سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نگاهي به روشهای بهبود و سالم سازی محيط "کشت گياهان"

رعايت روشهای بهبود و سالم سازی محيط کشت گياهان از جمله اقداماتي است كه تجديد نظر در انجام آن هر چند وقت يكبار سبب آگاهي كشاورز از وضعيت زمين خود مي شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، رعايت روشهای بهبود و سالم سازی محيط کشت گياهان از جمله اقداماتي است كه تجديد نظر در انجام آن هر چند وقت يكبار سبب آگاهي كشاورز از وضعيت زمين خود مي شود.

**تناوب زراعی (گردش زراعی)

رعایت تناوب زراعی یکی از موثر ترین راههای سالم سازی زراعی است. کشت مستمر و پی در پی گیاه در یک قطعه زمین باعث افزایش حشرات، کنه ها، نماتد ها و علف های هرزی که روی آن گیاه رشد و نمو می کنند شده و خسارات زیادی به بار می آورند. هر خانواده گیاهی، آفات مخصوصی دارد که معمولا قادر نیست به جنسها و گونه های گیاهی دیگر ضرر بزند. در زراعت های پشت سرهم، عملیات مبازه همه ساله چندین بار تکرار می شود که ادامه و تکرار آنها علاوه بر آلوده کردن محیط زیست و کاهش نسبی حاصل خیزی خاک اکثرا سبب پیدایش گروه های مقاوم در حشره کنه ها می شود.

اگر تناوب زراعی رعایت شود، تا حدزیادی آسیب رسانی آفت ها و عوامل بیماری زا، کاهش پیدا خواهد کرد. در واقع تناوب کشت در کاهش جمعیت حشرات، بیماری ها و نماتد ها نقش بزرگی را بر عهده دارد.

**شخم و از بین بردن بقای محصولات و علف های هرز

شخم زدن به منظور مهیا کردن محیط مناسب برای سبز شدن بذر و رشد نمو گیاهان صورت میگیرد عمل شخم زدن سبب ذخیره رطوبت کافی و راحتی جریان هوا در خلل و فرج خاک شده و محیط مساعدی برای فعالیت موجودات زنده و در نتیجه حاصل خیزی خاک، فراهم می شود.

 شخم عمیق در زمستان و سرما باعث می شود که تعداد زیادی از لاروها، شفیره ها و تخم های حشرات از بین برود. عمل شخم برای زیر خاک کردن بقای زراعت و پاک سازی مزارع و باغها از علف های هرز، بسیار موثر است.

**تاریخ کشت

رعایت تاریخ کشت برای جلوگیری از تخریب خاک و بستر کشت مناسب توسط عملیات به موقع ماشین آلات از رشد و تکثیر به موقع تعدادی از آفت ها. عوامل موثر در سالم سازی محیط کشت به شمار می رود . زیرا با تغییر دادن زمان کاشت می توان بعضی از آفت ها را کنترل کرد.

**انتخاب بذر و نهال سالم

برای داشتن یک مزرعه سالم و بدن آفت در کشت های یکساله و یا چند ساله مخصوصا در سبزی و گلکاری، انتخاب و استفاده از بذر مرغوب الزامی است که باید آن را از گیاهان سالم و بدون آلوده تهیه کرد. در کشت های دائمی باید کوشش نمود که قلمه، پیوند و یا نهال، از نهالستان و خزانه های سالم بدون بیماری و تهیه شود و قبل از کشت از سلامت بذر و نهال اطمینان حاصل نمود.

**استفاده از ارقام مقاوم و پر محصول

 يکی از راههای جدید بهداشت گیاهی، انتخاب گونه های مقاوم در برابر زیانهای ناشی از حشرا و بیماری ها است.

**ضد عفونی کردن خاک

یکی از روشهای سالم سازی محیط کشت گیاهان، ضد عفونی کردن خاک است. این روش معمولان هزینه بالایی دارد که بیشتر در باغبانی، گلکاری و گیاهان گران قیمت گلخانه و کشت های محدود و خزانه ها انجام می شود.

**استفاده بهینه از کودها

مصرف کود های شیمیایی باید بر اساس نیاز خاک و گیاه صورت گیرد. مصرف زیاد کود های شیمیایی بویژه با کود های ازته سیب ایجاد تغییرات فیزیولوژی در گیاهان شده و نشو و نمای بعضی از حشرات، کنه ها و عوامل بیماری زا را گسترش می دهد. بنابراین برای بهبود و سالم سازی محیط کاشت اماده سازی اصولی زمین و اصلاح خاک، از بین بردن بقای گیاهان، رعایت تناوب و بلاخره اجرای عملیات زراعی به موقع و مراقبت لازم نقش اساسی داشته و از نشو و نمای حشرات و عوامل بیماری زا خاک تا حدی زیادی جلوگیری میکنند.

انتهاي پيام/
برچسب ها: کشت ، گیاهان ، کشاورز
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.