سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

لاریجانی در گفتگوی ویژه خبری:

عبارت "نرمش قهرمانانه" مطالبه رهبری برای پیشبرد اهداف نظام است/ باید برای ساده ترین مذاکره ها نقشه داشته باشیم

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: واژه "نرمش قهرمانانه" مطالبه مقام معظم رهبری برای ترسیم افق جدید به منظور پیشبرد اهداف نظام است.

به گزارش  خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران، محمد جواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری، شاخصه های خط مشی نرمش قهرمانانه در دهه چهارم انقلاب اسلامی را تشریح کرد.  
 
در ابتدای این برنامه لاریجانی در پاسخ به این سوال که چرا واژه نرمش قهرمانانه طی 24 ساعت پس از بیانات رهبر معظم انقلاب بازتاب های گسترده ای داشته است، گفت: این امر نشان می دهد که این واژه درست، به جا و در زمان خود از سوی رهبر فرزانه انقلاب انتخاب و استفاده  شده است.  
 
وی افزود: برداشت من این است که نرمش قهرمانانه مطالبه رهبری است برای اینکه دیپلماسی نظام اکنون باید در طراز قدرتمندی و در جایگاه واقعی اش باشد.
 
این کارشناس ارشد مسائل راهبردی تصریح کرد: این واژه از باب فشار و اضطرار نیست بلکه مقام معظم رهبری ناظر بر پیشرفت کشور فکر می کنند وضعیت ما با گذشته متفاوت است و از لحاظ قدرتمند شدن تحول پیدا کرده ایم.
 
وی ادامه داد: اکنون از قدرت های ما پرده برداری شده است لذا دیپلماسی ما باید متناسب با آن، پیچیدگی و تحرک خود را داشته باشد.  
 
دبیر ستاد حقوق بشر اضافه کرد: این واژه مطالبه مقام معظم رهبری برای ترسیم افق جدید به منظور پیشبرد اهداف نظام بوده و ترکیب این واژه داهیانه است.  

وی افزود: یکی از پایه های مهم بصیرت سیاسی این است که ما شرایط خود را درست بفهیم، یعنی خود را نه کوچکتر از آن که هستیم بدانیم و فرصت ها را از دست دهیم و نه  لقمه هایی برداریم که نتوانیم هضمش کنیم.  
 
لاریجانی ادامه داد: بعضی ها برای فهم وضعیت به سایت های خبری مراجعه می کنند در حالی که برخی اطلاعات فقط حالت اطلاع نمایی و ژست اطلاعات دارند اما در واقع ضد اطلاعات و آگاهی هستند و لذا فرد فرض می کند که حقایق را می داند در حالی که سرش کلاه می رود.
 
وی افزود: در دنیای امروز که دسترسی به شبکه ها فقط احساس مطلع بودن را القا می کند، باید خط طراز داشته باشیم که به نظر بنده این خط طراز و ملاک انقلاب اسلامی است.  
 
این کارشناس مسائل راهبردی افزود: ملت ما سی و چند سال پیش تجربه ای را آغاز کردند که با انقلاب کلید خورد و بنای یک نظام جامع مدنی سیاسی براساس اسلام گذاشته شد.  
 
لاریجانی اضافه کرد: بزرگترین دموکراسی خاورمیانه و پیشرفته ترین کشور منطقه را انقلاب اسلامی به ما هدیه کرد و این تجربه شگفت انگیزی است، چیزی که غرب منتظر بود این بود که ما یک کشور تو سری خور باشیم و نمی دانستند که اصلا دموکراسی در ایران به چه معناست.  
 
وی با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری اخیر گفت: یکی از خدمات بزرگ صدا و سیما در این انتخابات این بود که پرده برداری کرد و دموکراسی موجود در کشور را که غرب از آن می ترسید نشان داد.
 
این تحلیلگر مسائل سیاسی افزود: با این انتخابات کشورهای منطقه نیز دیدند که چه ساختار مدنی عظیمی در کشور ما شکل گرفته و تبدیل به واقعیتی اجتماعی شده است، واقعیت اجتماعی چیزی نیست که بتوان روی کاغذ نشان داد بلکه نوعی تطور است.  
 
لاریجانی ادامه داد: اثرات انقلاب اسلامی در منطقه اولین و مهمترین علامت نهضت های اسلامی است که امروز غوغا می کنند.
 
وی افزود: نهضت انقلاب و حکومت ناشی از انقلاب بحث های جدایی هستند و هر کدام نوعی واقعیت اجتماعی محسوب می شوند مثلا در مصر انقلاب با مشکل روبه رو شد اما نهضت غوغا کرد.
 
لاریجانی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران نقش مهمی در برهم زدن معادلات منطقه داشته است و این تاثیرگذاری، نشان دهنده قدرت عظیم کشورمان در منطقه است و تاثیرگذاری آن در سوریه خود دلیلی بر صحت این ادعاست.
 
وی افزود: شعار مطرح شده یک شعار ریشه دار است، چرا که در سال ۶۷ که بنده مسئول تهیه پیش نویس نطق رهبری بودم، ایشان این شعار را بسیار پسندیدند بنابراین باید ژست و نمای ما در دنیا همین باشد.
 
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه اظهار داشت: با این طراز ما در اوج توانمندی هستیم ، نرمش قهرمانانه باید به گونه ای باشد که دیپلماسی ما تیز عمل کند، همانگونه که در ساختار سیاسی داخلی و در ارتباط با انتخابات این موضوع را ثابت کردیم و دشمنان ما متوجه شدند که در مورد ملت ما اشتباه کرده اند.
 
لاریجانی تصریح کرد: نرمش قهرمانانه مطالبه مقام معظم رهبری است، بنابراین ضرورت دارد مسئولین در این زمینه آمادگی کسب کنند چرا که کلماتی که مقام معظم رهبری در بیاناتشان بکار بردند، بخشی از دیپلماسی داهیانه ای است که حرکات و کلماتش حکایت از تعاملی دارد که مورد نیاز است و این تعامل و نرمش حاوی قهر ، اخم، خنده و صحبت است.
 
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شاخص های نرمش قهرمانانه در این مقطع چیست، تصریح کرد: مقام معظم رهبری در مکان مناسبی شعار نرمش قهرمانانه را مطرح کردند ، چرا که سپاه پاسداران نماد قوت نظام و خاری در چشم دشمنان ما است، بنابراین امروز زمان این است که دیپلماسی ما در شان موقعیتمان باشد.
 
لاریجانی اضافه کرد: آمریکا در منطقه هم مسایل را بد فهمید و هم بد شکست خورد که هردوی این دو وجود دارد چرا که فهمیدن، خود یک نقطه قوت است اما ایران اسلامی هم درست فهمید و هم خط موفقی را دنبال کرد.
 
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ادامه داد: توانمندی ما یک واقعیت است. ما در سطح داخلی با ماهیت دموکراسی و نظام اسلامی نقش موثری در مسائل منطقه داریم، بنابراین مطالبه رهبری از موضع قدرت است و لذا ادبیات ما باید متناسب با شان ما در جهان  باشد.
 
لاریجانی یکی از شاخص های نرمش قهرمانانه را ادبیات فاخر دانست و گفت: دیپلماسی ما باید دارای ادبیات فاخر باشد، و این به گونه ای است که دیپلمات های ما حرفهای سنگین و بی ارزش بکار نمی برند، البته این نیاز به تمرین و ممارست دارد.
 
وی حق مداری و شجاعت در بیان مطالب را شاخص دیگر نرمش قهرمانانه دانست و افزود: انتظار این است که دیپلماسی ما شجاعت بیان حق را داشته باشد و ضمنا ظلم ستیز نیز باشد.
 
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، داشتن استراتژی را از دیگر شاخص های نرمش قهرمانانه خواند و گفت: داشتن استراتژی به معنی این است که بدانیم چه می خواهیم و قصد داریم چه کار بکنیم، این نیازمند این است که از قبل اهداف مان را تعیین کنیم.
 
وی ادامه داد: باید در یک چارچوب استراتژیک حرکت کنیم و برای ساده ترین مذاکره ها از پیش نقشه داشته باشیم و به صورت پیچیده عمل کنیم.
 
وی ادامه داد: واقع بینانه این است که ما باید شان خود را فهمیده و نقطه قوت، ضعف، عزت و خط طراز خود را بدانیم. 
 
لاریجانی با اشاره به معنی کلمه تجربه گفت: تجربه کلمه دقیقی است و در پدیده های اجتماعی مسئله مهمی به شمار می رود و این تجربه که حکایت از یک روند متکامل دارد بنای یک نظام جامع سیاسی- مدنی براساس اسلام است.  
 
وی با تاکید بر مهم بودن پایه فکری در جامعه گفت: این پایه فکری از سه عنصر تشکیل شده است؛ در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که این پایه فکری ناشی از این است که اسلام دین زنده است و در همه زمان ها پایه اقدام و عمل بوده است. نکته دیگر این است که اسلام دین جامع بوده و در تعامل بخش خصوصی و عمومی است و در آخر، اسلام دین جهانی است که سیاه و سفید عرب و عجم در آن جای ندارد.  
 
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه اظهار داشت: این سه عنصر ذکر شده پایه تجربه است و از یک منبع تفکر عظیمی نشات گرفته که بسیار هم موفق بوده است.  
 
لاریجانی ادامه داد: هدف غرب روی کار آمدن نظام فاسد سکولار دیکتاتور است که در فتنه 88 نیز طرح مورد نظر آن ها این بود که با سرکار آمدن یک سکولار دیکتاتور، ایران را که به عنوان یک کشور دموکراتیک در منطقه شمرده می شود زمین بزنند چرا که ایران در عرض سه دهه قوی ترین و پیشرفته ترین کشور منطقه به شمار رفته است.  
 
وی در ادامه اظهار داشت: دیپلمات ما نماینده این تجربه و تحرک است و دشمنان ما دشمنان این تجربه اند، آنان دشمنان شخصی نیستند و مشکل اساسی آن ها رئیس جمهور خادم ملت است نه نام رئیس جمهور و آنان با این جریان فکری مخالفند. 
 
 
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با اشاره به عبارت نرمش قهرمانانه گفت: این نرمش مطالبه امروز رهبری است نه از باب اضطرار، شان ما ایجاب می کند که ارتقا پیدا کنیم که این اصطلاح بسیار زیبا بوده و دیدی از نمای کلی است.  
 
لاریجانی در ادامه با تأکید بر این موضوع که پیشبرد اهداف نظام در دیپلماسی یک مسئله کلیدی است، خاطرنشان کرد: در این حوزه، واقع‌بینی از اهمیت خاصی برخوردار است در مورد کلمه واقع‌بینی، هم سوءتعبیر و هم سو معنا وجود دارد.
 
وی افزود:  گاه واقع‌بینی را چنین معنا می‌کنند که از آنجا که دنیا عوض شده، ما نیز باید عوض شویم اما این تعریف همان تعریف غربی‌هاست.
 
لاریجانی ادامه داد: برخی نیز چنین تعبیر می‌کنند که دنیا کوچک شده است و افراد به هم نزدیک شده‌اند یک حرف غلطی است  من باید بگویم که دهکده شدن جهان مزخرف‌ترین حرف است. افراد نزدیک به هم شده‌اند اما در حقیقت از هم دورند. واقع‌بینی به این معناست که ما شأن‌مان را درک کنیم و بفهیم که عزت‌مان از کجا به دست می‌آید.
 
وی ادامه داد: چهره آمریکا جنگ افروزی، فقر و فساد است در حالی که ما با تمام این ها مخالفیم و در مقابل تجاوز ایستاده و خواهان آن هستیم که پرچم عزت را در دنیا بالا ببریم و این در حالی است که پرچم آمریکا با فساد همراه بوده است.  
 
لاریجانی ادامه داد: ما در مشی خود نباید تابع مد باشیم چرا که مد ملاک فکر نیست و باید ملاک ما حق مداری باشد، یکی از خطراتی که ما را تهدید می کند این است که افراد مد را معیار خود قرار داده اند.  
 
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه اظهار داشت: ما باید چهره خود را در دنیا بازسازی کرده و از آن پرده برداریم و پیام خود را در سخنان، ادبیات ، مواضع و تحرکات نشان دهیم چرا که هر کدام از موارد ذکر شده یک فرصت به شمار می رود. 
 
لاریجانی در ادامه گفت: ما باید برنامه تعامل با همه داشته باشیم چرا که منافع ملی ما با اسلام که مبتنی بر این تفکر است آمیخته است.
 
این نظریه پرداز و تحلیلگر سیاسی ادامه داد: در پیشبرد اهداف سیاسی می‌توانید روش بد داشته باشید، ممکن است دیپلمات ما اهداف خوب داشته باشد اما در یک جایی روش ما مناسب نباشد.
 
وی افزود: گاهی به نظر می رسد نرمش ذلیلانه را برای انجام کاری پذیرفته ایم، هرگزنباید این گونه باشد مشی ما با عزت است ولی نرمش بخشی از دیپلماسی است همان طور که اخم هم بخشی از دیپلماسی است.  
 
لاریجانی همچنین اضافه کرد: برای این که حکمت را در پیش گیریم باید برنامه داشته باشیم و این گونه نباشد که مثلا چیزی در نصف شب به ذهن ما خطور کند و در صبح تصمیم بگیریم آن را عملی کنیم، حکمت یعنی اینکه طراحی دقیق صورت گیرد و عقول جامعه جمع شوند و در چارچوب مشیت نظام تصمیم سازی انجام گیرد، ما اگرتصمیم های خوب را نسازیم حتما شکست خواهیم خورد.  
 
این نظریه پرداز و تحلیلگر سیاسی با بیان اینکه کشور ما یک دیکتاتوری نیست، اظهار داشت: ممکن است مسئولی تصمیمی بگیرد و این تصمیم لغو شود ، این مسئول نباید ناراحت شود چرا که انسان می تواند چیزی را که به نظرش می آید بیان کند ولی نهادهای قانونی باید درباره اجرایی شدن آن تصمیم بگیرند.  
 
وی تصریح کرد: حکمت باید براساس برهان، استدلال و محکم باشد و دیپلماتهای ما باید مستدل صحبت کنند و ادبیاتشان فاخر باشد.  
 
لاریجانی ادامه داد: دیپلمات های ما نباید زبان چاله میدانی، هفت تیر کشی، چاقو کشی و گاوبازی داشته باشند چرا که این زبان متعلق به آمریکایی هاست.  
 
وی گفت: استدلال چند نوع است؛ گاهی استدلال برای کشف واقعیت است ما در مذاکره به دنبال فلسفه نیستیم از این رو نمی توانیم به چنین استدلالی استناد کنیم. 
 
این نظریه پرداز و تحلیلگر سیاسی ادامه داد: حکمت یعنی اینکه هدف را خوب بشناسیم و برای آن که آن را خوب بشناسانیم باید راه های دقیق و مستدل در پیش گیریم که همگی این ها منافع ملی ما را پیش می برد.  
 
وی با بیان اینکه مصلحت گاهی پیچدگی بیشتری دارد، گفت: مصلحت حکایت از عقل دارد و عقل در ادبیات اهل بیت(ع) تشخیص دقیق نفع و ضرر است و به این معنی است که جهتی که نفی اکثری دارد شناخته شود و برایش قیام شود.  
 
لاریجانی اضافه کرد: برخی خودشان را عاقل می دانند و بقیه را جاهل خطاب می کنند این ها ژست و پُز است.  
 
این نظریه پرداز و تحلیلگر سیاسی افزود: اگر کسی نفع و ضرر را تشخیص نمی دهد حتی اگر برایش جسورانه اقدام کند این فرد جسور کم عقل است، هم چنین اگر کسی نفع و ضرر را تشخیص می دهد ولی اقدام نمی کند این انسان کم عقل تنبل است.
 
لاریجانی گفت: امور عالم هم نفع و هم ضرر دارند و چیز خالص کم پیدا می شود ما باید نفع و ضرر را تشخیص دهیم و مصلحت این است که نفع و ضرر را اندازه گیری کنیم و براساس آن اقدام کنیم.  
 
وی تفاوت حکومت عقل مدار اهل بیتی را با حکومت خیره سرانه و متحجرانه در مصلحت دانست و بیان کرد: مکتب اهل بیت(ع) اساسش مصلحت است.  
 
این نظریه پرداز و تحلیلگر سیاسی مهمترین شاخصه تشخیص راه درست را بصیرت سیاسی دانست و عنوان کرد: باید براساس بصیرت سیاسی طراز مشخص شود و این امر نباید با القا صورت گیرد چرا که بحث این روزها این است که می خواهند چیزی را به طرف مقابل القا کنند در صورتی که نباید این گونه باشد.
 
لاریجانی تصریح کرد: ما باید براساس طراز پیش برویم ممکن است طرف مقابل بخواهد چیزهایی را القا کند ولی وقتی متوجه شود که نمی تواند، آن گاه ما با طراز خود پیش خواهیم رفت و طراز ما با انقلاب اسلامی سنجیده می شود.  
 
وی اضافه کرد: مثلا اگر غرب بگوید ما به ایران سخت گرفتیم و تحریم های مفتضح در دارو و غذا اعمال کردیم، درست نیست.
 
لاریجانی ادامه داد: این تحریم ها هیچ مبنای بین المللی ندارد و تحریم هایی این چنینی که وجهه زشت و کریهی دارد در صحنه بین الملل کم سابقه است، در حال حاضر در عرصه بین المللی پول یک فرد خصوصی را مانند دزد سرگردنه می گیرند و اسم آن را تحریم می گذارند این ها تحریم نیست بلکه تجاوز و دزدی است.  
 
این نظریه پرداز و تحلیلگر سیاسی ادامه داد: ما به خاطر تحریم ها ضعیف نشده ایم بلکه تحریم ها باعث شده مسیر مان را تغییر دهیم زمانی نظر ما این بود که نفت را کم کم بفروشیم و با پول آن کم کم تولید داخلی را رونق دهیم ولی اکنون تصمیم گرفته ایم اقتصاد مقاومتی را در پیش گیریم.  
 
لاریجانی افزود: ذهن دیپلمات ما باید این گونه باشد و پز و تشر آن ها نباید ما را ضعیف کند، ما باید با زرنگی و ادبیات ظلم ستیز پاسخ آن ها را دهیم این گونه آن ها حریف دیپلمات ها نمی شوند چرا که می فهمند اگر درشت سخن بگویند درشت پاسخ دریافت می کنند و اگر مودبانه صحبت کنند پاسخ مودبانه می شنوند، نه نازیدن و نه توپ و تشر آن ها ما را از مسیرمان خارج نمی کند.  
 
این نظریه پرداز و تحلیلگر سیاسی تصریح کرد: آن ها باید بدانند دیپلمات ایرانی به کوه متصل است و نقشه دارد، ما نمونه های موفق و حتی ناموفق و صوری از دیپلماسی داشتیم،در حال حاضر آن چه مقام معظم رهبری می خواهند این است که دیپلماسی همانند اقتصاد و علم یک مدار به بالا برود، دیپلماسی می تواند خدمات عظیمی را به کشور ارائه دهد.  
 
وی ملاک عزت را ویزا دادن و یا ندادن به ایرانیان ندانست و گفت: نباید بگوییم که کسانی که می خواهند به پاریس، لندن و سانفرانسیسکو بروند ویزا دریافت کنند و اگر این امر صورت نگیرد پس عزت ما از بین رفته، آن ها حتی به حالت زشتی ایرانیان را در فرودگاه های مختلف مورد بازرسی قرار می دهند، خاک بر سر آن ها که شانشان این قدر پایین است. دیپلمات های ما نباید در هیچ شرایطی احساس ذلت کنند بلکه باید دندانهایشان را محکم بفشارند و بگویند به موقع پاسخ خواهیم داد.  
 
لاریجانی به سفر رئیس جمهور به نیویورک اشاره کرد و بیان داشت: آن ها حتما در آستانه سفر رئیس جمهور به نیویورک علم شنگه های جدیدی را به راه می اندازند، از یک طرف احمد شهید مطالبی را مطرح می کند و از طرف دیگر افراد دیگری جوسازی های متعددی انجام می دهند، طبیعتا رئیس جمهور تحت تاثیر این بحث ها قرار نمی گیرد و حرف خودش را می زند.  
 
این نظریه پرداز و تحلیلگر سیاسی با اشاره به سفر مقام معظم رهبری به نیویورک در زمانی که رئیس جمهور بودند، گفت: این سفر یک طراز بود، در آن زمان یک کشتی ایرانی مورد اصابت گلوله های آمریکایی ها قرار گرفت و برای این که آن ها به ما القا کنند اوضاعتان خراب است در آن زمان این موضوع را بیان کردند و گفتند ما شما را زدیم.  
 
لاریجانی ادامه داد: در آن زمان برخی دیپلمات های خودی می گفتند که حالا باید به کشور برگردیم در صورتی که مقام معظم رهبری تاکید کردند دست به مسیر نمی زنید و فقط یک پاراگراف درباره تجاوز آمریکا به مطلب اضافه می کنید.  
 
این نظریه پرداز و تحلیلگر سیاسی گفت: ریگان در آن زمان رئیس جمهور آمریکا بود، او سخنرانی رهبر انقلاب را به طور کامل گوش داد به دنبال آن بود که ایران تعادل روانی اش را از دست بدهد در صورتی که ایشان قاطعانه مسیر خود را در پیش گرفتند و این چیزی است که ما باید در مسیرمان داشته باشیم، از این رو من به ظرفیت دیپلماسی در کشورمان امیدوارم.
 
انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱
iman
۱۷:۰۷ ۲۸ شهريور ۱۳۹۲
به یاری خدا ما هم امیدواریم.