات وی، فرهنگ او نیز کامل شد و انتشار یافت. او قبل از آن، تالیفات خود را از کتب لغت و دستور زبان برای تدریس در مدارس و انتشار روزنامه تعلیم و تربیت برای دانشآموزان آغاز کرده بود و سپس به تدوین این دایرةالمعارف بزرگ پرداخت. در این هنگامْ در فرانسه کسی نبود که اسم لاروس را نشنیده باشد.
پیِر لاروس فقط مبدع دایرهالمعارف نیست بلکه او نخستین کسی است که کتابهای تدریسی آموزشگاهها را تدوین و روش آنها را عوض کرده و به صورت امروزی درآورده است. لاروس بر اثر کار مداوم بیمار شد تا اینکه در سوم ژانویه 1875م در58 سالگی درگذشت. اکنون هرساله دایره المعارف وکتب لغت و فرهنگهای تاریخی و جغرافیایی متعدد به نام لاروس از طرف هیأتهای علمی فرانسه منتشر میشود که نام لاروس را جاودان ساخته است.
آغاز جنگ تاریخی "العَلَمَین" در شمال افریقا در جریان جنگ جهانی دوم (1942م)
در جریان جنگ جهانی دوم، هنگامی که نیروهای ایتالیایی در مستعمرات خود در شمال افریقا به سپاهیان انگلیسی مستقر در کشور لیبی یورش بردند، هیتلر به کمک ایتالیا آمد و با تجهیز سپاهی مکانیزه، چنان عرصه را بر انگلیسیها تنگ کرد که آنان مجبور شدند تا اعماق مصر عقب نشینی کنند. با این حال چون انگلیس در خاورمیانه منافع و منابع بیشماری داشت دست به مقاومت گستردهای زد و با ارتش آلمان و ایتالیا به شدت به مقابله پرداخت. در نهایت جنگ سرنوشتساز العَلَمَین بین نیروهای آلمان و انگلستان در 23 اکتبر 1942م به وقوع پیوست. در این میان، شکست آلمانیها در شوروی و ضعف روحیه ارتش آلمان، همچنین توجه بیشتر هیتلر به جنگهای داخل اروپا، وی را از تمرکز بر روی شمال افریقا و حفظ این منطقه بازداشت تا اینکه در این نبرد، انگلیسیها توانستند با ضد حمله وسیعی که تدارک دیده بودند، نیروهای آلمانی و ایتالیایی را از این منطقه بیرون رانده و معادلات نظامی را به نفع خود به پیش ببرند. این جنگ در نهایت در دوازدهم نوامبر 1942م با شکست آلمان و ایتالیا به پایان رسید.
درگذشت "پل مولر" شیمیدان برجسته سوئیسی و کاشف د.د.ت (1965م)
پل مولر، شیمیدان سوئیسی در 9 اوت 1899م در سوئیس به دنیا آمد. مولر در سال 1925، برنامه تحقیقاتی وسیعی را آغاز کرد که هدف آن تهیه ترکیبی بود که بتواند حشرات موذی را سریعاً نابود کند اما بر روی گیاهان و پستانداران تاثیر سمی نداشته باشد و در عین حال، ارزان و پایدار بوده، دارای بوی نامطبوع هم نباشد. وی درنهایت در سال 1939م موفق به کشف مادهای با همان ویژگیها گردید که به د.د.ت معروف شد. مولر در سال 1942م تصمیم گرفت تا د.د.ت را به طریق صنعتی تهیه کند که در سال بعد، اولین استفاده عملی از این ماده، در جریان جنگ جهانی دوم علیه بیماری تیفوس صورت گرفت. پل مولر به مناسبت همین تحقیقات و کشف خود، موفق به اخذ جایزه نوبل در طب و فیزیولوژی در سال 1948م گردید. پس از جنگ، د.د.ت برای مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار گرفت و بدین وسیله از هجوم حشرات به منابع غذایی جلوگیری شد. پل مولر که به او لقب پدر د.د.ت دادهاند سرانجام در 23 اکتبر 1965م در 66 سالگی درگذشت.
