سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مصاحبه رئیس جمهور با شبکه تلويزيوني پي.بي.اس

نسبت به تقويت تروريسم در منطقه بسيار نگرانيم

حجت الاسلام والمسلمين دکتر حسن روحاني در جريان سفر به نيويورک و شرکت در مجمع عمومي سازمان ملل متحد در راستاي گفتگو با رسان هاي بين المللي، مصاحبه اي نيز با شبکه تلويزيوني پي.بي.اس داشت.

به گزارش حوزه دولت باشگاه خبرنگاران، متن کامل مصاحبه رييس‌جمهوري اسلامي ايران با شبکه PBS به شرح زیر است:

مجري: آقاي رييس‌جمهور تشکر مي‌کنم از شما و خوش آمديد به نيويورک. به من بگوييد اميد شما از اين سفر به عنوان دستاورد و حضور در مجمع عمومي سازمان ملل چيست؟

دکتر روحاني: بسم‌الله الرحمن الرحيم. هدف من در اين سفر اين بوده که آنچه خواست مردم ايران و صداي مردم ايران است بتوانم در فرصتي که در اينجا هست منتقل و منعکس کنم. مردم و مقاماتي که در نيويورک حضور دارند اين صدا را بهتر بشنوند.

مجري: شما يک سخنراني داشتيد. آقاي رييس‌جمهور اوباما هم سخنراني داشتند، ولي دستي اين وسط فشرده نشد، شما تلويحاً گفتيد وقت کافي نبود که برنامه ريزي صوت بگيرد، چه لازمه‌ها و برنامه‌هايي بايد وجود داشته باشد که بين شما و رييس جمهور آمريکا جلسه‌اي دو جانبه انجام گيرد.

دکتر روحاني: به هر حال دو کشوري که حدود 35 سال است که با يکديگر رابطه ندارند، پيداست که آغاز اين گفتگو نياز به يک مقدماتي دارد و هر زماني که مقدمات آماده شود، مي‌تواند اين گفتگو صورت گيرد. شايد اگر وقت بيشتري داشتيم، مي‌توانستيم هماهنگي‌هاي لازم را بوجود بياوريم، بايد به اين نکته توجه شود که اصل ملاقات و ديدار مهم است اما مهمتر از آن نتيجه ملاقات است، بايد همه تلاش کنند که در اولين ملاقات در سطح بالا بين دو کشور نتيجه گرفته شود.

مجري: آيا شما دنبال يک معامله بزرگ بين ايران و آمريکا هستيد؟ يک معامله جامع، يا دنبال اين هستيد که يکسري کارهاي خاصي انجام شود که از فشار تحريم‌ها کاسته شود.

دکتر روحاني: اساساً ما تحريم‌ها را غير قانوني مي‌دانيم. اين تحريم‌ها به مردم و بيماران فشار مي‌آورد. اين تحريم در زندگي کودکان تأثيرگذار است و بنابراين تحريم نمي‌تواند راه حل درستي باشد و ناصحيح است.

مجري: يکي از نتايج حضور شما در اينجا و تبادل نامه‌هاي انجام شده اين است که وزير خارجه آمريکا جان کري و وزير خارجه ايران آقاي ظريف يک سري مذاکره را آغاز خواهند کرد. چه چيزي را از طرف دولت ايران براي مذاکره آماده‌ کرده‌ايد؟ چه چيزي روي ميز است؟

دکتر روحاني: مي دانيد که اولين موضوعي که بايد مورد بحث قرار گيرد، مسأله هسته‌اي است و حل اين مساله است که راه را براي بحث در مورد مسايل ديگر باز مي‌کند. جلسه‌اي که فردا خواهد بود اين جلسه با وزراي خارجه 1+5 خواهد بود و دستور جلسه موضوع پرونده هسته‌اي است.

مجري: بنابراين قبل از اينکه يک معامله بزرگ انجام دهيم بايد به مسأله هسته‌اي بپردازيم. آيا شما آماده هستيد تعداد سانتريفيوژهايي که در تاسيسات هسته‌اي داريد کم کنيد در مقابل کم شدن تحريم‌ها؟

دکتر روحاني: اين مسايل ريز و جزئي است که بايد در مذاکره مورد بحث قرار گيرد. اما آنچه مهم است اين است، که ايران بايد به حقوق قانوني خودش برسد و بقيه کشورها بايد به اين حقوق قانوني اذعان و پذيرش داشته باشند، از طرف ديگر اگر نگراني منطقي وجود دارد آن نگراني منطقي بايد حل و فصل شود اما اينکه چگونه و به چه صورت مسايلي است که بايد در مذاکره مورد بررسي قرار گيرد، به هر حال ما مي‌خواهيم ايران يک استثنا نباشد، براي ايران تبعيض نباشد، ايران هم همانند ساير کشورهايي است که امروز دارند از فناوري هسته‌اي از جمله غني‌سازي استفاده مي‌کنند. 

مجري: آيا شما آمادگي داريد که قبل از شروع اين مذاکرات تمام نگراني‌هاي IAEA که بيان شده را برطرف کنيد؟

دکتر روحاني: براي اين مسايل ساليان دراز دنيا فکر کرده است. همه مقرراتي که وضع شده براي همين است. ان‌.پي.تي براي همين است که همه دسترسي به فناوري صلح‌آميز داشته باشند و فناوري آنها منحرف نشود و پادمان، تأسيس آژانس و بازرسي براي همين است. بنابراين مقرارت قانوني که در زمينه بازرسي وجود دارد براي دادن همين اطمينان به دنياست و ما هم آماده ايم و هم ان.پي.تي را قبول کرديم، پادمان را امضاء کرديم، عضو آژانس هستيم، بازرسان بازديد مي‌کنند، دوربين‌هاي آژانس در همه جاي مناطق هسته‌اي ما نصب شده و همه فعاليت‌ها را ضبط مي‌کند، بنابراين ما کشوري هستيم که فعاليت ما کاملاً قانوني است و چيزي براي پنهان کردن نداريم.

مجري: مي‌خواهم اگر اجازه دهيد درباره خود شما صحبت کنم. شما اينجا به عنوان يک ميانه‌رو توصيف مي‌شويد. خودتان را در فضاي ايران توصيف کنيد. شما چه طور با رييس‌جمهور قبل فرق داريد؟ شما چه تفاوت‌هايي با آيت‌الله (خامنه اي) داريد؟ چه بحث‌هايي در ايران در جريان است درباره مسأله هسته‌اي و درباره ارتباط با ايالات متحده؟ سپاه پاسداران، اعضاي مجلس، به ما کمک کنيد فضاي سياسي را بشناسيم و چرا مردم فکر مي‌کنند شما ميانه‌رو و متفاوت هستيد؟

دکتر روحاني: براي بيان همه آن ابعادي که شما گفتيد، يک وقت خيلي مفصلي نياز دارد، اما واقعيت اين است که در انتخابات اخير، من و ساير افرادي که رقيب من بودند، هر کدام برنامه‌اي به مردم ارائه داديم، من از اول گفتم مسير من مسير اعتدال است و برنامه و شعارهايم بر همان مبناست. من تاکيد کردم که با تندروي و افراط مخالفم و بنابراين مردم به برنامه من راي دادند، در برنامه من راجع به مسايل اقتصادي نيز به مساله اعتدال پرداختم. اعتدال در اقتصاد اين بود که گفتم، تا جايي که ضرورت ندارد، دولت مداخلات خود را در اقتصاد کم مي‌کند و به بخش خصوصي اجازه ‌دهد که فعاليت بيشتر و بهتري داشته باشد و دولت به آنها کمک خواهد کرد. در سياست خارجي گفتم که مي خواهم با دنيا تعامل سازنده داشته باشم، در بخش فرهنگ گفتم مسايل فرهنگ را به اهل فرهنگ واگذار مي کنم. بنابراين در بخش‌هاي مختلف برنامه من توضيح داده شد که اعتدال به چه معناست و مردم ايران به اين برنامه و به اين گفتمان راي دادند، من هم به عهد خودم با مردم براي اجراي برنامه‌هايم وفادار خواهم ماند.

مجري: در رسانه‌هاي غربي اغلب گفته مي‌شود که همه قدرت در اختيار آيت‌الله خامنه‌اي است و شما همين قدر مي‌توانيد جلو برويد، او با شما دوست است، هر دو آيت‌الله با شما دوست بودند او بايد از کاري که شما مي‌کنيد حمايت کند و گر نه شما آن را انجام نخواهيد داد.

دکتر روحاني: قانون اساسي وظايف همه را مشخص کرده است. رييس‌جمهور اختيارات و وظايفي دارد که در قانون اساسي به آن تصريح شده. رهبري معظم انقلاب هم در قانون اساسي وظايف و اختياراتي دارد، همه اينها در قانون اساسي مشخص شده، همه ما پايبند به قانون هستيم و اين قانون است که براي ما روشن کرده است. من فکر نمي‌کنم، رييس‌جمهور مشکلي داشته باشد براي اجراي وظايف و اختياراتي که قانون به او داده است. لااقل در اين چند ماهي که کار را شروع کردم با مشکلي برخورد نکردم و فکر نمي‌کنم مشکلي وجود داشته باشد.

مجري: شما همچنين مي‌دانيد که سپاه اعلام کرده و در برخي رسانه‌ها اين طور فهميده شده که مخالف انعطاف شما هستند، "مراقب باش زياده‌روي نکن"، ميانه‌روي فقط همين‌قدر مي‌تواند جلو برود؟

دکتر روحاني: سپاه پاسداران هم وظايفش در قانون اساسي مشخص است. سپاه يک نيرويي است که همانطور که از اسمش پيداست، پاسدار انقلاب و نظام اسلامي است. وظايفش در قانون مشخص شده است. سپاه وظايف خودش را دارد و فرمانده سپاه هم در يک جمعي است که رييس‌جمهور، رييس آن است و آن شوراي عالي امنيت ملي کشور است. آنجا فرمانده ارتش و سپاه و وزير دفاع حضور دارند و هماهنگي‌هاي لازم آنجا انجام مي‌شود. سپاه پاسداران بنا ندارد که در مورد مسايل سياسي، مداخله‌اي داشته باشد و اين را به صراحت اعلام کردند که سپاه بايد سياست را خوب بفهمد اما در دسته جات و تشکل‌هاي سياسي شرکت نداشته باشد.

مجري: درباره خودتان و اين انتخابات بگوييد. شما حمايت آيت‌الله خامنه‌اي را نداشتيد، کانديداهاي محافظه‌کارتر از شما هم بودند، با اين وجود شما برنده شديد، اين موضوع درباره ايران چه پيامي دارد؟ و تمايل آن به چيزي جديد از جمله يک ارتباط بهتر با ايالات متحده چگونه است؟

دکتر روحاني: به هر حال ما هر کدام برنامه‌اي داشتيم و به مردم ارائه داديم، هر کدام طرفداراني داشتيم و آن طرفدارها آشکارا از کانديداها حمايت مي‌کردند، در مناظرات تلويزيوني، ما نظرات خودمان را گفتيم، کانديداهايي که رقيب بوديم با هم در تلويزيون بحث آزاد کرديم، مردم گوش کردند و در نهايت اين راه را برگزيدند و انتخاب کردند، راهي بود که من برنامه آن را ارائه کرده بودم و اسمش همان راه اعتدال، تدبير و اميد است.

مجري: رييس‌جمهور [آمريکا] گفت که به شما احترام مي‌گذارد و حق داشتن انرژي صلح‌آميز هسته‌اي را براي ايران به رسميت مي‌شناسد. به نظر مي‌رسد اين يک پاسخ به نگراني شما باشد.

دکتر روحاني: به هر حال مساله تبديل شده به يک غرور ملي، نماد ايستادگي مردم است، مردم چيزي فراي قانون، فراي آن چيزي که حق مسلم آنهاست نمي خواهند و مساله هسته‌اي در واقع به معناي نماد توسعه فناوري است که امروز در ايران شناخته شده و همه بايد تلاش کنيم که چارچوب قانون را پياده کنيم و اين قانون را اگر همه احترام بگذاريم مسأله حل و فصل خواهد شد.

مجري: آيا شما 18 هزار سانترفيوژ لازم داريد تا به اندازه کافي از انرژي صلح‌آميز هسته‌اي بهره ببريد؟ شما قبلاً مذاکره کننده هسته‌اي بوده‌ايد پس مي‌دانيد درباره چه صحبت مي‌کنيم؟

دکتر روحاني: تعداد سانترفيوژ مهم نيست. آنچه مهم است آن است که ما بتوانيم سوخت رآکتور هسته‌اي را توليد کنيم، شما مي‌دانيد که يک رآکتور هسته‌اي شبيه آن چيزي که ما در بوشهر داريم و فعاليت مي‌کند، در سال 30 تن اورانيوم غني شده نياز دارد بعلاوه اينکه در بارگذاري اول 90 تن اورانيوم غني شده نياز دارد و بنابراين اينها محاسبات فني خودش را دارد، ما بيش از سوختي که نياز داريم، سانترفيوژ نياز نداريم و سانترفيوژهاي ما بر مبناي مقدار سوخت مورد نياز خواهد بود.

مجري: اجازه دهيد درباره سوريه صحبت کنم، شما چه منفعتي در سوريه داريد؟ چون که به روشني ايران از سوريه حمايت مي‌کند و من به تازگي از آنجا برگشتم. ايران و روسيه و حزب‌الله نقش اساسي در قدرت رژيم سوريه دارند. شما چه منفعتي داريد؟ و چه خواهيد کرد تا يک نوع مصالحه و توافق در مذاکره به دست بيايد.

دکتر روحاني: شما مي‌دانيد که ما با سوريه يک رابطه قديمي داريم. شما مي‌دانيد که در جنگ هشت ساله يکي از کشورهايي که علي رغم اينکه عرب بود و عراق هم يک کشور عربي بود که در واقع به ما حمله کرده بود اما سوريه از ايران حمايت مي‌کرد. و بنابراين رابطه ما برمي‌گردد به دوران سخت و دوران جنگ و دفاع ما در برابر عراق. همچنين شما مي‌دانيد سوريه در يک منطقه بسيار حساسي قرار گرفته و کل منطقه خاورميانه منطقه حساسي است. ما منافع بسيار مهمي در منطقه داريم. اولين منفعت مهم ما ثبات در منطقه است. اگر منطقه بي‌ثبات شود، همه ما دچار مشکل خواهيم شد. ما در منطقه نياز به صلح داريم و اين صلح بايد سراسر منطقه را فرا بگيرد. اگر گوشه‌اي جنگ باشد، حرارت اين آتش جنگ به همه مي‌رسد و مشکل براي همه درست مي‌کند. ما نسبت به تقويت تروريسم در منطقه بسيار نگرانيم و امروز همه گروه‌هاي تروريستي در سوريه جمع شدند، بنابراين براي ما مهم اين است که تروريسم تقويت نشود، ما از جنگ داخلي سوريه بسيار نگرانيم براي اينکه اين کشور به طور کامل در حال ويراني است و مردم سوريه در رنج و عذاب هستند و مردم بي‌گناه کشته مي‌شوند و مردم زندگي راحتي ندارد و اين براي هر انساني رنج‌آور و دردآور است که اين وضع را تحمل کند. هر مقدار توان داشته باشيم که بتوانيم هر چه زودتر جنگ داخلي را متوقف کنيم، به اعتقاد من به نفع منطقه و همه جهان است. ما اگر بتوانيم از رنج مردم بکاهيم اين وظيفه انساني همه ما است و در نهايت ما راه‌حل مسايل منطقه و کشورها را دموکراسي واقعي مي‌دانيم، کشورهاي منطقه بايد توسط مردم اداره شوند، راي مردم و صندوق آراء بايد حاکم شود، براي سوريه هم در نهايت همين را مي‌خواهيم.

مجري: آيا شما اعتقاد داريد سوريه همه سلاح‌هاي شيميايي خود را نابود خواهد کرد يا تحويل خواهد داد؟

دکتر روحاني: همه آرزوي ما اين است که سلاح شيميايي در جهان مخصوصاً در منطقه ما نباشد، بسيار خوشحاليم که سوريه به معاهده منع سلاح‌هاي شيميايي پيوست، چون ما قرباني سلاح‌هاي شيميايي هستيم، ما مي‌دانيم اين سلاح چه درد و رنجي را براي مردم فراهم کرده است.

مجري: پس شما فکر مي‌کنيد روز 21 سپتامبر چه اتفاق افتاد وقتي که سلاح شيميايي – براساس گزارش سازمان ملل – استفاده شده در حمله به مردم سوريه در يک منطقه تحت کنترل شورشيان و موشک‌ها از منطقه تحت کنترل رژيم سوريه شليک شده و نشان مي‌دهد که رژيم اسد از سلاح شيميايي بر عليه مرد خودش استفاده کرده که شما اين را محکوم کرده‌ايد.

دکتر روحاني: حتماً ما استفاده سلاح شيميايي را قوياً محکوم مي‌کنيم توسط هر کسي که باشد. اما در مورد سوريه بايد تحقيقات بيشتري شود که چه کسي و چه وسايلي بکار برده. شما مي‌دانيد که قبل از اينکه در اطراف دمشق از سلاح شيميايي استفاده شود قبلاً‌ در جاي ديگر مثل خان اسد هم استفاده شد. ما قبلاً به مقامات آمريکايي اطلاع داده بوديم که گروه‌هاي تروريستي در سوريه مجهز به سلاح شيميايي شده‌اند، اما اينکه اين سلاح‌ شيميايي توسط چه کسي بکار رفته بايد تحقيقات ادامه پيدا کند و روشن شود.

مجري: يک خبرنگار سرشناس مقاله‌اي منتشر کرده است درباره حضور نيروهاي کرد در ايران، ژنرال قسيم ساوالاني که سفرهاي متعددي به دمشق انجام داده و خيلي در اين نبرد درگير بوده است.

دکتر روحاني: مقامات نظامي ما با سوريه رفت و آمد دارند و ما قراردادهاي دفاعي از گذشته با سوريه داشتيم، خيلي روشن است که ما افراد نظامي به عنوان وابسته نظامي در سفارت داشتيم و در بسياري از کشورها وابستگان نظامي وجود دارند، رفت و آمد مقامات نظامي وجود دارد، اين به معناي ورود ما در جنگ سوريه نيست، ما اساساً در جنگي که متاسفانه در داخل اين کشور بوقوع پيوسته نه حضور داريم و نه معنا دارد که ما حضور داشته باشيم اما بهر حال ما در هر کشوري ممکن است افرادي داشته باشيم به عنوان وابستگان نظامي.

مجري: موضوعي هست که بايد روشن شود چون امروز صبح و حتي امروز عصر درباره آن بحث شده بعد از مصاحبه شما با کريستين امانپور از CNN که سوالي درباره هولوکاست پرسيد. و اين سوال اينجا معني دارد به خاطر رييس‌جمهور قبل از شما پرسيده شده که آيا شما اين حقيقت را قبول مي‌کنيد که يک هولوکاست وجود داشته و در آن در حدود 6 ميليون يهودي کشته شده‌اند و آيا مي‌توانيد آن را جداي مسايل ديگر بپذيريد و موضوع را به تاريخ‌شناسان ارجاع ندهيد و اجازه ندهيد موضوع توسط هر احساسي که شما درباره تشکيل رژيم اسراييل در خاورميانه داريد و چرا شما به سادگي نمي‌گوييد که هولوکاست رخ داده و يک نسل‌کشي بوده و ما آن را قبول داريم همانطور که رخدادهاي دلخراش ديگري که براي ديگران رخ داده را مي‌پذيريم. چرا نمي‌توانيد اين را بگوييد؟ آيا شما بازداشته مي‌شويد از گفتن آن؟

دکتر روحاني: ما اساساً جنايت نازي‌ها را در جنگ جهاني دوم محکوم مي‌کنيم. خيلي‌ها توسط نازي‌ها کشته شدند. يهودي‌ها، مسيحي‌ها، مسلمانان و ديگران هم کشته شدند. ما اساساً جنايت و کشتار را نسبت به هرکس و هر گروه محکوم مي‌کنيم. ما يک بي‌گناه کشته شود نمي‌پرسيم آيا يهودي، مسيحي و مسلمان است. ما مي‌گوييم کشتن بي‌گناه محکوم است و جنايت عليه انسان‌ها محکوم است و بنابراين ما جنايت نازي‌ها را هم نسبت به يهودي‌ها و بقيه محکوم مي‌کنيم.

مجري: پس شما نمي‌خواهيد رويداد آن را انکار کنيد چون اين يک توهين به انسانيت است.

دکتر روحاني: چرا انکار بکنيم. ما جنايت نازي‌ها را انکار نمي‌کنيم بلکه محکوم مي‌کنيم. اما مي‌گوييم اگر جنايتي توسط نازي‌ها رخ داده دليلي نمي‌شود که گروهي 60 سال يک ملتي را آواره بکنند، ما مي‌گوييم اين خوب نيست که عده‌اي جايي جنايت کردند ما ديگري را مورد آزار قرار بدهيم و آنها را بي‌خانمان کنيم و آنها را تحت بدترين شکنجه‌ها و ظلم‌ها قرار دهيم. ولي ما در کنار نازي‌ها نيستيم ما مخالف نازي‌ها هستيم و جنايت آنها را نسبت به هرکس و هر گروه و هر مذهب و هر دسته‌اي که بوده محکوم مي‌کنيم.

مجري: آيا شما به طور کامل از تلاش آقاي جان کري براي برقراري صلح بين فلسطينيان و اسرائيلي‌ها حمايت مي‌کنيد؟

دکتر روحاني: فعلاً که ما علامتي را از صلح نمي‌بينيم. موضوع فلسطين مربوط به ملت فلسطين است. هر چيزي که مردم فلسطين براي خودشان برگزينند، ما حمايت مي‌کنيم از مردم فلسطين. ما صاحب فلسطين نيستيم، ما حامي فلسطين هستيم بنابراين انتخاب در اختيار مردم فلسطين و ملت فلسطين است.

مجري: شما دوستي را درک مي‌کنيد، من دوستي دارم به نام جان ميلر که يک همکار خبرنگار است. او دوست نزديک خانواده «رابرت لوينسون» است، شما قبلاً در اين باره شنيده‌ايد ولي من پرسيدن اين سوال را به او مديونم که آيا شما مي‌دانيد او کجاست؟ آيا در سيستم قضايي ايران گرفتار شده؟ آيا امکان تبادل او با کسي وجود دارد؟ به خاطر اينکه خانواده‌اش زجر مي‌کشند که نمي‌دانند پدر و همسرشان کجا است. آيا مي‌توانيد به خانواده لوينسون کمک کنيد؟ آيا اين امکان را داريد؟

دکتر روحاني: اي کاش مي‌توانستم به يک خانواده‌اي که نگران است کمک کنم. اما ما از اين فرد هيچ اطلاعي نداريم و مقامات اطلاعاتي ما اعلام کردند که اين فرد در ايران نيست و اينکه کجا، چگونه و چرا ناپديد شده را من بي‌اطلاع هستم و خبر ندارم، طبيعي است که اگر فردي جايي گم شده و خانواده‌اش از وي بي‌اطلاع هستند همه بايد کمک کنند که آن خانواده از بي‌اطلاعي نجات پيدا کند.

مجري: در نهايت از شما تشکر مي‌کنم و شما حتماً مي‌دانيد که ماموريت مهمي داريد که امکان اين را فراهم کنيد که در دو کشور بزرگ ايران و آمريکا درک متقابلي وجود داشته باشد و با هم کار کنند بر روي مسائلي که از هم دورشان مي‌کند، چه مسائل هسته‌اي، چه تحريم‌ها و مسائلي که مي‌دانم مي‌خواهيد روي آن کار کنيد براي بهبود آينده هر دو ملت.

دکتر روحاني: خيلي متشکر. اميدوارم همه ما موفق باشيم نسبت به اينکه منافع ملي مان و خواست ملتمان را بتوانيم اجرا کنيم.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.