انفجار مقر تفنگداران امریکایی و فرانسوی در بیروت پایتخت لبنان (1983م)
در بامداد 23 اکتبر 1983م دو انفجار مهیب در مرکز فرماندهی تفنگداران امریکایی و پست فرماندهی نیروهای مداخلهگر فرانسوی مستقر در بیروت، به فاصله شش دقیقه از یکدیگر صورت گرفت و بر اثر آن این دو مرکز با خاک یکسان شدند. این دو انفجار به دست دو مجاهد شهادتطلب که رانندگی دو کامیون را به عهده داشتند صورت گرفت. این کامیونها از میان صفوف نگهبانان هر دو ساختمان گذشته و موجب انفجاری مهیب شدند. در این انفجارها بیش از 286 تن از نیروهای مداخلهگر به هلاکت رسیدند که در این میان سهم امریکا بیش از 230 کشته و 80 زخمی بود. نیروهای امریکا و فرانسه به دنبال این حوادث از لبنان خارج شدند و سربازان متجاوز صهیونیستی نیز تا ماه ژوئن 1985م، بخش اعظم لبنان را تخلیه کردند.
تولد "عبدالعزیز رنتیسی" رهبر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (1947م)
عبدالعزیز
رنتیسی (۲۳ اکتبر ۱۹۴۷ - ۱۷ آوریل ۲۰۰۴)، رهبر وقت جنبش مقاومت اسلامی
حماس که در روز شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۸۳ (۱۷ آوریل ۲۰۰۴) در نوار غزه توسط
سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل (شاباک) ترور شد. عبد العزیز علی عبد
الحفیظ الرنتیسی» در ۲۳ اکتبر ۱۹۴۷ در روستای یبنا به دنیا آمد. پس از جنگ
۱۹۴۸ ۶ ماهه بود خانواده اش به نوار غزه پناه برده و در اردوگاه آوارگان
خان یونس ساکن شدند.
پس از ترور شیخ احمد یاسین رهبر حماس نیروهای اسرائیل،
رهبری حماس در داخل جنبش به رنتیسی سپرده شد. در حالی که رنتیسی تنها ۲۶
روز پس از شیخ احمد یاسین رهبری حماس را بر عهده داشت، در شب شنبه ۷ آوریل
۲۰۰۴، اتومبیل او را در خیابان جلاء در منطقه الغفری در شمال غزه به وسیله
موشک هلفایر بالگردهای جنگنده نیروی هوایی ارتش اسرائیل مورد هدف قرار
گرفته و رنتیسی به همراه ۳ تن از همراهان خود در سن ۵۷ سالگی کشته شد.
برخی از رخدادهای امروز
1021: سلطان محمود غزنوی تصرف کشمیر را تکمیل کرد. وی قبلا مناطق غربی هندوستان (پاکستان امروز) را تصرف کرده بود.
1944: ارتش سرخ ( شوروی) در تعقیب نیروهای آلمان وارد مجارستان شد.
1954: چهار دولت فاتح جنگ جهانی دوم موافقت کردند که به حالت اشغال نظامی آلمان پایان دهند و با حفظ نیروهای خود در دو قسمت آلمان در امور دو آلمان مداخله نکنند. نیروهای نظامی آمریکا ، انگلستان و فرانسه بعدا به نام " ناتو " در آلمان غربی و نظامیان شوروی تحت نام پیمان ورشو در آلمان شرقی ماندگار شدند که پس از فروپاشی شوروی و تامین وحدت آلمان ، نظامیان روسیه به تصمیم یلتسین از از آلمان خارج شدند اما نیروهای دیگر همچنان در آنجا مانده اند!.
1956: برای نخستین بار به جای فیلم، شبکه های تلویزیونی آمریکا کاست ویدیویی مغناطیسی برای تهیه برنامه های خود بکار بردند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید